Mi też się skubaniec podoba, ale zdjęcia były robione jeszcze przed wytarzaniem w błotku 😵 no cóż brudny koń to szczęśliwy koń i nareszcie mógł się rozpędzić na ponad hektarowym terenie, a jego radość była bardzo widoczna, bo skończyły się malutkie piaskowe padoczki, teraz będą hektary do biegania 🤣
Huzar a kozom nie wystarczy tylko sianko i trawka? one chyba nie są zairnożerne ? Ircia haha teraz to będzie czuł się jak w raju, a Twój żrebol będzie miał się z kim bawić. Super! Ale nawet ładnie wygląda, zachudzony nie jest.
A ja po pierwszym dniu pracy. Już sobie myślę co by tu koniom kupić, co by do stajni kupić...heh a butów zimowych jeszcze ni mam. Jutro jadę do Ikei po takie coś na boks http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00154808/ Będzie fajne na szczotki na boks.
ja znowu od niedawna mam kozy. dowiedziałam się, że urozmaicać żarcie stajenne jak najbardziej trzeba, bo niedobory grożą grzybicą i innymi świerzbami. ale ziarenka dla nich są zbyt bogate w białko i grożą podobnymi zaburzeniami jak ochwat u koni. trzeba inwestować w kapusty, sałaty, marchewkę, owoce wszelkiej maści... moje w poprzednim domu były karmione makaronem z cukrem i wafelkami kokosowymi 😜 u nas są od kilku tygodni, ale koszmarnie mi się spasły. nie wiem teraz, jak je odchudzić, bo dużo nie dostają...
a w ogóle od 2 dni nie widzę koni. mgła taka, że po omacku ich szukałam wieczorem... masakra! za to skończyliśmy tarnikowanie zębów. uffffffff. wczoraj zimny odsadek i Erazm miały werkowane kopyta. młody z dnia na dzień lepiej chodzi, jest super progres. ogólnie jestem z niego bardzo zadowolona 🙂
zimno, mokro, nieprzyjemnie, brrrrrrr! a roboty tyle, że nie wiem, w co ręce włożyć...
edit: zapomniałabym: nasze kozy uwielbiają sól z lizawki. no i młode drzewka... a jeszcze wczoraj wywieźliśmy gnój i zarobek z tego przedsięwzięcia władowaliśmy w akwarium - rybki dostały nowy filtr i kilku kolegów 😍
Moje koziny dostają warzywne resztki, marchew, burak cukrowy, dynię,kukurydzę, gnieciony owies, pszenżyto, raz w tyg mesz (kradnę ogonom),wysłodki,chleb, oczywiście trawę i sianko. Niestety lizawką nie były zainteresowane. Mam wrażenie, że pomimo tego chyba im się schudło. Nadmienię, że niedawno były odrobaczane. Stąd pomysł żeby zapodać im soję.
Moja kozina, dostaje sałate kapuste, marchewkę, jabłka itp. No i sianko, i jak koniowi podkradnie to ziarenka skubnie, ale ogólnie uwielbia suszony chleb i granulat dla koni 😜 No i wszystkożerna oczywiście, kiedyś bluszcz nam zjadła jak nas nie było (łazi luzem). Dziwne, że jej się nic nie stało 🤔wirek:
Dziewczyny, jest wizja na wiosnę. Ale do rzeczy... Jaki akumulator (linka poproszę) najlepszy, co poradzi sobie z wytwarzaniem prądu na 4/5 hektarów ziemi? 👀
Met, nowa kobyła? Wasza? trzymam kciukasy! jeśli nie wasza to ruszaj właściciela, żeby ruszył dupsko i Ci pomógł! biedna konina🙁
prześliczny malowaniec!
sluchajcie, dostałam w prezencie dwie pułapki, drewnianą i metalową, nadziałam na nie serek, ale spryciarze zjadły bez konsekwencji... macie jakiś pomysł co zrobić, żeby je pułapki zatłukły a nie byly bezproblemowym bufetem?
Obawiam sie, ze nie ma akumulatorowych, ktore naprawde mocno kopia (min 3J) do 500zl, chyba, ze poprosisz jakiegos elektronika zeby Ci skonstruowal, albo przerobil jakis tanszy.
Obawiam sie, ze nie ma akumulatorowych, ktore naprawde mocno kopia (min 3J) do 500zl, chyba, ze poprosisz jakiegos elektronika zeby Ci skonstruowal, albo przerobil jakis tanszy.
Znalazłam przed chwilą 6,5 za 497 zł już z dostawą. Czyli da się. 🙂
Naprawdę mocno kopiący, taki spokojnie dający sobie radę na 15ha kupiłam w Szczecinie (tzn przez neta). Wiem, ze są też akumulatorowe ze wskaźnikiem napięcia, przy "czystych" linkach biją do 12 🙂 Moim zdaniem warto zainwestować w taki lepszy, bo wówczas nie trzeba się "bawić" w wykaszanie latem co tydzień.
czy ktoś wie czym różni się akumulator wstawiony przez stillgrey od samochodowego? bo samochodowy tej wielkości można mieć poniżej 200, a ten ponad 400 i do samochodu się nie nadaje 🙄
pewnie sposobem rozładowania/ ładowania, ale konkretniej? warto?
Witam! Mam kilka pytań w związku z budową stajni. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie, posiada własną stajnię, bardzo proszę o wypowiedzi. Generalnie mam dwa konie, które na dzień dzisiejszy stoją w pensjonacie u znajomego w stajni. Jednak planuję budowę własnej stajni. W związku z tym bardzo proszę o opinie dotyczące: 1. Z jakiego materiału najlepiej wybudować stajnię? Znajomy twierdzi, że drzewo i płyty OSB najlepiej przewodzą ciepło. Jest to również tańsza forma budowy stajni. Co jednak myślicie o budowie stajni murowanej? Jakie są plusy, jakie minusy. 2. Jaki materiał byłby najlepszy na podłogę w boksach? Beton odpada - jest śliski. Kostka bądź mozaika jest ponoć kłopotliwa. Czytałam również o nowoczesnym rozwiązaniu, jakim są maty gumowe. Jednak z tego co wiem, nie jest to tani materiał. 3. Stajnia planowana jest na 4 boksy, po 2 boksy naprzeciwko siebie, rozdzielone korytarzem o szer. 3m, z pomieszczeniem paszowym oraz siodlarnię, ze strychem zaadaptowanym na skład siana oraz słomy. Wielkość boksów 3,5m x 3,5m. W każdym boksie poidło automatyczne oraz zabezpieczone okno. Ile w przybliżeniu wynosił by koszt budowy takiej stajni? 4. Przewidziane 3 duże pastwiska, z wypasem kwaterowym, oraz ujeżdżalnia piaskowa o wymiarach 30m x 44m. W związku z tym kolejne pytanie dotyczące podłoża piaskowego. Jaki piasek najlepszy, ile kosztowałby dodatek ścinków flizeliny?
Być., to pokaz, moze sobie kupie 😀 chociaz chyba zamowie 3,5J za 309zl
Znalazlam taki 4,5J za 499zl, ale dolicz jeszcze kilka stowek na akumulator (ja niestety dokladnie nie wiem o co chodzi, ale wlasnie zalatwilam sobie akumulator od traktora podlaczajac go do pastucha na kilka dni... teraz przy odpalaniu traktora trzeba go podlaczac pod prostownik :/)
To już są typowo pod dziki, jelenie, byki. Jednakże pasuje mi notka: działa do 50km, do 80 km. Bardzo mi na tym właśnie zależy, przy okazji, by jednak mocno kopał.
Farifelia 1. Mam wiatę drewnianą. Konie zarośnięte jak mamuty. W zimie w niej skryte. Żadnego przeziębienia, czy kaszlu. Ja jestem zadowolona.