Niedługo się wprowadzę do swojej stajenki, ale mam dylemat dot. ogrodzenia pastwiska. Ogród niestety znajduję się przy drodze i zastanawiam się czym grodzić: siatka leśna, stemple + pastuch czy np. 3 lub 4 rzędy stempli. Doradzicie coś?
amazons to chyba zalezy jakie masz możliwości finansowe przede wszystkim 😉 no i co Ci siepodoba..Wydaje mi sie,że stemple to mocne ogrodzeni i ładne ale trzeba liczyć się z tym,że niszczeje i nie zawsze bedzie takie mocne i ładne..Najlepsze chyba jest ogrodzenie metalowe-mocne i jeśli dobrze pomalowane to będzie służyć na długie lata,no ale kosztuje też odpowiednio 🙄 Mozesz też zrobić ogrodzenie z grubych desek..możliwosci wiele 🙂 Siatki leśnej nie miałam nigdy wiec sie nie wypowiem ale we mnie jakoś nie wzbudza zaufania,może niesłusznie ale jakoś tak licha mi sie wydaje 😉
amazons to chyba zalezy jakie masz możliwości finansowe przede wszystkim 😉 no i co Ci siepodoba..Wydaje mi sie,że stemple to mocne ogrodzeni i ładne ale trzeba liczyć się z tym,że niszczeje i nie zawsze bedzie takie mocne i ładne..Najlepsze chyba jest ogrodzenie metalowe-mocne i jeśli dobrze po malowane to będzie służyć na długie lata,no ale kosztuje też odpowiednio 🙄 Mozesz też zrobić ogrodzenie z grubych desek..możliwosci wiele 🙂 Siatki leśnej nie miałam nigdy wiec sie nie wypowiem ale we mnie jakoś nie wzbudza zaufania,może niesłusznie ale jakoś tak licha mi sie wydaje 😉
A gdyby tak przed wlozeniem stempla w ziemie zamoczyc go w smole czy czym takik i pozniej dodatkowo zabetonowac, chyba nie gnilo by tak wtedy..
Slyszeliscie o tych maszynach do kopania dolow pod ogrodzenie? Jaka srednivca na taki dolek mniej wiecej? Obliczylam ze ogrodzenie ze stempli 3000m2 dzialki wyniesie cos ok 1,5tys zlotych, wiec troche sporo.. ale to musi byc porzadne juz, przeciez pastuchem dzialki nie ogrodze, bo wiocha 😀
My mamy ogrodzenie ze stempli i te które są w ziemi są pomalowane czymś takim smolistym własnie 😉 i sie sprawdza jak narazie ale mimo wszystko ta cześć wystawiona na warunki atmosferyczne będzie się siła rzeczy rozpadać niestety..
My mamy ogrodzenie ze stempli i te które są w ziemi są pomalowane czymś takim smolistym własnie 😉 i sie sprawdza jak narazie ale mimo wszystko ta cześć wystawiona na warunki atmosferyczne będzie się siła rzeczy rozpadać niestety..
Troche na pewno, a macie je przejechane jakims impregnatem do drewna..?
Teraz juz sprawdzam ceny, jaki material itd, bo z kwietniem o ile ziemia nie bedzie zmarznieta jeszcze, planuje ruszyc z tym wszystkim.. mam nadzieje, ze w miesiac ogarne wiate i ogrodzenie.. Jesli do budowy wiaty chcialabym kogos zatrudnic, ale nie jakiegos budowlanca tylko rolnika czy cos, oni umieja wszystko.. to z jakim kosztem trzeba sie liczyc, 100 dniowka?..
Pomocnik na budowie (taki do kazdej pracy) bierze 100 -jak ma tylko pomagac to bedzie ok. Jak mialby robic sam calosc to lepiej sie umowic na kwote za calosc,bedzie szybciej i taniej;-)
[quote author=lacuna link=topic=19013.msg1500417#msg1500417 date=1345561679] My mamy ogrodzenie ze stempli i te które są w ziemi są pomalowane czymś takim smolistym własnie 😉 i sie sprawdza jak narazie ale mimo wszystko ta cześć wystawiona na warunki atmosferyczne będzie się siła rzeczy rozpadać niestety..
Troche na pewno, a macie je przejechane jakims impregnatem do drewna..? [/quote]
Ja mam pomalowane... przepalonym olejem z silnika ( traktora bądź od znajomego z warsztatu samochodowego ). Sprawdza się super ( wiem, nieekologiczne 😡 ale tanie i wydajne 😉 ) Teraz będe grodzić dodatkowo żerdziami ( do tej pory miałam tylko drewniane słupki i 4 rzędy pastucha )
Ja mam słupki 2,5 metrowe, z tego 50 cm idzie w ziemie. Przed wkopaniem zamaczam w smole ( której nie da się kupić... więc pozostaje lepik ). Taśmy od pastucha są na wysokości 40 cm, 80 cm, 120 cm, 160 cm plus plecionka ze sznurka na samej górze, gdy miałam w stajni emerytowanego skoczka 😉
Stajnie mam z "kurnika" ( 2 boksy ), która łączy się z dobudowaną wiatą ( 4 boksy ). Dach jest z desek, kryty papą. "Stelaże" boksów i dachu są metalowe. Część boksów murowana, reszta z płyty usb ( tej najgrubszej ). Przegroda między dwoma boksami jest również z żerdzi impregnowanych wcześniej olejem - około miesiąca przed założeniem aby drewno wyschło ( konie nawet nie próbują jej zjadać - ogromny plus 😉 )
[quote author=Być. link=topic=19013.msg1500258#msg1500258 date=1345553814] Siatka leśna, ale tylko sztywna, dobrze przymocowana i wysoka, by koń nie napierał szyją, nie próbował przechodzić. [/quote]
UMMMM.... siatka leśna no nie bardzo, widziałam parę razy w życiu w lesie sarny które zaplątaly się w taka wlasnie siatke i gdyby nie to że byliśmy we dwójkę to pewnie by zdechły z głodu, a oprócz tego skóra na kończynach zdarta czasami do kości.
Kinia - ogrodzenie dla konia to sprawa tak mniej więcej od 120-150 cm, to zależy jak skoczne masz konie i jak wielką inwencją potrafią się wykazać. moje stoją na 130 cm i się sprawdza. Ale mam takiego karego wałaszka który mi przeskakiwał nawet 150 cm i szedł sobie do dziewczyn na pogaduszki bo do nich oczywiście też wskakiwał a potem wracał do siebie oczywiście przez pszenicę sąsiada a jemu to się nieeee podobało. Rozwiązałam więc problem tak - Frodzio stoi teraz ze swoją UKOCHANĄ razem i problem znikł - sielanka
Ale się zmęczyłam ! dopiero ze stajni wróciłam,wysprzątałam maneż,boksy,przed stajnia <jeszcze kurki dziadków mi wszystko rozdrapały,wszystkie kupki,czy wasze też tak robią i ten wiatr> myślałam,że się wścieknę,ale już mam wszystko zrobione 😀 jeszcze żniwa u nas są,wszędzie maszyny i konie mi uciekły przez to w niedzielę i biegały po ściernisku,ale zawołane przybiegły,ale serce to mi do gardła podskoczyło. Jutro będę malować słupki w stajni,muszę się za to w końcu zabrać,bo zielone mi już przeszły i trochę się pozdzierały.Dziewczyny jak myślicie. Jeżeli pomaluję słupki okoł0 7-8rano to do godz 20 zdążą wyschnąć tak,abym mogła konie wpuścić na noc?Stajnia wietrzona od przodu i z korytarza.
Ale się zmęczyłam ! dopiero ze stajni wróciłam,wysprzątałam maneż,boksy,przed stajnia <jeszcze kurki dziadków mi wszystko rozdrapały,wszystkie kupki,czy wasze też tak robią i ten wiatr> myślałam,że się wścieknę,ale już mam wszystko zrobione 😀 jeszcze żniwa u nas są,wszędzie maszyny i konie mi uciekły przez to w niedzielę i biegały po ściernisku,ale zawołane przybiegły,ale serce to mi do gardła podskoczyło. Jutro będę malować słupki w stajni,muszę się za to w końcu zabrać,bo zielone mi już przeszły i trochę się pozdzierały.Dziewczyny jak myślicie. Jeżeli pomaluję słupki okoł0 7-8rano to do godz 20 zdążą wyschnąć tak,abym mogła konie wpuścić na noc?Stajnia wietrzona od przodu i z korytarza.
Tak jeśli pomalujesz je farbą nitro, jeżeli emalią ftalową to niestety nie !!!! Będzie na pozór sucha jeśli ją dotkniesz ale jak konie się o nią dotkną to możesz rano mieć srokacze chyba że masz i lubisz. Dlaczego zamykasz teraz konie na noc ? w dzień nie ma już o tej porze upałów a i bąki sobie odpuściły - szkoda - nastoją się jeszcze w zimie. Własnie teraz masz okazję zrobić porządki w stajni w stylu malowanie drzwi do boksów czy bielenie ścian
[quote author=Być. link=topic=19013.msg1500258#msg1500258 date=1345553814] Siatka leśna, ale tylko sztywna, dobrze przymocowana i wysoka, by koń nie napierał szyją, nie próbował przechodzić.
UMMMM.... siatka leśna no nie bardzo, widziałam parę razy w życiu w lesie sarny które zaplątaly się w taka wlasnie siatke i gdyby nie to że byliśmy we dwójkę to pewnie by zdechły z głodu, a oprócz tego skóra na kończynach zdarta czasami do kości. [/quote] Mam siatkę i nic takiego nie ma miejsca. 😉
Nieaktualne Piszę z nietypową prośbą i propozycją,może Ktoś z posiadaczy przydomowych stajni planuje zakładanie pastwiska-łąki kośnej. Zakupiłam pole i okazało się że ziemia jest zbyt zasadowa na łąkę(sam margiel),niestety pospieszyłam się i kupiłam w centrali nasiennej nasiona-teraz leżą i czekają nie wiadomo na co.Wystawiłam ogłoszenie u nas,może Ktoś zakłada łąkę/pastwisko i tak musi kupić a ja odsprzedam taniej a przy okazji nie dojdzie do marnotrawstwa. Modów przepraszam za takie obwieszczenie ale nasiona jak chleb,nie mogą się zmarnować a najbardziej zainteresowani niekoniecznie będą szukać nasion w ogłoszeniach na re-volcie :kwiatek:
a propos siania trawy, zajrzalam na strone podana przez orjentice i juz sama nie wiem czy liczyc nie umiem, czy o co chodzi😉
w opisie mieszanek jest podane, ze uzywa sie 35-40kg mieszanki na hektar, z kolei w poradach ekspert twierdzi, ze przyjmuje sie wysiew 3kg na 1ar. 1 ar to jest 100 m2? Wiec wynika z tego, ze tych kg powinno byc 300 na hektar. zglupialam i pewnie klania mi sie matematyka na poziomie szkoly podstawowej😉
edit: jestem blondynka, 3kg na 1ar to traw gazonowych... ale swoja droga niezla roznica, na pastwisko 30, na trawnik 300kg😉
Dlaczego zamykasz teraz konie na noc ? w dzień nie ma już o tej porze upałów a i bąki sobie odpuściły - szkoda - nastoją się jeszcze w zimie. Własnie teraz masz okazję zrobić porządki w stajni w stylu malowanie drzwi do boksów czy bielenie ścian [/quote] zamykam,ponieważ dochodzi u nas do kradzieży w nocy zwierząt, i ogólnie mam potencjalne zagrożenie ze strony sąsiada,ponieważ to mieszkanka wybuchowa<wolę nie wspominać,że ma zapędy zoofila> a niestety policja nie chce nic zrobić,bo twierdzą iż musi się poddać leczeniu z własnej woli,co kiedyś oczywiście było a obecnie żyje bez leków xlat.przykre;/
nasicc, jeśli pomalujesz rano to ftalówka wieczorem powinna być pyłosucha - podeschnięta po wierzchu. Jeśli jakiś koń się nieco upaprze mimo to (grzywa, ogon najczęściej) to nafta kosmetyczna, wacik i zmyć zanim zaschnie na włosach.
[quote author=Być. link=topic=19013.msg1501520#msg1501520 date=1345648972] [quote author=Być. link=topic=19013.msg1500258#msg1500258 date=1345553814] Siatka leśna, ale tylko sztywna, dobrze przymocowana i wysoka, by koń nie napierał szyją, nie próbował przechodzić.
UMMMM.... siatka leśna no nie bardzo, widziałam parę razy w życiu w lesie sarny które zaplątaly się w taka wlasnie siatke i gdyby nie to że byliśmy we dwójkę to pewnie by zdechły z głodu, a oprócz tego skóra na kończynach zdarta czasami do kości. [/quote] Mam siatkę i nic takiego nie ma miejsca. 😉 [/quote] Równeiż mam siatkę dobre - naście lat i nic złego się nigdy nie działo...
Co do malowania i wyschnięcia - wszystko zależy od temperatury. Przy + 25 czy + 30 st wyschnie, przy + 15 niezaspecjalnie...
Dziewczyny! 1. Powiększam padok na 3h i nieco więcej. 2. Sprowadzam w niedzielę nowego konia. 3. Znajomy i znajoma chcą do mnie konie wstawić. 4. Znalazłam dodatkową fuchę związaną z końmi.
Trzymajcie kciuki za mnie, bo... tfu tfu, chyba mi się układa!
muszę zobaczyć co tam kupiłam ;] ogólnie to kradzieże coraz częstsze 🙁 już jednego konia skradziono i kilka krów w biały dzień ! toż to szok !
cos strasznego ... :/ ma nadzieje, ze moje konie beda bezpieczne.. :/ sluchajcie wie ktos moze jak to jest z tym pradem budowlanym ? na mojej dzialce nie ma pradu.. a wiadomo przyjdzie wieczor, noc i przydalaby sie jakas lampa na zewnatrz.. nie za bardzo wiem, jak to ugryźć.. 🤔 🤔
Być trzymamy kciuki, na pewno będzie wszystko dobrze 😀 U mnie też duże zmiany się szykują i też mam nadzieję że wszystko sie ułoży 🙇 ale wszystko opiszę we wrześniu, tak żeby nie zapeszyć.