Forum konie »

Zadziwiające, nietypowe ogłoszenia

[quote author=Cyśka link=topic=190.msg1778789#msg1778789 date=1368877868]
http://tablica.pl/oferta/ogierek-ID1pKVN.html#704c647910  🤣

[/quote]
jest smutny ponieważ sprzedałem mu kobyłkę  😁 😁 😁
Biedny ogierek... Pewnie przepłacił i nie jest zadowolony z zakupu.  😕
Julie you made my day  🏇
Dementek, było stronę temu  🤬
http://ogloszenia.re-volta.pl/konie/szczegoly/6659 Zawsze chciałam mieć konia z sokowym rodowodem  🏇
Cookie, ciekawe ile da się z niego wycisnąć 😀
horse_art, też mnie kiedyś to zdziwiło, nawet wrzucałam tu to ogłoszenie 😉

z wyjaśnień, które dostałam wtedy:
[quote author=edzia69 link=topic=190.msg1731589#msg1731589 date=1364565643]
bo to pewnie nederlands appaloosa, tam mają te konie w kilku romiarach, ten jest minimaat

Z tym, że pisałam później o koniach appaloosa i że nie ma KUCY appaloosa a ikarina sama przyznała, że u nich potocznie taranty nazywa sie appaloosami. Stąd małe nieporozumienie i tyle.

dla mnie to i tak nie fair, że kucuś ma taką rasę, psuje moje wyobrażenia o niej 😜
[/quote]

no właśnie...kuc jest w związku kolorowych, a nie konkretnie appaloosa (chyba, że jest - dlatego pytam), nazwa tej rasy jest potocznie używana (ja u nas m....wszystkie sportowe buty to potocznie adiddasy - niezależnie od marki) - czyli jednak sobie właściciel rase wymyslił (podał to co się potocznie używa), czy moga być rasowe tego wzrostu? bo kojarze ze to konie tak 140-150coś (i stado z którego kupowaliśmy klaczki tak też miało - a były papierowe), bo podstawowe pytanie, które tu zadałam to czy są oficjalne appaloosa kucyki czy nie i czy ten może mieć pochodzenie czysto apallosa.... a nie co napisane jest w ogłowszniu. chyba napisze do właściciela i zapytam jaka ma rase wpisaną w paszport...😉 mamy wlkp taranta - też może dostać papier jak ten kucyk że jest appalosa bo ciapciaty?
bo...dodam, że kiedyś już widziałam gdzieś tego kucyka i nie miał rasy appaloosa tylko "kuc z licencją" lub "kuc szetlandzki" więc ...wszystko co małe to szetland a co ciapciate apallosa... pan sprawdza co sie lepiej sprzedaje. i to jest logika, a nie wierzenie bo handlarz tak powiedział wiec prawda...
[quote author=horse_art link=topic=190.msg1779314#msg1779314 date=1368947528]
horse_art, też mnie kiedyś to zdziwiło, nawet wrzucałam tu to ogłoszenie 😉

z wyjaśnień, które dostałam wtedy:
[quote author=edzia69 link=topic=190.msg1731589#msg1731589 date=1364565643]
bo to pewnie nederlands appaloosa, tam mają te konie w kilku romiarach, ten jest minimaat

Z tym, że pisałam później o koniach appaloosa i że nie ma KUCY appaloosa a ikarina sama przyznała, że u nich potocznie taranty nazywa sie appaloosami. Stąd małe nieporozumienie i tyle.

dla mnie to i tak nie fair, że kucuś ma taką rasę, psuje moje wyobrażenia o niej 😜
[/quote]

no właśnie...kuc jest w związku kolorowych, a nie konkretnie appaloosa (chyba, że jest - dlatego pytam), nazwa tej rasy jest potocznie używana (ja u nas m....wszystkie sportowe buty to potocznie adiddasy - niezależnie od marki) - czyli jednak sobie właściciel rase wymyslił (podał to co się potocznie używa), czy moga być rasowe tego wzrostu? bo kojarze ze to konie tak 140-150coś (i stado z którego kupowaliśmy klaczki tak też miało - a były papierowe), bo podstawowe pytanie, które tu zadałam to czy są oficjalne appaloosa kucyki czy nie i czy ten może mieć pochodzenie czysto apallosa.... a nie co napisane jest w ogłowszniu. chyba napisze do właściciela i zapytam jaka ma rase wpisaną w paszport...😉 mamy wlkp taranta - też może dostać papier jak ten kucyk że jest appalosa bo ciapciaty?
bo...dodam, że kiedyś już widziałam gdzieś tego kucyka i nie miał rasy appaloosa tylko "kuc z licencją" lub "kuc szetlandzki" więc ...wszystko co małe to szetland a co ciapciate apallosa... pan sprawdza co sie lepiej sprzedaje. i to jest logika, a nie wierzenie bo handlarz tak powiedział wiec prawda...
[/quote]

No ale z jednego z cytatów podanych przeze mnie wynika, że najwyraźniej jest holenderski związek tej rasy, która dopuszcza konie różnego wzrostu. Choć to, że on ma licencję na krycie w tamtym związku nie musi znaczyć, że w paszporcie ma wpisane "appaloosa" (ale sądząc po imionach rodziców, może i wcale nie jest szetlandem 😉).
Poza tym ktoś jeszcze przy okazji poprzedniego wrzucenia tego ogłoszenia pisał, że zna hodowcę i że ten hodowca raczej by nie podał nieprawdziwych danych (choć oczywiście to też nie jest gwarancja). Jeśli napiszesz do ogłoszeniodawcy i dostaniesz odpowiedź, to daj znać, bo też jestem trochę ciekawa, jak to wygląda. :kwiatek:

edit: poprawienie cytowania
Hmmm... Szukam walacha (..) najlepiej zeby klacz skakala (..)  🤣 pogubilam sie: szuka klaczy czy walacha? A do tego te wymagania  🙄

http://ogloszenia.re-volta.pl/konie/szczegoly/5935
Hmmm... Szukam walacha (..) najlepiej zeby klacz skakala (..)  🤣 pogubilam sie: szuka klaczy czy walacha? A do tego te wymagania  🙄

http://ogloszenia.re-volta.pl/konie/szczegoly/5935

Może w trakcie pisania zmienił zdanie i zapomniał poprawić początek :P
http://allegro.pl/hucul-10-letnia-pistacja-z-licencja-80-pkt-i3260780171.html

cytuję: "Pistacja to bardzo ładnie zbudowana i ułożona gniada klacz z talarami. Idealnie nadaje się do hipotermii jak i lekkich prac w rolnictwie" 
Nie dość, że ma talary, to jeszcze jak komuś zimno, to pomoże  😁
Z talarami ekstra 😀 Może chodziło o jabłuszka? 😁
http://allegro.pl/klacz-american-paint-horse-zamiana-i3230351352.html

TYLKO W DOBRE RĘCE! HANDLARZOM DZIĘKUJE!

taaa, bo handlarz kupi konia za 10tysięcy..  😂
Notka może być też tylko i wyłącznie dlatego, aby ci się nie kontaktowali i nie zbijali ceny, bo handlarze tak robią. Dla mnie nic dziwnego.  😉

Mnie najpierw rozśmieszyła "hipotermia", dopiero potem doczytałam "talary"  😁
[quote author=Farifelia link=topic=190.msg1780066#msg1780066 date=1369042772]

[/quote]

Dopiero jak napisałaś o tej hipotermii to przyjrzałam się drugi raz :P Na początku tego nie zauważyłam i nie wiedziałam o co chodzi z tym, że jak komuś zimno to pomoże, hehe 😁
Być., nie wydaje mi się by handlarze w ogóle oglądali ogłoszenie z taką ceną. 😉  zbijać cene to oni lubią z 3-5tysiaków na niższą...
Oj, nie byłaby tego taka pewna. Potrafią zadzwonić i powiedzieć, że koń ze zdjęcia wart jest tyle i ani złotówki więcej.
http://allegro.pl/zaje-klacz-wlkp-do-zaprzegu-i-siodla-i3259824476.html
Zaje... klacz  😁

koń jak koń...ale zdj. nr 3 xD jeździec bez głowy 😀
[quote author=Farifelia link=topic=190.msg1780066#msg1780066 date=1369042772]

[/quote]
talary mówi się na Podhalu i jest to normalne określenie
http://allegro.pl/zaje-klacz-wlkp-do-zaprzegu-i-siodla-i3259824476.html
Zaje... klacz  😁

Była już ta kobyła ? Jakieś znajome ogłoszenie 🙂

O co chodzi z talarami ? Bo nie mogę zakumać  😀iabeł:
Talary-jabłuszka na sierści 😉
A co do ogłoszenia-niee, nie było 🙂
http://www.rybnik.com.pl/ogloszenia,praca-dla-milosnika-psow-od-zaraz,ogl7-16-1-116687.html  🤔 🤔 🤔  to chyba jakiś żart. a raczej na pewno.  🤔wirek:

Poszukujemy wspólnie z mężem osoby, która pomoże naszemu kochanemu czworonogowi wyjść z psychicznego dołka. Wabi się Spajk i jest pięcioletnim dobermanem. Niedawno przeżył ogromną traumę, ponieważ jego odwieczny towarzysz zabaw- Max, nasz drugi doberman- wpadł pod samochód i zdechł. Spajk strasznie to przeżywa, kości przestały mu smakować, jego ulubiony gumowy kurczak leży w kącie, nie chce mu się też gonić kota sąsiadów. W normalnej sytuacji kupilibyśmy Spajkowi nowego kompana, ale oboje z mężem jesteśmy bardzo zapracowani, a co za tym idzie- nie mamy wystarczająco dość czasu, aby odpowiednio wychować szczeniaka. Jednak nic straconego- otóż wpadliśmy z mężem na pomysł, żeby trochę oszukać naszego kochanego pupila i zatrudnić dla Spajka "osobę do towarzystwa". Praca ta będzie polegać na przebieraniu się za dobermana (zamówiliśmy u kuśnierza specjalny kostium dobermana ze skóry ekologicznej) i udawaniu Maxa, który odszedł do krainy wiecznych łowów. Na początek praca w wymiarze pięciu godzin dziennie, na umowę zlecenie. Stawka godzinna: 30 zł.
Szczególnie poszukiwane osoby, które mają predyspozycje aktorskie, tzn. potrafią szczekać, biegać na czworakach, obwąchiwać krzaki, generalnie imitować zachowanie psa.
  😵
Za 30zł na godzinę mogę nawet udawać, że obsikuję kwiatki w domu. :P
Ale ktoś sobie jaja robi, piękne!
emptyline, popłakałam się ze śmiechu  😁, to już nie lepiej drzewka?
http://www.rybnik.com.pl/ogloszenia,praca-dla-milosnika-psow-od-zaraz,ogl7-16-1-116687.html   🤔 🤔 🤔  to chyba jakiś żart. a raczej na pewno.  🤔wirek:

Poszukujemy wspólnie z mężem osoby, która pomoże naszemu kochanemu czworonogowi wyjść z psychicznego dołka. Wabi się Spajk i jest pięcioletnim dobermanem. Niedawno przeżył ogromną traumę, ponieważ jego odwieczny towarzysz zabaw- Max, nasz drugi doberman- wpadł pod samochód i zdechł. Spajk strasznie to przeżywa, kości przestały mu smakować, jego ulubiony gumowy kurczak leży w kącie, nie chce mu się też gonić kota sąsiadów. W normalnej sytuacji kupilibyśmy Spajkowi nowego kompana, ale oboje z mężem jesteśmy bardzo zapracowani, a co za tym idzie- nie mamy wystarczająco dość czasu, aby odpowiednio wychować szczeniaka. Jednak nic straconego- otóż wpadliśmy z mężem na pomysł, żeby trochę oszukać naszego kochanego pupila i zatrudnić dla Spajka "osobę do towarzystwa". Praca ta będzie polegać na przebieraniu się za dobermana (zamówiliśmy u kuśnierza specjalny kostium dobermana ze skóry ekologicznej) i udawaniu Maxa, który odszedł do krainy wiecznych łowów. Na początek praca w wymiarze pięciu godzin dziennie, na umowę zlecenie. Stawka godzinna: 30 zł.
Szczególnie poszukiwane osoby, które mają predyspozycje aktorskie, tzn. potrafią szczekać, biegać na czworakach, obwąchiwać krzaki, generalnie imitować zachowanie psa.
   😵

to jest perwersyjne  😁  Ciekawe czy tylko "towarzystwo" psa chodzi...

ktoś chętny? 😀
Miyako rzucam wszystko, zostaję dobermanem 😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się