Forum konie »

Maści i odmiany

Kejti. Który źrebak to duch? na pewno nie ten z Twojego zdjęcia.
Małe z Twojego zdjęcia widzę wybrało podobną drogę do bycia karym[skarogniadym?] jak nasza.

Ten o którym była dyskusja, że może myszaty. Tylko jeszcze nie "wysiwiał".
Kejti zdjęcie ducha podlinkowałam, bo nie mam własnego w kolekcji.
Wstawiam link jeszcze raz. Duchem jest ten "biały" po lewej stronie zdjęcia.
Symetria duchem nie będzie, będzie "varnish" czyli werniksowa jak matka i dziadek.

edzia, masz gdzieś może jakieś fajne opracowanie dotyczące wersji maści tarantowatej? Duchy chyba się rodzą od razu jasne, prawda?

Swoją drogą, mój poza tym, że srokacz mu się jeszcze zaplątał jest jaki? Da się to w ogóle zobaczyć?

edzia, masz gdzieś może jakieś fajne opracowanie dotyczące wersji maści tarantowatej? Duchy chyba się rodzą od razu jasne, prawda?

Swoją drogą, mój poza tym, że srokacz mu się jeszcze zaplątał jest jaki? Da się to w ogóle zobaczyć?

fajne opracowania tylko w języku angielskim są googluj "appaloosa complex".
Twój wyraźnie tarantowato-srokaty z cętkami leoparda. To tak po polsku.
po "hamerykansku": pintaloosa.
Chodzi mi o typ tarantowatości. Ciekawość nic poza tym. Tyle, że srok-tarant widzę 🙂
Dzięki wielkie, biorę się więc za lekturę.
a duch to nie będzie tarant śnieżno-biały bez plamek na sierści?? Bo znam takową tarantke, i zawsze myślałem ze to jest "śnieżny duch". Nigdy nie spotkałem się z tymi trójkątami nad koronką
Kejti zdjęcie ducha podlinkowałam, bo nie mam własnego w kolekcji.
Wstawiam link jeszcze raz. Duchem jest ten "biały" po lewej stronie zdjęcia.
Symetria duchem nie będzie, będzie "varnish" czyli werniksowa jak matka i dziadek.

Wiem jak wygląda duch. I ja uważam, że ten mały też taki będzie. Trójkąty ma.
Ale być może duchy, muszą się od razu urodzić jasne. Tego akurat nie pamiętam.
Jak się wybarwi to się okaże.
Kurcze, wywalili mi fotkę, to się wklejam jeszcze raz 👿
A ja dziś dorwałam katalog HorZe zima 2011/2012 i urzekł mnie jeden koń tylko kurczę nie mogę znaleźć zdjęcia w internecie oO Zaraz zrobię zdjęcie katalogu 😁
Misskiedis, wiem o którego chodzi - też już zadumałam się nad jego maścią. Jakiś zmutowany kasztan? 🙂
dawajcie zdjęcie 🙂
To ten kasztan (btw, dla koneserów - odmianka na lewym przodzie) 😁

W katalogu jest go jeszcze sporo ujęć. Ten biały spot jest tylko z jednej strony. To pewnie ta sama bajka, co u Czuwaja:

Pytanie do maściowych speców - skąd to się bierze? Nie kojarzę żadnego z potomków Czuwaja, który nosiłby taki znak...
Tak jak kasztanów nie lubię - ten jest boski!
quantanamera
Pytanie czy Czuwaj się z tym urodził, czy potem się to pokazało.
Tego typu dziwne umaszczenia co Czuwaj wrzuca się póki co do worka " rzadko spotykane o nieznanym pochodzeniu i sposobie dziedziczenia".
Mogą to być jednorazowe mutacje po prostu.
Kasztanka zaś podejrzewam o maść sabino.
Uwielbiam wszelkie popaprane maści..im bardziej popaprana tym lepiej 😍 Piękne te  konie!
im więcej białego tym więcej brudnego  😂
im więcej białego tym więcej brudnego  😂

idąc tropem Twojego myślenia przyszło mi na myśl inne zdanie
im ciemniejszy koń tym leniwszy właściciel...
Ja moją dzień w dzień doczyszczam do białości,  fakt-ciężka robota.. A ona zaraz na padok leci wytarzać się w błotku..Ale taka jest przy tym szczęśliwa,że z przyjemnością patrzę jak radośnie unicestwia moje wysiłki 😁

A rano im wiecej białego tym więcej zielonego.. czasem jedno, a czasem obustronnie
Quanta, to ten! 💘 Jestem w nim zakochana po uszy 😍 Kiedyś słyszałam że to jakiś brak pigmentu w skórze ale nie wiem na ile to prawda i skąd się to bierze i jak to się nazywa fachowo 😁
Tarant jak marzenie:
Pursat   😜 jest więcej go na zdjęciach jakiś ?
on napewno jest chory na bielactwo!! jak Michael Jackson  😀
a tak serio może to też jest coś w stylu takich prążków płodowych (gdzie płód się zawinie tak że pigment nie dochodzi), za 2 tyg zaczyna się semestr to spytam mej promotorki specjalistki  🏇
Jest jeszcze jedno: 🙂
Rzeczywiście piękny 🙂
Uwielbiam takie taranty 😜
Ja do dzisiaj jestem zakochana w tarantach pana Mazurka, które swego czasu pojawiały się na zdjęciach Zofii Raczkowskiej. 😍
obłędnie malowany  😜, wygląda jakby miał doczepiony ogon
To, że ma biały ogon, znaczy że jest "obłędnie malowany"? 😉
pewnie to, że jest na biało zawinięty 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się