Forum konie »

Maści i odmiany

To jest Ben  💘 niestety już sprzedany,ma ciekawą odmianę na pysku  🤣

Ben był za duży i się tutaj nie zmieścił.
dorota Wlasnie mnie tez ciekawi sposob dziedziczenia tego ksztaltu uszu  😉
ciekawie to wygląda  😁
[quote author=paulina-anna link=topic=1848.msg1964939#msg1964939 date=1388449115]
dorota Wg ksiazki Rasy koni autorstwa Jessic'i Bunjes- marwari moga miec  ,,wszystkie masci, w przeciwienstwie do bliskiego krewniaka kathiawari, takze kara; czesto srokata o duzych plamach"
A, jeszcze jedno- kathiawari maja mniejsza dolewke arabow i tekincow, wygladaja bardziej ,,szkapowato".
Kolejna ciekawostka jest fakt, ze sa zaliczane do kucow ( maja 140-165cm w klebie, ale najczesciej ok 145cm)
Zalaczam kilka fot  😉
enjoy  😅
Jak widac- masci jednego nie jestem pewna. Pomozecie?  :kwiatek:
[/quote]

Ten niby cremello, to jest dominant white (dominujący biały). Ma wyraźnie ciemne oczy, a konie kremowe mają jasne, prawie pozbawione barwnika, np. niebieskie.
[quote author=paulina-anna link=topic=1848.msg1965211#msg1965211 date=1388494132]
emptyline Tez mysle, ze raczej jelen, niz gniadosz  😉

dorota Wyszlaby fajna mieszanka  😍 Pomarzyc zawsze mozna, a nuz marzenie sie spelni, kto wie?

ikarina Fakt, ale, np. PRE tez maja problemy z grzbietem. Trzeba po prostu dobrze wybrac. Sadze tez, ze te szkapki, to kathiawari, oraz, ze jesliby sie sprowadzilo nasienie/kupilo ogiera w jakiejs hodowli, gdzie ludziom zalezy na zdrowiu koni, to problemu by nie bylo 😉

[/quote]

moim zdaniem, na pierwszym zdjęciu jest sabino. u dereszy na głowie i w miejscu podpalań brak jest mieszaniny białych włosów (układa się to na kształt odwróconej litery V). na reszcie kłody białe włosy są przemieszane z maścistymi. w przypadku sabino może wystąpić zjawisko mieszaniny białych i maścistych włosów, podobne do dereszowatości.
becia1989 Aa, faktycznie- ma ciemne oczy. Jakos nie zwrocilam uwagi  🤦 , ale wiem, ze cremello maja niebieskie oczy. Dzieki za zwrocenie uwagi. Co do sabino-  chyba jednak jest sabino. Ten Twoj palomino sabino bardzo go przypomina.  😉
Jak przegladalam swoja kolekcje zdjec marwari, to doszlam do wniosku, ze mam prawie same Dominant White.
Jesli ktos chce sobie obejrzec czesc ze zdjec znajdujacych sie na moim kompie, to prosze  😉

http://re-volta.pl/galeria/album/4918
http://re-volta.pl/galeria/foto/105361#f
ten koń nie jest maści szampańskiej, tylko perlino.

dołączam konia PRE maści kremowo perłowej. (Ccr + prl)
oraz maść classic cream, czyli klasyczno-szampańska kość słoniowa.
becia1989 Dzieki  :kwiatek:
A moglabys napisac cos wiecej o classic cream? Spotkalam sie juz z ta mascia, ale malo o niej wiem.
Maść kara zostaje rozjaśniona przez gen z locus Ch (champagne)
Dodatkowo koń posiada jedną kopię genu kremowego Ccr.
Porównaj sobie rozjaśnienie koni szampańskich klasycznych, z powyższym zdjęciem konia, który posiada też gen kremowy.
becia1989  😉
KLIK, KLIK

Fajny taki srokacz, mała plamka z jednej strony, mała plamka z drugiej...  😀

EDIT: I jeszcze taka tarantka: KLIK
Co to za maść? Zdjęcie z facebooka.
julka177 Chyba brudny kasztan.  😉
Co oznacza angielska nazwa maści: Sorrel?
Kasztanowy
Biczowa Ciocia Wiki (anglojezyczna), twierdz, ze sorrel stosuje sie do jasnego kasztana, a chestnut do tych ,,zwyklych" i ciemnych

http://en.wikipedia.org/wiki/Chestnut_(coat)
Dzięki dziewczyny 🙂, Cioci wiki tak średnio ufam 😉
Ja słyszałam, że obydwa oznaczają po prostu maść kaszt., tyle że sorrel używają w USA, a chestnut w Wielkiej Brytanii.
Zdjęcia dotyczące brudnych kasztanów: pierwszy koń jest karo- srebrny, drugi ciemny kasztan, trzeci karo-srebrny, ostatni ciemny kasztan. 🙂
Ja załączam zdjęcia różnych, aczkolwiek nie wszystkich odcieni maści kasztanowatej.
Patrzcie, jaki fajny źrebolek jest na sprzedaż w mojej okolicy

Artykuł bazujący na pracy magisterskiej publikowany w świecie koni o maściach i ich dziedziczeniu. Może się komuś przyda 😉:

http://www.swiatkoni.pl/articles/45,dobry-kon-ma-wiele-masci-cz2.html
Witam. Jakiś czas temu zakupiłam wałaszka z 2010 roku po Etnodrons Psyche od Morskiej Bryzy po Aslanie. Koń opisany jako kary bez odmian. Niedawno zauważyłam kilka siwych włosów na kości nosowej, pojedyncze włoski przybywają również na szyi i grzbiecie oraz w ogonie (wokół oczu brak siwego). Czy istnieje możliwość zinterpretowania przypadku mojego stwora ? Wysiwieje ? Kary w siwiźnie ? Czy pojedyncze włosy związane z wolniejszą pracą melanocytów i niedoborem barwnika ? Coś zupełnie innego ? Moja wiedza w temacie dziedziczenia maści jest nikła więc zależy mi na Państwa opinii.  😉
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Marengo, czy któreś z rodziców jest siwe?
emptyline ojciec Etnodrons Psyche - skarogniady po ojcu kasztanie i siwej matce, matka Morska Bryza - gniada po gniadym ojcu i gniadej matce.
Nie wysiwieje Ci więc konik. Może wrzucisz jakieś zdjęcia tych siwych włosków? 🙂
emptyline uczyniłaś mój sen spokojniejszym 😀 Złapię jutro za aparat i wrzucę te dziwota (a właściwie połowę z tego co było bo w taki trans dziś wpadłam ze szczotką że druga połowa dumie zdobi moją kurtkę 😂 )
Czy to norma, że kasztanowate konie mają brązową oprawę oka/powieki?  👀 Zawsze mi się wydawało, że większość koni ma czarną "oprawę" oczu?
Kopyciak, moje kasztany mają ślipia wymalowane na czarno...

A w ogóle to przychodzę z taką ciekawostką (przynajmniej dla mnie ciekawostką). Kolega opisany jako ciemny kasztan, w rzeczywistości brudny kasztan. Koń kameleon, urodzony pomarańczowy jak marchewka, jako dwulatek mocno ściemniał, ale dla kontrastu porósł białą grzywą, grzywką i w ogonie też przewaga białych włosów (ale są i czarne dla kontrastu). Ciekawi mnie najbardziej to, że koń poza swoją brudną maścią jest... w kropki 😲 Biała łata, czy oznaka na brzuchu albo nodze w nietypowym miejscu - ok, ale żeby kropki? Każda ma ok. 1-1,5 cm, jest ich co najmniej 20cia (wszystkich nie liczyłam), lokalizacja szyja, okolice łokcia, brzuch, zad. Takie cosie:

Kasztan w siwiźnie to po prostu popruszone białe włosy wszędzie, czy kropki też się zaliczają? Jeśli nie, to co to za mutacja? Tarant na pewno nie 😉

Z tej samej pary rodziców (matka kasztanka, trzy nogi nisko białe, coś małego na głowie, ojciec po prostu gniady) urodził się jeszcze gniady źrebak b.o. i malowana kasztanka, na której może też z czasem pojawią się kropki.

Brudny kasztan w siwiźnie? A może to deresz jest? Głowa ciemna i bez dodatku jasnych włosów, nogi też.
Birdcatcher może? Deresz na pewno nie, jeśli żadne z rodziców dereszem nie było. 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się