Forum konie »

Maści i odmiany

A to nie był tarantowaty Laser?
Krwawa odmiana- powstała przez nie wysiwienie konia w danym miejscu, owszem się prawie nie zmienia (raczej zacierają się je brzegi niż rośnie) , ale plama powstała z połączenia hreczki rośnie wraz z pojawianiem się kolejnych plamek w jej obrębie.🙂
Siwy ma jeszcze grzywę nad tą plamą ciemniejszą,brazowo- czarną a hreczki ma z roku na rok też coraz więcej to fakt🙂chociaż jak go kupiłam hreczki nie było a plama owszem🙂
Znalazlam takie slicznosci na fejsie  😍
Swoja droga- kto wie, co to za rasa???

Widze, ze fota robi furore, tylko dlaczego nikt nie komentuje?
Dobra, nie chcecie komentowat- ok
Przesylam kolejne slicznosci  😉
[quote author=paulina-anna link=topic=1848.msg1938825#msg1938825 date=1385766834]
Widze, ze fota robi furore, tylko dlaczego nikt nie komentuje?
[/quote]
Bo nikt nie wie co to za koń?
A czy ja mowie, ze musza wiedziec?
Mozna skomentowac na 1000 roznych sposobow.
Nie pisze po to, zeby cos wymuszac. Jesli tak to jest odbierane- przepraszam  :kwiatek:
Krwawa odmiana- powstała przez nie wysiwienie konia w danym miejscu, owszem się prawie nie zmienia (raczej zacierają się je brzegi niż rośnie) , ale plama powstała z połączenia hreczki rośnie wraz z pojawianiem się kolejnych plamek w jej obrębie.🙂

Znałam konia (od jego urodzenia), który po siwej klaczy (w wieku kilkunastu lat na klaczy przybywało hreczki) urodził się gniady ogierek, który z wiekiem siwiał. W momencie, kiedy miał 4-5 lat zaczęła robić mu się hreczka i miał na zadniej nodze brązową plamę, która mu się powiększała. Szkoda, że koń został sprzedany, bo chciałam zobaczyć, jak ta plama będzie się modyfikować.
To też była krwawa odmiana?
Pierwsze zdjęcie, to ten koń (taką plamę miał po drugiej stronie, nie mam zdjęcia tamtej plamy).
Drugie zdjęcie to drugi koń, po tym samym ojcu, ale innej (również siwej) klaczy. Nie wiem, czy urodził się siwy, czy gniady, bo wtedy nie chodziłam do tamtej stajni. Widać plamki na zadniej nodze.
Hreczka to nie krwawa odmiana
Co do pytania- to po prostu plama z polaczenia pojedynczych plamek hreczki.
Zreszta yawa2 juz omawiala roznice miedzy nimi  😉
Może po prostu ,,odzyskiwał" poprzednią maść...
A ten drugi to chyba od początku miał takie ciemniejsze plamki (znalazłam stare zdjęcie i jak się przyjrzałam, to zobaczyłam je).
a zdiagnozujecie mi Akorda? czy to zwykły siwusek?

2005:

aktualnie:

w tak zwanym międzyczasie

2006:

2007:

2008 (tak wyglądam zmoczony):

2009:

2010:

2011:

2012:

2013:

zimą jestem taki:

plamki przy oczach czasem się pojawiają, czasem znikają. tak samo przy pysku
coś siwego z genem bułanym
Fajny konik- podoba mi sie, ze jest praktycznie caly wysiwialy tylko grzywa jeszcze sie trzyma. Efektowny kontrast  😍
ciekawa jestem, czy długo się jeszcze utrzyma 🙂 bo naprawdę fajnie to wygląda

to jeszcze o Gabi zapytam:

ma 7 lat. kupiłam ją niecałe 6 lat temu i już miała te 3 plamki. do tego jest w siwiźnie - też od zawsze. może tutaj będzie widać: - jakoś te siwe włosy nie chcą się uwidaczniać na zdjęciach... moje poprzednie plamiaste (kupione jako 2-latka z jedną kropką) w wieku 6 lat było już bardzo mocno nakrapiane, a ta uparcie ma tylko 3 kropki. czy mam się spodziewać, że któregoś dnia pójdę do stajni, a tam będzie czekała na mnie siwka zamiast kasztanki, czy zostanie taka, jak jest? da się przewidzieć? 🙂
[quote author=paulina-anna link=topic=1848.msg1939619#msg1939619 date=1385896299]
A czy ja mowie, ze musza wiedziec?
Mozna skomentowac na 1000 roznych sposobow.
[/quote]
Nikt nic nie musi, natomiast twój poprzedni post można odebrać w taki sposób, że oczekujesz szczegółów od A do Z na temat tego konia i oburzasz się, bo zdjęcie zostało kliknięte ileś tam razy, a nikt nie udzielił ci informacji. 😉

A co do "robienia furory" - często ludzie lubią tylko sobie popatrzeć, tyle. 😎

Żeby nie robić OT, to wrzucam pana jelonka w wersji zimowej:

fot. Galina Gurko
Met ale zmiana!
Na zdj z 2011 wygląda jak taka turbo-kulka 😉
Pursat a co to za jelonek? 🙂
Achał-tekiński ogier Azamat. Tak wygląda latem:

Met na zdjęciu z 2011 gdyby się potknął to by się poturlał  😂 😁
będą wściekłemu chomikowi wypominać... 🙄
to taka wrodzona tendencja do bycia kulką 🙂
Pursat ale charcik w lecie  😍 . Ale na pierwszy rzut oka to dwa osobne konie 😉.
Dama, na zdjęciu z letnią sierścią, miał około 3 lat chyba, a w tym wieku one wszystkie mają mnóstwo powietrza pod brzuchem. Jak dorastają i idą do hodowli, robią się bardziej opływowe. Zdjęcie zimowe jest aktualne, koń ma 16 lat. 🙂
Ale świetnie się trzyma 🙂.
Mam nadzieję, że to odpowiedni wątek  😉
Czy pionowe "siwe żebra" - niestety nie mam pojęcia jak to się fachowo nazywa - u tarantów lub koni "w siwiźnie" znikają wraz z wiekiem?

Dokładniej chodzi mi o pionowe paski takie jak u konia z tego linku:
Według mnie to nie tarant,a rabicano, spójrz na ogon!
Według mnie to nie tarant,a rabicano, spójrz na ogon!

edzia69  dzięki :kwiatek:

Ta klacz jest podobno opisana jako "kasztan w siwiźnie", podobnie jak jej matka.
Ja mam spokrewnionego z nimi taranta i zastanawiam się, czy te paski zostają "na zawsze"  😉
W sumie mam nadzieję, że młody zacznie w końcu zdecydowanie siwieć  🙄
Nie opisuje sie maści jak rabicano, to i tak dobrze,że dodali,że w siwiźnie. Co do "pręg" na żebrach u tarantów. Na szczęście żaden z moich nie ma tego, więc trudno mi powiedzieć czy to znika i sie pojawia czy jest na stałe.
Podasz rodowód kasztanki?
z moich doświadczeń wynika że jeżeli pasy rabicano się zmieniają to robią się wyraźniejsze, nie znikają 🙂
Podasz rodowód kasztanki?

http://www.bazakoni.pl/rebeka-chefsupreme-reisa

ushia nie pocieszasz mnie..  😉
U nas na zimę te paski robią się coraz wyraźniejsze, a naiwnie liczyłam na to, że z każdą zmianą sierści będzie coraz bardziej siwieć  🙄

O tu jest tarant podobny do mojego z takimi paskami na żebrach.
Mój ma na razie mniej białego i te paski dużo bardziej się rzucają w oczy :/
Dziękuje Nekti. Ciekawa klacz.
nekti, ale jezeli masz taranta, to jest szansa ze na tyle "splesnieje" ze nie bedzie ich widac

swoja droga, ktos obeznany powie, czy rabicano wystepuje z tarantowatoscia?
ja do tej pory osobiscie spotkalam tylko na kasztanach i widzialam zdjecia karego
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się