Forum konie »

Maści i odmiany

to był przykład, a nie ma takie kalkulatora może w języku polskim?
bo ja tak średnio obce znam 😡
nie ma.
zawsze możesz się spytać o przetłumaczenie maści z kalkulatora, lub nazwę skopiować do googla 😉
tak, to jest jakieś wyjście  😅
a jaka to maść?
Pewnie photoshopowa 😉
Dlaczego? 😉
buuu  😕 😕 😕
To jest koń achał-tekiński i one jak najbardziej mogą się tak świecić. Więc to nie photoshop, tylko maść jelenia z metalicznym połyskiem. 😉
AŻ tak? 😲 Widać na tym zdjęciu mocne wyostrzenie, więc może i stąd uznałam, że sierść była podrasowana. Ja tam się nie znam, a już na pewno nie na achałtekińcach, więc mogę ci uwierzyć, wiem że to twoja działka 😉 Pamiętam też, że ktoś tu wstawiał konia w podobnym kolorze, srebrzysta maść z niewiarygodnym połyskiem.. Wszyscy okrzyknęli tę maść photoshopową, a na dodatek ktoś wstawił dowód w postaci takiego samego zdjęcia tylko realnego i okazało się, że koń był gniady 🤣

Tamto zdjęcie spadło trochę z jakości. To jest oryginał, bez kombinowania:

A odnośnie tamtego przerobionego srebrnego - no moim zdaniem od razu było widać, że nie jest prawdziwy. 😉
Dobra, zwracam honor :kwiatek: A swoją drogą to maść po prostu przepiękna i naprawdę jak się nie wie, że taka istnieje, to ciężko w to uwierzyć!
maść cudowna, ale jak ją nazwać?  🤣
Olaa1002, wystarczy, że spojrzysz kilka postów wyżej.
ok. A na chłopsko-babski rozum... Jeśli już cremello nie istnieje dla Panów opisujących konie, to czemu nie siwy?  Dla laika bliżej mu do siwego niż izabeli...

Siwy ma ciemna skórę, oczy i kopyta (oczywiście jeśli jest mleczno-biały) natomiast cremello ma różową skórę, niebieskie oczy oraz białe/kemowe kopyta.
A co do cremello i perlino, ta klacz której zdjęcie wstawiłam wygląda na pierwszy rzut oka na cremello natomiast jak porówna się kolor jej grzywy z cremello widać ewidentną różnicę. Grzywa cremello jest śnieżno biała, natomiast perlino kremowa/żółto-biała.
A perlino w paszporcie zapisuje się jako perlino czy inaczej?
na opisane  w paszporcie jako perlino nie ma szans. Przy dobrym wietrze może zostać opisana jako cremello jeśli pan opisujący ma jako takie pojęcie ( i tak została opisana klaczka ze zdjęcia z moich poprzednich postów), jak nie to jak kilka postów wcześniej jako izabelowata nawet...
Kilka moim zdaniem ciekawych maści, których nie jestem pewna jak nazwać:

Na ostatnim masz deresza, karo-dereszowatego. Drugi szampan, pierwszy nie mam pojęcia.
Ten deresz piękny!
emptyline Pierwszy mi trochę szpakiem zalatuje, ale mówię to bardzo cichutko  😡
A mi sie wydaje, że to maść "wujek photoshop", koń jest wklejony, można mu też było rozświetlić grzywę.
co wy macie z tym photoshopem? to jest smoky brown lub silver black lub smoky silver brown/black:

smoky brown:

silver brown:

smoky silver black:

yawa2, a nie widzisz jak to zdjęcie wygląda? Koń jest ostro poprawiany, faktycznie z tej maści którą pokazałaś. 🙂
to najbardziej mi pasuje tamten konik do silver brown. przynajmniej jeśli chodzi o grzywę.
coraz częściej jak zaglądam na re-voltę to mam wrażenie że nic nie wiem o koniach  👀
nawiasem, jak konie dziedziczą taką maść ? jak to jest z tymi genami ?

ok, to jeszcze ode mnie cudeńko:
zaczynam być wierną fanką takiej maści :

bez tych ciapek też by był cudowny.  😍

emptyline, yawa2: w sumie jak już komuś się chciało wkleić konia w tło, to i może podrasować go też mógł. nie kłócę się - nie wiem.

w końcu nie wkleiłam linku..  😡
dar, co to za maść? karo-srokaty jabłkowity? Ciemnosiwo-srokaty jabłkowity?
Ten szampański z poprzedniego posta piękny  💘
facella, to jest zwykły srokaty siwek, ale z wielkimi jabłkami. 😉
właśnie nie pasuje mi do tego siwy.. siwy to ma być siwy, ma być taki;

emptyline ten, który wcześniej pokazałam ma łatki, więc wychodzi mi na srokacza.
na pewno ma "jabłka". tylko właśnie.. zawsze widziałam siwe z karą grzywą a nie odwrotnie. wątpię by ten koń wyjaśniał z wiekiem.. a może się mylę.

jest coś takiego jak ciemnosiwa maść, o której wspomniała Facella ?
Pierwsze z google grafika co wyskoczyło pod "ciemnosiwy koń"

Bo do siwego powyżej to mu trochę daleko...
dar, ale o czym ty mówisz? Każdy siwek rodzi się maścisty i siwieje z wiekiem. Żaden nie jest od razu biały, a czym ciemniejsza była maść podstawowa tym ciemniejszy będzie. Ten srokaty, jest SIWO-SROKATY, owszem jabłowity jak najbardziej, ale wysiwieje dalej. Do jakiego stopnia, nie wiadomo, może mleczno-biały nie będzie. A to, że ma jasną grzywę i ogon jest jaby logiczne, przecież tam właśnie ma łaty, okrywa włosowa pozbawiona jest więc pigmentu.
emptyline nie denerwuj się na mnie, staram się zrozumieć. naprawdę wychodzi na to, że mam małą wiedzę na temat koni..  😵
Facella, to co pokazałaś to jest mniej więcej to:

to jest Gwiazdor, zdjęcie autorstwa nie wiem kogo, humorystyczne.. po imprezowe  🤣

maść siwa
koń, który z wiekiem siwieje, bieleje nazywany zwykle siwkiem. Ze względu na różne ubarwienie zależne od stopnia wysiwienia i maści wyjściowej, istnieje wiele określeń opisujących tą maść; szpakowata, szpak miodowy, szpak różany, dropiata, mlecznosiwa"
źródło: konskiemasci.cba.pl

okej, to tamten jest na pewno siwy. ale czy siwy może mieć łatki ?

Ogólnie, może komuś się przyda:
SZPAKOWATA

SZPAK MIODOWY

SZPAK RÓŻANY

(to samo zdjęcie było)

DROPIATA - w hreczkę
MLECZNOSIWA - biała grzywa i ogon i biała sierść

ogólnie doszłam do wniosku że SIWA JABŁKOWITA = SZPAK
dar, ja się nie denerwuję, ale 3-ci już raz będę pisać, że koń jest siwo-srokaty. Co w tym jest niezrozumiałego? Każda maść może mieć wzór sroaty czy tarantowaty.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się