Forum konie »

Przyczepy do przewozu koni

Hej, planuję zakup cheval Liberte nowej- niestety jestem zubożałą szlachtą � podłoga wiem, że aluminiowa. Ale czy ma znaczenie czy ściany aluminium czy sklejka?
shewolf, Cheval na czas trwania leasingu konstrukcyjnie jest ok, mój ma rok do końca leasingu i pewnie 1-2 lata do konieczności sprzedaży komuś kto sam sobie coś tam naprawi. Mąż marudził na rozwiązania techniczne/solidnosc chevali ale koniec końców mam gold 3, czyli aluminiowe ściany. Z tym, ze u mnie między gold 2 a 3 zdecydowała wentylacja w środku (jako top upierdliwy klient jeździłam kilkoma różnymi modelami różnych firm tam gdzie stoją konie). Ten gold 3 wypada jak najwyższy model Humbaur jeśli chodzi o nietelepanie i wentylację, ma też dużo miejsca z przodu na długie szyje a ja mam duże konie. Naprawdę to jest dobry stosunek jakości do ceny jeśli chodzi o komfort koni i jeśli albo masz faceta co tą przyczepę technicznie utrzyma w ryzach po kilku latach albo wtedy sprzedasz.
Ja mam Gold 2 , ma 8 lat, nic sie z nią nie dzieje.
Właśnie zamówiłam Multimaxa i moją będe sprzedawać.
Zastanawiam się za ile mogę ją wystawić, bo ludzie wystawiają te przyczepy za jakieś mega wielke pieniądze, jak oglądam ogłoszenia ?
Często oglądam ogłoszenia i są ludzie którzy sprzedają/ szukają przyczepy bez dokumentów. Mam pytanie po co?
shewolf, w przyczepach rolniczych to faktycznie bardzo częste zjawisko, ale przy przyczepach do przewozu koni raczej się z tym nie spotkałam 🤔
W przypadku przyczep rolniczych szuka się przyczepy bez dokumentów jak chce się mieć taniej, a potrzebna jest tylko na pole/łąkę i nie ma potrzeby wyjeżdżania z nią na ulicę. Sprzedający często osobno sprzedają przyczepę i dokumenty, bo dokumenty kupi ten co ma przyczepę niezarejestrowaną a potrzebuje mieć zarejestrowaną.
Odkąd nie można rejestrować przyczep SAM handel dokumentami kwitnie. Być może w przypadku przyczep do koni jest podobnie, jeśli ktoś ma SAMa i chce nią jeździć to musi kupić dokumenty.
shewolf, ja szukam do postawienia na terenie stajni pod naukę koni wchodzenia do przyczepy, żeby nie zdemolowały 'w razie w' tej legitnej, jeżdzącej, zarejestrowanej i duużo droższej.
Oo widzisz. To jest argument.
shewolf, na części?
Z dwóch lepią jedną?
Czy ktoś może widział jakieś strony, profile skąd można by zgapić urządzenie siodlarni w przyczepie?
Mam nową przyczepę, z siodlarnią wchodzoną do środka no i mam tam 2 wieszaki na siodło, 2 na ogłowie i to tyle. Jak zapakuje tam pół domu które zabieram na zawody to mi będzie wszystko latać ( widły , taczka, sprzęt w torbach itp), więc nie wiem jak to zoorganizować.
Środek wygląda tak
multimax.JPG multimax.JPG
Wczoraj na drodze płatnej nie pobrało mi kasy z etolla -komunikat słaby sygnał GPS, później sygnał w normie. Czy mam uzupełnić przejazd? Jak tak czy na telefonie sie da bo nigdzie nic takiego nie widzę.
anetakajper, sama w apce uzupełniasz, do 48h wstecz.
Ja częśto wogóle nie włączam i uzupełniam, bo mam stajnię w takim miejscu , że nie ma zasięgu i ta walnięta appka mi się tam non stop wiesza...a jak jadę z końmi to mi sie nie chce mieszać w telefonie, bo się boję jechac z przyczepą i grzebać w tel
Perlica, Dzięki.
Szukam firmy lub osoby zajmującej się remontem przyczep do przewozu koni na terenie woj. śląskiego i óściennych. Czy możecie kogoś polecić?
Szukam kogoś/ firmy wykonującej naprawy przyczep do przewozu koni. Konkretnie chodzi mi o dach. Mazowieckie
Ktoś coś?
Hej, szukam w pomorskim osoby która zajmuje się renowacją przyczep - jedna ściana do wymiany, sprawdzenie podłogi, malowanie. Im bliżej Lęborka tym lepiej.
Witam, Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak wyciągnąć płyty boczne przyczepy nie ruszając dachu ?
20250608_123945.jpg 20250608_123945.jpg
20250608_124005.jpg 20250608_124005.jpg
Czy wiecie, jak długo czeka się na zmianę DMC u chevala? Kupiłam przyczepę na 2.5 dmc model gold, ale nie potrzebuje tyle dmc, zresztą musi zgadzać się w papierach z autem 🙂 pisałam już do przedstawiciela, przesłali mejla do Francji i czekamy. Czy ktoś zmieszał dmc w chevalu i czy się da ?
Orientacyjnie poszukuję budżetowego auta (będzie pracownicze więc nic z salonu, tylko jakieś 5letnie) ale co najważniejsze to by dało radę bez etolu jechac nim z przyczepą 1300DMC a jak będzie potrzeba to pociągnąć dwukonną 2000DMC już wiadomo że etoll i b+e.
Macie coś do polecenia? Miło by było jakby nie palił jak smok bo będzie autem codziennym a z przyczepą to jednak okazyjnej
Piaffallo, Jakby nie liczyć musi być to auto mogocę ciagnąc przyczepę o DMC do 2000 kg. X- trail w dieslu i manualnej skrzyni , Skoda Kodiaq 2,0 benzyna lub diesel, - jeśli ma być do 5 lat.
melehowicz dokładnie tak, tylko jednocześnie nie chce jakiegoś wielkiego czołga 🙂 Dlatego jednocześnie daje limit ten dolny 🙂
Piaffallo, Ja bym szukał w założonym budżecie w dużo starszych autach i.... trochę większych ze względu na bezpieczeństwo i ekonomikę użytkowania.
Piaffallo, za parę miesięcy kończy mi się leasing, moge rozwazyc sprzedaz 5 letniego hiluxa. Ma duzo ponad te 2 tony na haku. Nie wiem tylko czy to sie nie miesci w Twojej definicji wielkiego czolga 😉
Piaffallo, za parę miesięcy kończy mi się leasing, moge rozwazyc sprzedaz 5 letniego hiluxa. Ma duzo ponad te 2 tony na haku. Nie wiem tylko czy to sie nie miesci w Twojej definicji wielkiego czolga 😉
karolina_, a na co chcesz zmienić? 🙂
lhp, bede mało oryginalna - na nowego hiluxa 🤣
tylko Hilux na auto codzienne czytaj zakupy to tak nie bardzo 🙂 ciężko zaparkowacć pod marketem i spalanie niezbyt ekonomiczne 🙂
blucha, nie mam problemu z parkowaniem - w zestawie jest kamera cofania. Pali koło 10.5 litra bez przyczepy, 11.5 litra z dwoma konmi. Jesli chodzi o jazdę z przyczepą, to jest bardziej ekonomiczny niz jeep w gazie, ktorego mielismy wczesniej, bo tam po podpieciu przyczepy spalanie sie podwajalo i dobrze ponad 20L gazu na 100 km szło.
melehowicz co w takim razie polecasz?
karolina oj hillux na moją codzienność to jednak duży 🙁 zawsze marzyłam o takim ale tylko pod warunkiem posiadania drugiego auta.

Moze bardziej zobrazuje, ja co najwyżej na początku będę się przemieszczać z przyczepą raz na miesiąc/dwa miesiące. Dopiero w kolejnych latach więcej a ja auta zmieniam tak dość rzadko
Piaffallo, zobacz na Tiguana
Piaffallo, Mercedec ML2,7 litra cdi, Wg moich doswiadczeń najbardziej ekonomiczny silnik do wozenia przyczepy jest zamontowany w Dicovery II (z swoma końmi zmieścisz się w 8 litrach przy wysokim komforcie jazdy. Niestety od 20 lat go nie produkują, ale jesli się przełamisz to mega sprawa np https://www.olx.pl/d/oferta/land-rover-discovery-td5-2003-CID5-ID11S3ou.html To oczywiście propozycja nieco z przymrużeniem oka,ale ..... Kluczem jest oczywiście wybranie odpowiedniego stanu technicznego. W wszystkich autach bez względu na wybór najważniejszy jest stan podwozia i/lub ramy pod kątem korozji. Jeśli trafi się pod tym kątem okazyjne auto to wybór się rozszerza na 3 drzwiowe Pajero IV, Land Cruiser, najbardziej ekonomiczne pickupy to D_MAX i L-200 oba znakomicie wyposażone w standardzie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się