Lolek99, firma jest prawie z tej samej półki co "Warranty void if removed". Po niemiecku Warnhinweis to znaczy ostrzeżenie - pewnie przed praniem kasku, albo nie zakładaniem pękniętego, albo nie zapinaniem go pod brodą 😉 Producent kasku nazywa się na pewno inaczej.
anai, bezpośrednio w casco. taką informacje znalazłam na kuponie w opakowaniu kasku i potem poprosilam sprzedawce o potwierdzenie. nie wiem czy dotyczy to wszystkich modeli. kask nie starszy niż 2 lata wysyła się z dowodem zakupu do casco. za 50 % ceny sklepowej wyślą nowy, taki sam model.
Mam pytanie, właściwie to dwa. Pierwsze, to czy kask Casco Champ jest dużo większy od modelu Choice? Chodzi m.in. o grubość "wypełnienia". Drugie natomiast, to czy ktoś zmieniał kiedyś kolor kasku jakimś spray'em, lakierem czy w jakiś inny sposób? Oczywiście kask, który nie jest pokryty jakimś materiałem "zamszo-podobnym".
mils Macałam Choice i Champ, wg mnie są bardzo podobne - Champ jest solidniejszy, znaczy takie wrażenie sprawia 😉 Obydwa na głowie wyglądają podobnie, zgrabnie. Obydwa są kulkowate, bo np.Mistral jest jajowaty, odstaje po bokach.
kolebka dzięki wielkie! Mam nadzieję, że Ska będzie pasowała, bo aktualnie York 54 po 3 latach tak się uklepał, że trochę lata mi na głowie. Tylko ciekawa jestem jeszcze jak z takimi zmianami koloru na własną rękę, bo koniecznie muszę mieć granat, a na model Spirit nie mogę sobie pozwolić niestety. Chociaż obstawiam, że zbytnio kombinuję z takimi pomysłami. 😁
Mam do was ogromna prosbe i pytanie. Przejrzalam watek i to troche czarna magia, co piszecie. Ostatni kask kupowalam 10 lat temu i najwyzszy czas go wymienic. Nie potrzebuje kasku na zawody, a jedynie do lasu, na treningi. Jaka jest roznica pomiedzy kaskiem za 300 a tysiac zlotych?? Przeciwz to ta sama norma bezpieczenstwa.. Prawda? Chodzi tylko o wyglad czy rzeczywiscie cena ma wplyw na bezpieczenstwo? Jaki kask wybrac, by go nie zmasakrowaly galezie w lesie? Heeelp! 😵
mils, malując osłabiasz ochronę i tracisz gwarancję. na kaskach jest informacja, że nie wolno ich malować ani naklejać naklejek. tak choice jak champ, mistral i inne masz w granatach farycznie.
Karolass, hym... pisalam jakiś czas temu o tym. ta norma to podstawa - czy się nadaje w ogóle czy nie. takie minimum. jest jeszcze jedna dla taka super wyczynowa - wygórowana. to jak z autami - każdy który jeźdiz po ulicach ma tą podstawę taką samą spełnioną (przegląd). i fiat 126p i tico, matiz i te "lepsze" - sredniej i wyższej klasy. wygórowaną mają auta wyczynowe. te (i kaski i auta) z podstawową mają rózne ceny, ale i różne jakości - i wyglądu i materiałów i zabezpieczeń. choć fiat brawo i 126p tą samą normę mają zaliczoną - to ciężko nawet porównać ich poziom i wygody i bezpeiczestwa - od konstrukcji po wszelakie abs, poduszki powietrzne itd... tak samo wlasie kaski - i taki z lidla za 70 zł i taki casco za 700 (te spiryty za tyś coś to jednak już "uroda"😉 mają tą samą - ale inne materiały, rozwiązania itd powodują, ze ten 2 jest nie tylko wygodniejszy, ale i bezpieczniejszy. nie ma tu jak w autach klas, tzn...są ale umowne jakby, nie nazwae zwykle, i tez nie są one podstawą do dopuszczeia do użytku czy nie (poza spelnieniem tej podstawowej), dlatego są opisy tych rozwiązań. z tymi za 300 bym się zastanowila czy to cena bez reklamy i zapelnieie calego rynku (tansze i drozsze - dla każdego, a technologia podobna, moze bez ozdóbek i bajerów i tyle) czy to klasa tego malucha ale w cenie wyższej żeby kupowali ci którzy uważają, ze jak zapłaca wiecej - zaczy, ze lepsze. (jak te za tysiaka identyczne jak za 500 tylko z jakimś kryształkiem). z champa jestem zadowolona - nie czuć go na glowie, w upaly chlodiej niż bez, a w deszcz i wiatr zakladam/nie zdejmuje zamiast czapeczki z daszkiem/kaptura- bo nie zwiewa a i tak nie przeszkadza 😉 po paru terenach z przeciskaniem się przez gałęzie - śladów brak. mam matowy czarny. mam nadzieje, ze choice to to samo tylko wlasnie zapelnienie rynku o takie dla dzieci - bo dzieciom nie kupuje sie zwykle takich za 700, a i wypasionych szczegółów nie potrzebują 😉
mils, ta mi się wydawalo przynajmiej, ale teraz znaleźć nie mogę ;( na stroie producenta tez jakies zamieszanie przy champie - np z rozmiarami, tam tez brakgranatu.. a wydawalo mi się, że był. taki jak ten spirit dresage (2 rodzaje z granatem).
Strucelka, fajny... 🙂co to za wersja i model? z czego jest powłoka?
horse_art, tak dopytam... Gdybym zakupiła powiedzmy Champa tego szarego jakiegoś i jednak jakimś spray'em czy czymś pomalowała na granat... W jaki sposób zmniejszę funkcje, które mają chronić? Już abstrahując od gwarancji etc.
Na pewno są dobre farby do malowania kasków 😉 Tylko lepiej pójść do kogoś z aerografem, kto się zna na takich rzeczach... Kaski np motocyklowe, narciarskie często się maluje. Tu przykład naszych skoczków, którzy mają oryginalne kaski.
mils, nie jestem ani technologiem ani innym specjalistom. ale na instrukcjach i artykułach jakie czytałam była wyraźna informacja, ze nie wolno, bo zmienią się-spadną właściwości ochronne. co jest logiczne - bo przecież bedzie dodatkowa powłoka czy zmieniona struktura - a do tej oryginalnej były robione. nic nei zmieni, jeśli pomalujesz taką "ozdobną" powlokę - część kasków jest np ze styropianu, a na to ma cieniutki miękki plastik dla ozdoby, albo jest pokryty tkaniną i ją zafarbujesz czy skórę- to nie ma co zmienić w bezpieczeństwie raczej 😉 ale taki w którym powłoka zew.ma znaczenie- to już różnicę może zrobić. chyba, że farba odpowiednia, a kask zezwala - tak jak w przypadku motocyklowych czy narciarskich. nie każdą farbą można.
jedno wiem, bo to i moja działka zawodowa: nie każda fara nadaję się do każdego materiału. nieodpowiednią możesz plastik rozpuścić, welur, zamsz zalepić, albo nawet nie pokryje, itd...
tak na logike myślac -w grubej wkładce powinna sie bardziej pocic głowa...a jak jest w praktyce ? jest tak zeczywiscie,czy raczej gruba wkladka bardziej wsiaka ten pot ?
a drugie pytanie ... mam do wyboru albo speed air albo dopłace 200 zł i mam speed air evolution . bardzo sie roznia miedzy soba ?czy to tylko kwestia gustu ?
przepraszam za brak polskich znakow ale mam problemy z klawiatura ;/
mils, muszę Cię zmartwić, ale te dwie odmiany granatowych kasków, o których pisała horse_art, to jednak był Spirit Dressage (ze srebrnym lub złotym haftem). granatowych Champów nie ma. 🙁
sumire no właśnie, tak też myślałam. 😉 Swoją drogą, zastanawiam się jak na żywo wygląda ten kolor flock, bo na zdjęciach w internecie wygląda na bardzo głęboki granat... Albo mam coś nie tak z monitorem. 😁
W piątek stałam się dumną posiadaczką kasku casco mistrall. Jest już po pierwszej jeździe i był super, bardzo stabilny, głowa też sucha (z wyjątkiem czoła) 😉
mils, no niestety... Ale Flock jest niezłym zastępstwem dla kogoś, kogo cena Spirita zabija. Też mi się marzył granatowy Spirit, ale jeszcze nie zwariowałam, żeby wydać tyle na kask tylko dlatego, że jest ładniejszy. No i stanęło na Flocku, po promocji jego cena już była do przełknięcia... Oczywiście wolałabym, żeby był granatowy (czarny to nie jest mój kolor, wyglądam w nim [url=https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSl0_2MrZy9RmFq5trCXOFcJRYZrUp8UMtnqzuv6bYHDARW5a25]mniej więcej tak[/url] :wysmiewa🙂, ale generalnie jestem zadowolona. Może trzeba napisać do producenta, żeby pomyśleli nad Flockiem w wersji granatowej? 👀
sumire zdecydowanie jestem za. 😁 Wątpię natomiast, żeby takie prośby szybko przeszły. 😉 Mama nasunęła mi teraz myśl na brązowego Champa, bo koń w brązie, tylko ja mam brązowe jedynie buty, frak jest granatowy, a i koń w sumie pod siodłem ma granat albo biel z granatowymi akcentami. Według mamy będzie ok, według mnie chyba nie bardzo. 🙄
Generalnie widziałam sporo zestawów brąz-granat i wg mnie to grało. Biel z granatowymi akcentami już mniej... No i mam na myśli brąz bardziej czekoladowy, a te brązowe Champy to chyba tylko takie jaśniejsze są? Co prawda znalazłam taki: ale jakoś nie mogę znaleźć tego konkretnego koloru w żadnym sklepie...