Moon, ja z szerokich daszków bardziej budżetowych mierzyłam Antares, Kask, Kep i Samshield na cavaliadzie i wyglądałam w Antaresie jak w garnku XD Samshield jest z nich chyba najpłytszy, Kask był spoko. Kep najgłębszy, no i granatowy jest przepiękny, ale mam tylko fotkę w wersji po treningu XD
Jak masz opcję założyć na głowę kilka to polecam, bo ja byłam pewna że chcę Samshielda dopóki go nie założyłam
Moon, jeżdziła w nim na pewno.
Nie polecam GPA, mam z nim złe skojarzenia.
Jak się w nim złożyłam z koniem to miałam utratę 45minut.
Potem zrobiłam fikoła z koniem w Owenie i nic mi nie było, poza minutowym "ciemno wszędzie".
W testach GPA i Samshield wypadają słabo.
No więc udało mi się zmierzyć o dziwo (bo stoisk w tym roku stricte jeździeckich jak na lekarstwo... a i tak finalnie mierzyłam w hipodromowym sklepie stacjonarnym x.x) GPA i... KEP.
GPA to fancy zapięcie WHUK niewygodne. Dzizus, mimo dopasowania po prostu ściskało policzki, już widzę ile kilogramów pudru bym tam miała po 3 jazdach 🤣
Mierzyłam też klasyczne zapięcie no i tu było już bardzo si. W ogóle, ku mojemu zaskoczeniu, kask mocno głęboki z miękką wkładką (która zapewne się ubije, wiadomo). Mimo że noszę 56, to chyba jednak brałabym 55, stabilniej na głowie siedział.
Nie podobają mi się KEPy w ogóle, ale też zmierzyłam żeby mieć porównanie - no i tu prawdą jest że są naprawdę lekkie. Tak na oko, o połowę lżejszy niż taki GPA, np. Ale też wyściółkę mają o wiele mniej "puchatą"
No i ciekawostka, bo tu... dobry był rozmiar 54 🤣 Także ten. Ale kształt samego kasku jest dla wybitnie mało jajogłowych :P Bo wkładka mi dobrze opinała przód i tył głowy, a po bokach mogłam włożyć na luzie palce - także, na szczęście, odpada 😅
Pytanie o uvex suxxeed czy ktoś z was ma i korzysta na co dzień?
Pora powoli na zmianę mojego casco choice, w którym latem niestety głowa się gotuje 😅
więc szukam czegoś ładnego, zajebiaszczo dobrze wentylowanego i miło gdyby był w zdrowej cenie
Perlica, nie dojdziesz, co firma to inna rozmiarówka.
No u mnie odpadł z uwagi na totalnie nie kompatybilny kształt do mojego łba 🤣
I totalnie mi się nie podobają te grille na froncie, ale to już rzecz gustu... 😉
Moon, jak ci pasuje GPA to bierz, nie ma ładniejszych :P co prawda Kep z tym daszkiem polo jest też spoko, no ale GPA jest cudowne. KEP fakt jest turbo lekki, na głowie go nie czuć.
xxagaxx, no właśnie, jeszcze ew Samshield. Wzięłabym 1:1 taki sam jak mam obecnie, trochę bez sensu 🤣
Jest jeszcze KASK... Kurdę. Kiedyś były toczusie Jabu i wybór był prostszy! 😤😂
Moon bierz tego samego #teamSamshield Ja też powoli myślę nad nowym kaskiem i mi wychodzi, że wezmę identyczny znowu.😅 To są jedyne kąski, w którym każdy człowiek dobrze wyglada. KĘP robi drugą głowę nad twoją, Uvexy to w ogóle koszmarki, reszta też nie za ciekawa, tylko Samshield😁
flygirl, o to to to!
Nie no, KEP, KASK i Uvexy odpadają w przedbiegach ze względu na szkaradny wygląd -.-
Zaczęłam nawet myśleć, że kurdę, jak jednak padnie na Samshielda, to se chociaż kolor zmienię i czarny wezmę #różnorodnośćbardzo 😂 Najgorzej, że totalnie nie pamiętam jaki mam rozmiar skorupy i wkładki (wszystko się sprało)... 🙈🤔
Zuzu., nie zgodzę się, wetylacja w GPA jest NIESAMOWITA, nigdy nie miałam głowy spoconej (nie liczac tego miejsca na czole, gdzie kask mocno przylega i nie ma watylacji xD).
Powiem ze KEP nie wypada najgorzej, cały ten grill jest jednak wetylacja.
Czy ktoś się orientuje, gdzie w Wawie mamy największy wybór kasków? szukam KEP, UVEX, generalnie te lepsze marki 🙂 Karla🙂, też z chęcią bym się dowiedziała, gdzie w Warszawie jest taki sklep. Mam taki kształt głowy, że w wielu wyglądam, jakbym miała wodogłowie 🙁
Mój dotychczasowy, nastoletni kask Equi theme ma po upadku regulację sklejoną klejem na gorąco, bo się rozjeżdzała i raczej taki kask nie spełni zbytnio funkcji ochronnej.
xxagaxx, o to ciekawe rzeczy mówisz, gpa w sumie nie miałam nigdy. Ale niestety nowa skorupa gpa już nie wygląda tak przewiewnie bez tej „muchy”. No ja w kepie pocę się tak standardowo, bardziej niż w uvexie i mniej niż w Owenie XD
Moon, ja tam namiętnie kocham KASKa, a teraz zakochałam się w tym podstawowym modelu, bo znajoma kupiła i wygląda sztos. https://www.cavalo.pl/pl/p/KASK-Kooki-Lady-Navy-Matt/10463#galleryName=productGallery,imageNumber=3
Ja mam swojego KASKa na zawody i kocham go okropnie. Na treningi mam owena, ale też powoli czas na zmianę i będę brała ten z linka na bank.
Jak wszystko 😉
Ja przymierzałam KASK star lady i jest po prostu fenomenalnie piękny, jestem zakochana okropnie tylko moje januszostwo powstrzymuje mnie od wydania takiej kasy 😉
Kep jest super. Nigdy mi się nie podobała kapliczka na łbie, ale jak przymierzyłam to przepadłam. Jest tak lekki i przewiewny, że chodzę w nim po starcie , bo zapominam że go mam na głowie.
GPA też była przewiewna, no ale testy jednak mówią NO.
Samshield to wogole nie jest skokowy i jest pocigłową vs KEP czy GPA.