Forum konie »

Kącik Rekreanta cz. III (rok 2010)

Anaa będzie nam bardzo miło 😉
Nie musisz chudnąć, wystaczy że popatrzysz na mnie  i od razu zrobi Ci się lepiej 😎 A tak poważnie to ładnie wygladasz i nie marudź.
wątek zamknięty
dostałam kilka moich fot z przedwczoraj od Deborah, załamałam się dosiadem, ale oficerki nadrabiają 😁 😉 , duuużo pracy przed nami.

jakieś ustępowanie:

coś w stylu "wio koniku wio! mi też jest gorąco, ale może jak się pochyle do przodu to będzie szybciej" 😀

i ciąg
wątek zamknięty
Jak patrzę na jazdy w pełnym słońcu,w tych upałach co teraz, w owijach,"futrach" pod siodłem,nie wyciętych padach i na dodatek pełnych butach skórzanych,to.... 😵

Ja jeżdżę o 5 rano lub po 20 wieczorem ,a jeśli nie mogę to wogóle wolę odpuścić jazdę,przetrzymać konia w najgorsze upały w chłodnym boksie,pilnować żeby koń miał chłodną wodę,parę x w ciągu dnia zrobić mu chłodny prysznic.Wogóle zawsze dziwią mnie pomysły obozów konnych/rajdów latem.Toż to udręka dla obu stron.
wątek zamknięty
Tak, bo jak widać, koń na powyższych fotach jest zalany potem i ledwo oddycha. Futro czemuś służy - nie zakładam dla ozdoby, a skórzane buty, no cóż, jestem masochistką bo dodatkowo mnie obcierają.

Jasne, że nie można przegiąć, że takie temperatury mogą być szkodliwe, ale żeby koń stał 24/24 w boksie, bo na dworze jest ciepło to już spora przeginka w drugą stronę.
wątek zamknięty
RioBrawo, Zależy też jakie obozy -> ja bywałam na takich, gdzie jedna godzina jazdy była o 6 rano, druga około 20 wieczorem, konie wypuszczane po jeździe do 10, w największe upały chowane w stajniach i wypuszczane wieczorem. Obozy są latem, bo latem dzieciarnia ma wakacje - a dla dzieciaków zazwyczaj te obozy są organizowane 😉
A tak w ogóle, to futro pod siodło przecież nie służy tam do grzania tylko w innych celach, a skórzane buty nawet w upał są dla mnie bardziej na + 😉
wątek zamknięty
RioBrawo, to jak mam jezdzic, gola i bosa? a na koniu w nocy i na oklep? nie popadajmy w przesade... ja dzis jade do konia na wieczor bo teraz nie mam serca go brac do pracy. a jesli wsiade to zaloze oficerki i... o matko! kask!

rewir, fajne zdjecia. Szogun sie swietnie zmienia, na 2 zdjeciu chyba bym go nie poznala.
wątek zamknięty
rewir-kto napisał,że mój koń stoi 24/24? 🙄 dzisiaj wypuściłam o 5 rano do 9( już maksymalna godzina, bo nie dość ,że słońce już bardzo mocno przypieka, to wzmagają aktywność jusznice) i na pewno do 18 konie,z przerwami na prysznic w cieniu, nie będą brane ani pod siodło ani na lonżę-uważam,że to męczenie koni,chyba,że ktoś dysponuje super klimatyzowaną halą.Oczywiście,że futro nie dla ozdoby,ale nie mów mi,że mattes+ pad +siodło nie dają efektu grzania.

Sankaritarina
a co jest takiego na + w wysokich oficerkach? w upał ? bo o tym tylko piszemy.Wiadomo takie oficerki świetnie wyglądają.....+ trochę pomagają w prawidłowym trzymaniu nogi i oddziaływaniu na koński bok,ale jaki sens ma zakładanie ich w 30 i + stopniowej pogodzie? 😉
Takie obozy ,o których piszesz,to ideał,a ja znam wiele miejsc,gdzie nikt na to nie patrzy i rajdy są cały dzień i jazdy tak samo.Dlatego b.szybko przestała mnie "bawić" sytuacja pracy jako instruktor,gdy właściciel stajni umawiał klienta na 11-13 bo klientowi tak pasuje....
wątek zamknięty
rewir cudnie, aż się napatrzeć nie mogę  😍
wątek zamknięty
Prawda jest taka, że nawet jeśli jest na pastwisku zagajnik z cieniem, to niektróe konie i tak dalej będą się prażyć na największym słońcu. Np. mój koń uwielbia robić z siebie omlet. Dobrze, że wychodzą na raty i są ściągane w największy upał, bo by się Karson po prostu ugotował- i to na własne życzenie.
wątek zamknięty
moneta, dzięki.

kujka, a ja właśnie jak patrzę na niego i na te foty i wcale mi się nie podoba, za mało smoczy jest..
ale to pewnie, przez to siodłowe grzanie 😁 😉
dawaj coś ze swojej sesji jeszcze!
wątek zamknięty
No bo prysznic w upalny dzien, pare razy na dzien jest bardzo zdrowy 🤔wirek:
Konie to nie ludzie. Dalam moim szkapom wybor,wiata,stajnia,zagajnik czy pastwisko? wybraly wiate bo nie ma much i gzy nie atakuja.
ale jak tylko zajdzie slonce i gzy nie wychodza,wypierdzielaja na trawe az sie kurzy.(nie,nie glodze ich)
wątek zamknięty
rewir, mi się Szogun na zdjęciach bardzo podoba więc poproszę o więcej 😁 😉
wątek zamknięty
kot, powinnaś mieć co najmniej klimatyzowane pastwisko! 😁 nie masz? .. gdzieś tu miałam nr do TOZu...
Mia, mówisz - masz

wątek zamknięty
No bo prysznic w upalny dzien, pare razy na dzien jest bardzo zdrowy 🤔wirek:
Koń nie jest brany rozgrzany z pastwiska pod prysznic,tylko ze stajni,gdzie jest w miarę normalna temperatura.1-2x na dzień .I co ? Twoim zdaniem jest niezdrowy? może wyjaśnij.
A jak się myje konie po jeździe ,to co ? też niezdrowo?,tu mogłabym Ci też wstawić  🤔wirek: ale po co?
wątek zamknięty
Rewir dzwon,biore to na klate 😎 🏇
RioBrawo po co mam wyjasniac? jestem osoba ktora nie musi sie wykłocac o swoja racje, tez nie mam sydromu Matki Teresy.
ja odpuszczam,bo wiem ze juz zrobilas spis na karteczce,co chcialabys mi przekazac w odwecie.
wątek zamknięty
ale skoro kon stoi w chlodnej stajni, to po co mu jeszcze do tego prysznic?
ide stad i juz nie mace  😎
wątek zamknięty
Rewir dzwon,biore to na klate 😎 🏇
RioBrawo po co mam wyjasniac? jestem osoba ktora nie musi sie wykłocac o swoja racje, tez nie mam sydromu Matki Teresy.
ja odpuszczam,bo wiem ze juz zrobilas spis na karteczce,co chcialabys mi przekazac w odwecie.

heh umarłam  😁 😁 😁 Ja nie wiem czemu ludzie mają takie tendencje do przesadyzmu.... Ja też używam mattesa i czapraka i o zgrozo siodło jeszcze na to zakładam... I mój koń żyje, jest w treningu i jeszcze mi z wycieczenia nie padł (a nie mam klimatyzowanego pastwiska ani hali ani nie siedzę w stajni tak długo żeby mu fundować zimne prysznice kilka razy dziennie).. ale kto wie, może wszystko przed nami.
wątek zamknięty
ewuś, ja tez bede trzymac!

Anaa, jestem dzis po 2 niezaleznych imprezkach, wiec wrzuce tylko 1 czyli "jak ustawic konia do zdjecia zeby wyszedl jak byk"

za korki bierzemy z Gilem kilo marchwi za godzine ;D

To ja się ustawiam w kolejce, bo u nas pozowanie wygląda tak:
Dzionek, wypluj szybko tą trawę, co ty tu odwalasz! (i bardzo mądra mina Dzionka 😀)

A to tak dla schłodzenia gorącej atmosfery w wątku 😉

Anaa super wyglądacie, bardzo mu do twarzy w hakamore 🙂
_kate super wieści!
wątek zamknięty
RioBrawo po co mam wyjasniac? jestem osoba ktora nie musi sie wykłocac o swoja racje, tez nie mam sydromu Matki Teresy.ja odpuszczam,bo wiem ze juz zrobilas spis na karteczce,co chcialabys mi przekazac w odwecie.

Poziom z volty.A Ty robisz takie spisy? bo wiesz,każdy sądzi po sobie.W odwecie? 😀 co za  🙄
Widzę,że jak się tutaj nie kadzi komuś bo ma nowy padzik,oficerki lub nie umieszcza się wpisów w stylu -ojej,jaki cuuudny konik albo ojej,ale cudnie,napatrzeć się nie mogę, to jest się od razu tym Złym.
Cd prysznica,nie masz co wyjaśniać,bo nic nie ma do wyjaśniania,a najtrudniej przyznać komuś rację,nie?
kujka a jak Ty siedzisz w chłodnym domku i sobie weźmiesz prysznic,to nie jest Ci milej/chłodniej/bardziej świeżo?
Dzionka widać że tworzycie szczęśliwą parę.
wątek zamknięty
Dzionka, przepiękne zdjęcia, zazdroszczę! A Dzionkowi naprawdę bardzo ładnie w tym nachrapniku.
wątek zamknięty
rewir, cudoownie 🙂😉 Szogun to w ogole rewelka ale z Tobą, szał 🙂
Dzionka, juz mowilam ze zazdroszczę starszliwie i okrutnie. Zdjęcia boskie, niesamowicie pozytywne!
wątek zamknięty
MoniaaA, dzięęęki, strasznie budujące te komentarze. Następna edycja fotek będzie pewnie za miesiąc przy okazji zawodów, mam nadzieję, że bardziej się dosiadowo ogarnę i też mi się będzie podobało 😉

Dzionka, świetne te Wasze zdjęcia. Miałyście tylko wodną sesję czy coś z jazdy też macie?
wątek zamknięty
[quote="RioBrawo"]a co jest takiego na + w wysokich oficerkach? w upał ?[/quote]
W połączeniu z ogólnym wyglądem na koniu [który prezentuje na ten przykład właśnie Rewir] = kultura, tradycja, szacunek dla zwierzęcia oraz przykład! Jazda konna to sport elegancki i na koniu ma się wyglądać elegancko, oficerki są obuwiem eleganckim i nie ma, że boli, bo na dworze ciepło -> jeździec ma wyglądać elegancko wszędzie! Tako rzekłam! 🙂

[żeby nie było - też mówię "nie" owijkom polarowym w upał, ale jednocześnie - jeśli nie ma się ochraniaczy tak zwanych "air"😉 czyli z jakimiś dziurkami przepuszczającymi powietrze, to w zasadzie w każdym ochraniaczu czy owijce ta końska noga ma prawo się zagotować, więc logicznie byłoby jeździć po prostu bez, ale... no właśnie, tu pojawia się dyskusja która była wałkowana na tym forum chyba ze sto razy😉 Przy potrzebie "ochraniania nóg konia" trzeba uwzględnić stopień pracy, teren, na którym koń pracuje oraz sposób pracy a przy tym wszystkim - osobiste preferencje i potrzeby danego konia [czy kuty, czy krzywy, strychujący, starszy, młodszy i coś-sobie-z-nogami-robiący😉]

RioBrawo to nie jest żaden poziom z revolty tylko.... wsadzanie kija w mrowisko. Napisałaś to takim tonem jakby Rewir robiła temu koniowi krzywdę na skalę światową. Odzywając się w ten sposób do kogokolwiek i gdziekolwiek - można się spodziewać tylko tego typu reakcji. To po prostu ludzkie, nie revoltowe.😉 [na ile jest to nasza, polska, narodowa spuścizna to już inny temat 😁 ]

Dzionka Fajna jest cała ta sesja! I zgadzam się - zdjęcia mają "przyjazny" klimat 🙂
wątek zamknięty
RioBrawo, dzięki 🙂 Ja jestem szczęśliwa, nie wiem jak Dzion 😀

Mia, dzięki! Fajne, że ci się nachrapnik podoba, ufff jakoś mi lepiej 😀

MoniaaA, dziękuję 🙂 Dawaj więcej młodziana, bo skąpisz po jednym zdjęciu!

rewir, były też zdjęcia z jazdy na oklep po polu, ale wiesz jaka to jazda 🙂 Jak dostanę zdjęcia z brykańska to wrzucę, bo Dzionek nienawidzi galopowania na oklep (ma chyba bardzo wrażliwe plecy) i zawsze skubany bryka 😀 A Szogun wygląda naprawdę mniej bykowato niż na ostatnich fotkach Deb! Jak wy to robicie 😀? Może schudł? Dobrze wygląda i zazdroszczę takiego spokojnego dosiadu w elementach 🙂

Sankaritarina dzięki 🙂!
wątek zamknięty
rewir, WOW  😜 😜 😜 
Szogun wygląda jak ciasteczko  😜 😜 😜

wątek zamknięty
Dzionka, nas juz nikt nie widzi 😁 ja jako obserwator ostatnio tylko na volcie przebywam🙂

rewir, dla mnie klasa 🙂 i napewno macie bardzo fajny grunt do dalszej roboty. Dawaj jeszcze jakieś 🙂

p.s zazdrosc mnie bierze jak na Was wszystkich patrze, ehh 😉
wątek zamknięty
Dzionka, wrzuć jakieś z tego pola! pewnie w pełnym zbożu, kurczę zazdroszczę.. U nas to albo czworobok, albo hala :/
Dziękuję! Co do dosiadu, popracujemy, generalnie strasznie się krzywię, garbię, robię jakieś obrzydliwe ruchy rękoma, ale i tak jest lepiej niż kiedyś. Wypracuję, może.. 😉

Gillian ciasteczko mówisz? chyba CIAAACHOOOOO w rozmiarze XXL 😉 maluszek. Dawaj Kudłatego!

MoniaaA dzięki, puchnę z tej podstawy - bo sama wypracowałam, to daje niesamowitą satysfakcję i motywację do dalszej roboty. Nie mam więcej, to są foty najbardziej starannie selekcjonowane ze wszystkich voltowych. Najpierw deb selekcjonuje i wydziela, później ja i się ostają trzy z miliona 😂 a tak na serio serio, to chyba mam jeszcze ze dwa, ale oszczędzę Wam katuszty, ile mogę swoich fot wrzucać 😉

Sankaritarina popieram w stu procentach, nie ma co się powtarzać 😉

edit: zapomniałam jeszcze czegoś dopisać.
wątek zamknięty
Spoko, spoko, teraz konie będziemy jeździć tylko koło 6 rano i 20, a potem na zawodach, jak przygrzeje, to koń nam padnie w czasie rozprężenia... Konie w te pogody też muszą się jakoś przyzwyczaić - nie trzeba im fundować forsownych treningów w południe, ale bez przesady. Potem się okazuje, że nic się nie da zrobić z koniem bo lekko słońce przygrzało a koń już zdycha...

Rewir - super wyglądacie 🙂
_kate, wiedziałam, że będzie lepiej niż się spodziewałaś 🙂

A żeby było rekreacyjnie - pojechałam dziś w terenik o 8.30 rano. Super było, w lesie chłodno, konisko chętne i luźne. Jak dla mnie poprawa humoru na cały tydzień...

wątek zamknięty
rewir, nie, pole takie zwykłe 🙂 Mam jedną fotkę z tych cudownych galopów, ale moja mina skazuje na poziom funu w tym wszystkim :]

Dobra, już was nie zasypuję poczekam na kolejną porcję od msCamen 🙂 lecę do stajni.
wątek zamknięty
rewir, nie marudź tylko dawaj te 2 (dobre chociaż ttyle 🙁 😉 )
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.