Forum konie »

Haflingery

Haflinger w klasie P... a niektórzy uważają,że do LL się tylko nadaje......
zamiast narzekac, przejedz te P i pokarz, ze potrafi
A kto narzeka?! 🤔wirek:

JA tylko stwierdzam fakty,że wiele osobników w Polsce uważa,że hafy się nawet do L nie nadają.
A tu prosze P może pójść.

Ortografi się poucz lepiej.
Haflinger w klasie P... a niektórzy uważają,że do LL się tylko nadaje......

to sie nazywa narzekanie, zreszta "niektorzy" - czyli kto?

sakura, spojrz prawdzie w oczy - haflingerow w Superlidze nie zobaczysz, zreszta nie po to ta rase stworzono. To, ze za miedza sa takie wyjatki, co potrawia smigac nie znaczy, ze od razu wszystkie konie tej rasy powinny jedzic te P. Niektore araby tez potrafia skakac 130 - z akcentem na niektore. Nie znaczy to, ze teraz wszyscy maja sie zachwycac, jaki to wspanialy kon sportowy - ten arab.
Niektórzy czyli np moi znajomi uwazaja ze haflingery sie nie nadaja do sportu, a ostatnio nawet obcy ludzie pomylili mojego hafa z szetlandem xD co mnie zalamalo 😉 to tak OT.
No może i nie zobaczy sie ale można to zmienić skoro są wyjątki takie jak Norino 🙂
Jezeli haflingery mialyby skakac, tak jak ten twoj ulubieniec, to mysle, ze jedynym wyjsciem byloby wydzielenie skoczkow i wyhodowanie "nowego typu" - fizycznie musialyby sie nieco roznic od obecnych, musialyby miec budowe ciala wymagana do wysokich skokow. Powstaloby jednak pytanie - czy to nadal haflinger, czy nowa rasa na bazie haflingera?
Ale po co kombinować nie lepiej zacząć "używać" tego co jest?
sakura, problem w tym, że dzisiejsze hafy mają zbyt mocną budowę ciała żeby stać się sportowymi końmi. Oczywiście pasjonaci rasy "udoskonalają" tą rasę i trenują pod skoki czy ujeżdżenie, ale te konie są o wiele szczuplejsze od "rodowitych" hafów, i właśnie nowa budowa ciała zapewniła im możliwość skakania tych 140 cm.
sakura, to tak, jakbys miala pretensje, dlaczego ludzie uwazaja, ze konie zimnokrwiste to tylko do dresazu LL. Polskie "zimnioki" to typowe konie do wozu - pod tym zgledem byly hodowane. Chocbys dala je do jazdy Anky, czy Edwardowi G - nigdy nie zdobeda wysokich not. Dlaczego? Powodow jest sporo - np. wymagana w kanonach rasy stroma lopatka, ktora przy scince drzew jest idealna rzecza, ale na czworoboku spowoduje, ze kon za Chiny nie wyciagnie chodow. Byloby to rownie rzeczywiste, co zgiecie kolana w druga strone.
Haflingery nie byly hodowane do skokow, nie maja do tego odpowiedniej budowy. Jesli chcesz, aby skakaly - niestety, trzeba bedzie nieco zmienic ich cechy fizyczne. To tak, jakbys chciala, aby chlopak 160cm wzrostu gral w lidze NBA. Oczywiscie, zdarzaja sie w koszykowce ludzie nizsz niz te 2m, ale musza byc duzo bardziej sprytni, pracowac ciezej, bo zostana doslownie zdeptani przez pozostalych

Ach, btw
Ortografi się poucz lepiej.

kąbinować

przyganial kociol garnkowi 😁
Nie wiem dla mnie są to konie wszechstronne i tyle.
Problem w tym, że jak coś jest dobre do wszystkiego, to nie jest bardzo dobre do czegoś konkretnego.
Ale na moje potrzeby wystarczy 😉

Taki haflinger parkur P pojedzie no dobra L 😉

Czworobok- no właśnie jak to jest z ujeżdżeniowymi haflingerami...jakie elementy są w stanie zrobić?

Bryczkę pociągnie :P

Taki haflinger parkur P pojedzie no dobra L 😉

Pojedzie ale z jakim wynikiem? Jakie ma szanse przy dużych koniach?
Chyba, że jedziesz ot tak, rekreacyjnie, tu jakieś towarzyskie tam regionalne. Wyżej nie pójdziesz bo nie masz czans.
Sama miałam haflingera, skoczek z niego był dobry ale to nie są konie stworzone do skoków.
No i wszystko sprowadza się do tego, że to jednak koń do rekreacji a nie do sportu a już tym bardziej wysokiego. P-tka to nie jest sport, to ambitniejsza rekreacja. sakura, to, że wystarczy na Twoje potrzeby to super, ale jak to się ma do sportu to nie bardzo rozumiem.
Fajnie, że to konie wszechstronne, ale nie przypisujmy im cech, których nie mają. Nie mają szans w rywalizacji sportowej i tyle - te w super nowym sportowym typie próbują rywalizować w sporcie - ale na ile to jeszcze haflinger o którego typ tak walczą hodowcy to ja już nie wiem.
sport i sport...wszyscy macie jakieś mega parcie na sport...

Co powiecie o ujeżdżeniu i haflingerach :P
sakura, ale to ty pisałaś, że są dyskryminowane, bo nikt nie szanuje blablabla i wszyscy uważają, że nie nadają się do sportu... - patrz stronę wcześniej. I próbowałaś pokazać, że na zachodzie to w sporcie chodzą i u nas też się zdarzają i że to idealne wierzchowce sportowe. No więc Ci piszę, że p-tka to nie sport tylko rekreacja - i w tym te konie się sprawdzają.

Z ujeżdżeniem podobnie - rekreacyjne konkursy do klasy N/C  to i zimniok pójdzie - kwestia wyszkolenia i precyzji. A tam gdzie zaczyna się sport to szans żadnych nie mają.
A gdzie się sport zaczyna?
fantastyczne 😀 szkoda ,że z 2007 ale i tak  💘 💘 💘 💘 💘
My dzisiaj byliśmy w Złotym Potoku na zawodach towarzyskich. Z racji pięknej pogody mamy sianokosy i mąż nie startował, ale nasza córcia i owszem - w debiutach  😀
Oto kilka, a może kilkanaście zdjątek:

Z racji tego ,że czasami bywam za granicą to wstawiam zdjęcie z pokazu , pokaz rydwanu rzymskiego podczas wystawy Haflingerów

A to już  piękny ogier z tytułem Liz , właśnie ma swojego właściciela ,który za niego dał sporą sumę  😁

Również w Polsce Haflingery startowały w zawodach w powożeniu ,ale niesetety nie byłam osobiście na tych zawodach bo nie dałam rady w tym terminie pojechać obejrzeć,więc zdjęcia nie są wykonane przeze mnie. Były to ZO-D Siedlec Trzebnicki 8.07.2011

[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] za duze zdjecie
Alborek uwielbiam jak wstawiasz zdjęcia, bo są niesłychanie słodkie  😀  a córcia się szybko bierze za sport  🏇 gratuluje  😉
Ollala🙂 dzięki. To były tylko debiuty, ale jaka była dumna, że startuje "zamiast" taty. Jak wjechaliśmy, to się wyprostowała i zrobiła taką minę, że pękłam ze śmiechu  😀
A tu jeszcze kilka fotek:

Jakie profi okulary 😁
Takie dzieciaczki są prześmieszne, a jaką radość mają z takich "startów" 😉
Bischa L ba, okulary najważniejsze :emota2006092:
Największą radość to mają rodzice, a jeszcze jak taki szkrab szczela miny - to odlot!
Szkoda, że nie udało się nam tych min uwietrznić 🙁 - ale widok - bezcenny
A i koń się spisał, był MEGA grzeczny i dzięki mu za to 😀

Zaprzęgowo fot. Ronald Zedler

Ujeżdżeniowo

ponownie za duze zdjecia!  😤
jak mi się marzy taki czaorak granatowy ze znakiem haflingerów ^^ 👿

A my się dresażujemy 😉

[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] za duze zdjecie
Są jakieś konkretne terminy, w których odbywają się wystawy czy inne imprezy z haflingerami w roli głównej?
W Polsce i za granicą, czyli pewnie Austria...?
http://www.haflinger-tirol.com/en/termine/  tu są jakieś terminy w Tyrolu
a wracając do haflingerów w sporcie, mój chodzi L w ujezdzeniu i chetnie go sprzedam🙂 dla mnie za mały ma ok 140 cm.
zapraszam do watku ogloszeniowego oraz do zapoznania sie z regulaminem forum.
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] ogloszenie w niewlasciwym miejscu
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się