Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

napiersnik pomaga, siodlo nie zsuwa sie do tylu, i ogranicza to tez ruch na boki. ja uzywam tylko i wylacznie "mysliwskiego" napiersnika, dzieki tej zlaczce na klebie dosc dobrze stabilizuje siodlo. caroline, lepiej jak na razie nie bedzie. siodlo pasuje mi, kon przestal miec klopoty plecowe. jak sie odbije finansowo, to moze bede myslec dalej. na razie najwazniejsze dla mnie, ze przestal chorowac.
👀 Może ktoś zmierzyć w derce rozm. 125 cm ten wymiar zaznaczony na rysunku?  😡
Ten wymiar będzie się różnił pomiędzy derkami różnych firm.
A tak mniej - więcej? Jestem na etapie projektowania derki, a nie mam możliwości przymiarki do innej  😡.
Mniej więcej Ci nie pomogę bo taką derkę to bym mojemu chyba na szyję mogła założyć 😉
Mam takie dziwne pytanie, niby, z pozoru proste, ale nigdy się w sumie nad tym nie zastanawiałam:
Czy koniowi jest obojętne jakiego rodzaju siodło się założy?
Zakładam, że koniowi chodzącemu dotychczas w skokówce chce się ubrać ujeżdżeniówkę (lub odwrotnie)- czy trzeba go jakoś oswoić z nowym siodłem?
Magwis koniowi nie sprawi różnicy jakie siodło mu założysz, byle by było dopasowane do jego grzbietu (nie obcierało, nigdzie nie gniotlo w plecki) 😉
Zygzak to oczywiste, że musi być dopasowane 🙂 Dzięki za odp 🙂
A właśnie że niekoniecznie - przy czym różnica nie do końca w typie siodła a we właściwościach
Jak jeździsz w takim "zwykłym" siodle a przesiądziesz sie na takie, które pozwala wyraźnie czuć konia to konio również czuje inaczej Twój dosiad - i wcale nie musi mu sie to podobać
Odwrotnie też - jeżeli z close contact przesiadasz sie "wyżej" od grzbietu to koń może za słabo odbierac sygnały dosiadu.

"Mój" kobył musiał się przyzwyczaić do wyraźniejszych sygnałów, na początku dziwiła się strasznie
Ushia
czy trzeba go jakoś oswoić z nowym siodłem?

odpowiedziałam na to pytanie 🙂 że koń nie będzie "uciekał" jak zobaczy ujeżdżeniówkę jeśli dotychczas widział skokówkę, czy odwrotnie 😉

akurat teraz nie pomyślałam o tym, ale wiadomo, że w każdym siodle jeździ się inaczej i inaczej czuć konia 🙂 

edit - doprecyzowanie

i może ja też zapytam 🙂 czym się różni siodło close contact od full contact  niby nazwa wyjaśnia, ale raz słyszę inaczej i raz inaczej i w końcusię pogubiłam, więc proszę o wyjaśnienie mi raz na zawsze 🙂
Sisisa
Przyślę Ci wieczorem wymiar z derki Jacson, ale od razu zazanczam, że moim zdaniem jest ona w tym miejscu krótka (wolę krój Eskadrona)
Co pomoże na konia przekładającego język nad wędzidło? Skośnik?
helcia-wędzidło z tzw. "łyżką". Można też dokupić samą łyżkę, którą zakłada się na zwykłe wędzidło.
Dołączam foty (z internetu):

Dzięki 🙂. A skośnik jej tego nie utrudni? Bo nie mam wędzidła podwójnie łamanego, żeby kupic na nie tą łyżkę (bo na zwykle się raczej nie da?). Jeśli skośnik nie załatwi sprawy to w następnym miesiącu będzie trzeba kupic wędzidło i łyżkę 🙄.
Ale i tak dzięki :kwiatek:
helcia-Ja nie wiem, bo nigdy nie używałam, ale chyba na zwykłe wędzidło tez można założyć, a gumowa łyżka kosztuje z 5 zł.
Skośnik raczej nie stoi na przeszkodzie a nawet wydaje mi się, że z nim lepiej (utrudni przekładanie języka), ale niech wypowiedzą się mądrzejsi 🙂
[i może ja też zapytam 🙂 czym się różni siodło close contact od full contact  niby nazwa wyjaśnia, ale raz słyszę inaczej i raz inaczej i w końcusię pogubiłam, więc proszę o wyjaśnienie mi raz na zawsze 🙂

powtarzam,bo chyba umknęło 🙂 byłabym wdzięczna za odpowiedź 🙂
A jeszcze mam takie pytanie- czy przy próbie przekładania języka (z tym wędzidłem z łyżką) ta łyżka nie będzie miała możliwości stanąć? Tak że koń będzie mógł nadziać się na wędzidło podniebieniem?
Czy wędzidło z rolkami też utrudnia przekładanie języka, czy one są głównie do zabawy?
Czym różni się działanie wielokrążka od działania wędzidła takiego samego z pojedynczymi kółkami wędzidłowymi?
helcia, warto się też zastanowić dlaczego koń język przekłada - często ten nawyk powstaje w wyniku zbyt mocnego działania ręki jeźdźca. Niestety potem bardzo trudno oduczyć tego konia. Bardzo pomocna przy koniach, któe już się nauczyły język przekładać, jest też taka łyżka doczepiana na osobnym pasku policzkowym, niestety nie mogę znaleźć w tej chwili żadnego zdjęcia tego patentu. Wędzidło z rolkami nie przeciwdziała przekładaniu języka.

wendetta, jak się działa wielokrążkiem to wędzidło obraca się w pysku i podchodzi wyżej. Występuje też lekkie działanie na potylicę. Przy zwykłym wędzidle nie ma żadnego z tych efektów.
wielokrążek dokłada nacisk na potylicę i podnosi wędzidło w paszczy

żródło:
http://www.sustainabledressage.com/tack/bridle.php
Koniczka, Ushia, dziękuję za rozjaśnienie sprawy laikowi :kwiatek:
Koniczka dzięki. Jakbyś jeszcze znalazła może zdjęcie to byłoby fajnie 🙂. Jeżdżę na tej klaczy od niedawna, wcześniej jeździły na niej bardzo różne osoby.

czy przy próbie przekładania języka (z tym wędzidłem z łyżką) ta łyżka nie będzie miała możliwości stanąć? Tak że koń będzie mógł nadziać się na wędzidło podniebieniem?
Nie sądzę, żeby coś takiego było możliwe, nawet za bardzo sobie wyobrazić nie mogę co koń musiałby zrobić, żeby osiągnąć taki efekt.

Sprawdź też czy nie masz za nisko podpiętego wędzidła- czasami po prostu podniesienie wędzidła może zdziałać cuda.
ardzo pomocna przy koniach, któe już się nauczyły język przekładać, jest też taka łyżka doczepiana na osobnym pasku policzkowym, niestety nie mogę znaleźć w tej chwili żadnego zdjęcia tego patentu.

to się nazywa tongue clip (tak łatwiej szukać tego fotek 😉)

tutaj w linkach są zdjęcia: http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,193.msg111649.html#msg111649

a cały watek polecam do przeczytania 😉
O widzisz! Właśnie nie mogłam sobie przypomnieć jak to się nazywa, w związku z tym szukanie było utrudnione z lekka 😉 http://www.valleycountry.com.au/catalogue/horse_rider/for_the_horse/bits/bit_accessories/w_tongue_clip
Czy tak zapięte kalosze chronią równie dobrze jak zapięte "normalnie" ?
http://www.gnl.pl/popup_add_image.php?imagesID=686
ale w tym wypadku chyba nie mają co chronić, bo nie zasłaniają piętek.
Biorąc pod uwagę, ze koronka jest właściwie na wierzchu, to raczej kiepsko
CHyba, że komus chodzi o ochrone pęciny jako takiej, a nie piętek
ale ochraniacze na pęciny wyglądają inaczej http://sklep.horses.pl/product-pol-3483-Mark-Todd-opaska-na-pecine-Pastern-Wrap.html
mnie dziwi, że 1) takie zdjęcie kaloszków znajduje się na stronie sklepu jeździeckiego, 2) producent, który zna się na rzeczy, zrobił takie zdjęcie katalogowe
Miałam podobne spostrzeżenia dlatego też się tutaj zapytałam, dziękuję za odpowiedzi 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się