a ja mam pytanie.. można dodawać surowe jajko do paszy? słyszałam że dzięki temu sierść staje się o wiele bardziej lepsza, delikatniejsza, tak samo ogon i grzywa 🙂 przybierają taki 'satynowy' efekt.. ale czy to prawda? 👀
LoveHorses, wyczuciem, wyczuciem... 😉 kcj90, można 🙂 Nie szkodzi, ale jakichś super-efektów typu "koń świecący z kilometra" też nie daje. Po jaju kiedyś dawało się ogierom, teraz może też się daje, choć nie wiem, nie bywam w stajniach ogierów, ale bardzo mnie zainteresował ten fakt, poszukałam o właściwościach jajka i dowiedziałam się, że w jajku występuje składnik zwany bodajże cystatyną, która w organizmie człowieka zapobiega m.in. chorobom skóry i.. nowotworom oraz wirusom mogącym mieć swoje początki w sprawach intymnych. Koń ma organizm wbrew pozorom - podobny do człowieka, też jest ssakiem, więc skojarzenia zapobiegania wirusom z ogierami skojarzyły mi się automatycznie. 😉
Dlaczego, niektórym koniom podczas biegu tak jak by coś burczało w brzuchu, jak by mu wnętrzności skakały? Co to znaczy i czym może być spowodowane? 🤔 👀
Hej! Jestem tu nowa, ale mam pytanie, które chciała zadać moja koleżanka. Czy na egzaminie teoretycznym z odznaki srebrnej mogą być zdane pytania z odznaki brązowej, bo są co do tego różne opinie... 🤔
burza ale mój to ogiierrrrrr! 🤔 😁 Chodzi mi o to, wstawie link tylko nie zabijcie mnie za ten filmik, ponieważ odnosi się on do nauki lonżowania młodego przez moją koleżankę zanim jeszcze wiedziałam że nie na tym to polega! Juz wiem że to nie tak, tylko po mnie nie jedzcie, to jest właśnie powód dla, którego muszę mieć trenerke. Heh 🙄
adrianna32, wez ta kolezanke w tylek kopnij bo glupia jest jak but... ogladajac ten filmik widzialam jak za ktoryms razem ten kon jej sprzedaje kopa jak sie tak dziewczyna madrze za zadem ustawia i batem smyra...
Wiem dziewczyny wiem macie absolutną racje. Dlatego to jest właśnie to o czym mówie że mam tylko takich fachowców. 😵 Już jej konia nie daje sama coś cwicze, możecie zobaczyć reszte moich filmików. Tak mnie uczyła lonzować, heh nie dziwne że taką miałam teorie. 🤔 😲 😤
adrianna32, < super avatar!> fajnie, że Ci ktoś podoba ale to dalej nie jest dobrze 🙁 ja wiem, że lonżowanie młodego konia łatwe nie jest, a pewnie chciałyście 'bezstresowo' ale to już lepiej ucz się z nim grzecznie chodzić na uwiązie stępem i kłusem.
[quote author=Tętno link=topic=1412.msg452831#msg452831 date=1264198784] Czy na egzaminie teoretycznym z odznaki srebrnej mogą być zdane pytania z odznaki brązowej, bo są co do tego różne opinie... 🤔 [/quote]
Hm teoretycznie powinnaś znać odpowiedzi z brązu bo bez niego nie mogłabyś zdawać srebra, ale jak to jest "prawnie" nie wiem.. Wiem że ja jak zdawałam brąz to dostałam kilka pytań ze srebrnej.. Podobno oprócz mnie nikt na nie nie odpowiedział a pytania były typu: "Co to jest kontakt" itp.. 😉
A metoda z filmiku jest powalająca, brawo dla mądrej koleżanki, i uciekaj z koniem od niej 😉
burza dlatego szukałam kogoś mądrego do pomocy. Po tej akcji, na youtubie sa jeszcze filmiki podobne zobacz co się dzieje, tyle że tym razem w moim wykonaniu, zobacz jakich wskazowek mi udziela. Dlatego daje go do Gdanska do trenerki, pewnie że chce dla niego jak najlepiej, tyle, że myslalam skoro ma własnego konia to będzie lepiej wiedziała. 😵
adrianna, o ile dobrze pamietam kon na uwiazie umie chodzic? to czemu nie mozna go nauczyc jak normalnie sie uczy konia chodizc na lonzy? jedna osoba stoi w srodku, druga prowadzi konia w kolko jak zwierz sie zorientuje czego chca to stopniowo prowadzaca sie oddala do srodka kola I kon nie moze uciekac przed batem, nie moze byc goniony - on ma isc po kole, na sygnal zmienic chod albo odejsc od czlowieka a nie leciec przed siebie bo po dupie bija
ushia Kłaniam się wam, za pomoc bo be was myslała bym że tak ma być. 🙇 Nie wiem cy można było czy nie taka była jej metoda, więc postanowiłam słuchać. 🤬 kujka tak chcę zrobić.
doczytalam, ze kon jedzie do kogos z doswiadczeniem - super tak jak juz pisalam - uczcie sie oboje, to zanim mlody dorosnie pod siodlo bedzie to mialo rece i nogi 😉