Milla mój mąż dał kiedyś kobyle z tendencjami do kolek ćwierć miarki wysłodków na sucho... 🙇 Wet kazał podać 10 butelek Lactulosum, taki syropek pomarańczowy przeczyszczający, trochę jak parafina, do kupienia w aptece. Nic się nie stało, kolki nie było. Ale zesrana byłam maksymalnie... Myslę, że można by było profilaktycznie taki syrop podać albo też zaparzyć samo siemię i takim wodnistym glutem go trochę przeczyścić. Najlepiej jednak zadzwonić do weta, może będzie miał lepszy pomysł. Powodzenia! :kwiatek:
Ożesz, nawet mi nie mówcie o wysłodkach.... Mój chłop zrobił identycznie - dał trochę wysłodków na sucho. Tylko mnie wet wtedy powiedział, żeby wody nie dawać od razu, bo to może napęcznieć - tylko oprowadzać, oprowadzać i oprowadzać... a jak do kilku godzin się nic nie będzie działo, to zostawić, konia do boksu dać. Kobyle nic nie było, na szczęście.
ale chyba nie przejmowałabym się aż tak mocno meszem "gotowym", bo one jednak są mocno przerobione i większość w ogóle nie pęcznieje (no, przynajmniej Hippolyt, Hartog i Equifirst nie pęczniały. Pavo nie miałam, to nie wiem). edit: tzn, nie, żeby się w ogóle nie przejąć - do weta i tak dzwoniłabym, konia obserwowałabym, dałabym mesz "rozwodniony", żeby może to jakoś przeczyścić.
Sankaritarina, tak trochę dla zobrazowania, weź solidną łyżkę suchego meszu lub otrębów lub ewentualnie bułki tartej (która nie pęcznieje) i spróbuj zjeść na sucho ....
Apropos otrębów, to czy otręby ryżowe (te) daje się na sucho, czy też trzeba moczyć? Na stronie sklepu oraz w kąciku "Porad żywieniowych" ze strony producenta nie jest nigdzie napisane, że należy je moczyć, ale może to się rozumie samo przez się, skoro to otręby?
Jak się rozmoczy, to otrzymuje się bardzo fajny, mocny... klej. 😎 Moja wszystkie pasze ma na mokro, bo bazą są wysłodki. Kiedyś na samym początku podawania otrębów ryżowych wrzuciłam je do tych wysłodków zaraz po zalaniu ich wodą... Ajajaj. 😁
milenka_falbana, już dzwoniłam do kilku wetów i na szczęście uspokajali, że jeśli po tym czasie nic nie było, to -odpukać- nie powinno byc juz gorzej. Pilnować, aby pił, przemycać wodę w paszach (mesz), ruch i obserwacja.
P.S. Mam dylemat. Jak zastosować Absorbinę przed treningiem jeśli się używa ochraniaczy lub owijek z podkładkami? Piszą, że jeśli się wciera to żeby nie owijać. Jak nie wcierać - polać? Użyć rozcieńczonej? Wetrzeć godzinę przed? :kwiatek: Pomóżcie proszę :kwiatek:
milenka_falbana, bałabym się stosować Absorbinę przed treningiem w formie wcierki, szczególnie latem. Obawiałabym się odparzeń... Skąd w ogóle taki pomysł? Ostatecznie w kąpieli , ale tak czy siak miałabym przed oczami odparzone końskie nogi 😉
_Gaga - no właśnie ja też się boję i sobie tego nie wyobrażam dlatego zapytałam :kwiatek: Po treningu czy na noc wetrzeć i zostawić na świeżym powietrzu spoko. Halo - to chyba faktycznie jedyna opcja z Absorbiną przed... Tulipan - ha! widzisz, a ja nie mogłam do tej pory żadnej wcierki PRZED znaleźć. Poszukam Leoveta w takim razie :kwiatek:
Jak odróżnić "za świeże" siano od takiego, które nadaje się do podania koniom? Wywiad środowiskowy odpada🙂 muszę zbadać sama naocznie 🙂 jest jakiś sposób?
Malem, jeśli masz dostęp do całych balotów, a nie tylko kupki siana u konia w boksie, to włóż w niego rękę. Trochę można się podziabać niestety, ale jeśli włożysz całą rękę w środek i siano nie będzie grzało, to znaczy, że nie jest tak źle. W skrajnych warunkach, mokre siano dosłownie aż parzy. Powąchaj je. Nie powinnaś czuć nic poza zapachem siana - dobrze czuć choćby zgniliznę, która objawia się też takimi... zlepionymi, szarymi plackami w sianie. Ma być suche, jak pieprz. Łatwo się łamać i rozrywać. I nie kieruj się kolorem - dobre siano też często jest zielone, ale jednak bladozielone, a nie soczystozielone. Dobrym wyznacznikiem jest też to, czy koń chce je jeść. Dobrym sianem prawie żaden koń nie wzgardzi, ale niestety sporo koni zje nawet felerne. Jednak jeśli wybrzydza i robi to tylko przy tym z konkretnej partii, to resztę tego siana dałabym koniom z "mocniejszymi żołądkami", a nie delikatesom.
Sivrite bardzo dziękuję za podpowiedź. Siano jest w kostkach, więc czy sprawdzanie grzania ręką też będzie wymierne? Zdecydowanie właśnie siano jest zielone 🙂 wygląda apetycznie, koń chętnie je zjada. Na pewno nie jest zapleśniałe, zgniłe czy szare. Ale...od jakiegoś czasu koń ma lekką biegunkę i tu właśnie zaczęłam podejrzewać za świeże siano 🙁 brzuch też ma lekko wzdęty.
To prawdopodobne... najlepiej byłoby mieszać ze starym, ale jeśli nie masz możliwości, to dobrze dzielić na małe porcje podawane często, dawać z siatki spowalniającej, wesprzeć probiotykiem.
[quote author=milenka_falbana link=topic=1412.msg2570267#msg2570267 date=1468329000] P.S. Mam dylemat. Jak zastosować Absorbinę przed treningiem jeśli się używa ochraniaczy lub owijek z podkładkami? Piszą, że jeśli się wciera to żeby nie owijać. Jak nie wcierać - polać? Użyć rozcieńczonej? Wetrzeć godzinę przed? :kwiatek: Pomóżcie proszę :kwiatek: [/quote]
Trusia - wcierki przed treningiem z założenia mają poprawić ukrwienie, rozgrzać i pomóc przygotować się ścięgnom i mięśniom do pracy. Czyli takie bierne wspomaganie fizycznej rozgrzewki. :kwiatek:
Czy jest na sali ktoś, kto wykupywał konia z rzeźni lub od handlarza? Gdzieś tam w przyszłości chcielibyśmy powiększyć stadko o mieszkańca właśnie z takiego miejsca, ale kompletnie nie wiem, z czym to się je... :/
[quote author=_Gaga link=topic=1412.msg2571495#msg2571495 date=1468563170] Windziakowa, błagam tylko nie "kupYwanie" :/ [/quote] a co jest nie tak? poprawny jest wyłącznie bezokolicznik kupować, ale w wypadku czasowników przedrostkowych obowiązują właśnie formy z -ywać, np. przekupywać, odkupywać, skupywać, podkupywać, dokupywać, powykupywać, wykupywać, rozkupywać, zakupywać.
Poprawna forma to "kupowanie", "kupować". "Kupywać" to błąd gramatyczny, powstały na skutek tego, że owszem, końcówką bezokolicznika w formie niedokonanej dla czasowników zakończonych na -ić jest -ywać, ale w przypadku czasownika "kupić" mamy do czynienia z wyjątkiem. Rzeczownik odczasownikowy tworzony od czasownika "kupować" musi brzmieć "kupowanie", nie ma innej opcji.