Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Macie może jakieś sposoby, żeby ustabilizować rękę, szczególnie gdy po drugiej stronie wodzy jest niezrównoważony łeb koński?:P Widziałam na zdjęciach kiedyś w internecie że np ktoś na szyję zakłada uwiąz , powiedzmy że coś takiego :

(foto z netu)

Tu żeby mieć napięte wodze, żeby utrzymywac kontakt i żeby coś ten uwiąz dawał, też powinien być cały czas napięty prawda? Czy to nie utrudnia koniowi życia...? Czy w ogóle zdaje egzamin? Może jakieś inne pomysł? Oprócz oczywiście samo kontroli i pracy z kimś z ziemi.
Może to działa, ale ja bym na odwrót złapała, w sensie, że wodza między palce, a sznurek do całej reki. 😉
Ja to bym pewnie wszystko razem złapała😀 Nawet nie zauważyłam że tak dziwnie tu trzyma ta osoba wodze.
[quote author=_Gaga link=topic=1412.msg2029435#msg2029435 date=1393915629]
Nie sądzę aby społoczeństwo było zainteresowane tym czy tarpan i konik polski to nazwy tożsame...
Podobnie jak Tobie jest wszystko jedno, czy grotbombramstensztaksel jest żaglem rejowym...
[/quote]
Zapewne Polacy nie cierpią na bezsenność z powodu zastanawiania się nad różnicą między tymi końmi 😉 Mnie też przynajmniej w teorii jest obojętny wymieniony przez Ciebie żagiel, nie mniej jednak gdybym otrzymała monetę z galeonem, to wolałabym, żeby było tam napisane "galeon" czy a nie "fregata" albo "taki sobie statek z żaglami" 😁 Tu nie chodzi o to, czy się świat zawali czy nie, bo wiadomo, że nie  😀 Tylko o to, że moim zdaniem zaistniała bardzo przykra nieścisłość czy wręcz błąd. Wnioskuję, że Twoim zdaniem to także jest błąd:

[quote author=_Gaga link=topic=1412.msg2029435#msg2029435 date=1393915629]
A że na monecie jest błąd - myślę, że świat się od tego nie zawali  😉
[/quote]
I o taką właśnie opinie mi chodziło 🙂
Bo chciałam wiedzieć, czy myślę w dobrym kierunku 🙂
Koń o którym piszę to nie kuc 😉 nie wiem ile wzrostu ma dokładnie ale coś w okolicy 160cm, raczej z plusem w górę. Drągi w celu ujeżdżeniowym (chociaż to chyba zbyt górnolotne określenie), na razie nie skaczemy 🙂
Dzięki 😉
Ustawię mu jakieś 3 metry i zobaczymy czy będzie pasować.
Ja mam do was dwa pytanka bardzo laickie  😡

1) Do którego wieku kastruje się ogiera?
2) Jakie wymiary powinien mieć stojak do przeszkód?
Mam bardzo laickie pytanie. Co daje koniowi najwiecej energii? Siano? Owies?  Coś w typie łusek słonecznika, rożnego rodzaju mesze, jaki składnik dokładnie? :kwiatek:
w zasadzie mozna do kazdego, przy czym w wypadku starszych (takich blizej 20 i pozniej) koni praktykuje sie to zadko, ze wzgledu na rosnace prawdopodobienstwo powiklan no i sens takiego zabiegu

wymiary? no jak chcesz skakac 140 to nie moze byc nizszy 😉

chyba ze pytasz o podstawe - zagladnij do watku http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,5274.0.html
jest tam sporo "przepisow" na stojaki

Caira - sio do watku paszowego
ogolnie pasza objetosciowa, czyli siano, trawa, wyslodki (no one sa tak pomiedzy) daja energie wolno uwalniana
pasze tresciwe, czyli owies, inne zboza, granulaty daja energie "na szybko" - taka idaca do glowy
Jagna1999,
1) różnie - nawet nastoletnie
2) poszukaj w watku diy przeszkodach.  jesli chodzi o wysokość, to przynajmniej tyle co listwa którą kupisz. grubość jakieś10x10 (7x7 ?), nóżki w moich "wystają' ok 20 cm, mogłoby byc nieco wiecej.
Potrzebuje można powiedzieć, że na już PEWNYCH informacji co do treningu koni wyścigowych i samych wyścigów.
Dokładnie zależy mi na wieku koni pełnej krwi angielskiej oraz arabów.
Ile mają lat jak idą w trening, ile kiedy zaczynają się ścigać i w jakim wieku się ścigają, jakie są podziały wiekowe - 4,5 latki osobno a 6 latki i starsze konie razem?

Będę wdzięczna, potrzebuje to do projektu na studia i niezbyt wiem gdzie szukać  :kwiatek:
Folbluty zaczynają się ścigać jako "późne" dwulatki - więc podejrzewam, że te dwa lata mają, kiedy zaczynają trening, ale co do tego pewności nie mam.
Potrzebuje można powiedzieć, że na już PEWNYCH informacji co do treningu koni wyścigowych i samych wyścigów.
Dokładnie zależy mi na wieku koni pełnej krwi angielskiej oraz arabów.
Ile mają lat jak idą w trening, ile kiedy zaczynają się ścigać i w jakim wieku się ścigają, jakie są podziały wiekowe - 4,5 latki osobno a 6 latki i starsze konie razem?

Będę wdzięczna, potrzebuje to do projektu na studia i niezbyt wiem gdzie szukać  :kwiatek:

Proponuję skorzystać z linku:
[[a]]http://lmgtfy.com/?q=wy%C5%9Bcigi[[a]]+konne
i poczytać przepisy dotyczące gonitw
Folbluty zaczynają biegać na torach w wieku 2 lat, więc treningi w wieku około 1,7 roku życia, araby pierwsze starty zaliczają w wieku 3 lat więc treningi rozpoczynają w wieku około 2,5 lat.
larabarson folbluty rodzą się w styczniu, a zaczynają biegać w czerwcu
Najczęściej siodłane są zatem w wieku 2 lat...
[quote author=_Gaga link=topic=1412.msg2031668#msg2031668 date=1394092848]
larabarson folbluty rodzą się w styczniu, a zaczynają biegać w czerwcu
Najczęściej siodłane są zatem w wieku 2 lat...
[/quote]
No nie, bo do treningu trafiają jesienią, czyli zanim ukończą dwa lata.
armara i od razu są siodłane? Nie uczą sięcodzić "w maszynie" najpierw?

dziewczyny takie głupie pytanie ...jak “oznaczyć”kogoś na forum...
szukałam już wszedzie ,nawet w google... i albo nie umiem szukać albo tego nigdzie nie ma 🙁
gossu, co to znaczy oznaczyć kogoś na forum? 😉
Witam
możecie mi powiedziec jak jest prawidłowo , bo już sama nie wiem jak ma być , każdy inaczej mówi. Czy strzemiona z gumą z boku mają być ,.. gumą do konia ?
czy na zewnątrz jak na zdjęciu ?
Na zewnątrz
na zewnątrz. Kto ci naopowiadał, że ma byc do wewnątrz?
_Gaga spędziłam bardzo dużo czasu przy tym linku co podałaś  😀
Również na wszelkich stronach wyścigów itd. jednak nie ma nigdzie dokładnie opisane kiedy idzie w trening i kiedy zaczyna się ścigać.
Albo serio nie potrafię znaleźć, ale nawet tutaj "stali bywalcy" mają problem określić więc gdyby znalezienie tego info w necie było takie proste, to uwierz nie zawalałabym Wam tym głowy  :kwiatek:
Piaffallo to często zależy indywidualnie od konia
Mamy na forum temat załozony i prowadzony przez Romana Śmigielskiego, z pewnością on sam rozjaśniłby ci wiele wątpliwości dotyczących trneingu koni wyścigowych:
http://www.re-volta.pl/forum/index.php/topic,93851.0.html
Piaffallo, w paszporcie mojego gluta stoi jak wół, że w trening trafił mając 1.7 miesięcy. Urodził się wiosną. Dużo jest styczniowych. Konie idą w trening po jesiennych aukcjach. I z pewnością dość szybko pod siodło  (niektóre na aukcji już zajeżdżone), bo z początkiem roku trzeba zgłaszać do wyścigów i coś już wypadałoby o koniu wiedzieć.
Kiedy zaczynają się ścigać? Na pierwszym wyścigu dla dwulatków. Jest forum vioda racing (edit: tfu - finisz  :icon_redface🙂, tam ktoś może odpowiedzieć od A do Z.
halo, Gaga dziękuję 🙂 Już w takim razie wstępne informację mam, resztę doszukuje dalej  😉
dziewczyny takie głupie pytanie ...jak “oznaczyć”kogoś na forum...
szukałam już wszedzie ,nawet w google... i albo nie umiem szukać albo tego nigdzie nie ma 🙁

nie ma czegoś jak na fb, że np. @gossu, tylko albo klikasz na login osoby jak piszesz posta i automatycznie wskakuje gossu, albo możesz napisać sama [ b]gossu[/b ] tylko bez spacji. To nie działa jak oznaczanie, tylko pogrubianie po prostu 😉
Mam takie żółtodziobowe pytanie, jakie są ćwiczenia na poprawę jakości stępa?
Ja mam takie pytanie pewnie nie w temacie ale prosze was bardzo jesli ktoras z was ma pod reka ochraniacze neopreny rozmiar cob i moglaby mi zmierzyc ile maja cm wysokosci to bylabym naprawde bardzo wdzieczna  :kwiatek:
turbokucyk, dużo zależy od producenta 😉 polecam wątek o ochraniaczach, często tam padają wymiary różnych ochraniaczy http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,30.0/topicseen.html :kwiatek:
ok dziekuje bardzo tam zadam to pytanie i sorki za offa  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się