Dzięki dziewczyny, moja logika mnie powaliła 😉 Cały czas myślałam, że jest za małe 😂 Tylko nie wiem czemu sobie tak ubzdurałam. Ostatnio jednak tak sobie zaczęłam myśleć, że ono raczej będzie za duże, nie za małe, ale wolałam się upewnić, bo się zakręciłam 😜 Czyli jak najdzie mnie ochota na nowe, to muszę pamiętać by nie kupić fulla 😉
[quote author=_Gaga link=topic=1412.msg2019536#msg2019536 date=1393054934] W niedzielę też planuję pojechać jak pogoda mi pozwoli na nie długi jakieś 3 h terenik. Stępo-kłus może troche galopu (nie chce z zakwasami do pracy po weekendzie wrócić C: )
Ale konia w poniedziałek ruszysz po takim terenie? Jeśli nie - odpuść sobie 3 g [/quote]
Gaga jak konie cały czas stoją w stajni to po 3 h terenu w pon może się koń nie ruszyć. A o zakwasy to chyba raczej chodziło o Esencję/PFK/Toudiego czy jak jej tam.
Jeezu Toudi to kolejne wcielenie Esencji?? 🤔 Wiesz ja po mocniejszym treningu pilnuję aby koń następnego dnia chodził.. ale ja chcę konie użytkować długo i nie lubię leczyć kulawizn... 😉
No co ty nie wiedziałaś? Napisałam to dlatego, żeby może Toudi uczulić i może delikatniejszy ten teren zaproponować na pierwszy raz.
Edit: szczerze powiedziawszy jeszcze nigdy nie leczyłam kulawizny u mojej kobyły z powodu jazdy. Owszem po kopniaku na padoku tak, po ochwacie po kolkowym też, ale nie po jeździe. No ale miałam to szczęście w życiu, że kupiłam kobyłkę od osoby która bardzo duży nacisk kładła na regularność pracy konia i na porządne występowanie przed i po jeździe.
Czy ktoś mi powie kilka słów o używaniu nachrapników ? Szczerze mówiąc nigdy ich nie używałam a mam możliwość kupna fajnej meksykanki w dobrej cenie. Ale zupełnie nie wiem z czym to się je. 🙄
A o zakwasy to chyba raczej chodziło o Esencję/PFK/Toudiego czy jak jej tam.
❓ ❗ Że tak spytam... Albo daruję... Chyba jeszcze śpisz. Odpuść sobie naprawdę te komentarze. Jakie moje konie stoją w stajni cały czas. Sorry byłaś u mnie?! Jak nie to ZAPRASZAM ponownie. Może od razu okularki babuni żeby lepiej widzieć 🤔wirek: Konie i jedzonko cały czas na padoku. Tylko teraz chwilowo wiaty brak więc na niepogodę i noc do stajni. Naprawdę daruj sobie Sylwia. Jak kolejne forum żeby mnie zniszczyć to naprawdę dobrze ci idzie. Tyle, że w każdej chwili może się odwrócić w twoją strone, tylko w tym gorzej, że w rzeczywistości. Musisz się pogodzić, że mam większe wtyki u stajennego 🤬
[quote author=_Gaga link=topic=1412.msg2019536#msg2019536 date=1393054934] Ale konia w poniedziałek ruszysz po takim terenie? Jeśli nie - odpuść sobie 3 g
[/quote]
Ale konia w poniedziałek ruszysz po takim terenie? Jeśli nie - odpuść sobie 3 godziny, chyba że chcesz mieć za rok - dwa konia na łąkach... [/quote]
Przesadziłam z 3 h może 😁 ustalny 2 Koń nie chodził teraz pod siodłem jakiś miech. Lonża tylko. O ruchu to oczywiste raczej. No takiej "amatorki" to ze mnie nie robić C: Chodziło mi tylko i wyłącznie o kopyta, ale już gdzieś dostałam odpowiedź C: Dzieki za chęci C:
Koń nie chodził miesiąc i chcesz go wziąć na 2-godzinny teren? Aż tak nie lubisz tego swojego konia? Ciężko nie brać Cię za amatorkę po takich wpisach...
😵 Nie mam siły. "Wsiądnięcia" na oklep 15 min i pogalopowania nie liczę, ale lonża była, po padoku z godzine galopuje jak nic cały czas coś C: Mam długą drogę jezdnią więc z 1,5h mi zleci sam stęp. Licząc wte i na zad C: I zostaje 0,5h, w tym chyba połowa na kłus C:
Miałam okazję się kogoś zapytać. prawdę wiem co robie...
Nie mówie że nie ma mnie i worka marchewek, a za nie zrobi wszystko. Czasem zastępuje mi lonże. Na niej pracuje tylko na etapie rozciągnięcia. A tak to pare kółek w galopie po padoku-marchewa, skok-marchewa(szkoda, że czasem też przez ogrodzenie :cool🙂
Toudi, może dlatego nikt cie nie może zrozumieć, bo wypisujesz takie głupoty, że aż ciężko uwierzyć zwykłym śmiertelnikom, że można wpaść na tak głupie, nieodpowiedzialne pomysły?
A może nie chcemy? 🙂 Są tutaj ludzie z ogrooooooooooooomnym stażem (nie mówię o sobie, bo ja to sie schować moge) i nie potrzebują rad cioci Esencji...
No fakt staż na forum, tak liczycie to jakie ktoś na faktyczne doswiadczenie. Dobra to już wszystko rozumiem.
Zjechanie po mnie kompletne jak napisałam o pierwszym terenie miałam na myśli, że pierwszy po zimie. A nie jak po stażu to, że pierwszy w życiu. Jak pierwsze posty napisałam to pierwszy raz na koniu siedziałam?! 🤔wirek: Pytałam o kopyta po werkowaniu, a nie o kondycje mojego konie. Wyjeżdzanie z tekstami o tym, że nie kocham koni, trzymam non stop wstajni, za dwa lata nie będą użyteczne to już mnie rozwaliło 😂 skąd to sie wzięło?. Mam wrażenie, że wy tu z księżyca do mnie piszecie. A no tak przecież nie mam stażu na forum to co ja mogę o tym wiedzieć!
Siedziałam w ruiznych stajniach po pare lat, doświadczyłam tylu rzeczy, myślałam, że zaden koniarz mnie nie zaskoczy. A tu nagle pewnego pieknego dnia napisałam na tym forum i... 🤔wirek: totalne świrostwo. Szczerze gorszego forum z dziećmi po 13 lat nie widziałam xD lol no tacy "koniarze" Urozmaicić czas, powyśmiewać ze znajomymi się można xD Może powinnam napisać w pierwszym poście "cześć dziewczyny, ile nóg ma koń?" w tedy została bym przyjęta w waszej mierze stażu. traktować mnie na "dzień dobry" jak 13 latke z bogatym tatusiem (no może +20 do tego to by było blisko tylko tatuś się nie zgadza xD)
nie mówię o sobie, bo ja to sie schować moge
Bardzo dobry pomyśł! Nareszcie coś mądrego napisałaś! 😍
rad cioci Esencji...
A to jednak nie do mnie odpoweiedź, wiec ide spać 😜
Hahaha chociaż nie zmieniaj cytatów, bo to zupełnie zmienia sens. 😉 Mogłabym Ci to wszystko wyjaśnić, ale to faktycznie nie ma sensu, więc idź spać. DObrej nocy 😉
Capitan_Sparrow, pjona, u mnie w ignorowanych jest tylko jedna osoba, która zdołała mnie na tyle załamać żeby nie chcieć jej za wszelką cenę czytać (tak ziała ogniem 😁 )
Liczę na to ze juz skończyliście tą kłótnie, wiec ponawiam pytanie :Czy ktoś mi powie kilka słów o używaniu nachrapników ? Szczerze mówiąc nigdy ich nie używałam a mam możliwość kupna fajnej meksykanki w dobrej cenie. Ale zupełnie nie wiem z czym to się je. icon_rolleyes
[quote author=agulaj79 link=topic=1412.msg2019957#msg2019957 date=1393090629] A o zakwasy to chyba raczej chodziło o Esencję/PFK/Toudiego czy jak jej tam.
❓ ❗ Że tak spytam... Albo daruję... Chyba jeszcze śpisz. Odpuść sobie naprawdę te komentarze. Jakie moje konie stoją w stajni cały czas. Sorry byłaś u mnie?! Jak nie to ZAPRASZAM ponownie. Może od razu okularki babuni żeby lepiej widzieć 🤔wirek: Konie i jedzonko cały czas na padoku. Tylko teraz chwilowo wiaty brak więc na niepogodę i noc do stajni. Naprawdę daruj sobie Sylwia. Jak kolejne forum żeby mnie zniszczyć to naprawdę dobrze ci idzie. Tyle, że w każdej chwili może się odwrócić w twoją strone, tylko w tym gorzej, że w rzeczywistości. Musisz się pogodzić, że mam większe wtyki u stajennego 🤬
[/quote]
Przepraszam wszystkich, ale nie mogę się powstrzymać. Moje imię raczej łatwo odgadnąć po nicku, a z Sylwią ma ono niewiele wspólnego. W mojej stajni nie ma stajennego, a ty u siebie na 100% masz lepsze wtyki u takowego stajennego. Nigdy u ciebie nie byłam, ale czytam ze zrozumieniem, przynajmniej staram się (i różne wnioski wyciągam). Choć przyznam, że w twoim przypadku w każdym wcieleniu jest to trudne. Choć widzę, że z każdym nickiem idzie ci coraz lepiej. End 🚫