nie wiem czy tu czy w podkowach - dlaczego w przednich kopytach daje się podkowy z jednym dzyndzlem (czy jak on sie zwie) a w tylnich z dwoma? Wiem, że nie zawsze tak jest, ale najczęściej 🙂
Mam pytanko 😉 Pisałyście, że wybijanie konia jest spowodowane często jego spięciem się. Stąd moje pytanie. Co jeszcze może powodować takie spięcie oprócz tego, że się go obija tyłkiem? Co można zrobić lub poprawić, by koń był rozluźniony? Drugie pytanie dotyczy mało "gibkiego", "elastycznego" konia. Jest bardzo sztywny w zakrętach, powiedzieli mi na stajni, żebym z nim ćwiczyła małe kółka, aby łeb wykręcał w prawo i lewo bo jest sztywny. Co też utrudnia mu trochę skoki. Są jakieś ćwiczenia? Bądź stronka z opisem? Jakaś gimnastyka? 😀
sQlitynka już pisałam Esencji, że spięcie konia wynikać może z wad budowy czy braków w ujeżdżeniu. Obijanie tyłkiem i szarpanie za pysk również nie pomaga się rozluźnić. Z ćwiczeńw takim przypadku, jak również w przypadku konia krzywego - polecam przede wszystkim TRENERA, nie stronki z opisem (książki są już passe?), czy dobre rady cioci kloci... 😵 Wirtualnie nie można się nauczyć jazdy konnej Dodam, że "małe kółka" na krzywym koniu prowadzą wprost do kontuzji łopatki 🙇
sQlitynkowa, cwiczenia dla spietego konia to juz rzecz dalsza, najpierw trzebe znalezc przyczyne dlaczego kon jest spiety, moze cos boli, obciera, uciska, przeszkadza, zle dobrany sprzet, obecnosc przedmiotu dla nas codzienego u konia wywolujacego spiecie. Tak wymyslac mozna w nieskonczonosc, ale uwarzam , ze od tego powinno sie zaczac, kon sam z siebie nie jest spiety. Wada budowy to juz iny temat, ze tak sie wyraze kon z czyms krzywym nie jest spiety tylko pod siodlem, ale tez w ruchu po padoku. Innym znow tematem jest wykonywanie cwiczen w korych wlasnie przeszkadza mu ta wada budowy. Wiec wg mnie czas wziac sie za szukanie przyczyn. pacz oaczyskami konia 😀
czyli Twoja stajnia i konie są jednak wirtualne? Kraków i Gdańsk są rzeczywiście przy granicy z Niemcami 😂 tak czy siak powodzenia w chowie i hodowli (lub raczej "howie i chodowli" ) bo na forum za długo nie zabawisz 😉
A mnie tam esencja i jej trochę upośledzona siostra bliźniaczka bawią 😉 Zabawna jest esencja otwierająca profesjonalny pensjonat dla koni wraz w treningiem skokowo- ujeżdżeniowym i darmowym werkowaniem. Zabawna jest esencja zajeżdżająca swojego konia rok wcześniej niż planowała bo "tak jakoś wyszło" i hulająca z nim od razu po lasach i polach. Konie esencji zamieszkujące wilgotną stajnię i wypuszczane z niej tylko przy niedzieli to też ciekawy motyw. Esencja konstruująca pas do lonżowania i patent pessoa też mnie bawi. ... tyle, że jak sobie wyobrażę (chociaż wydaje mi się to równie nierealne jak to, że Yeti naprawdę istnieje), że to wszystko może być prawdą to mnie zimne dreszcze przechodzą.
_Gaga Dzięki za obszerną wypowiedź. Trener to oczywista sprawa, w końcu on kazał robić kółka. Zapomniałam dodać, że pepsi ma wadę 😡 Problem z lewą tylną nogą 😉 Oczywiście powiedzieli, że to nic złego, tylko śmiesznie wygląda jak chodzi. Ja obserwuje i widzę, że coraz mniej ma problemów z nią kiedy regularnie jeździ. Co do ćwiczeń pytam, bo mi tylko powiedzieli że jest mało elastyczny 😉 Oczywiście wszystko o co pytam, nie jest związane z tym że od razu polecę i to zrobię mojemu koniowi. Nie jestem głupia 😀 Przecież nie będę uprawiać jogi z koniem 🏇
Na początku czarnej serii "esencja" chciało mi się śmiać....teraz już chyba chce mi się płakac. 😵 A tak poważnie to przerażająca jest dla mnie myśl, że taka osoba (pisząca to naprawdę lub też zmyślająca) ma jakąkolwiek styczność z końmi. To jest niebezpieczne 🤔