Nadchodzą chłodniejsze dni, dziś cały dzień leje deszcz. Moje konie z reguły bez względu na pogodę stoją ok 10-12 h na pastwiskach, jednakże mam teraz klaczkę wrażliwszą na zimno i szczególnie na deszcz. Więc mam wybór- albo puszczac ją z innymi końmi na cały dzień, albo tylko po południu na moment. Nie chciałabym jej dawać takiego aresztu więc przydałaby się derka. Tylko pytanie- jaka? Przeciwdeszczowa? Zimowa? Jakie wypełnienie? Nie chciałabym wpaść w pułapkę i później musieć całą zimę derkować konia ,,bo koń nie zmienił sierści na zimową". Jaka dereczkę szukać?
Strucelka - tak, kotrgalopu tam jest XM zgaduje ze srebrna chcesz jechac? kiedy i gdzie? przy czym jak nie dojedziesz dokladnie do x tylko troche ja "splycisz" to nie powinno byc wielkiego halo 😉
Strucelka - no wtopa, ale taka sama serpentyna jest na srebrnej tylko wlasnie w galopie Ramirez - no masz racje, mnie sie "pojechalo" z druga strone -niedokladnie czytam 😡
Ja mam pytanie co do ujedzenia: jak to wyglada kolorystycznie czy czaprak musi byc bialy,a oficerki czarne? pytanie banalne ale zawsze startowalam w skokach a chce sprobowac swoich sil w ujedzeniu,ale malo wiem na temat tych konkursow. 😉
Nie wiem dokladnie, jak to jest w Polsce, ale u nas czaprak powinien byc bialy lub szampanski (bezowy?), oficerki czarne, fraczek granatowy lub czarny. Ofcerki (czapsy ujezdzeniowe) tylko czarne.
Dzieki Anka, odwrotnie to z pewnoscia nie byloby ok 😀 Jezeli tak jest to musze zmienic sprzet :P nie mam bialego czapraka tylko szary,a sztylpy brazowe
No wlasnie, nie bylam pewna co do poprawnej nazwy polskiej tego koloru beige, czyli najprosciej w swiecie KREMOWY... 🤬 dobrze, ze jest volta, bo inaczej calkiem polskiego zapomne 🤬
spoko samo beige duzo mi tlumaczy, to teraz w zaleznosci kiedy planuje jechac ujezdzenie musze troche zmienic sprzet. dzieki wielkie za pomoc, pewnie bede miala wiecej pytan w przyszlosci bo jestem w tym temacie zupelnie zielona,ale chce sprobowac swoich sil w czyms nowym 🏇
Beige to bardziej bezowy, kremowy bym raczej off white nazwała😉 moim zdaniem jak już koniecznie sie chce startować w niebialym czapraku to powinien on jednak niewiele od białego odbiegać.
Jakie działanie ma "klasyczna guma" (której profesjonalnej nazwy nie znam :lol🙂 niepoprowadzona tak jak do tej pory widziałam za uszami, przez kółka wędzidłowe do popręgu między przednimi nogami tylko od wędzidła po bokach siodła do przystuł ?
Chess, dużo o gumach [a także innych patentach] jest w wątku "różne patenty", jest również wątek "lonżowanie", i wątek "wodze pomocnicze"..... na pewno gdzieś znajdziesz wyjaśnienie jak działają gumy...
[quote author=Mgła link=topic=1412.msg329663#msg329663 date=1252157780] Nadchodzą chłodniejsze dni, dziś cały dzień leje deszcz. Moje konie z reguły bez względu na pogodę stoją ok 10-12 h na pastwiskach, jednakże mam teraz klaczkę wrażliwszą na zimno i szczególnie na deszcz. Więc mam wybór- albo puszczac ją z innymi końmi na cały dzień, albo tylko po południu na moment. Nie chciałabym jej dawać takiego aresztu więc przydałaby się derka. Tylko pytanie- jaka? Przeciwdeszczowa? Zimowa? Jakie wypełnienie? Nie chciałabym wpaść w pułapkę i później musieć całą zimę derkować konia ,,bo koń nie zmienił sierści na zimową". Jaka dereczkę szukać? [/quote]
jeśli już chcesz derkować to radziłabym kupić najcieńsząderkę bez wypełnienia typu rip stop, tylko jak zaczniesz ją derkować już teraz to bardzo możliwe że później nie zarośnie i będziesz musiała derkować ją jakoś cieplej. a jaką masz stajnie? są przeciągi? bo jeśli zaczniesz derkować na padok, a ona przestanie zarastać to jakiś polar/drelich/derka bawełniana do stajni by się przydała- potem może coś cieplejszego
ale jeśli zaczniesz już derkować to raczej nie zarośnie...
ale jeśli zaczniesz już derkować to raczej nie zarośnie...
Bez przesady. My derkujemy konie przez cały rok jeśli pogoda jest kiepska, a zimą i tak wyglądają jak misie. Wg. mnie cienka przeciw deszczówka nie zaszkodzi.