Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

A to raczej większość.
Na pewno olej lniany, sojowy, tran z dorsza, trochę ryżowy.
Dziękuję Ada  :kwiatek:
Czy jeśli mam problem z nogami - jedną mam minimalnie dłuższą przez to że jak byłam małym szczylkiem to miałam nie do konca wykształcone panewki stawowe - to powinnam regulować sobie strzemiona tak żeby były idealnie równo ( wtedy często jedna noga mi się szybciej "przemęcza" ) czy powinnam jedno robić krótsze ( jest to różnica jednej dziurki zazwyczaj )
Wielu instruktorom nie jestem w stanie wytłumaczyć że mam nierówne bo mi tak wygodnie no i już nie wiem jak powinnam jeździć  🤔
Chess, podejrzewam że dla Ciebie idealne by było pół dziurki. Może powinnaś zainwestować w prywatne puśliska?  😉
jakie sa zasady poruszania sie po hali przy jezdie w kilka koni.,ale nie w zastepie? mam miec dzisisaj taka jazde i baba sie pytala mojej siostry czy znam te zasady,a siostra nie pytajac mnie powiedziala,ze tak...a ja w ogole nie mam o tym pojecia,bo jak patrzylam na jazde wlasnie taka to jak dla mnie kazdy jezdzil jak chcial i nikt nie przestrzegal zadnych zasad...
Jak robi się zatrzymania dosiadem, z kłusa do stępa wychodzi mi nieźle ale mam problem z zatrzymaniem (ze stępa). Jakie dokładnie należy wykonać ruchy , których mięśni użyć ?
ja to robie jakby to powiedziec na wyczucie...i uzywam takich samych pomocy itd jak porzy przejsciu z klusa do stepa poza tym zalezy od konia
Chodzi tylko o zaburzenie tego ruchu który wykonuje się w stępie? Czy należy zblokować mięśnie krzyża i brzucha ( jakoś nie umiem tego ubrać w odpowiednie słowa aby wytłumaczyć co mam na myśli)
ja wlasnie tak jak to nazwalas blokuje miesnie brzucha i krzyza 😉
ok, to już przynajmniej wiem ,że robię to w miarę dobrze. Teraz tylko koń musi skapowa o co w tym chodzi.
Dzięki incognito
jakie sa zasady poruszania sie po hali przy jezdie w kilka koni.,ale nie w zastepie?
W tym wątku: http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,116.0.html było chyba trochę na temat. Pojawiły się również linki do stron z regulaminami poruszania się po ujeżdżalni.
Z podstaw: ruch prawostronny (mijanie się lewymi rękami), pierwszeństwo na ścianie ma osoba poruszająca się wyższym chodem (poruszająca się niższym ustępuje, zjeżdża bardziej do środka); należy uwzględniać, co się dzieje za nami i np. nie ćwiczyć zatrzymań na ścianie, nie zważając na resztę użytkowników placu; jeśli potrzebujemy ściany (my coś robimy, a ktoś na niej najwyraźniej nie robi akurat nic konkretnego); wołamy "ściana"; nie wjeżdża się osobie skaczącej pod nos, ale skaczący powinni uprzedzić, co skaczą (np. wołając: uwaga, linia/okser/...), przed wejściem do hali należy dać znać, że się będzie otwierało drzwi (zwykle to krzyknięcie "uwaga", albo czegoś w ten deseń); z lonżowaniem koni to różnie, ale na pewno koń lonżowany nie powinien przechodzić przez tor jazdy poruszających się po ścianie, a najlepiej spytać, czy nie będzie się przeszkadzało (+ jeśli lonżować przy innych, to spokojnie, bez puszczania rozhulanych latawców. Zwykle jest też obowiązek posprzątania po koniu (po jeździe), i zwykle trzeba też posprzątać, co się porozstawiało.
teodora dziekuje bardzo  :kwiatek: ale patrzac w ogole  na ta niemiecka rekracje to masakra...ale nie tylko bo i jazdy na prywatnych koniach jak dla mnie byly przerazajace 🙄 za to woltyzerka jest swietna 😀 ale to juuz tak offtop  😉
Lotnaa, chyba tak zrobię
Do tego zainwestuję zapewne w strzemiona bo klacz na której w roku zazwyczaj jeżdzę ma "przedpotopowe" bez żadnej wkładki, gładki metal, starsznie niewygodne.
Chyba nicka zmieniłam  😉
A jeśli masz jeszcze problemy ze stawami (???), to polecam strzemiona tego typu:
http://www.okser.pl/sklep/201499-feeling-strzemiona-bezpieczne-safety-p-1517.html
Oczywiście są droższe ale komfort jazdy w porównaniu ze zwykłymi super.
Dzizus 😀
Przepraszam, już edytuję
Wstałam o 6 rano i od tamtej pory jestem na nogach - chrześnica ma dziś 2 urodziny, oślepłam i zgłupłam  😀
A co do strzemion
nie wiem czy rekreantowi dupotłukowi ledwo galopującemu będa takie potrzebne
Chociaż ... niebawem osiemnastka, może sobie prezent zrobię  😉
😉
mamy plasterki naklejane w okolicach nozdrzy mające 'pomóc' koniowi w oddychaniu. ok, ale co z ich odklejaniem? bez problemów? bo one wyglądają jak zwykła taśma izolacyjna..
jak rozroznic step swobodny roboczy posredni zebrany?Jakich pomocy uzyc aby np przejsc ze stepa roboczego do posredniego?  😡
Czy normalnie podczas rajdu (jako zawody) na trasie mogę konia polewać wodą? Mam czaprak z sakwami, myślałam, że mogę np. wsadzić dwie małe butelki z wodą i w trakcie jazdy polewać konia? Na normalnych rajdach gdy są bramki wet to chyba też jest tak, że oblewają konie wodą, prawda? Jestem totalnie zielona w tym temacie 😡
na postojach konie na pewno są oblewane wodą.

Barki podczas rajdu. Zdjęcie znalezione w necie
jak rozroznic step swobodny roboczy posredni zebrany?Jakich pomocy uzyc aby np przejsc ze stepa roboczego do posredniego?  😡

podpinam sie pod pytanie, też jestem tym zainteresowana.
_kat - no właśnie wiem, że podczas "prawdziwych" rajdów takie bramki są. Niestety rajd który będę jechać nie będzie miał postojów na trasie tylko końcową bramkę, gdzie ma się 20min by schłodzić konia i pokazać go wetowi. Dlatego pomyślałam o oblewaniu wodą podczas jazdy, nie wiem czy to coś da w ogóle? Czy się faktycznie sprawdzi w praktyce?
incognito, LoveHorses,
tak, z mojego doświadczenia:
- stęp roboczy i pośredni to to samo. Rozróżnia się stęp swobodny, pośredni, zebrany i wyciągnięty.
Stęp swobodny: rozluźniający, spokojny, równy marsz, na luźnej wodzy, pozwala się koniowi wyciągnąć szyję, stęp niczym nie ograniczony.
Stęp pośredni: równy, energiczniejszy acz spokojny, wolny marsz, o średnim wykroku, zadnie kopyta wykraczają poza ślady przednich, ale nieznacznie, wodze na nieco większym kontakcie, głowa i szyja konia nieco wyżej. [wbrew pozorom, ze stępa swobodnego do pośredniego nie przechodzi się tylko skracając wodze i jadąc na mocniejszym kontakcie]
Stęp zebrany: zadnie nogi głębiej wkraczają pod kłodę, koń odpycha się zadnimi nogami, przenosi ciężar bardziej na tył, lekko "unosi" przód, głowa z szyją wyżej
Stęp wyciągnięty:energia idzie od zadu, kroki są dłuższe, obszerniejsze, koń zagarnia więcej ziemi, ale idzie cały czas w jednym tempie, nie przyspiesza. Szyja nieco niżej.
[jak tam czegoś zapomniałam, to mnie ktoś doświadczony poprawi 😉 ]
Sankarita dzieki 😉 jak znam zycie bede musiala sobie to zapisac  🤣
disco, plasterki odchodzą bardzo łatwo, raczej delikatnie i nie ma z nimi kłopotu 🙂
Sankarita, można jeszcze dodać, że w stępie wyciągniętym kontakt jest (a jego brak to częsty błąd).
Pytanie do ujeżdżeniowców
nie wiem czy dobrze to określę, ale czy przy dobrze ustawionym koniu przy zmianach chodów np. ze stępa do kłusa należy oddać trochę wodzy czy koń ma byc cały czas jednakowo ustawiony i ma pracować ciałem ?
nie tracąc kontaktu troszkę oddać
LoveHorses To bardziej zależy od rodzaju chodu w sensie pożądanej sylwetki konia. Gdyby "założyć" przejścia stęp zebrany/ kłus zebrany/galop zebrany - sylwetka konia nie powinna ulec zmianie i ew. "zachęta" do wyższego chodu to drgnienie palca zaledwie. Podobnie stęp pośredni/kłus roboczy/galop roboczy - tu sylwetka, oczywiście inna - ale też bez zmian.
W praktyce szuka się rozwiązań dla danej pary i dla danego przejścia (to są bardzo subtelne działania) takich, żeby pozostało wrażenie! niezmienionej sylwetki (jeśli zmiana "ram" nie ma wystąpić), niezaburzonego rytmu, żeby praca kończyn cały czas była równa i grzbiet pracował itd. Zdarza się (i to dość często), że przy przejściu do wyższego chodu kontakt (na ułamek momentu) się wzmacnia a nie osłabia. Koń nie może "rozpaść się". Jednocześnie dążności do przodu nie można blokować. W sumie trudna sprawa. Umiejętny jeździec, z wyczuciem, poradzi sobie (to się czuje). Reszcie - pomaga się szkoląc konie na lonży na wypinaczach na ogół.
Dzięki dziewczyny,
mam swojego młodego konika i brak trenera więc wszystko co chcę go nauczyć muszę wcześniej skonsultować na volcie aby nie popełnić jakiegoś większego błędu .
dzięki Gillian, już miałam przed oczami wkkawistów biegających z acetonami czy innymi roztworami  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się