Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Każdy kraj ma swoje oznaczenia niestety.
i w każdym kraju jest różna ilość klas? bo POlskie oznaczenie - 6 klas, niemieckie - 5?
W Niemczech klasy ciezsze od S sa oznaczane gwiazdkami: S*, S**, S***.
W Polsce w skokach np teź jest 5 klas bo CS występuje tylko w ujeżdżeniu. Przeważnie liczba klas trzyma się koło 5, ale nie znam podziałów we wszystkich krajach to i nie mogę powiedzieć jak to się dokładnie rozkłada 😉 Wiem, że w USA jest Training level, First level, Second level, Third level, Fourth level, a potem lecą programy FEI. Programy z Fourth level są odrobinę łatwiejsze od świętego Jurka.
nie bić. jaka jest różnica w działaniu między wędzidłem oliwkowym, a w kształcie litery D?
w oliwce chodzi o to, zeby w kaciku pyska nie bylo miejsca laczenia ścięgierza z kółkiem
a w D chodzi o zapobieganie przeciaganiu wedzidla - temu sluzy prosta czesc "D"
niektore wedzidla D sa jednoczesnie oliwkowe
dziękuję bardzo.  :kwiatek:

Przy okazji: widział ktoś "normalne" wędzidło D nie oliwkowe? Pytam, bo chciałabym takie mieć - ale jedyne, które chyba kiedyś widziałam to wyścigowe - malutkie i cienkie  🤔
halo, jesli jestes na takie zaparta, to moge ci dac namiar na pana, ktory robi wędzidła na zamówienie. ostatnio zamawiałam o niego total-wydumke dla koleżanki i poradził sobie z tym koncertowo, wiec i ze zwykłym wedzidłem z D zamiast kółek pewnie też dalby sobie rade 😉
Daj, daj, daj! (jak mawiają mewy  :hihi🙂 Często jest tak, że coś tam konkretnego potrzebne - a znaleźć nijak, więc taki namiar - cenny!
Czambon skórzany słuzy tylko do lonzowania czy mozna też w nim jeździć?
Niektórzy też jeżdżą
wiorek,
na 4 lub piątej stronie wątku lonżowanie na chambonie jest parę wywodów dlaczego nie/ należy jeździc na tym.
_kate :kwiatek:  juz tam zagladam
wiem,ze sa dwa mozliwe warianty kastracji na wesoło i....?właśnie to drugie wyleciało mi z głowy może ktoś przypomniec i po krótce opisac różnice?
Koniczko ależ CS występuje też w skokach! toż to oznaczenie konkursu 150cm 😉 w skokach mamy 7 klas- LL, L, P, N, C, CC, CS.
Wg PZJ w skokach jest LL, L, P, N, C, CC1, CC2, CC3: http://www.pzj.pl/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=71
Nigdy też nie słyszałam o klasie CS, ale jeśli pokażesz mi jakieś źródło twierdzące, że takowa istnieje i jest rozgrywana to będę bardzo wdzięczna.
proszę, żebyś weszła w oficjalne wyniki chociażby z ostatnich ogólnopolskich zawodów (Gajewniki) z konkursu nr 16. CC1/CS (145cm/150cm). w oznaczenia klas się nigdy nie zagłębiałam, ale jak na zo jeżdżę w dużej rundzie CS się pojawia.
Informuję uprzejmie, że klas w skokach jest obecnie 13! CS też.
No to jak kącik żółtodziobów to żółtodziobów - do czego konkretnie służy wędzidło z wąsami?
Zapobiegają one przesuwaniu się wędzidła, ale coś jeszcze? Czy są jakieś szczególne wskazania lub przeciwwskazania jeśli chodzi o wybór tego wędzidła?
Niektóre konie "biorą wędzidło na jedną stronę żuchwy" - wykrzywiają paszczę w jedną stronę, lub drugą, lub na przemian. Wąsy czasem dość skutecznie temu przeciwdziałają - ale jest to działanie mechaniczne - lepiej doprowadzić po prostu  😁 do akceptacji kontaktu. No i jeszcze mają wadę - utrudniają przesuwanie  😁, więc jeśli koń wędzidło zagryza - to nie bardzo.
Jakie są zalety popręgu z fartuchem ??
niektóre konie podczas skoku uderzaja sie kopytami w brzuch, fartuch chroni przed tym brzuch konia
Natrafiłam w sklepie na wędzidło chromowane. Z chemii ze mnie noga, więc mam pytanie czym się ono różni od wędzidła takiego "normalnego" ze stali nierdzewnej? [oprócz ceny :hih:] To chromowane rdzewieje ?
A widzicie, czyli się pozmieniało. Nie śledzę zmian w skokowych przepisach aż tak uważnie 🙂 Szkoda, że na stronie PZJ są nieaktualne informacje.
Sankarita Warstwa chromu odłazi - i potem wędzidło rdzewieje.
halo, Aaaaha, czyli generalnie - to takie tanie wędzidło na chwilę.😉 Dzięki za odpowiedź. :kwiatek:
wiem,ze sa dwa mozliwe warianty kastracji na wesoło i....?właśnie to drugie wyleciało mi z głowy może ktoś przypomniec i po krótce opisac różnice?

prosiłabym o odpowiedz bo ktos na pewno wie😉
incognito Tobie chodzi o zwykłą, "kompletną" kastrację? Właśnie toczy się rozmowa w temacie "kastracja"  😉
Kastracja "na wesolo" to kastracja, przy ktorej nie usunieto najadrza, przez co walach nadal jest mentalnym ogierem. Dla mnie jednak to nie jest rodzajem kastracji, bo to raczej jest rzecz niechciana 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się