[quote author=żaczkowa link=topic=1412.msg1274938#msg1274938 date=1327520891] Anderia, ja mam białasa (...) - niesamowicie czyste zwierzę 😉 brudzi się mniej niż niejeden gniady. [/quote]
dokładnie! to bzdura, że białe = brudne! białe potrafi być czyste i piękne, nawet bez czyszczenia!
calisaneri, dokładnie, mój jest tylko żółty na szyi i rdzawy na nogach bez czyszczenia. 😉 to jest jak najbardziej kwestia podejścia - jak się czyści godzinę dziennie do białości, to koń bardziej się brudzi, bo brudny = szczęśliwy 😉 ja mojego 3 razy szczotką przejadę i tyle.
ChingisChan, zaciskowy zapina się przez przewlekanie paska przez taką specjalną sprzączkę i zapięcie na drugą, a kombinowany zapina się normalnie na sprzączkę + jest nachrapnik skośny 😉
ChingisChan ale dziwnie zadałaś to pytanie bo: Szweda można użyć również ze skośnikiem. Czyli tak naprawdę pytasz czym różni się szwed od nchrapnika angielskiego. No i tu zależy tylko i wyłącznie od tego czy Szweda zaciśniesz czy nie, bo jeśli nie to nie ma różnicy w działaniu.
Ja mam takie głupie pytanie. Jak chcę ustawić drągi do jazdy kłusem to jaka powinna byc pomiędzy nimi odległość? Dla konia około 165 w kłębie. Takiej przeciętnej budowy. Jaka powinna być ustawiona odległość na galop?
bardzo dziekuję. Wiem ze musze obserwować jednak tata będzie ustawiał mi drągi i na początku musze mu powiedzieć ile około ma ustawić a potem będziemy to korygować. 😉
Klacz moje znajomej wybija isę do skoku z pęcin. To bardzo źle dla konia ? Ona ma dość długie pęciny, miękko nosi, ale przy wybiciu jakby siada na pęcinach.
Mam pytanie właśnie z takich trochę żółtodziobowych. Czy przed włożeniem koniu do pyska nowego wędzidła powinnam je sparzyć wrzątkiem czy czymś ? Czy mogę tak po prostu sobie je włożyć bez żadnego "ale" ?
Jak dla mnie nic nadzwyczajnego. Normalnie kazdy koń, żeby się odbić nogą siada na pęcinie. Siła tego siadania zależy od długości i miękkosci pęciny. Im bardziej miękka pęcina tym będzie niżej siadała. A jak się nie kaleczy przy tym na stawie pęcinowym, to się nie przejmuj.
No bo jej znajome ze stajni powiedziały, że ten koń nie ma prawa skakać bo stawy jej szybciej siądą i się pokaleczy. Że taki koń zostaje wykluczony z galopu i skoków.
Jakiś czas temu ona miałka kilka tygodni nogi spuchnięte własnie przy pęcinach i się zastanawiałyśmy czy to nie przez galop i skoki. Ale przestała skakać i galopowac a one dalej puchły. jak szła na jazde opuchlizna schodziła, jak postała przez noc w boksie znowu puchły.
Dla pewności daj zdjęcie zootechniczne konia ale tak po tym zdjęciu patrząc wygląda faktycznie dość normlanie. Może tych skoków i galopów było trochę za dużo? A puchnące nogi, zwłaszcza jeśli schodzi po ruchu, moga wynikać z wielu spraw. Np z przekarmienia! I wtedy ruch jest bardzo wskazany. Ogólnie jesli nogi puchną to MOŻE ale nie musi! świadczyć o pewnym stopniu przeciążenia konia. Ale może też wynikać ze złego żywienia (nadmiar białka) albo z braku padokowania konia, z jakiejś zmiany warunków, zmiany obciążenia pracą itp. Może też świadczyć o starej, dawniej przebytej kontuzji.
PS A czy te znajome to po weterynarii sa?! A może chociaż po zootechnice?! Ze takie ekspertki?!
Kurcze, ona pod poprzednią właścicielką chodziła codziennie, i była karmiona tak samo jak w tej stajni co jest teraz. Na padok wychodzi codziennie, chyba ze pogoda do du*y. kontuzji tez zadnych nie miała.. nadmiar białka ? Ona dostaje zwykły niegnieciony owies tylko....hmmmm.... A przeciężenia...koleżanka prawie codziennie na niej jeździ, ale tak do max 50 minut, ona wazy 60 kg wiec to nie wiele. A skoków nie było własnie dużo i galopów tez nie. Ona jeździ z głową - dla dobra konia aby nie zajechać.
Pytam bo możecie coś doradzić zawsze.
a zdjecie zootechniczne co znaczy, bo nie wiem ? edytuj posty
Nie pisz post pod postem bo dostaniesz ochrzan! A zdjęcie zootechniczne to jest takie, żeby było widac dokładnie sylwetkę konia z boku. Jeśłi mówimy o nogachc, to tak, żeby było dobrze widać obie tylne nogi (wskazane i z boku i z tyłu) razem z kopytami tzn na twardym podłożu, tak zeby kopyta nie "tonęły" w trawie. Albo w śniegu 😉 Czyli chodzi o to, żeby było dokładnie widać jak jest z tymi nogami w nieruchomości, jaką koń ma postawę. Generalnie jeśli nogi puchną to jednak coś jest nie tak, zwłaszca jeśli ta opuchlizna utrzymuje sie od dłuższego czasu. Owsem też się da konia przekarmić! A kopyta w dobrym stanie?