Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

[s]A ja mam pytanie, mam nadzieję, że jeszcze się w wątku nie pojawiło :
Jak zwalczyć dosiad fotelowy ? Bo mi się wydaje , że dobrze siedzę , a na fotkach okazuje się inaczej.
Dzięki z góry 🙂[/s] Problem rozwiązany
znowu ja. mam pytanie dotyczace podkładek pod siodło.
rozumiem, ze żele, miski i tp mają za zadanie amortyzowac i chronic grzbiet konski.
rozumiem takze, ze sa podkladki korygujace polozenie siodla jesli do nietypowego grzbietu ciezko cos dobrac, lub kon sie rozbudowal.
ale poco sa te futra mattesa? co one daja?
jesli siodlo lezy dobrze jest sens i tak dawac po nie miska?
Jesli siodlo jest dopasowane na "bez miska" to wrecz nie powinno sie go dokladac, bo zrobi sie grzbietowi za ciasno.
a te futrzane mattesy? ostatnio widzialam czapraki z futrem. czemu to słuzy?
dzieki za informację, tak myslalam 🙂
te mattesy to niby z jakiegoś futra leczniczego.. ale to musiała byś chyba zakładać je pod czaprak, bo na czapraku, to ja nie widzę większego sensu..
mattesy to chyba najczęściej stosowane jak żele - w celu amortyzacji i ochrony końskiego kręgosłupa. W ogóle, cytat ze sklepu:
Anatomiczna podkładka EA Mattes pod siodło wykonana z naturalnego futerka jagnięcego - która ma właściwości antyseptyczne i antygrzybicze, oraz tkaniny poly-flex. Posiada dodatkowe obszycie z tyłu, podkreślające kształt siodła. W 100% chroni wrażliwy grzbiet konia. Ponadto ma wiele właściwości takich jak:
- równoważy ułożenie siodła na koniu oraz optymalnie rozkłąda nacisk
- amortyzuje poziome ruchy siodła chroniąc przed obtarciami
- amortyzuje pionowe uderzenia chroniąc przed odbiciem grzbietu
- pochłania i oddaje wilgoć dużo lepiej niż tradycyjne czapraki i żele
- chroni przed odparzeniami - działa dużo skuteczniej niż wszelkiego typu żele pod siodła
- chroni kręgosłup i umożliwia pełną wentylację grzbietu

Podkładka wykonana według niemieckiej technologii SpineFree ze 100% naturalnego futra jagnięcgo i specjalnego materiału poly-flex z opatentowanym wzorem szycia. Produkt na wiele lat użytkowania!
😉
No ale tak na "chłopski" rozum.. jak to ma np zapobiegać odparzeniom, jak leży na czapraku? Bo co do amortyzacji to ok, amortyzować może..
przy zapobieganiu odparzeniom nie chodzi czasem o czaprak z futrem mattesa, gdzie to futro faktycznie jest "pod spodem" i przylega do grzbietu końskiego?
Czy to prawda ,że konie NN płacą podwójnie na zawodach za starty?Bo słyszałam ostatnio takie mądrości i zgłupiałam
NN mają bardzo wysokie opłaty rejestracyjne  🙁 (PZJ, WZJ)
Bujda na resorach. W PZJ i WMZJ też już płacą tak samo.
mam pytanie odnosnie owijek/bandaży
elastyczne- to pelne elastyczne trzeba podkladki
polarowe- to z polaru
elastyczno-polarowe ( łączaone)- top jest polar plus elastyczne

i teraz moje pytanie: a akrylowe, wełniane i neoprenowe to z czego sa??
    * Nachrapnik hanowerski
    * Nachrapnik angielski (polski)
    * Nachrapnik kombinowany
    * Nachrapnik meksykański
    * Nachrapnik zaciskowy
Jaka jest miedzy nimi różnica (w budowie) i działaniu?
i teraz moje pytanie: a akrylowe, wełniane i neoprenowe to z czego sa??

akrylowe są z tworzywa sztucznego, welniane sa z welny a neoprenowe z neoprenu 😉

gracja03: http://www.pzj.pl/upload/dl/Szkolenie/Odznaki/Srebrna_-_pytania_i_odpowiedzi.pdf
pytania 173-176
trupka, Koniczka Faktycznie bujda! Tak to jest, jak się aktualizacji cenników nie sprawdza  😡 W pamięci mi zostały te wysokie opłaty  😡
gracja
nachrapnik hanowerski to taki

zapina sie PONIŻEJ wędzidła
dziala silniej niz zwykly, bo siega nizej na chrapy i dopina pysk jak skosnik

nachrapnik angielski to taki zwykly "normalny"

kombinowany to z dolozonym skosnikiem

meksykanski to to:
[img]http://sklepkarina.pl/makethumb.php?pic=images/produkty/meksyk.jpg&w=100&sq=Y[/img]
nie ma poprzecznego paska na chrapach wiec ponoc pozwala koniowi lepiej oddychac - nie uzywalam, wiec wiem tylko teoretycznie
dolna czesc jest zapinana pod wedzidlem, wiec dziala jak skosnik

a zaciskowy nazywany inaczej szwedzkim to taki normalny, tylko inaczej zapinany

popatrz sobie na zdjecie - pasek pod sankami ma taka miekka wysciolke i nie zapina sie go od razu do sprzaczaki tylko wklada do tego bocznego metalowego kwadracika, zaciaga i dopiero spina pod spodem
w moim odczuciu daje wiekszy komfort koniowi, jednoczesnie pozwalajac na dosc mocne zamkniecie paszczy bez uzywania skosnika
ushia i wszystko jasne, wielki Ci dzieki
Zastanawiam się właśnie nad nowym ogłowiem , bo to które mam jest ciut małe. Bardzo podobają mi się te zaciskowe (szwedzkie) tylko chciałam się upewnić co do działania takiego właśnie nachrapnika, potrzebuję raczej łagodnego więc taka opcja powinna być dobra.
Jeszcze raz dzięki.  :kwiatek:
meksykanski to to:
[img]http://sklepkarina.pl/makethumb.php?pic=images/produkty/meksyk.jpg&w=100&sq=Y[/img]
nie ma poprzecznego paska na chrapach wiec ponoc pozwala koniowi lepiej oddychac - nie uzywalam, wiec wiem tylko teoretycznie
dolna czesc jest zapinana pod wedzidlem, wiec dziala jak skosnik

zaden nachrapnik nie ma działania "pozwala koniowi lepiej oddychac" - lepiej oddychac mogą pomóc plasterki na nos 😉
jesli natomaist chodzilo ci o to, ze mniej ogranicza oddychanie to moim zdaniem zaden poprawnie dopasowany i zapięty nachrapnik nie ogranicza koniowi oddechu.
wiecej o tym bylo calkiem niedawno pisane/dyskutowane w watku "two fingers rule"

co do nachrapnika meksykańskiego przydaje się w przypadku koni krzyzujacych szczeki, czesto jest bardzo dobrą alternatywą dla nachrapnika kombinowanego.

a skoro juz o nachrapnikach mowa, to pozwolę sobie stwierdzić, ze Polska to totalna pustynia pod tym względem... mamy te 4 rodzaje nachrapników i tyle. dopasowanie zasadniczo sprowadza się do znalezienia nachrapnika, w którym kon naszym zdaniem ładnie wygląda, nie uzywamy nachrapników jak reszty rzędu - żeby mogl w czyms pomóc albo nie przeszkadzać. całe "szaleństwo" na jakie sobie pozwalamy to nachrapnik bardzo cienki albo bardzo szeroki... no czasem z białym podszyciem :P
a tymczasem jest taka różnorodność nachrapników, tyle problemów z którymi dobrze dobrany nachrapnik może pomóc...
a my tkwimy na etapie przyjecia do wiadomości, ze sa dwa rodzaje nachrapnika meksykańskiego :wysmiewacz22:

przyklady "innych" nachrapników"

Worcester Noseband

combination noseband

Kineton or Puckle noseband

Australian cheeker

Czytam sobie pytania i odpowiedzi do srebrnej i zaciakawiła mnie taka rzecz - dosiad stiplowy (pyt. 218)
Z tego co mi google powiedziały to jest to ten "półsiad wyścigowy" tzn. "stanie na koniu" czy tak ? 😉 (przepraszam za określenia ale ciężko mi to nazwać  :hihi🙂
caroline, a jesteś w stanie wyjaśnić działanie tych poszczególnych nachrapników? Podejrzewam, że w internecie coś bym znalazła, ale że ciężko u mnie z angielskim - mogę coś źle zrozumieć 😉
czy najwiekszy czworobok to ten 20x60m? bo jak ogladam filmiki np Anky z Olimpiady to mam wrazenie, ze jest jakis gigantyczny 🙄
Kineton or Puckle noseband  - wzmacnia działanie wędzidłem, dobre dla koni 'nie do zatrzymania' i tyle co wiem, a reszta wyglada co najmniej ciekawie 🙂
Ciri to tylko złudzenie- to zwykły czworobok 20x60. Większy jest tylko przy powożeniu 😉
lepiej oddychac mogą pomóc plasterki na nos
mówisz o tych takich "srebrnych" plastrach spotykanych w wkkw? To służy do lepsiejszego oddychania?
Koniczka- :kwiatek:
one nie tyle ułatwiają oddychanie co nie pozwalają się chrapom "zapadać" z tego co kojarzę.
Na starej volcie poruszałyśmy już temat tych plasterków- one tylko przytrzymują chrapy w miejscu żeby się nie zapadały przy wdechu.
Te ludzkie plasterki ułatwiające oddychanie są nasączone mentolem, czy innymi substancjami.
o czym świadczy burczenie w brzuchu u koni ? zaswiadczam ze głodne nie są , przebywaja cały czas na pastwisku

Aha i jeszcze jedno . Podczas jazdy zatrzymuje konia i gdy rusza stępem strzela mu w kosciach nie zawsze , ale często to może byc objaw jakiegoś zwyrodnienia/choroby etc .? 

w jakich klasach w ujeżdżeniu można jechać we fraku a w jakich w cylindrze?
kiwii, z tego co wiem to na pewno dobra oznaka, bo to świadczy o trawieniu. 🙂

A strzelanie nie jest spowodowane maścią w torebkach stawowych?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się