Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

jak wygląda koń który nie angazuje zadu podczas jazdy?
ja patrze na zdjecia i nie widze czy jest praca zadu czy nie🙁
zad jest za kłodą. albo bardzo "płytko" pod nią.
ale czy zawsze musi tak być?bo ja tego nie widze po prostu🙁 np w kłusie wyciągniętym idzie to osiągnąć?czy to tylko w zebraniu?bo w prawidłowym zebraniu to widze czy zad jest podstawiony, ale wydaje mi sie ze praca z zadu powinna działać zawsze 😡
hugolina009 polecam lekturę: jest tam też wiele zdjęć
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,4116.0.html
ooo dzieki 😀 własnie o takie cos mi chodziło, biore sie za czytanie 😉
Jak zmyć żółte plamy z białej sierści? Wczoraj myliśmy szamponem i nic.;| Bardzo proszę o odpowiedź na szybko, ponieważ do czwartku musimy się ich pozbyć.
Słyszałam że na takie plamy dobrze działa woda z cytryną lub pumeks.
ja jeszcze słyszałam o węglu? ale nigdy tego nie wypróbowałam, może ktoś potwierdzic ze sie da?
Czy to prawda, że wędzidło oliwkowe nie przekazuje wszystkiego z ręki jeźdźca?
"dziwny odgłos z brzucha" zawsze mi wmawiano ze to sledziona, okazuje sie ze puzdro, ale tak wlasciwie nie moge znalezc nigdzie co konkretnie powoduje ten dzwiek i dlaczego czasem jest a czasem nie
srebrna, wersji jest kilka- sledziona, przepona i puzdro. ze wzdledu na to, ze slyszalam to tylko u chlopakow- stawiam na puzdro 😉 powoduje je powietrze wypychane z niego podczas ruchu. czemu czasem jest a czasem nie- nie wiem. i w sumie wlasnie sobie tak pomyslalam, ze mojemu sie tak nie dzieje...
srebrna z tego co wiem to po prostu powietrze (tylko co poza tym, że "powietrze" to nie wiem :P) 🙂 ja słyszałam określenia, że to "puzdro gra" lub "moszna gra" ale bardziej mi to puzdro pasuje, bo można spotkać to i u wałachów i u ogierów 🙂 u klaczy nigdy nie słyszałam 😉
Ja myślę, że zależy to od indywidualnej budowy puzdra i od tego jak w danym dniu siusiak się "wciągnął" po sikaniu tj. ile powietrza dostało się między ściankę puzdra, a wspomnianego siusiaka  😁

Natomiast tego, że odgłos pochodzi z puzdra jestem pewna.

taak? a skad to wiesz tak dobrze? 👀 😉
Maddie, jest najłagodniejsze, więc pewnie tak.
[quote author=Atea link=topic=1412.msg964232#msg964232 date=1301950343]

taak? a skad to wiesz tak dobrze? 👀 😉
[/quote]

Khkh  😁
Sam na sam z ogierami i wałachami mówi wszystko  👀
Atea, NIE PISZ NIC WIECEJ! na ten temat 😉
Ja się właśnie ostatnio zastanawiałam, skąd ten odgłos, bo zwykło się mawiać, że pojawia się on (czy to z przepony, śledziony, czy też z puzdra) w momencie kłusowania, czy też galopowania na nie rozgrzanym koniu. Mojemu czasami się zdarza "grać", ale ostatnio "zagrał" akurat tuż po zakłusowaniu, po tym jak przypadkowo stępowaliśmy 45 minut, więc już nie wiem, jak to jest  😲
Ja słyszałam, że dzieciom mówi się, że to śledziona, ale tak naprawdę puzdro. 😉
Mój wałach czasem tak "gra", ale jeden taki u nas wydaje te dźwięki praktycznie cały czas w kłusie.
kenna, ja z kolei słyszałam wersję, że to oznaka.... rozluźnienia konia  🤔
J a z kolei słyszałam też wersję, że to oznaka braku rozluźnienia:P Ile osób-tyle teorii.
czy karpi grzbiet jest dziedziczny? czy to po prostu wada rozwoju ednostkowego zrebaka?
a ja jestem pewna że to coś w rodzaju rezonansu- prącie z ??? no nie wiem . Fakt jest taki, że nie u wszystkich chłopaków to występuje.
Sankaritarina, raczej nie, bo mój koń dzisiaj się kompletnie nie rozluźniał, a skrzeczał jak głupi. 😉
J a z kolei słyszałam też wersję, że to oznaka braku rozluźnienia:P Ile osób-tyle teorii.

Do mojego ta teoria bardziej pasuje. Gra tylko w czasie kłusa na lonży, gdy się czymś zestresuje. Rozluźniony nigdy
kolka to to samo co skrecenie jelit? czy kolka to zaczopowanie jelit???
srebrna kolka to zaczopowanie jelit 😉 i przez to, że sprawia to koniom ból -> tarzają się, aby go uśmierzyć -> dostają skrętu jelit -> i przez to padają, ale potocznie nazywa się, że padają właśnie na kolkę (taki skrót myślowy) 😉
edit - oczywiście jeśli się odpowiednio wcześnie nie zareaguje na to, to wtedy padają - tym razem mój skrót myślowy 😉
kolka to to samo co skrecenie jelit? czy kolka to zaczopowanie jelit???

Kolka to ogólne określenie wszelkich dolegliwości związanych z końskim "brzuchem", bez konkretnego wskazania źródła bólu/dolegliwości.
Zygzak - nie do końca, bez skrętu na kolkę zatkaniową też mogą paść.
dea w takim razie dzięki za uświadomienie :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się