ale czy zawsze musi tak być?bo ja tego nie widze po prostu🙁 np w kłusie wyciągniętym idzie to osiągnąć?czy to tylko w zebraniu?bo w prawidłowym zebraniu to widze czy zad jest podstawiony, ale wydaje mi sie ze praca z zadu powinna działać zawsze 😡
Jak zmyć żółte plamy z białej sierści? Wczoraj myliśmy szamponem i nic.;| Bardzo proszę o odpowiedź na szybko, ponieważ do czwartku musimy się ich pozbyć.
"dziwny odgłos z brzucha" zawsze mi wmawiano ze to sledziona, okazuje sie ze puzdro, ale tak wlasciwie nie moge znalezc nigdzie co konkretnie powoduje ten dzwiek i dlaczego czasem jest a czasem nie
srebrna, wersji jest kilka- sledziona, przepona i puzdro. ze wzdledu na to, ze slyszalam to tylko u chlopakow- stawiam na puzdro 😉 powoduje je powietrze wypychane z niego podczas ruchu. czemu czasem jest a czasem nie- nie wiem. i w sumie wlasnie sobie tak pomyslalam, ze mojemu sie tak nie dzieje...
srebrna z tego co wiem to po prostu powietrze (tylko co poza tym, że "powietrze" to nie wiem :P) 🙂 ja słyszałam określenia, że to "puzdro gra" lub "moszna gra" ale bardziej mi to puzdro pasuje, bo można spotkać to i u wałachów i u ogierów 🙂 u klaczy nigdy nie słyszałam 😉
Ja myślę, że zależy to od indywidualnej budowy puzdra i od tego jak w danym dniu siusiak się "wciągnął" po sikaniu tj. ile powietrza dostało się między ściankę puzdra, a wspomnianego siusiaka 😁
Natomiast tego, że odgłos pochodzi z puzdra jestem pewna.
Ja się właśnie ostatnio zastanawiałam, skąd ten odgłos, bo zwykło się mawiać, że pojawia się on (czy to z przepony, śledziony, czy też z puzdra) w momencie kłusowania, czy też galopowania na nie rozgrzanym koniu. Mojemu czasami się zdarza "grać", ale ostatnio "zagrał" akurat tuż po zakłusowaniu, po tym jak przypadkowo stępowaliśmy 45 minut, więc już nie wiem, jak to jest 😲
Ja słyszałam, że dzieciom mówi się, że to śledziona, ale tak naprawdę puzdro. 😉 Mój wałach czasem tak "gra", ale jeden taki u nas wydaje te dźwięki praktycznie cały czas w kłusie.
srebrna kolka to zaczopowanie jelit 😉 i przez to, że sprawia to koniom ból -> tarzają się, aby go uśmierzyć -> dostają skrętu jelit -> i przez to padają, ale potocznie nazywa się, że padają właśnie na kolkę (taki skrót myślowy) 😉 edit - oczywiście jeśli się odpowiednio wcześnie nie zareaguje na to, to wtedy padają - tym razem mój skrót myślowy 😉