Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

zmień wędzidło na takie, które nie będzie obcierać.
a w międzyczasie - jazda na kantarze jest niegłupim pomysłem. tylko trzeba zapiąć mocniej paski potyliczne, zeby kantar do tyłu nie zjezdzał jak pociągniesz za wodze 😉
nejlepsze sa kantary z podwojna regulacja. ta czesc nachrapnikowa mozna wtedy sobie zapiac mocniej. jezdzilam tak po tym jak wedzidlo przyszczypnelo kacik pyska. od tamtej poru zakladam gumki na wszystko.
od tamtej poru zakladam gumki na wszystko.

interesująco to zabrzmiało 😁
interesująco nie interesująco ale za to jak bezpiecznie...
a do wędzidła smakowego można założyć gumki ? (w sensie, że te na wędzidło  🤣 )
oczywiście, że można założyć gumki
Nigdzie nie widziałam, więc wolałam się upewnić  😉
Są różne rozmiary, nie? Bo ja kupiłam jakieś małe, 6 cm średnica i dziwnie wyglądają przy wędzidle..
zle kobiety...
ale fakt, brzmi i interesujaco i bezpiecznie. 😉
Daniella - bierzesz dwa paski i przekładasz przez dziurę w gumce i ciągniesz jeden pasek, a jakiejs drugiej osobie daj drugi - wtedy ta gumka się na tyle rozszerzy, że włożysz ją na kółka od wędzidła.

(złe kobiety mam przez waz teraz skojarzenia 🤬 )

nopebow - możesz połączyć nachrapnik z ogłowia w ten sposób jak na zdjęciu i tak tymczasowo jeździć:

(paski policzkowe dopięte do nachrapnika i do tego wodze.
Daniella - bierzesz dwa paski i przekładasz przez dziurę w gumce i ciągniesz jeden pasek, a jakiejs drugiej osobie daj drugi - wtedy ta gumka się na tyle rozszerzy, że włożysz ją na kółka od wędzidła.

Ale mi nie oto chodzi, te gumki weszły mi na wędzidło, ale wyglądają dziwnie i wydaje mi się że gdy koń otworzy pysk ta gumka wpadnie do pyska. Jednakże dzięki za odpowiedz 😉
Czy jeśli koń jest jednostronnym wnętrem, to jest płodny?
Tak, zazwyczaj jednostronne wnętry są płodne.
Mam takie pytanie, a raczej 2, dotyczące wędzidła. Coś mi wyszukiwrak szwankuje, więc proszę o wyrozumiałość, jeśli były podobne...
1. Jak można poznać, że wędzidło jest za grube nie mieści się w pysku konia?
2. Jak poznać, że wędzidło szczypie konia?
😡
Ja potrzebuje na szybko odpowiedzi. Czy może mi ktoś zmierzyć wypinacze trójkątne w rozmiarze cob. Długość od karabińczyka do samego końca nie zapiętego paska? Oraz długość regulacji- tj. od końca paska do ostatniej dziurki  🙇
Jeśli było to przepraszam, ale szukajka nie działa  🤔
Ja mam pytanie - zawsze mnie to zastanawiało.
Jak przewoźnicy liczą sobie za transport? Od punktu A do B? Czy liczą raczej: dojechanie do punktu A, potem z A do B + powrót?
Przyznajmy, że przewoźnik jest z punktu A, jedzie do punktu B odebrać konia i zawozi go do punktu C. Liczy sobie AB+BC+CA czy tylko BC albo jakoś inaczej?
Nie mam pojęcia jak to ugryźć. 🤣
Maea, już gdzieś kiedyś była dyskusja o tym. Przewożnik liczy sobie najczęsciej od wyjazdu od siebie z domu do jego powrotu. Liczenie odcinka od stajni A do stajni B jest kompletnie nieopłacalne, bo dojazd do stajni A i powrót do domu ze stajni B też kosztuje niestety.

2. Jak poznać, że wędzidło szczypie konia?
😡

Jak ma rany w kącikach warg...
hmmm, repka, też myślałam, że to nieopłacalne by musiałoby być od punktu A do B, ale... nie wiem..., hmmm, teorie miałam dwie:
a) przyczepka pusta ciągnie się lżej = mniej paliwa? więc inne koszta za km? ciekawa jestem, jak to jest rozliczane
b) przewoźnik może sobie na dane odcinki zapełnić miejsce w przyczepce (hmm, zawsze jest jakaś szansa na to)

Wyszukiwarka re-voltowa mi nie działa, wyskakuje mi błąd, więc nie mogłam znaleźć tematów/postów, wybaczcie...  🤔
Ja jak woziłam konie i miałam np. z powrotem kurs z koniem też, to koszt się dzielił na pół, czy tam w innych proporcjach, zależnie od km.
A spalanie przy pustej przyczepce nie jest znacznie różne od pełnej.
Witam
Kilkakrotnie natknęłam się na określenie, żę koń  jest uwalony na przodzie- co to znaczy? Dodam, że nie chodzi o konia, który wyciąga wodze, a ani o konia, który jest brudny🙂 Może mi ktoś to wyjaśnić? dziękuję.
mils- wędzidło, które przyszczypuje ma wyrobione dziurki, przez które przechodzą kółka. W nowym wędzidle te dziurki są minimalne, dostosowane do grubości kółka, potem jak się dziurka wyrobi prócz kólka mieszczą się też wargi konia.
Co do wędzidła grubego- najczęściej i najlepiej poznać to po zachowaniu konia, jeśli znasz konia będziesz wiedziała czy mu nie pasuje. U mnie kobyła próbowała rozdziawiać bez przerwy pysk, kręciła żuchwą itp
daniella -pokazuję na zdjęciu normalna gumki- mój awatar. Jeśli Twoje podczas normalnej pracy włażą koniowi do pyska, znaczy są za małe.
ewamloda, to koń, który traktuje wędziło-ręce jeźdźca jak piątą nogę. Z siodła czujesz bardzo duży ciężar na ręce. Często koń wtedy nie dokracza. 
armara  :kwiatek:
armara, o ile mają drugie jajko na miejscu 😉

Wszystkim cierpiącym na brak szukajki polecam google - wpisujemy re-volta i szukane zagadnienie - działa bezbłędnie 😎
arivle, a a jakie konkretnie ci chodzi? 😉 Rozmiarówki są różne w zależności od firmy.
Mia dziękuję 🙂 za wyjaśnienie. Poszukam informacji, czy są jakieś ćwiczenia dla konia i jeźdźca, żeby zniwelować to "uwalanie się".

Orzeszkowa następnym razem skorzytam, dzięki również !

Z wiosennym uśmiechem pozdrawiam i dziękuję !
ewamloda, Przede wszystkim takie, żeby uruchomić zad. Jak uruchomi zad to naturalnie powinien podnieść przód.
ewamloda, uscislajac to co Mia, napisala, chodzi tu o srodek ciezkosci. u konia uwalonego na przodzie ten srodek ciezkosci znajduje sie wlasnie z przodu. aktywizujac zad i podnoszac przod konia powodujemy przesuniecie srodka ciezkosci ku tylowi.
Mia  katija dziękuję za klarowne wyjaśnienie. :kwiatek:
Próbowałam znaleźć informacje o tym jak można "uruchomić" zad, ale na razie do niczego konkretnego nie dotarłam. Byłabym więc wdzięczna za wskazówki (gdzie mogę o tym poczytać, bo wyszukiwarka nie wypluwa wiele o tym zagadnieniu.
Pozdrawiam.
[quote author=żaczkowa link=topic=1412.msg957847#msg957847 date=1301513411]
arivle, a a jakie konkretnie ci chodzi? 😉 Rozmiarówki są różne w zależności od firmy.
[/quote]

Żaczkowa, chcę zrobić trójkąty DIY i potrzebuje wymiar typowo cobowy. Znalazłam gdzieś podany wymiar na full- 234 do 210cm. Ile krótsze powinny być dla cob'a? Wystarczy jak zrobię na największej regulacji np. 220?  :kwiatek:
[s]na ile wiadomości odebranych jest skrzynka pw? 😉[/s]
ale ze mnie głupek.. pomyliłam wątki!  🤬
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się