zmień wędzidło na takie, które nie będzie obcierać. a w międzyczasie - jazda na kantarze jest niegłupim pomysłem. tylko trzeba zapiąć mocniej paski potyliczne, zeby kantar do tyłu nie zjezdzał jak pociągniesz za wodze 😉
nejlepsze sa kantary z podwojna regulacja. ta czesc nachrapnikowa mozna wtedy sobie zapiac mocniej. jezdzilam tak po tym jak wedzidlo przyszczypnelo kacik pyska. od tamtej poru zakladam gumki na wszystko.
Daniella - bierzesz dwa paski i przekładasz przez dziurę w gumce i ciągniesz jeden pasek, a jakiejs drugiej osobie daj drugi - wtedy ta gumka się na tyle rozszerzy, że włożysz ją na kółka od wędzidła.
(złe kobiety mam przez waz teraz skojarzenia 🤬 )
nopebow - możesz połączyć nachrapnik z ogłowia w ten sposób jak na zdjęciu i tak tymczasowo jeździć:
(paski policzkowe dopięte do nachrapnika i do tego wodze.
Daniella - bierzesz dwa paski i przekładasz przez dziurę w gumce i ciągniesz jeden pasek, a jakiejs drugiej osobie daj drugi - wtedy ta gumka się na tyle rozszerzy, że włożysz ją na kółka od wędzidła.
Ale mi nie oto chodzi, te gumki weszły mi na wędzidło, ale wyglądają dziwnie i wydaje mi się że gdy koń otworzy pysk ta gumka wpadnie do pyska. Jednakże dzięki za odpowiedz 😉
Mam takie pytanie, a raczej 2, dotyczące wędzidła. Coś mi wyszukiwrak szwankuje, więc proszę o wyrozumiałość, jeśli były podobne... 1. Jak można poznać, że wędzidło jest za grube nie mieści się w pysku konia? 2. Jak poznać, że wędzidło szczypie konia? 😡
Ja potrzebuje na szybko odpowiedzi. Czy może mi ktoś zmierzyć wypinacze trójkątne w rozmiarze cob. Długość od karabińczyka do samego końca nie zapiętego paska? Oraz długość regulacji- tj. od końca paska do ostatniej dziurki 🙇 Jeśli było to przepraszam, ale szukajka nie działa 🤔
Ja mam pytanie - zawsze mnie to zastanawiało. Jak przewoźnicy liczą sobie za transport? Od punktu A do B? Czy liczą raczej: dojechanie do punktu A, potem z A do B + powrót? Przyznajmy, że przewoźnik jest z punktu A, jedzie do punktu B odebrać konia i zawozi go do punktu C. Liczy sobie AB+BC+CA czy tylko BC albo jakoś inaczej? Nie mam pojęcia jak to ugryźć. 🤣
Maea, już gdzieś kiedyś była dyskusja o tym. Przewożnik liczy sobie najczęsciej od wyjazdu od siebie z domu do jego powrotu. Liczenie odcinka od stajni A do stajni B jest kompletnie nieopłacalne, bo dojazd do stajni A i powrót do domu ze stajni B też kosztuje niestety.
hmmm, repka, też myślałam, że to nieopłacalne by musiałoby być od punktu A do B, ale... nie wiem..., hmmm, teorie miałam dwie: a) przyczepka pusta ciągnie się lżej = mniej paliwa? więc inne koszta za km? ciekawa jestem, jak to jest rozliczane b) przewoźnik może sobie na dane odcinki zapełnić miejsce w przyczepce (hmm, zawsze jest jakaś szansa na to)
Wyszukiwarka re-voltowa mi nie działa, wyskakuje mi błąd, więc nie mogłam znaleźć tematów/postów, wybaczcie... 🤔
Ja jak woziłam konie i miałam np. z powrotem kurs z koniem też, to koszt się dzielił na pół, czy tam w innych proporcjach, zależnie od km. A spalanie przy pustej przyczepce nie jest znacznie różne od pełnej.
Witam Kilkakrotnie natknęłam się na określenie, żę koń jest uwalony na przodzie- co to znaczy? Dodam, że nie chodzi o konia, który wyciąga wodze, a ani o konia, który jest brudny🙂 Może mi ktoś to wyjaśnić? dziękuję.
mils- wędzidło, które przyszczypuje ma wyrobione dziurki, przez które przechodzą kółka. W nowym wędzidle te dziurki są minimalne, dostosowane do grubości kółka, potem jak się dziurka wyrobi prócz kólka mieszczą się też wargi konia. Co do wędzidła grubego- najczęściej i najlepiej poznać to po zachowaniu konia, jeśli znasz konia będziesz wiedziała czy mu nie pasuje. U mnie kobyła próbowała rozdziawiać bez przerwy pysk, kręciła żuchwą itp daniella -pokazuję na zdjęciu normalna gumki- mój awatar. Jeśli Twoje podczas normalnej pracy włażą koniowi do pyska, znaczy są za małe.
ewamloda, uscislajac to co Mia, napisala, chodzi tu o srodek ciezkosci. u konia uwalonego na przodzie ten srodek ciezkosci znajduje sie wlasnie z przodu. aktywizujac zad i podnoszac przod konia powodujemy przesuniecie srodka ciezkosci ku tylowi.
Miakatija dziękuję za klarowne wyjaśnienie. :kwiatek: Próbowałam znaleźć informacje o tym jak można "uruchomić" zad, ale na razie do niczego konkretnego nie dotarłam. Byłabym więc wdzięczna za wskazówki (gdzie mogę o tym poczytać, bo wyszukiwarka nie wypluwa wiele o tym zagadnieniu. Pozdrawiam.
[quote author=żaczkowa link=topic=1412.msg957847#msg957847 date=1301513411] arivle, a a jakie konkretnie ci chodzi? 😉 Rozmiarówki są różne w zależności od firmy. [/quote]
Żaczkowa, chcę zrobić trójkąty DIY i potrzebuje wymiar typowo cobowy. Znalazłam gdzieś podany wymiar na full- 234 do 210cm. Ile krótsze powinny być dla cob'a? Wystarczy jak zrobię na największej regulacji np. 220? :kwiatek: