Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

podręczniku hahaha czyli widać mam dobre wypowiedzi, bo pisze swoimi słowami : ) do tego dorzucam filmik, żeby lepiej było widoczne .

wędzidło gumowe zwiększa swoją temperaturę i jest cieplejsze,a konie nie lubia mieć cepło w pysku. dużo osób zwraca na to uwagę i wędzidło jest dla koni wrażliwych w pysku,a nie zmiana jak to niektórzy robią z ostrego wędzidła na gumowe żeby konik lepiej chodził.
Angelika, Już myślałam, że się opamiętałaś  🤬
wędzidło gumowe zwiększa swoją temperaturę i jest cieplejsze,a konie nie lubia mieć cepło w pysku.

WTF?? 🤔
Maniek, bzdury piszesz.

nie jestem zwolenniczką wędzideł gumowych. ale jak widac - z zupełnie innych powodów niż Maniek 😉
Chyba wędzidło ma pasować dla konia, a nie dla nas... Skoro koniowi pasuje np. gumowe, to czemu ma go nie nosić...?  🙄
Maniek, skąd wniosek, że koń nie lubi mieć ciepło w pysku? Śmiem twierdzić, ze metal nagrzewa się szybciej niż guma, w szczególności gruba.
Chyba wędzidło ma pasować dla konia, a nie dla nas... Skoro koniowi pasuje np. gumowe, to czemu ma go nie nosić...?  🙄

o litości, a kto ocenia czy koniowi wędzidło pasuje? człowiek? czy kon do ciebie listy pisze?

Averis, może chodzi o to, ze guma, tak jak w oponach, nagrzewa się podczas tarcia?  😂
caroline, to nie do Twojej wypowiedzi, tylko do wypowiedzi Maniek... No jasne, że człowiek wybiera, ale czy jeśli np. koń chodzi Ci fajnie na gumie, to nie będziesz w niej jeździć, bo "nagrzewa się w pysku i nie jesteś jej zwolenniczką" ?  🤔
podręczniku hahaha czyli widać mam dobre wypowiedzi, bo pisze swoimi słowami
nie wlasnie nie piszesz swoimi tylko cudzymi na zasadzie, dzwonie, tylko nie wiem w ktorym kosciele.
ja słyszałam tylko o tej temp. dlatego napisałam, bo usłyszałam to od osoby dobrze jeżdżącej na wyższym poziomie i nie wnikalam w to.
no i to jest przedewszysstkim dla koni o wrażliwym pysku, ale też nie zawsze pomaga, dlatego dobre jest mp. oliwkowe, smakowe.
wędzidło gumowe zwiększa swoją temperaturę i jest cieplejsze,a konie nie lubia mieć cepło w pysku. dużo osób zwraca na to uwagę i wędzidło jest dla koni wrażliwych w pysku,a nie zmiana jak to niektórzy robią z ostrego wędzidła na gumowe żeby konik lepiej chodził.

caroline, a może tu chodzi o gumę to żucia? Kto wie. W sumie niegłupie- koń zaczyna dobrze żuć wędzidło 😎
no więc ja Ci powiem co to lotna zmiana nogi to jest coś takiego kiedy galopujesz w lewo i koń wysuwa lewą przednią nogę do przody tylnia noga bardziej do środka ,a prawa przednia się wysuwa ale mniej niż lewa a prawa tylnia bardziej do tyłu niż lewa tylna wink i jak umiesz robić lotna to zmieniasz pomoce czyli inaczej działasz wodzami i łydki przekładasz no i ciężar ciała .
niedawny opis lotnej zmiany nogi doskonale obrazuje to o czym pisalam wczesniej.
busch, o to to! i jeszcze tego ze star treka daj! 😉
Kącik żółtodziobów jest po to, by żółtodzioby ZADAWAŁY pytania, a nie na nie odpowiadały, jeśli nie są pewne odpowiedzi.
dobra po kimś trzeb było pojazd zrobć 🙂 więc piszcie dalej widzę nie ma sensu się udzielać na takich forach bo wielcy koniarze mogliby napisać to grzeczniej 😉 i nie jezdzic po kims. napisałam o wedzidle swoimi słowami, a jak pisze to z neta to powiniście wiedziec o co mo chodzi 😉 pozdrawiam

i nie rozumiem co tu jeszcze ma do tego lotna zmiana nogi?
Maniek, że było tak wytłumaczona, że ja ,wiedząc co to jest, zwątpiłam, czy mówimy o tym samym. Grzeczniej, czyli jak? Ktoś Cie obraził, zwyzywał?
To, że widziałam jak koń skacze nie znaczy, że jestem ekspertem od skoków.
Maniek może troche samokrytycyzmu?? Napisałaś o wędzidle BZDURY!! i uważasz że jest ok bo Ty tak uważasz?? To że ktoś używa takiego a nie innego wędzidła to jego sprawa co nie znaczy ze wszystko inne to ZUO. Ja nie lubię wędzideł pojedynczo łamanych, nigdy na takich nie jeżdżę, to mam pisać wszem i wobec że są niedobre dla koników bo słyszałam jak ktoś powiedział komuś że tak jest.. Bo lepiej na ślepo powtarzać co się usłyszało niż najpierw zgłębić wiedzę??

Lotna zmiana pokazuje stan twojej wiedzy i sposób odpowiadania.
specjalnie dla katiji

i nie rozumiem co tu jeszcze ma do tego lotna zmiana nogi?

PS. Maniek - właśnie dołączyłaś do zaszczytnego grona ignorowanych przeze mnie osób. Możesz czuć się dumna  😅
tu mam jeszcze jednen kwiatek, jakby komus umknal w innym temacie:

[quote author=katija link=topic=1320.msg631603#msg631603 date=1277327601]
[quote author=Aroid link=topic=1320.msg629330#msg629330 date=1277192413]

Wy też czekacie, aż kowal przytnie konie i od razu ruszacie w teren ? Bo ja czekam nawet do dwóch dni.  🙇

to zmien kowala. prawidlowo strugany kon bezposrednio po wekowaniu chodzi tak samo jak i przed.
sory za offa
[/quote]

no nie musi zmieniać kowala 😉 dobry kowal robi tak że koń powinien mieć kilka dni przerwy od pracy: )  nawet sędzia mi to mówił dość znany.
[/quote]
bo jak wiadomo sedziowie sie kowalstwem paraja i sa autorytetami w tej dziedzinie...
busch, o dalas moj ulubiony!!! i uzyje tego samego guziczka co ty.
ale się dyskusja przeze mnie wywiązała  😡
gumowe było luźnym pomysłem, kiedyś jeździło mi się na nim dobrze tyle że miałam pojedynczo łamane a potrzebuję podwójnie i dodatkowo grubszego niż moje obecne, więc to taki luźny pomysł 😉
w każdym razie dziekuję  :kwiatek:
Zu, mi sie wydaje, ze pogumowanych podwojnie lamanych nie robia- nigdy nigdzie takich nie widzialam. moze plastikowe?
Maniek, grzeczniej? To my tu jesteśmy niegrzeczni? No bez przesady! Piszesz pierdoły próbując być mądra, wprowadzasz tym samym ludzi z błąd i jeszcze skarżysz się, że "tacy tu wszyscy niegrzeczni"? Jeszcze mamy cię przeprosić, co? Trochę pokory.

Zu, Chcąc podwójnie łamane i grubsze to może faktycznie plastik? Większość plastikowych [jeśli nie wszystkie] mają 18-21mm grubości, a to już jest słuszne wędzidło. Sprawdzałam i szukałam plastiku, który miałby 16mm [a najlepiej 14], ale niestety - nie znalazłam, a długo szukałam, więc z całą odpowiedzialnością polecam poszukiwania wśród plastików, jeśli szukasz grubszego wędzidła a myślałaś o gumowym. 🙂
Więc na jaką  odpowiedź się decydujesz?

a)
Tylko jak widac mam jakąś wiedzę

b)
słyszałam wiele złych rzeczy

c)
sama się przekonałam że dobre nie jest

d)

bo usłyszałam to od osoby dobrze jeżdżącej na wyższym poziomie
"no nie musi zmieniać kowala wink dobry kowal robi tak że koń powinien mieć kilka dni przerwy od pracy: )  nawet sędzia mi to mówił dość znany.'
Ojojoj.... Jeśli padają tu takie porady, to strach się bać.
maniek- BZDUUURA do kwadratu. I choćby nie wiem jaki super sędzia Ci tak mówił, to nie zmieni to faktu, że jest to bzdurą. Podobnie jest z wędzidłem gumowym. Nie wiem kto Ci takich bzdur naopowiadał. Chyba musisz więcej czytać i bardziej sama myśleć, zamiast ślepo wierzyć we wszystko to co słyszysz na 'własnym podwórku".
Maniek, a tak z ciekawości, to jaki sędzia tak powiedział...?  👀 Może być na pw.
Likier, po to mamy nicki, by ich używać
A czego użyłam powyżej...? Wybacz, znam Maniek osobiście, dlatego czasem zdarza mi się napisać po imieniu, nie tylko mi się to zdarza...  🙄
ale głównie tobie. ogólnie jest przyjęte, że nie jest w dobrym guście używać czyjegoś imienia, jeśli sam nie podał.
po co? z przyzwyczajenia? to nie przyzwyczaiłaś się do klikania na nick użytkownika, żeby mu coś odpisać?
Maniek nie protestuje, ale nie odpisuje ci w podobny sposób.
zwracam uwagę, bo bardzo drażni mnie takie zachowanie
jest w jeździectwie coś takiego jak "podstawienie psychiczne konia"? chodzi mi dokładnie o TO pojęcie 😉 czy takie funkcjonuje

bardzo proszę :kwiatek:
chyba nastawienie 🤣
Nie,nie  🤣 PODSTAWIENIE PSYCHICZNE i rzekomo użyła tego określenia znana osoba i jest to trener ujeżdżeniowy,stąd moje nalegania na odpowiedz,za którą dziękuje 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się