a czym się różni facet od kobiety? 😉 choćby krój jest inny, żeby pomieścić biodra, pupe itd porównaj sobie krój męskich i damskich pikeurów, zobaczysz różnicę 🙂
Hej, mam taki problem, mój koń jest zdecydowanie jakiś skrzywiony:-/ Nie jest prosty na prostych i wygięty na łukach, w stepie i galopie na lewą nogę idzie całkiem nieźle, ale kłus i galop na prawo to masakra i wygina się na zewnątrz nie do środka. Chciałam się dowiedzieć czy są jakieś ćwiczenia, które można robić samemu żeby wyprostować konia? Starałam się jeździć cały czas po dużym kole, i kobyła zaczęła się ładnie wyginać do środka, wokół wewnętrznej łydki, ale jak tylko wróciłam na prostą powtórka... Będę wdzięczna za wszystkie rady.
adrianna32, I w tym temacie zadajesz te same pytania? 😵 Nie no, gdzie są czasy "wrednych voltopirów", bez małolatów na forum, o wiele przyjemniej się czytało, nawet kiedy np. nie miało się konia i się o nic nie pytało. Aż się łza w oku kręci.
Sankatarina, coz obawiam się ze przeczytalas jeden post i on Cie zmylil... Przeczytaj sobie poprzednia strone i wtedy się upewnisz ze napewno nie ma tych samych pytan. 😁 👿 Wydaje mi sie ze voltopiry byly wystarcajaco zle...
[quote author=_kate link=topic=1412.msg597253#msg597253 date=1274728565] ile czasu goi się zacięcie na podeszwie kopyta? mała ranka, z której ciekło jak z ubojnego prosiaka. Piąty dzień mija, poprawa jest ale nadal kulawy.[/quote]
u mojego to zabrało dwa tyg. Jakby kogoś interesowało.
mam pytanie, jak rozluźnić konia? co zrobic, żeby koń chodził rozluźniony, jakieś ćwiczenia, patenty?
mam pytanie, jak rozluźnić konia? co zrobic, żeby koń chodził rozluźniony, jakieś ćwiczenia, patenty?
Pytanie jak pytanie - jak wiele innych w tym wątku. 1. Konia nie może nic boleć ani straszyć (w tym latający po grzbiecie jeździec) 2. Koń ma być dobrze ułożony w codziennym obcowaniu 3. Koń musi być ustawiony na rytm i tempo - poruszać się jak zada jeździec, nie zmieniać tempa z własnej inicjatywy 4. Powinien też chodzić po założonej przez jeźdźca trasie, na początku pracy wyłącznie proste i łagodne łuki 5. Oczywiście kontakt stabilny i miękko przyłożona łydka, dosiad min. nie przeszkadzający 6. Ruch dość monotonny/jednostajny, natomiast częste zmiany kierunku i inne delikatne urozmaicenia (jakiś płaski slalom, jakieś duże ósemki) 7. Po wstępnym rozgrzaniu pomagam sobie w "dorozluźnieniu" ustępowaniem zadu, zwrotami na przodzie 8. Większość "roboty rozluźniającej" odbywa się w kłusie, niekiedy trzeba lekkiego galopu, niekiedy stęp pomoże wyciszyć - zależy
Mam pytanie odnosnie tego konia, ktory chodzil jak na rodeo. Zrobil sie to bardzo kochany konik, jest grzeczny ladnie chodzi nawet na bardzo luznych wodzach i naprawde milo sie nam wspolpracuje. Jak dla mnie jest to ogromny sukces i zadowolenie. Z czyszczeniem nadal mamy problem. Ale glownie chodzi o to ze nie wiem co zrobic bo podczas czesania delikatnego, strasznie wypada mu grzywa... 🤔 Poprostu niemilosiernie wielkimi kepami. Boje sie wyczesac mu te koltuny (przy czyszczeniu i tak musza byc 2 osoby) ale nie chce zeby stracil cala grzywe. Jaka moze byc tego przyczyna i jak temu zaradzic??? 🤔 :kwiatek:
jeśli ma serio mega kołtuny to nic dziwnego, ze mu wypadaja podczas czesania. Możesz go machnąć na zero , a w międzyczasie zastosować jakis prezparat z np biotyną
a robią mu sie łyse miejsca? takie placki? Może po prostu miał dawno nie czesane i teraz usuwasz wszystkie martwe włosy, które nie zostawały regularnie usuwane? A skórę ma czystą?
Tak skore ma czysta, tylko ogolnie jest problem z czyszczeniem, nie wiem jak z tymi martwymi kudlami mozliwe. Ale mam zaryzykowac ze wylysieje??? 🤔 Do ogona nawet nie podchodze, ale nie dlatego ze ma koltuny tylko jeszcze sie boje. 😜