Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

tajnaa dostaje tylko owies, ale faktycznie jesli nie pracuje pod siodlem moze warto tak zrobic. Skonsultuje to, bo wiadomo nie moj kon....  😉
Czy bryczesy dzielą się jakoś na damskie i męskie ?  😡 Mam na myśli krój itp.
( jeśli tak to jakie są te ? http://allegro.pl/item1055939063_bryczesy_gorringe_roz_32_r_pas_80_cm.html )
dzielą się, ale według mnie w tych jakieś różnicy nie widać  🙂

adrianna32 a może ograniczyć mu owies i przestawić go na lżejszą dietę, na przykład COOL MIX i potem zacząć z nim pracować na spokojnie
A czym się różnią?
Oczywiście wiem że kawaleryjskie wyglądają inaczej, ale takie do jazdy na codzień?
a czym się różni facet od kobiety? 😉
choćby krój jest inny, żeby pomieścić biodra, pupe itd porównaj sobie krój męskich i damskich pikeurów, zobaczysz różnicę 🙂
Chyba serio muszę to zrobić  😁
Bo jak patrzę na fotki leżących na płasko bryczesów, to serio różnicy nie widzę żadnej.
To ja dowcip zapodam: Czym się różni chłopczyk od dziewczynki na plaży? ano- chłiopczyk ma paletko zapięte na prawo, a dziewczynka - na lewo  🤣
i jeszcze kolory i wzory też się różnią, gdzie tam koleś w różowym?!  😂
mtl chyba tak zrobie, ale najpierw skonsultuje z wlascicielem...  :kwiatek: Bo czulam sie jak na rodeo.  🙇
Pomijając to co się w te bryczesy upycha, to widzę, iż damskie są zwężane u góry, jak większość zwykłych spodni.
Hej, mam taki problem, mój koń jest zdecydowanie jakiś skrzywiony:-/ Nie jest prosty na prostych i wygięty na łukach, w stepie i  galopie na lewą nogę idzie całkiem nieźle, ale kłus i galop na prawo to masakra i wygina się na zewnątrz nie do środka. Chciałam się dowiedzieć czy są jakieś ćwiczenia, które można robić samemu żeby wyprostować konia?
Starałam się jeździć cały czas po dużym kole, i kobyła zaczęła się ładnie wyginać do środka, wokół wewnętrznej łydki, ale jak tylko wróciłam na prostą powtórka... Będę wdzięczna za wszystkie rady.
jak dla mnie - czas + dużo pracy na "gorszą" stronę, to samo czeka mnie z moim młodziakiem
adrianna32, I w tym temacie zadajesz te same pytania? 😵
Nie no, gdzie są czasy "wrednych voltopirów", bez małolatów na forum, o wiele przyjemniej się czytało, nawet kiedy np. nie miało się konia i się o nic nie pytało. Aż się łza w oku kręci.
Sankatarina, coz obawiam się ze przeczytalas jeden post i on Cie zmylil... Przeczytaj sobie poprzednia strone i wtedy się upewnisz ze napewno nie ma tych samych pytan.  😁  👿  Wydaje mi sie ze voltopiry byly wystarcajaco zle...
Czy program uj. szalonej Lki można przejechać anglezując w kłusie?  😡
Tak
mam pytanie, jak rozluźnić konia? co zrobic, żeby koń chodził rozluźniony, jakieś ćwiczenia, patenty?
po co zadajesz w różnych tematach te same pytanie?
[quote author=_kate link=topic=1412.msg597253#msg597253 date=1274728565]
ile czasu goi się zacięcie na podeszwie kopyta? mała ranka, z której ciekło jak z ubojnego prosiaka. Piąty dzień mija, poprawa jest ale nadal kulawy.[/quote]

u mojego to zabrało dwa tyg. Jakby kogoś interesowało.

mam pytanie, jak rozluźnić konia? co zrobic, żeby koń chodził rozluźniony, jakieś ćwiczenia, patenty?

w trzech wątkach to samo pytanie?  🤔 ogarnij się

Pytanie jak pytanie  - jak wiele innych w tym wątku.
1. Konia nie może nic boleć ani straszyć (w tym latający po grzbiecie jeździec)
2. Koń ma być dobrze ułożony w codziennym obcowaniu
3. Koń musi być ustawiony na rytm i tempo - poruszać się jak zada jeździec, nie zmieniać tempa z własnej inicjatywy
4. Powinien też chodzić po założonej przez jeźdźca trasie, na początku pracy wyłącznie proste i łagodne łuki
5. Oczywiście kontakt stabilny i miękko przyłożona łydka, dosiad min. nie przeszkadzający
6. Ruch dość monotonny/jednostajny, natomiast częste zmiany kierunku i inne delikatne urozmaicenia (jakiś płaski slalom, jakieś duże ósemki)
7. Po wstępnym rozgrzaniu pomagam sobie w "dorozluźnieniu" ustępowaniem zadu, zwrotami na przodzie
8. Większość "roboty rozluźniającej" odbywa się w kłusie, niekiedy trzeba lekkiego galopu, niekiedy stęp pomoże wyciszyć - zależy
pytanie jak pytanie, ale po co je zadawać w trzech wątkach?
No bo to żółtodziób!  😀iabeł: (szczypiorek?  :am🙂 <ślini się i pluje z radości>
dodam do wypowiedzi halo - jeszcze musi mieć dobrze dobrany sprzęt, żaden koń się nie rozluźni w niedopasowanym siodle.
Mam pytanie odnosnie tego konia, ktory chodzil jak na rodeo. Zrobil sie to bardzo kochany konik, jest grzeczny ladnie chodzi nawet na bardzo luznych wodzach i naprawde milo sie nam wspolpracuje. Jak dla mnie jest to ogromny sukces i zadowolenie. Z czyszczeniem nadal mamy problem. Ale glownie chodzi o to ze nie wiem co zrobic bo podczas czesania delikatnego, strasznie wypada mu grzywa...  🤔 Poprostu niemilosiernie wielkimi kepami. Boje sie wyczesac mu te koltuny (przy czyszczeniu i tak musza byc 2 osoby) ale nie chce zeby stracil cala grzywe. Jaka moze byc tego przyczyna i jak temu zaradzic???  🤔  :kwiatek:
jeśli ma serio mega kołtuny to nic dziwnego, ze mu wypadaja podczas czesania. Możesz go machnąć na zero , a w międzyczasie zastosować jakis prezparat z np biotyną
marysia nie sa to jakies mega koltuny, miejscami ich nie ma ale wypadaja nawet i tam. A nawet jesli zlapie sie za ta grzywe.
a robią mu sie łyse miejsca? takie placki?
Może po prostu miał dawno nie czesane i teraz usuwasz wszystkie martwe włosy, które nie zostawały regularnie usuwane? A skórę ma czystą?
Tak skore ma czysta, tylko ogolnie jest problem z czyszczeniem, nie wiem jak z tymi martwymi kudlami mozliwe. Ale mam zaryzykowac ze wylysieje???  🤔 Do ogona nawet nie podchodze, ale nie dlatego ze ma koltuny tylko jeszcze sie boje.  😜
czy w Polsce jakiś sklep sprzedaje siodła cobra?
po co zadajesz w różnych tematach te same pytanie?

Ja???
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się