Wracam z serią głupich pytań..
Jak wygląda kwestia wyjazdu z koniem za granicę na zawody?
Jakie dokumenty, gdzie co się załatwia?
Licencja FEI to wiem, ale co jeszcze?
Plus 3 dni przed wyjazdem na zawody trzeba wpisywać temperaturę konia w FEI Horse app
Na zawodach też
W paszporcie muszą być prawidłowo wpisane szczepienia.
siwaaa mogę poszperać i podesłać w wiadomości fotki mojego konia, może da Ci to jakieś porównanie wizualnie. No i pytanie, czy to czysta ciekawość czy ta miarą na wagę się przekłada czy po prostu w jakimś celu potrzebujesz wiedzieć ile on faktycznie waży?
Obiś, waga potrzebna mi była, do dawek witamin i do odrobaczenia. Wiedziałam, że jest gruby ale nie sądziłam że aż tak 🤣 zaś duży 180cm waży prawie 750kg.
Jak to jest z obowiązkiem jazdy w kasku i kamizelce ?
Szukam twardych danych do pracy naukowej na ten temat i nic nie ma.
Słyszałam, że do 18rż kask jest obowiązkowy, podobno kamizelka zalecana. Mówię o zwykłej jeździe rekreacyjnej; dokopałam się tylko że FEI nakazuję noszenie kasku, ale co taki zwykły Kowalski, który przyprowadza dzieciaka na jazdę ma wiedzieć o istnieniu FEI i ich przepisach.
Są jakieś podstawy prawne ? Albo choć oficjalne zarządzenia ze strony państwa albo PZJ ?
Sonika, nie ma przepisu jazdy rekreacyjnej w kasku, czy kamizelce. Są przepisy w sporcie jeździeckim. Skakać na nartach też można bez kasku... Iskra de Baleron, dobrze zrobiony but z taśmy powinien 2 dni wytrzymać... i chyba mało który koń zjada takie ochraniacze...
Iskra de Baleron, po tym jak zjadła tą skarpetę robiłam cały czas sama opatrunki i szczerze powiem,że:
Wata opatrunkowa
Bandaż kohezyjny
Power tape
I wytrzymuje spokojnie 2 dni.
Nie próbowała tego ruszyć.
Ale ogólnie ten but profi jest dobrym rozwiązaniem na konia, który go nie spoŻyje.
Została mi ta sama guma.
Perlica, klasycznego buta to ja znam i umiem ulepić, to nie problem.
Robię takie pancerniki że hej 😉
Tylko na pazurze nie ma bata - przetrze się - konie są 12 godz na padoku.
Iskra de Baleron, uuuu, no to masz rację, but samoróbka nie da rady.
Może u Ciebie się sprawdzi kerbl, bo myślę, że to spoko produkt i w miłej cenie nawet jak się zepsuje, bo nie majątek przecież.
Rozpatruje używać go do moczenia strzałki, bo mam jedną straszną do wyleczenia.
siwaaa, pampers też się przetrze 😀 próbowałam w tym roku też pancernych butów hand made
I po jakimś odcinku szurania, nie ma opcji i każdy się przedrze
Ja pampersa próbowałam, tylko właśnie one za bardzo wchłaniają wilgoć, więc mija się to z celem. Fakt że dłużej się trzymał opatrunek jak pampersa zakładałam tylko na wierzch jak ochronę, no ale ostatecznie też się przetarł i wówczas wylatuje z tego sap, a sam sap ogólnie nie jest bezpieczną substancją jeśli koń go zje.
O to to, nie dość że ten syf wypada i się wala po boksie/padoku. To jeszcze na chłopski rozum działanie pampersa jest odwrotne od potrzebnego.
Przy ropie w kopycie potrzebujemy mieć mokro i miękko.
Może jako opatrunek gdy np robiono otwór w podeszwie, jako środek izolujący od brudu i właśnie wchłaniający ew wypływ to rozumiem.