Ja mam pytanie odnośnie takiego zapinania tego wędzidła http://www.photoblog.pl/luinnar/60719041 Czy ono w ogóle spełnia wtedy swoją funkcję (chodzi mi o tą gumkę zamiast skórzanych pasków)?
cieciorka, na III licencję sędziowską, z którą można robić nie za dużo czyli tak naprawdę praktyki robić, idzie się na kurs sędziowski (żeby się na taki dostać trzeba mieć klasę sportową, odznakę lub papiery instruktorskie) i zostaje się sędzią. A żeby zdobyć wyższe licencje to każda dyscyplina ma swoje ustalenia, ale tak ogólnie to się praktykuje na zawodach.
Jakie są warunki otrzymania dostacji na klacz małopolską?
Trzeba mieć conajmniej 2 klacze minimum w okresie przynależności do programu. Klacz musi spełniać rodowodowe wymagania co do podtrzymania rasy rodzimej (warunki możnq znaleźć na stronie PZHK). Nie wiem czy koniecznie trzeba być rolnikiem.
Mam wyjatkowe pytanie i jest mi potrzebna mala pomoc. Otóż kupiłam wędzidlo smakowe rozmiar 13,5 mialo byc 12,5 bo to takie najbardziej uniwersalne, ale mam teraz dylemat: W calej stajni nikt nie potrafi mi powiedziec ile ma wedzidlo pasujace na mojego konia oczywiscie przymierzalam to nikt nie zna rozmiary. 🤔 Nikt nie wie czy to 12,5 czy ile, mimo ze wlozylam mu sznurek do pyska i na oko widzialam ile to nie ma centymetra. 😵 Chodzi o to ze dlugosc jego pyska jest taka jak (mostek) do lonzowania sam pasek parciany od karabinka do drugiego, wiec moze ktos posiada taki gadzet i moze mi powiedziec ile to dokladnie jest? :kwiatek:
ja mam wrażenie, że Adrianna nie rozumie, że 12,5 czy 13,5 to po prostu.... rozmiar w centymetrach.... który można zmierzyć linijką.... tak jak i ten niszczęsny mostek. 🤔wirek:
Napisalam przeciez ze wczoraj tej linijki nie mialam? Nie wiem kto i czego juz tu nie rozumie. 🤔wirek: Zrozumcie tu juz naprawde nie ma sie czego czepic! Z reszta to bylo pytanie na wczoraj zaraz jade do stajni i zmierze, spytalam bo moze mial ktos akurat pod reka i mogl mi pomoc, nie wyszlo to ok. Nie prowokujcie be sensu. 🤣
Nie napisałaś, że wczoraj linijki nie miałaś, napisałaś, że: A czy ja kaze komus mierzyc? Spytalam poprostu czy ktos moze mi pomoc, dzisiaj. 😉
co może świadczyć o tym, że nie wiedziałaś, że 12,5 oraz 13,5 to wymiary w centymetrach, które można zmierzyć linijką. Sprawdź, przymierz kilka wędzideł, zapnij na prawidlowej wysokości i zobacz, które leży najlepiej i pasuje.😉
Oczywiscie ze wiedzialam, przeciez kupujac wedzidlo jest napisane 12,5 cm albo 13,5 cm ...... Ale nie mialam na tamta chwile linijki ani nawet kartki w kratke 😁 a wedzidla, ktore pasowaly to nikt nie wiedzial jaki to rozmiar. 👿 Zmierzylam i 13,5 bedzie dobry. 😀
Dzięki za sprostowanie , niezbyt jasno się wyraziłam 😡. Dodam tylko, że wg regulaminu PZJ przynajmniej 50% w konkursie musi mieć "regulaminową" wysokość, pozostałe mogą mieć wymiary +/- 5 cm.
w uj. czy w skokach 🙂 W skokach duża jest większa niż mała :P W małej wysokość przeszkód z tego co pamiętam to max 130 lub 135 zależnie też od rangi zawodów, w dużej 140-145. Ale mogę się mylić. No i parkur w dużej technicznie teoretycznie jest trudniejszy, ale czasem w małej widziałam cwane pułapki a w dużej nic na jednych zawodach z jednym gospodarzem 🙂
Runda: "zestaw" konkursów na Zawodach Oficjalnych (i na nich wzorowanych). Konkursy mają określony poziom trudności. Żeby wystartować w finale rundy trzeciego dnia zawodów, trzeba wcześniej się "zagrać" tj. ukończyć konkurs tej rundy pierwszego lub drugiego dnia z co najwyżej z określoną (niewielką) liczbą punktów karnych. To w skokach). W ujeżdżeniu - podobnie, ale nie jestem pewna co decyduje - czy jest określona ilość miejsc w finale? czy pułap procentowy? czy zależnie od treści propozycji? ("propozycje" - oficjalny opis warunków planowanych zawodów :cool🙂
W wakacje czeka mnie pławienie z Papim. Stan zdrowia nie pozwala mi jechać na oklep, na podkładce etc. - problemy z kręgosłupem. No i niestety to pławienie to takie z pływaniem pływaniem, tzn. że na pewno całe siodło będzie mokre. Bardzo się to odbije na jakości skóry, tzn. może mi się coś stać z siodłem? Sprowadzałam je z niemcolandii i jest to moje 'oczko w głowie', baaardzo nie chcę, żeby mu się coś stało. Jakieś pomysły co zrobić? Da się je jakoś po wodzie 'odratować'?