Gaga kuc nie ma niedokrwistości zakaźnej, był robiony test i u niej i u drugiego konia z którym stoi. Dostaje tabletki Teospirex, weterynarz mówił iż kucom nie podaje się sterydów w zastrzykach, bo jest ryzyko ochwatu. Faktycznie kiedy je jeszcze jadła było widać pozytywny efekt, bo oddychała już prawie normalnie.
dea dzięki za podsunięcie pomysłu z miedzią, faktycznie ostatnio zaczęły jej wypadać włosy z grzywy i ogona. Muszę to skonsultować z vetem i zrobić badania krwi
Risa, - proponuje poza krwią jeszcze włos. Koniu mamci wypadały włosy przy brakach manganu, co wyszło w włosie właśnie, a w krwi było niby wszystko ok.
Sivrite ja akurat odparzam się na tyłku od ujeżdżeniówki (niezależnie od tego jakie mam bryczesy) i mi pomaga smarowanie cienką warstwą wazeliną kosmetyczną przed jazdą.
Ja osobiście polecam jazdę na futrze owczym- wcale nie ma ciepło jakoś bardzo- bo jednak nagrzana skóra według mnie bardziej grzeje niż owieczka. Dodatkowo miękko, kręgosłup ma lepiej i zero problemów z obtarciami czy odparzeniami 🙂 Moją skórę kupiłam na Krupówkach w Zakopcu za raptem 25 zł.... najlepiej wydane pieniądze, i cebula bo tego typu podkładki kosztują +300 zawsze
Ja tez jeżdzę ba takiej skórze. Początkowo myślałam ze to tylko na zimę a teraz jeżdzę tak cały rok. Również koszt był Ok 25 zł, koleżanka zamontowała mi dwie gumki po bokach żeby moc je zamocować i jest git
Teoretycznie te typowo dla koni powinny być zbilansowane, może te jednak nie są. Zazwyczaj problem jest ze zwykłymi, można je podawać np z otrębami dla zbilansowania poziomu wapń /fosfor.
Ja profilaktycznie raz na pół roku robiłam badanie z krwi jak koń stał pelnoporcjowo na wysłodkach. Niby zbliansowane ale jednak nie było idealnie. 🤔 ale jak to pełnoporcjowo? Z jakiego powodu? Jak długo koń był na takiej diecie? Napisz coś więcej, bo pierwszy raz się spotykam z zastąpieniem całej dawki wysłodkami. Zastąpienie części dawki owszem, ale całości? 😲 edit. Chyba że mylisz trochę i mówisz jedynie o zastąpieniu pasz treściwych? Bo z takim użyciem słowa "pełnoprocjowy" już się spotkałam 😉
No słowo pełnoporcjowy oznacza że to jedyna rzecz, którą jadł 😉 Karmy pełnoporjowe to takie np. jak się karmi psy, czy koty. Konie pełnoporcjowo można karmić jedynie sianem, lub zielonką, oznacza to wtedy że poza jedną z tych dwóch objętościówek nie dostają nic innego.
no to ja, lata temu, karmiłam pełnoporcjowo według waszego pojmowania, staruszek mający ogromne kłopoty z zębami wiec i gryzieniem ( to były czasy gdy o końskich dentystach nie było słychać a tarnik elektryczny to miało może kilku w całym kraju) zamiast siana dostawał wiadro wysłodek wymieszane z ześrutowanym owsem, i tak 3 x dziennie, te wysłodki były zamiennikiem siana.
Ze studiów 😉 Nie, określenie "pełnoporcjowy" oznacza paszę kompletną, inaczej jedyną w dawce pokarmowej, gotową i nie wymagającą podawania innych. Koni paszami pełnoporcjowymi się nie karmi przez wzgląd na specyfikę układu pokarmowego. To siano i zielonka to tak dla zobrazowania, że jedynie w takim przypadku, kiedy koń jest wyłącznie na którejś z objętosciówek można podpiąć to ppd paszę pełnoporcjową. Dobrym przykładem są petfoody właśnie, gdzie najczęściej są to karmy pełnoporcjowe, albo pasze dla drobiu, czy świń.
espana nie, mylisz się. Jet to używanie tego słowa błędne. Tak jak nazywanie końskich nadgarstków kolanami mniej więcej 😉 edit. skończyłam "produkcję przemysłowych mieszanek paszowych i doradztwo żywieniowe" więc no wiem o czym piszę, powielacie błąd :kwiatek:
Na robinię akacjową, też zwykło się mówić akacaj, choć jest to błąd 🙄 Nie będę tu urządzać krucjaty, ale warto się zastanowić, czy dalej używać tego słowa nie znając jego prawidlowego znaczenia. Przypuszczam, ze jeśli ktoś wie, to tak nie mówi, a jeśli nie wie, to warto się oduczyć. Tyle 🙂
Ale urządzasz 😉 Nie porównywałabym tego do błędu z nadgarstkiem czy akacją. Prędzej to skrót myślowy. Jeśli ktoś karmi pełnoporcjowo musli to znaczy, że podaje musli zgodnie z zaleceniem producenta i nie dodaje owsa. Co wcale nie znaczy, że nie daje siana 🤔wirek: Nawet producenci pasz treściwych czy dietetycy używają tego zwrotu przy rozpisaniu dawek. P.S. skończyłam zootechnikę, więc co nieco o żywieniu liznęłam.
zembria, wydaje mi się , że wszyscy określenia "pełnoporcjowe żywienie" używamy w kontekście pasz treściwych. Generalnie pełnoporcjowe żywienie ma w pełni zaspokoić zapotrzebowanie żywieniowe. Wiadomo że przy [s]przeżuwaczach[/s] trawożercach (konie, krowy, kozy, owce) karmi się i paszą treściwą i objętościową, zatem określenie pełnoporcjowe przyjęło się używać przy określaniu dawek pasz treściwych. Jednocześnie wielu producentów podkreśla znaczenie pasz objętościowych w diecie zwierzęcia, więc nie demonizowałabym pełnoporcjowości używanej w takim kontekście 😉
Hej mam pytanie żółtodziobowe , pogoncie jak nie tu pytam otóz kupiłam derke siatkową do jazdy i podpowiedzcie mi w jakiej kolejnosci mam dzialac czyli najperw siodłam normalnie konia a potem derka czy inaczej to wygląda. Nigdy nie musiałam używać derki do jazdy więc nie wiem mam klacz która w okresie muchowym praktycznie nie chodzi pos siodlem tak jest wyczulona na owady więc postanowiłam kupić derkę siatkową Z góry dzięki za rady