Forum konie »

buty dla koni

A ja mam takie pytanie. Bo wszyscy tutaj, jak też producenci butów zachwalają tylko przydatnośc butów do jazdy po trudnym terenie. A ja się zastanawiam nad kupnem butów dla mojego ujeżdzeniowca na treningi. Podłoże niestety nie jest ślicznym piaszczystym czworoboczkiem, ale ziemią z trocinami, która niestety nie jest zbyt elastyczna.(...)
To chyba są dwie sprawy: wrażliwość spodu kopyta i wrażliwość całego konia (stawów?) na sztywne podłoże.
Pierwszy problem butki na pewno rozwiązują, izolują podeszwę i strzałkę od podłoża, koń nie musi się o nie martwić. Ale podkowy powinny chyba teraz zapewniać plus-minus to samo, więc może to nie tu jest problem. A jeśli to większa amortyzacja koniowi jest potrzebna, to pewnie jeśli butki, to z wkładkami. A to już przy dobieraniu modelu i rozmiaru trzeba uwzględnić.
Mam pytanie do uzytkowników BOA: jak gruba jest podeszwa, czy nie jest w nich tak, że przód konia będzie wyżej niż tył bez butów? 🤔

Podeszwa BOA ma około 11-12 mm (podeszwa plus bieżnik), więc jest tylko trochę grubsza od podkowy. Ja nie zauważyłam różnicy między jazdą w podkowach a w butach i Naf też nie protestował.
[quote author=repka link=topic=140.msg208250#msg208250 date=1237738767]
A ja mam takie pytanie. Bo wszyscy tutaj, jak też producenci butów zachwalają tylko przydatnośc butów do jazdy po trudnym terenie. A ja się zastanawiam nad kupnem butów dla mojego ujeżdzeniowca na treningi. Podłoże niestety nie jest ślicznym piaszczystym czworoboczkiem, ale ziemią z trocinami, która niestety nie jest zbyt elastyczna.(...)

To chyba są dwie sprawy: wrażliwość spodu kopyta i wrażliwość całego konia (stawów?) na sztywne podłoże.
Pierwszy problem butki na pewno rozwiązują, izolują podeszwę i strzałkę od podłoża, koń nie musi się o nie martwić. Ale podkowy powinny chyba teraz zapewniać plus-minus to samo, więc może to nie tu jest problem. A jeśli to większa amortyzacja koniowi jest potrzebna, to pewnie jeśli butki, to z wkładkami. A to już przy dobieraniu modelu i rozmiaru trzeba uwzględnić.
[/quote]

No włąśnie cięzko powiedzieć, czy to wrazliwośc stawów czy tylko kopyta. Podkowy jakoś specjalnie nie zmieniły chodu konia. Natomiast zeszły rok to był jakiś wogóle dziwny dla baby, bo mi się co chwilę podbijała, w podkładkach też  🤔
Włąłsnie myślałam, że jeśli buty to właśnie z wkładką amortyzacyjną.
Zastanawiam sie nad butami dla mojego ogona ale tylko na przód. Czy takie rozwiązanie ma sens? Jeżdżę tylko rekreacyjnie w większości tereny ale bardzo różne podłoże. Chce zabezpieczyć kopyta przed podbiciem i urazami np. na kamieniach. Przody są chyba bardziej wrażliwe i narażone na podbicie.
gracja03, ma to sens, sporo nas ma buty tylko na przod
gracja03, ma to sens, sporo nas ma buty tylko na przod

Dzięki , właśnie chciałam sie upewnić czy takie rozwiązanie bedzie dobre.
Może kogoś zainteresuje:
Pani Marta z Horses robi na allegro wiosenną wyprzedaż, m.in butów.
Niestety, małe rozmiary - ale ceny baardzo atrakcyjne:
http://www.allegro.pl/item593920683_old_mac_s_g2_multi_purpose_horse_boots_4.html
http://www.allegro.pl/item593914138_easycare_buty_boa_rozm_1.html
Czy buty BOA używa się tylko po urazach u koni z sydromem trzeszczkowym czy można je stosować zamiast podków?
porównując podeszwę BOA http://sklep.horses.pl/product-pol-1937-EasyCare-buty-Boa.html z np. OLD MAC'S boots http://sklep.horses.pl/product-pol-1065-Old-Macs-G2-Multi-Purpose-Horse-Boots.html  to te drugie wydają się mieć lepsze spody , sprawiają wrażenie takich z lepszą przyczepnością na mokrych i śliskich nawierzchniach. Czy macie jakieś doświadczenia z którymiś z tych butów?
Nie dopilnowałam sobie aukcji na ebayu i ktoś mi podkupił właśnie Old Mac's NOWE za 75$  😫 😫 😫

Jaki rozmiar jest najbardziej chodliwy może upoluję coś w dobrej cenie.
Przepraszam, jak sie takie buty naklada? Czy sa na stale, czy tylko na jazdy? Mozna w nich jezdzic np po kamistym podlozu? Czy kon moze je zgubic w galopie, potkanc soe itp? Czy naprawde sa warte tej ceny?
gracja03, boa maja po prostu lepszą amortyzację, moj kon nie trzeszczkowy ale wybrałam mu boa
gracja03, Freddie, wystarczy poczytac watek od poczatku a wam sie chyba nie chce
Czytalam kilka stron wczesniej i dwa razy to pytanie padalo i nikt na nie nie odp... wiec moze strony chociaz podaj gdzie mamy szukac?  🤔 Bo przegladanie prawie 10 stron to dla mnie troche wyzwanie.
Bo przegladanie prawie 10 stron to dla mnie troche wyzwanie.

sugerujesz ze ja mam cie wyreczyc i te 10 stron przejrzec?
znajdz strone producenta, tam masz filmiki i wszystkie informacj po angielsku
Przepraszam, jak sie takie buty naklada?
Zależy jaki to butt, jakie ma zapięcie. Instrukcje zakładania są na ogół dostępne na stronach producentw/dystrybutorów.
Czy sa na stale, czy tylko na jazdy? Są buty klejone na stałe, są i takie zakładane tylko na jazdę. Mówimy tutaj z reguły o tym drugim rodzaju.
Mozna w nich jezdzic np po kamistym podlozu? Można. Czy kon moze je zgubic w galopie, potkanc soe itp?Można; można. Czy naprawde sa warte tej ceny?Każdy produkt wart jest tyle, ile nabywca się za niego zapłacić.

Voila, są odpowiedzi, a i tak niewiele/nic nie dają.
WARTO przeczytać tych 10 stron (i kolejne dziesiątki na innych forach, portalach...), żeby lepiej poznać temat i móc zadać konkretne pytania. Wiem to z autopsji  😎
Dzieki...
Jestem przeciwna podkowom, bo robia dziury w kopycie i kon mi je zgubil w galopie wlasnie i 3 tyg czekalam na kowala a  kon stal stal i stal....
A te buciki wydaja sie byc niezla alternatywa.
A Ty, Alivka kupilas?  😎
Ja mam dopiero rozkute biedactwo.
Czekamy, aż kopyto wróci do ostatecznego kształtu i wtedy będziemy buty dobierać.
Przewaliłam wszystkie strony w tym temacie i dalej nie wiem na które sie zdecydować.
Miałam opcje OM a teraz  zaczynam zastanawiać sie nad Easyboots Epic ,  🤔 🤔 🤔
Ja właśnie dostałam epici do testów i powiem że nie są takie trudne w zakładani jak wszyscy piszą są naprawdę ok. Myślę, że są o niebo lepsze od tych butów, które zakrywają koronkę . Ale to tylko moje zdanie  😉
kabbi zdjęcia! zdjęcia!
Dziewczyny (gracja i freddie) wiem, że wypowiedzi innych w stylu " przeczytaj wątek" brzmią nie fajnie, ale na serio, te pytania zadają co chwilę nowe osoby, które wchodzą na ostatnią stronę tego wątku, jak już się zorientujecie w butach, wtedy pytajcie o brakujące wiadomości. Ja też szukałam butów, na starej volcie dziewczyny pomagały mi wybrać model, złożyć zamówienie (dzięki beatra  :kwiatek: )
Naprawdę to wam ułatwi sprawę  😉

Miałam nadzieję, że przed wakacjami kupię buty na tyły, ale kurka co chwilę inne wydatki się szykują...  👿
Pinesska no problem, rozumiem sytuację. Tylko wiesz jak to jest przewalisz 10 stron i nadal masz dylemat.
a tak na marginesie znalazła w USA nowe Old mac's G1 za 500 od pary, rozmiar 8 gdyby cos to piszcie na PW
Gracja dolicz do tego cło , wysyłkę i koszt przelewu...
_Gaga  nie, ktoś z mojej rodzinki  w maju przyjeżdża i może je przywieść, a kupie je właśnie na tę osobę w USA więc cena którą podaję to cena końcowa.
Ok tak więc oto epici na Dymciu

Kabbi wyglądają czadersko, martwi mnie tylko podeszwa czy ma dobrą przyczepność bo ten protektor mają taki płytki.
A jak dymcio w butkach, chyba łapki w pierwszych krokach wysoko podnosił?
słuchajcie czy takie buty to może być rozwiązanie dla konia który ściera sobie pazur?
Pytanie dlaczego ściera sobie pazur (rozumiem, że chodzi Ci o to, ze pazur ściera mocniej i w efekcie robi się kopyto sztorcowe?)

1. Problem z "nogą wyżej" - któryś staw, mięsień, cokolwiek powyżej kopyta
2. Strzałki!!! i ogólna bolesność tylnej częsci kopyta => ruch z palca, żeby nie uderzać piętkami w ziemię. Podkreślam to, bo sama nie zdawałam sobie sprawy jak ważna jest kondycja strzałki i jak dużo może napsuć prosta gnijąca strzałka. Jeśli cokolwiek się dzieje, strzałkę trzeba leczyć koniecznie.
3. Nawykowe grzebanie w boksie - moje rude tak robiło

Nie przychodzą mi do głowy inne przyczyny. Tak czy inaczej to z przyczyną powinnaś zawalczyć.
Jeżeli to 1 - zdiagnozować gdzie leży problem w miarę możliwości i pilnować częstego, poprawnego werkowania, żeby konia nie postawić na "kostce" zupełnej. W takim przypadku to najczęściej jedno kopyto, nie oba.
Jeżeli to 2 - wyleczyć strzałki, przy bolesności wynikającej z niedorozwoju wewnętrznych struktur tylnej części kopyta buty mogą pomóc - amortyzacja, ochrona i łagodna stymulacja strzałki specjalnymi wkladkami, zresztą podczas leczenia strzałki też lepiej jeździć w butach - koń chodzi wtedy z piętki (prawidłowo) i przyspiesza się proces leczenia.
Jeżeli to 3 - wypuścić na dwór 😉

Tak czy inaczej nie powinnaś raczej trzymać całymi dniami konia w butach po to, żeby nie ścierał sobie pazura. Buty na jazdę, a potem i tak je zdejmujesz - i koń chodzi tak jak chodził (czyli prawdopodobnie z palca), ściera tak jak ścierał.

Program minimum to częste werkowanie pilnujące, żeby piętki nie przerosły za bardzo (bo mocne ścieranie pazura indukuje ogólnie szybszy wzrost rogu, więc i piętki pewnie podgonią - trzeba pomóc koniowi je zetrzeć). Ogólnie przy "krzywulcach" nierównomiernie ścierających kopyto często-i-mało dobrze robi. Z resztą koń sobie radzi zwykle.

Sorki jeśli nieco chaotycznie wyszło, godzina już niebardzo... <ziew> dobranoc 🙂
Wybieram punkt trzeci🙂, grzebie tez przy czyszczeniu, słyszałam że żeby oduczyć trzeba nacisnąć na koronkę. Z własnych doświadczeń z dnia poprzedniego stwierdzam iż nacisnięcie koronki kopyta grzebiącego jest niewykonalne (żeby kon sie nie kapnął) więc chyba to drugie kopyto, i właśnie to więc mnie nurtuje...

Natomiast po głębszych nicnych przemyśleniach i przeczytaniu całego wątku powiem tyle: potraficie przywrócić wiarę w człowieka i konia, wasze dyskusje i dysputy są nieziemskie i za to wielkie dzięki Voltopirki🙂 💘
Kabbi ściągniete masz te plastikowe kapturki po bokach butów? Bo oryginalnie są takie kapturki na takich srebrnych ząbkach co mają sprawiać, że but lepiej trzyma kopyto, ja kapturków nie ściągnęłam i nie wiem czy to robic czy nie, bo sie boję że będą bardzo kopyto rysować?
bursztyn_ka - to już bardziej pod wątki PNHowe podpada niż kopytne 😉 ale nie ma nic niemożliwego. Grzebie przy czyszczeniu? Znaczy nudzi się. Niech ma obowiązek - stać spokojnie. Odwiąż. Czyść odwiązanego. Odchodzi, kręci się? (grzebać raczej nie będzie odwiązany, to zachowanie zastępcze, kiedy chce odejść, a coś go trzyma) Każ mu się ruszać. Najlepiej działa konfiguracja zupełnie luzem na lonżowniku 🙂 Jesli koń umie przestawienia zadu, cofnięcia, to później wystarczy czyszczenie gdziekolwiek z liną wiszącą luzem (leżącą na ziemi). Jak się poruszy, to prosisz o kilka intensywniejszych manewrów. Działa. Naprawdę.

Sorki za OT 😉 ale tu problem jest wg mnie w głowie, nie w kopytach 😉
Ja już na moje buty czekam ponad 2 miesiące  :emot4:
To nie martw się, domawiałam trochę wcześniej niż Ty zamówiłaś i też nadal czekam 🙂.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się