Forum konie »

buty dla koni

Dzięki dziewczyny za rekację 🙂 Czytałam, że do chodzenia w butach trszeba przyzwyczajać po 15 min dziennie. Problem w tym, że ja ich potrzebuje raz w tygodniu... czyli zakładać je mimo to np. na koniec jazdy na hali, żeby się przyzwyczajał?  🤔

I jak z doborem rozmiaru, łatwo poszło?

Blucha próbowałam znaleźć, kojaqrze je ze sklepu którego ale nie mogę znaleźć. Podrzuciła być linkiem, proszę?  :kwiatek:
OLD MACSów w polskim sklepie nie widziałam , są np tutaj http://www.ebay.de/itm/Old-Mac-Hufschuhe-G2-Generation-2-2-Stuck-1-Paar-NEU-Old-Macs-G2-/121179166402?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item1c36d756c2
jak będziesz kupowała Cavallo to radze sporty nie simple , zapięcie jest pewniejsze niz na rzepy
co do rozmiaru to hmm ... najlepeij gdybyś miała mozliwość pożyczyć najpierw od kogoś i przymierzyć , bo nie wiem jak inni ale ja za każdym razem jak pomierzyłam kopyto to okazywało się ze musi być rozmiar mniejszy niz pisze producent .
i nie zawsze muszą być skarpety , ale czy w skarpecie czy bez but nie może ciasno opinać tkanek miękkich , bynajmniej ja tak wypraktykowałam .
Obawiam się, że nie będę mieć od kogo pożyczyć...  🙁 Raz: znajomi nie używają, dwa: jeśli już używają to prawdopodobnie nie w moim "małopolsko-śląskim" rozmaiarze.

Zatem na 99% Cavallo Sport Boots i to nowe ze sklepu. Po pierwsze, żebym mogła spokojnie wymienić rozmiar w razie czego, Sport bo mamy raczej mało okrągłe kopyto no i wyczytałam, że są lżejsze. Old Mac'sy fajne, ale zastanawiałabym się nad nimi, gdyby były dostępne w PL sklepie, a tak to nie mam odwagi kupić na Ebayu i zainwestować taką kwotę bez mierzenia...  😵

Sierra podpytaj archeo - ona miała buty a Tunisa kopyta nie należą do najmniejszych.
Serio nikt nie wie gdzie kupić wkładki inne niż Cavallo?
Bjooork dzięki za cynk, Archeo nawet kiedyś mi proponowała (gdy za pierwszym razem podniosłam larum nt. butów) pożyczkę na przymiarkę i z mojej winy nie doszła ona do skutku. Bo "coś tam", teraz już po prostu nie mam śmiałości się przypomniać...  😡 Serio  😡
[s]Halo, halo?
Czy któraś dobra duszyczka mogłaby mi pożyczyć (za kaucją czy na innych dogodnych warunkach) buty w rozmiarze mniej więcej 11 (szer) x 12/13 (dł) ?
Potrzebuje tymczasowo dla koniczki polskiej która mi się bida podbiła.
Do łażenia po padoku.[/s]

P.S. Już mam🙂 Pan Podkowa mi pożyczył🙂

[s]Wiem, że są inne buty  na padok i inne do jazdy ale myslę, że przy tych temperaturach i do poruszania się stępem to nie powinno mieć większego znaczenia.[/s]

Ewentualnie może ktoś miałby odsprzedać jakieś ściuchrane na dotarcie? (aktualne)
Znalazłam takie buty: http://www.michel-vaillant.com/fr/shop/119/447/chausson-floating-boots-trainer,1483.html
Jak na moje oko powinny mieć niezłą przyczepność i umożliwić pracę strzałce.
ma ktoś odsprzedać żelowe wkładki Cavallo ? używane , w dobrym stanie mnie interesują .
Nie wiem czy  było już takie zapytanie, ale sama dopiero niedawno odkryłam te buty i chciałabym się coś o nich dowiedzieć, gdyż cena jest kusząca...

http://www.amigo-konie.pl/70a-shire-equi-boot-but-ochronny-do-jazdy-dla-konia.html

jeśli ktoś ma proszę o napisanie kilka słów
Hmm... buty są adekwatne do ceny. Dobrze nadają się na krótki czas. Np. gdy koń zgubi podkowę, w razie podbicia czy gdy z innych względów ochrona kopyt przydałaby się w stajni.
Do pracy, zwłaszcza na tereny niekoniecznie - zdarza im się rozpinać.
Sama używam do namaczania kopyt i bardzo sobie chwalę wygodę w tym względzie 🙂

P.S. Ciężko się czyszczą - dużo zakamarków gdzie dostaje się ziemia.
Cześć. Widzę, że macie doświadczenia z kramer'em. Mam pytanie co do płatności. Da się wysłać im kaskę za pośrednictwem PayPal? Wysyłał ktoś może? Rozwaliły mi się skarpety w epic'ach i  butki sobie leżą nie używane. Jak dla mnie są super. Wytrzymałe i  w ogóle. Staruszek często w nich na padoki wychodzi i ta błotna zima naprawdę dała w kość skarpetom. Choć miałam nadzieję, że przynajmniej rok wszystko będzie się kupy trzymało. Pocieszeniem jest to, że przeżyliśmy bez kontuzji ścięgien 🙂 jednak wszystko ma swoją cenę. Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam.
dostępne formy płatności w Kraemer to przelew na konto, przedpłata, zapłata za pobraniem u kuriera oraz płatność kartą kredytową. Ja korzystałam z virtualnej karty pre- paid z banku ING do zapłaty za zamówienie.
Czy ktoś ma doświadczenie z używaniem takiego buta http://www.horse-trade.pl/pl/p/But-dla-konia-SHIRES-Temporary/2653 ?
Potrzebuję czegoś dla zdolnego konia z głęboką dziurą w kopycie na czas zagojenia się tej dziury. Chciałabym żeby służył do puszczania na padok, ewentualnej lonży.
Myślałam też o takim: http://www.amigo-konie.pl/70a-shire-equi-boot-but-ochronny-do-jazdy-dla-konia.html
Nie uśmiecha mi się wywalić kupę kasy na buty a chciałabym zapewnić mu trochę więcej ruchu niż spacery. A dziurę zrobił sobie aż do mięsa.

Chyba, że znalazłby się jakiś dobry człowiek, który pożyczyłby mi jakiekolwiek buty oczywiście za kaucją...

:kwiatek:
meghana dzięki. Nie wiedziałam, że wysyłają do Pl za pobraniem. To zamówię 🙂 Mam nadzieję, że sie z nimi dogadam, bo niemieckiego ani trochę nie pamiętam.  😡

arabeczka
nie wiem, jak się prawują te buty ale rozmiary to jakieś duże im pozostawały. Jeżeli ja decydowałabym się na "tanie" buty to zamówiłabym właśnie w kramer'rze ok 110euro za parę + przesyłka firmy turf king.
AgnieszkaQ dzięki, gdybym szukała butów na dłuższe użytkowanie to pewnie bym się zastanawiała. Ale ja szukam jednego buta na krótki czas wyleczenia dziury w kopycie. Także 110 euro to dla mnie troszkę za dużo.
ok spoko. Ale nie wiem jak będą się zachowywały te buty, o których piszesz. Mogą spadać z kopyta. Nie wiem.
arabeczka a jaki masz rozmiar kopyta?
12 cm szerokości i 13 cm długości
Dziewczyny czy cavallo simple i cavallo sport mają takie same wymiary czy jedne są na np. owalne kopyta, a drugie na bardziej okrągłe?
Simple są na owalne, sporty na bardziej podłużne.
Jaki rozmiar cavallo sport boots brać na konia który po struganiu prawy przód ma  dł. 14 szer. 14 cm (w najszerszym miejscu), a lewy przód dł. 13,5 szer. 13,5 (w najszerszym miejscu). Kopyta ma bardziej owalne. Rozmiarówka niżej.

Można gdzieś kupić Glovy/Epici w wersji Wide? Szukam i szukam i znaleźć nie mogę  😵
pomoże ktoś? :kwiatek:
z twoich pomiarów wypada ze dobrym rozmiarem będzie 4 , z praktyki podpowiem ze moze okazać sie że raczej 3  🤣
Dziewczyny gdzie znaleźć najtaniej buty do moczenia kopyt? póki co znalazłam shire(s?) za 140zł jeden but, da się taniej?
Dziewczyny gdzie znaleźć najtaniej buty do moczenia kopyt? póki co znalazłam shire(s?) za 140zł jeden but, da się taniej?

Zanim je kupisz rozważ zakup dużej gumowej piłki - rozcięcie jej na pół i zrobienie z niej kapcia do moczenia. Wszystkie buty do moczenia jakie miałam w ręku były absurdalnie sztywne, niewymiarowe i drogie  🤔
Można gdzieś kupić Glovy/Epici w wersji Wide? Szukam i szukam i znaleźć nie mogę  😵

Epiców nie ma na bank z wide są tylko glove i back country.
Ja ściągałam z usa ale drogo to wychodzi. W niezłej cenie na kreamer widziałam turf kingi na okrągłe kopyta. Bardzo jestem ciekawa ich bo cena była dość kusząca około 110 euro za parę! 
turf kingi to zdecydowanie najgorsze z butów jakich używałam a używałam już :glove, epic, cavallo i renegade 😉 nie przeżyły nawet 3tyg rajdu, podeszwa pękła na pół 😵
zoyabea to jest dobry pomysł 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się