Forum konie »

buty dla koni

No i przyszły moje wymarzone buciki!!!  🏇
Rety, są poprostu boskie!
Widziałam OM, Gripy, Boa, ale te się (moim zdaniem) do nich nie równają!
Są poprostu genialne!
Fajnie zakładane, wydaje się wręcz niemożliwe by spadły.
Lekkie, bardzo solidne, mocne i poprostu śliczne...!  😍

Ciekawa jestem co mój konik na to powie - zaraz pierwsza próba, jak kopytka po padoku przeschną  😉
Nie wiem dlaczego, ale boję się, że będą barany, ale mam nadzieję, że się przyzwyczai...
Teren dzisiaj idealny na butki - twardo i ślisko  😁

analop kupiłaś od razu na 4? Uważaj z tym podłożem, bo moje niemiłosiernie się ślizgają na śniegu i lodzie, dlatego czekam na hacele, ale dziś zadzwoniłam i wiem, że zostały do mnie wysłane  🙂 na piątek mają dojść - jeszcze załąpałam się na starą cenę! Widzieliście jak podrożały buty?  😲 ponad 600 za boa

Jak euro spadnie, to pozbieram w końcu na tyły, bo już mnie wkurzają kopyta wyglądające jak ser żółty od łażenia na wybiegu  🤔

analop czekamy na relacje!
jeśli nowe TK mają taką samą podeszwę jak stary model - to nie ma obawy.
moje przyczepność mają najlepszą z butów jakie nosiły moje kobyły - nigdy nie myślałam nawet o hacelach do nich  🙂

analop jakie fajne  😜
czekamy na fotki na kopytach  👀
kurcze... trochę żałuję, że nie poczekałam na nowe TK... no jak mówiłam - tyły będą też potrzebowały butów, może te kupię, a może... ktoś ma na sprzedaż buty w małym rozmiarze?  😉
Hmmm... chyba trochę nabroiłam z tymi butkami  🙄
zakładaliśmy je ponad godzinę, wspomagając się tarnikiem...
rozmiar niby pasuje, ale jakoś tak nie bardzo chciały wejść... chyba powinnam mieć rozmiar większe, ale bałam się, że mogą się źle trzymać w skokach...  🙄

jak już weszły przeżyłam szok! i mój koń chyba też...
puściłam ją na podwórko gdzie obecnie mamy piękne lodowisko, po którym konie ledwo łażą stępem, a ta kłusy sama z siebie, zwroty, ciasne zakręty i ani razu się nie ślizgnęła! trzymała się podłoża lepiej niż konie podkute i w hacelach!  😲
kiedy ją na chwilkę dosiadłam (ciemno się zrobiło) kobyłka mnie zszokowała jak pewnie i bezpiecznie się czuła, sama chętnie kłusowała w śniegu, zakręcała... raptem rozluźniona, zwrotna i pewna siebie! podłoże mamy trawiaste, ale obecnie leży śnieg - trzymała się śniegu zdecydowanie lepiej niż wcześniej trawy! wcześniej znaczy, zarówno teraz gdy jest rozkuta, jak i miesiąc temu kuta czy z niewielkimi hacelami!
tak, że pierwsze wrażenie jest milion razy lepsze niż się spodziewałam i uważam, że są to najlepiej wydane pieniądze jak tylko można było  😀

dziś zrobimy porządnie kopytka i zobaczymy jak będzie  🏇

Pinesska - tak, kupiłam od razu 4. Mój konio ma właściwie dobre kopyta, ale na twardych drogach się mocno ścierają, żeby nie powiedzieć podbijają... Poza tym mamy straszne problemy z równowagą (jest młoda, jeszcze sztywna trochę), zwłaszcza często ślizga mi się zadem nawet na 20m lonży czy kołach... Dlatego kułam (hacele), ale po przeczytaniu xx wątków i książek zdałam sobie sprawę, że to nie jest to czego potrzeba mojemu najkochańszemu konikowi i stąd w poszukiwaniu innej drogi zaryzykowałam butki. Zobaczymy co powiem za miesiąc - dziś jestem wniebowzięta  😀
Tylko jeszcze się obawiam tego rozmiaru...  🙄
analop ile zapłaciłaś za komplet?
119 to cena za szt. czy parę?
Analop jak ja ci zazdroszczę, że masz już butki a ja nie. Okazuje się, że nie predko będę mieć, bo w Anglii zapomnieli wlożyć do paczki moje Epiki  😤 A czekałam już prawie 2 miesiące 🙁
czy to jest cena za jednego buta czy za parę?
[[a]]http://translate.google.pl/translate?prev=hp&hl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.valleyvet.com%2Fct_detail.html%3FPGGUID%3D2e87c602-7b6a-11d5-a192-00b0d0204ae5&sl=en&tl=pl[[a]]
analop ile zapłaciłaś za komplet?
119 to cena za szt. czy parę?

Cena jest za parę, łącznie zapłaciłam 253 euro (15 przesyłka).
Fakt, że przy cenie euro prawie 5zł naliczoną przez bank (zapłaciłam kartą kredytową czyli jeszcze nie zapłaciłam, bo mam to rozłożone na 12 rat począwszy od przyszłego miesiąca...  :hihi🙂.

Azdubka, to nie zazdroszczę... Ja się spodziewałam ich za tydzień - półtora... W piątek zablokowali mi pieniądze na karcie, w poniedziałek zdjęli z karty, a w środę butki w domu  😀
a czy ktos miał do czynienia z tymi butami? jak one sprawuja sie zimą?

mogę takie sciągnąć z USA w niezłej cenie i zastanawiam sie nad nimi.
analop super że buciki tak fajnie się spisują, ale jeśli rozmiar jest na styk to nie dobze, bo piszesz, że masz młodego konia, więc powinny mu kopyta jeszcze urosnąc. W razie co będę chętna jeśli zdecydujesz się sprzedac  👀

dostałam dziś hacele - wyglądają tak jak się obawiałam - śruby z podkładkami, z jednej strony (od wewnątrz) spłaszczone, więc teoretycznie nie trzeba kupowac oryginałów jeśli ma się (jak ja tatę w branży mechaniczno - samochodowej)  😁, dobrze, że zdążyłam przed podyżką, bo teraz za 4 szt trzeba zapłacic 2x tyle
jutro wiercenie w butach będzie  😅
Gracja - ja je mam i od razu napisze ci, że albo musisz je mieć super dopasowane albo kup Epic - sa takie same ale z gaiterem, który pomaga utrzymać but lepiej na kopycie. Moje są niby dobrze dopasowane, a jednak zlatują w kłusie, także dokupiłam gaiter - ale lepiej od razu po prostu wziąć Easycare Epic i tyle. Nie są dużo drozsze, a lepiej się trzymają.
analop super że buciki tak fajnie się spisują, ale jeśli rozmiar jest na styk to nie dobze, bo piszesz, że masz młodego konia, więc powinny mu kopyta jeszcze urosnąc. W razie co będę chętna jeśli zdecydujesz się sprzedac  👀

niestety, ale tak właśnie zdecydowałam...
zbyt uciążliwe zakładanie i choć widzę jak konik w nich szaleje...
niestety muszę sprzedać... ale jak tylko się uda - natychmiast kupię nowe!

dostałam dziś hacele - wyglądają tak jak się obawiałam - śruby z podkładkami, z jednej strony (od wewnątrz) spłaszczone, więc teoretycznie nie trzeba kupowac oryginałów jeśli ma się (jak ja tatę w branży mechaniczno - samohodowej)  😁, dobrze, że zdążyłam przed podyżką, bo teraz za 4 szt trzeba zapłacic 2x tyle
jutro wiercenie w butach będzie  😅

Wstawisz foty?  :kwiatek:
luzem i w butach?
Właściwie nie sądzę aby były mi kiedykolwiek potrzebne, ale chętnie bym to zobaczyła  😉
doszły w końcu do mnie butki ze sklep-horses.pl 😅 to, ile na nie czekałam okryję kotarą milczenia 😉 zostałam udobruchana wkładkami i giter'em gratis i ogólnie sklep ma u mnie plusa 😀

zamówiłam old mack'sy i boa - będę wybierać, które nie będą pasować odeślę, więc jak ktoś byłby zainteresowany to proszę na priv.

widziałyście jak one podrożały?? teraz kosztują ponad 600zł! ale miałam farta, że zamówiłam wcześniej. oczywiście winna jest słaba złotówka.
Mam filmik z butami z hacelami  🙂

koń się nie ślizga na lodzie, ani śniegu, ale muszę uważac, bo na trawie jak girek do końca nie podnosił, to się o nie potykał  😁

Jestem baardzo zadowolona  😍
niestety musiałam dziś kupic nowe opaski uciskowe (skarpety na kopyta), bo stare odmówiły posłuszeństwa po ...10 miesiącach  😁

analop, twoje buciki będą dla mojego za małe, potrzebuję na tyły długie na 15 cm i szerokie na 13. diakon'ka jak zdecydujesz się już na jedne...  😎
Szkoda... 🙁
Niestety, ale muszę je sprzedać, a w poniedziałek zamawiam nowe... Tym razem chyba czwórki i wezmę wkładki, hehe
Kobylak tak wspaniale się w nich rusza, że już sobie nie wyobrażam jak mogłam jeździć boso  😉
Wieczorkiem może wstawię kilka fotek ze śniegu  🙂
Obiecałam napisać coś więcej na temat butków oraz dać parę fotek...
Może zacznę od mojego koniucha - otóż jej największym problemem jest brak równowagi...
Klaczucha kopytka ma właściwie dobre, nic się nie dzieje, choć gdybym chciała jeździć w tereny muszę kuć - podbija się.
Przez jakiś czas była kuta na 4 i wkręcałam hacele - było lepiej z równowagą, choć wcale nie dobrze. Lonżowanie po naszym podłożu sprawiało spore problemy, a wręcz było niemożliwe, bo koń się bardzo ślizgał. Skoki z łuku, ciasne najazdy - bez szans!
Buty zmieniły wiele - koń pewnie i odważnie stąpa, sama chętnie kłusuje czy galopuje, nie boi się zakrętów czy nagłych stopek i ruszania z kopyta na padoku... Jak widać na zdjęciach - nawet skacze!
Ponadto stała się zupełnie inna, jakby zupełnie inaczej chodzi. Nagle sama z siebie się rozluźnia, stąpa odważnie i chętnie. Wcześniej miałyśmy straszne problemy z usztywnianiem grzbietu i zadzieram głowy - teraz problemy nie istnieją! Naprawdę, zachpowuje się zupełnie inaczej.

Niestety ich zakładnie to istna katorga. Jutro zamawiam nowe - większe, wiec pewnie nie raz coś tu jeszcze napiszę.
A teraz obiecane fotki:

pomóżcie, doradźcie, które z tych butów polecacie? 

któreś z nich kupię tylko nie wiem na które się zdecydować.
jak mają się rzeczywiste rozmiary do tych podanych w tabelach na stronach internetowych?

z góry ielkie dzięki za pomoc 
analop - faktycznie ładniutkie te butki.

a moim tak się kopyta wzmocniły ze butki sa nie potrzebne  😅
No ja tez tak cholera mam, że kopyta sie wzmocniły i buty niepotrzebne. Ale może przydadzą się na skoki po trawce, będzie lepsza przyczepność bo jest bieżnik i mam do nich hacele. Ale jak mi wyjdzie, że skacze mi sie tak samo z nimi jak bez nich, to je sprzedam.
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2336769 na allegro w super cenie!
moze ktos szuka, buty nowe chyba wg opisu no i jednak połowa ceny sklepowej
A ja mam takie pytanie. Bo wszyscy tutaj, jak też producenci butów zachwalają tylko przydatnośc butów do jazdy po trudnym terenie. A ja się zastanawiam nad kupnem butów dla mojego ujeżdzeniowca na treningi. Podłoże niestety nie jest ślicznym piaszczystym czworoboczkiem, ale ziemią z trocinami, która niestety nie jest zbyt elastyczna.
Problem jaki mam ze swoim koniem to wieczne usztywnienie, mimo że kobyła ma możliwości chodzić luźniej i lepiej. Odkąd ją mam to chodziła dziwnie, na początku jak tylko rekreacyjne tuptała (wtedy boso) to było ciągnięcie nóg po ziemi i zero wykroku jakiegoś sensownego. Potem jak poszła w trening to: wyleczyliśmy kręgosłup, dopasowaliśmy specjalnie siodło.
Zeszłej zimy koń przez jakieś 3 miesiące chodził na hali po trocinach i tylko w tym czasie udało się uzyskać od niej jakikolwiek efekt treningu. Zaczęło się chodzenie w takcie, łatwiej robiłe elementy, itp.
Niestety nie mam możliwości na codzień trenować na takim podłożu. I się zastanawiam, czy buty pomogą mi uzyskać jakąś amortyzację, bo kobyła chyba ma problemy z delikatną podeszwą. Chodziła kuta na 4, teraz na przód tylko, bo zimą nie jeździliśmy za dużo. Była kuta na okrągło jakiś czas, były też podkładki na przód przez chwilę. Rezultatu nie było żadnego.
Czy waszym koniom się poprawiło na treningach jeśli chodzi o motorykę ruchu?
U mnie poprawiło, wydawało mi się jakby koniowi chodziło się po prostu lżej, poza tym mogłam jedzić po twardym bez obaw że koń się podbije. Natomiast teraz wzmocniły się jej podeszwy i tak naprawde w butach nie widze różnicy wielkiej i nie chce mi się ich zakładać. Ale dzisiaj pada więc jutro wypróbuję je na trawie mokrej czy jest lepiej lub na grząskim piasku.
Ale ja mam buty właśnie takie bardziej używane jako przejściowe z kucia na nie kucie. Ty jesteś z Wrocławia no nie? Masz dużego konia? Bo mogłabyś sciągnąć sobie szablon stąd: http://sklep.horses.pl/product-pol-1932-EasyCare-buty-Easyboot.html i zobaczyć jaki rozmiar kopyt ma Twój koń. Jakby miał rozmiar 2 to moge ci pożyczyc te buty, żebyś sobie zobaczyła czy jest różnica w nich. Choć rozmiar 2 to trochę mały, bo ja ma niewielkiego konia, więc szansa że Twój będzie miał taki sam rozmiar jest niewielka. No ale warto zobaczyć, bo buty to duży wydatek i warto wcześniej zobaczyć jak w nich koniowi się chodzi.
A jak z przyczepnością butów, chodzi mi w szczególności o mokrą śliską trawę i błotko?  Kolejna sprawa to jazda po twardych nawierzchniach, zabezpieczają przed podbiciem?
repka mój wyraźnie pewniej stawia nóżki w butach, szczególnie w kłusie widac, że wydłuża wykrok, pewniej pokonuje nierówności, na trawie/glinie chodzi mu się bardzo dobrze, nie powłóczy nogami, a odbija się jak sprężynka
U mnie poprawiło, wydawało mi się jakby koniowi chodziło się po prostu lżej, poza tym mogłam jedzić po twardym bez obaw że koń się podbije. Natomiast teraz wzmocniły się jej podeszwy i tak naprawde w butach nie widze różnicy wielkiej i nie chce mi się ich zakładać. Ale dzisiaj pada więc jutro wypróbuję je na trawie mokrej czy jest lepiej lub na grząskim piasku.
Ale ja mam buty właśnie takie bardziej używane jako przejściowe z kucia na nie kucie. Ty jesteś z Wrocławia no nie? Masz dużego konia? Bo mogłabyś sciągnąć sobie szablon stąd: http://sklep.horses.pl/product-pol-1932-EasyCare-buty-Easyboot.html i zobaczyć jaki rozmiar kopyt ma Twój koń. Jakby miał rozmiar 2 to moge ci pożyczyc te buty, żebyś sobie zobaczyła czy jest różnica w nich. Choć rozmiar 2 to trochę mały, bo ja ma niewielkiego konia, więc szansa że Twój będzie miał taki sam rozmiar jest niewielka. No ale warto zobaczyć, bo buty to duży wydatek i warto wcześniej zobaczyć jak w nich koniowi się chodzi.

No ja mam dużego konia, 170cm, ale nie ma za dużych kopyt. Na razie muszę ją rozkuć, to wtedy zmierzę kopyto i jak coś to ja chętnie skorzystam z propozycji, choć na jedną jazdę  :kwiatek:
Na moją buty są lekko za duże, może na Twojego były by ok - ale jak wyjdzie mu np numer 4 to się nie wciśnie. Jak rozkujesz i zmierzysz to daj znac jakby miał numer 2, nawet 3, bo to czasem jest tak że jakis rozmiar wyjdzie a wejdzie na kopyto i mniejszy. Szczególnie, że będzie po rozkuciu rozczyszczony to ściany będa krósze i kopyto trochę mniejsze 😉
To ja się odezwę do ciebie jak już będziemy boso 🙂
Mam pytanie do uzytkowników BOA: jak gruba jest podeszwa, czy nie jest w nich tak, że przód konia będzie wyżej niż tył bez butów? 🤔
Azbuka, taka sama gruba jak i innych moim zdaniem
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się