Z paru przyczyn. Trochę ciężko było wkładać, ja miałam problemy z odpięciem tego zapięcia. Nasze konie okazały się trochę niechlujne i ścierały je strasznie. Obawialiśmy się, że długo by nie wytrzymały.Poza tym, w te kółeczka z boku na których są umocowane linki wchodził piach i brud i przestawały się dobrze przesuwać co za tym idzie nie napinały się dobrze linki. Wyrzuciliśmy całe zapięcie razem z tymi kółeczkami i linkami. W boki wstawiliśmy takie małe haczyki, które kosztują 5 zł za parę, i spinamy cały but paseczkiem za 5 zł. Tą blaszkę z przodu zamocowaliśmy bo myśleliśmy że będziemy przez nią przeciągać ten paseczek do zapięcia. Okazało się jednak, że nie ma takiej potrzeby. Zostawiliśmy ją jednak na wszelki wypadek. Nie waży dużo a zakrywa dziurki po zapięciu. Teraz włożenie i zdjęcie buta to mały pikuś. Odpinam paseczek i całe buty się ładnie rozchylają. Wypróbowaliśmy je już (stęp, kłus, galop, pod górkę, z górki, błoto) i wszystko jest w najlepszym porządku. Przy tym systemie zapięcia nie boję się nawet zdjęcia butów na serwisach na zawodach.
nie powinno się używać jednego buta tak samo jak nie kuje się na jedną podkowę- powinno być symetrycznie (już logiczniej zakładać na to niższe). Buty do boksu?? Po co? Nie lepiej pościelić trocinami i leczyć strzałki ❓ To nie jest odpowiedni wątek ale kto wymyślił, że od gnijącej strzałki koń nabawił się sztorca 😲 Chodził tak bardzo na palcu z bólu, że starł sobie pazur ❓ Jeden but możesz kupić z modeli- glove, epic, renegade....
przede wszystkim nie polecam wypuszczać konia na 24h na łąkę w butach za koronkę - zorientuj się w modelach rajdowych❗ Według mnie wymagania co do butów stawiasz bardzo wysoko, bo konie bez kontroli jeźdźca robią baaaaaardzo głupie rzeczy, a im głupiej się zachowują tym lepiej dopasowanych butów potrzebują. Ja bym jednak nie używała butów do stymulacji gnijącej strzałki a raczej zadbała o prawidłowe struganie i higienę. W butach utrzymuje się wilgoć i ciepło co sprzyja rozwojowi bakterii, grzybów i innych paskudztw...Mojej młodej zawsze na początku sezonu butowego psują się strzałki, jak kopyta się przyzwyczają problem zniknie.
kasik , falletta zadbała o prawidłowe struganie 🙂, higienę oraz leczenie zgnitej strzałki , koń nie bedzie wypuszczony na 24/dobę w butach , tylko będzie całą dobe na wybiegu . stymulacja strzałki została zalecona aby przyspieszyć cały proces , m.in w zwiazku z dużą dysproporcją pomiędzy jednym kopytem a drugim co jest odczuwalne podczas jazdy ( kopyto nazwijmy je dla uproszczenia ,,sztorcowe,, jest stawiane od palca , podczas gdy drugie plasko )
blucha- ok, rozumiem 😉 Uważajcie jednak, bo buty nie są "przewiewne" (wyjątek stanowią renegade, które są wg mnie jak sandały) i jeśli będą dłużej na kopytach mogą napsocić, szczególnie w przypadku, gdy koń ma problemy ze strzałkami :kwiatek: Może warto wstrzymać się z kupnem butów do chwili gdy konie wyjdą na łąki ❓ Może wtedy strzałka ruszy?? (falletta ma araba? dobrze kojarzę?? mam emerytowanego turf kinga rozm 11,6x 11,6 i mogę pożyczyć ale to tylko jedna sztuka i ma pękniętą podeszwę)
Zdecydowalam sie na buty Cavallo ale mam prosbe o pomoc w doborze rozmiaru. Rozmiar kopyt mlodej to 12,5cm na 12,5cm czyli wynikaloby ze buty 2 ale to jest gorna granica i czy czasem miedzy kolejnymi struganiami jak kopyto bedzie rosnac nie okaza sie one male 🙁 dodam ze klacz mloda, 4 letnia wiec kopyto jeszcze pewnie urosnie. Przepraszam za glupie pytania ale jestem laikiem w tej sprawie a buty zamawiac bede z Anglii i nie chcialabym zeby okazaly sie nie trafione z rozmiarem 😉
Przepraszam ze bez polskich znakow ale pisze z telefonu 😉
tengusia według rozmiarówki 2 powinny pasować , 3 będą ,,latać ,, tylko rozmiarówka podobno podawana jest dla SIMPLE a SPORT są minimalnie większe w tej rozmiarówce , tak słyszałam , co do tego czy kopyta urosną czy się zmniejszą zależy jeszcze czy kopyta robi ci kowal czy nat.wer.
Co do kopyt to ma werkowane co 6 tyg z uwagi na plaskie kopyta. Poprzedniego konia werkowala mi dziewczyna naturalnie i porownujac to do obecnego strugacza to sadze ze smialo mozna powiedziec ze mloda ma werkowane naturalnie kopyta. Pewnosci nie mam bo nigdy nie zaglebialam sie w sposob i zasady naturalnego werkowania. Tak jak pisalam jestem w wielu sprawach jeszcze laikiem i caly czas sie ucze 😉
a rozmiar brałaś zaraz po werkowaniu ? bo przez 6 tyg. wymiar kopyt sporo się zmieni i jeżeli pomiar był po werkowaniu to moze okazać sie że po 5 tyg kopyta nie mieszczą się , ze względu na wymiary ,,łapiące,, się w maximum rozmiaru , ale może wypowie się ktoś kto ma większe doswiadczenie z Cavallo , ja mam Sporty , ale raz że używam sporadycznie , dwa wymiary kopyt są pomiędzy min-max , trzy często werkuję .
Mi w sporty koń się przestaje mieścić po mniej więcej 3 tygodniach. Przy czym po struganiu są lekko luźne. A w czwartym tygodniu na jedną nogę nie wcisnę na bank.
Kopyta miala mierzone po struganiu 😉 z ciekawosci zmierze jej w weekend i przed kolejnym struganiem zeby zobaczyc ile kopyto uroslo wtedy bede miala jasnosc co do rozmiaru choc i tak zdaje mi sie ze jednak powinnam kupic rozmiar 3 bo 2 szybko moze okazac sie mala.
wszystko jest super, robimy tereny dłuższe, krótsze, wolniejsze, szybsze, ostatnio wyciągnęliśmy galop (chciałam sprawdzić, czy buty porządnie się będą trzymać też w szybkim galopie) no i nie ma żadnego problemu, jeździmy po asfalcie, szutrówkach, łąkach, jak się zdarzają to i po kamieniach, kopyta sa zupełnie niebolesne po każdym podłożu. Jest tylko jedno ale... po 2 terenach zaczęły Benka obcierać gaitery... nie boli go to, nie kuleje przez to, ale zdarzyło się, że poleciała z tego krew.. Teren 20km, a na zawodach 125, weterynarzom raczej nie wytłumaczę, że konia to nie boli i przecież nie kuleje, jest rana to dziękujemy.... i teraz co robić 🤔 zaczęłam myśleć o naszyciu futerka na gaiter przylegający do pęciny... pomóżcie 🙁
kurcze a Ty masz Glove to gaitera nie wypniesz... bo np w epicach moża jeździć bez. Futro musisz dać naturalne bo sztuczne też obetrze. Bader ma różową skórę na nogach? A i czy Ty masz te nowe gaitery, że rzep kończy się kawałeczek przed rantem? Czy stare, że rzep jest do ranta?
(dostałaś PW ode mnie)
edit: dopatrzyłam się na foto, że to będzie nowy gaiter... To faktycznie zostaje Ci futro. A np. wazelina na to miejsce gdzie się obciera? Będzie poślizg wtedy... hmm 🙄
wazelina absolutnie odpada! jak przyklei sie do niej piach albo ziemia bedzie masakra! Lepiej i bezpieczniej pudrowac. Swoja droga dziwne- nigdy nam gaitery nie obtarly konia. Moze za mocno zapinasz?
wazelina absolutnie odpada! jak przyklei sie do niej piach albo ziemia bedzie masakra! Lepiej i bezpieczniej pudrowac. Swoja droga dziwne- nigdy nam gaitery nie obtarly konia. Moze za mocno zapinasz?
a widzisz racja, o piachu nie pomyślałam, bo będzie efekt pilingu
Skóre na nogach ma różową. Zapinam tak samo od poczatku, wcześniej było w porządku, dopiero teraz coś takiego się wydarzyło mocniej 🙁 zatalkowałam jedną noge, gdzie było lekkie obtarcie i faktycznie pomogło, ale na przodzie, gdzie było obtarcie mocniejsze było ok do czasu aż przekroczyliśmy strumyk, no bo automatycznie talk przestał działać, a na zawodach będzie polewanie po szyi czyli woda i tak na buty się poleje.. Kasik co sądzisz na temat naturalnego futerka?
bader- z futerkiem możesz zaryzykować, gorzej nie będzie 😉 A może spróbuj nie zapinać tak mocno? Mojemu Smykowi kiedyś dziewczyna tak mocno rzepy spięła i się odparzył 😤 Bor ma różową skórę- to siwek, w dodatku arab delikates i nigdy nic podobnego nie miało miejsca ale gaiter ma zapięty tak, by można było spokojnie palec włożyć 😉 Na razie polecam talk/puder żeby się zagoiło. Możliwe, że skóra się przyzwyczai i w ogóle będzie ok.
kurcze, to tak lekko zapinasz??? to może ja naprawdę za mocno! zapinam tak jak widziałam kiedyś na filmiku, boje się, żeby nie zleciały buty, ale w sumie na kopycie porządnie siedzą... zrobiłam krzywde własnemu koniowi, żeby zapobiec innej krzywdzie hmmm brawo brawo.. Epikea poddała pomysł założenia opaski takiej na łokieć pod gaiter i już się w takową uzbroiłam, ale w takim razie w ndz założe w długi trening buty, ale zapne je luźniej (wcześniej użyje talku) i zobaczymy jaki będzie efekt Dziękuję bardzo za wszystkie wskazówki :kwiatek: no i zastanawiam się czy jest sens na zawody zakładać do butów power strapsy, skoro jak narazie trzymają się bez zarzutów, ale to tak na marginesie 😉
pover straps albo zapinki polecam założyć, nie wiem w jakich temperaturach jeździłaś do tej pory ale jak zrobi się naprawdę ciepło, to buty robią się bardziej "rozciągliwe", ja bym nie ryzykowała jazdy bez 😉 Kupiliśmy tanio glve rozm 1,5 (Bor nosi 1)- potrzebowaliśmy gaitery a same buty miały leżeć i czekać na Jasia jak dorośnie. Zaryzykowaliśmy i założyliśmy Borowi- 5wyjazdów było ok, aLE już zaczęły spadać 🙁 teraz albo robimy patent z zapinek albo zakładamy pover straps....albo szukam odpowiedniego rozmiaru 😵 Co do gaiterów- zauważyłam, na zdjęciach (np u Siplgi)że niektórym koniom nie da się dopiąć tak, by rzep nie dotykał skóry 😤 i właśnie wtedy może być problem. My mamy stare gaitery i nawet zakładka wychodzi z części neoprenowej, nic wtedy nie obciera i wszelkie podkładki neoprenowe na łokcie są zbędne 😉 Wybieram się dzisiaj na Borze w teren to pstryknę po powrocie jak wyglądają gaitery- są naprawdę luźne 😉.
Dzisiaj przyszły butki (easyboot epic) . Generalnie na długość są ok, ale na szerokość za duże.. ;/ Zapięłam i sie trzymają ,koń z wrażenie wygalopował ze stajni i na mecie nadal miał buty ;p Martwi mnie fakt ze buty ''chlupią'' no i nie wiadomo jak to będzie przy dłuższym wyjściu czy poprostu nie zlecą ... 👀