Salatka "krabowa" Opakowanie paluszków krabowych, ok 5 jajek ugotowanych na twardo, koperek, cytryna, jogurt ]naturalny, majonez.
Paluszki rozmrozic (niekoniecznie), obrać pokroic w paski ok 1-1,5 cm, jajka pokroic w kostkę. Jogurt wymieszac z majonezem mniej wiecej pol na pol, doprawic sokiem z cytryny (ok pol cytryny), wymieszac z koperkiem.
Hiacynta, zupa jest pyyyycha 😜 wlasnie wcielam dwa talerze. Dorobilam jeszcze grzaneczki na wierzch, mysle ze fajna by tez byla z takim groszkiem (dmuchany taki) do zupy. W kazdym razie wpisuje ja do mojego zeszytu z ulubionymi przepisami, dzieki :kwiatek:
Ooo grzaneczki dobry pomysl 😉 Ja zazwyczaj wcinam z buleczka, ale skorzystam z koncepcji! 🙂
Składniki: 2-3 pory (najlepiej młode) 5-6 połówek brzoskwini z puszki Śmietana (30% ewentualnie 12%) Pierś z kurczaka x3 Szczypta soli
Pory pokroić w cienkie krążki, na patelni (lepiej takiej ciut głębszej) rozpuścić masło i wrzucić pory, niech się w tym duszą, ewentualnie dolać trochę wody i od czasu do czasu mieszać, żeby się nie przypaliło na drugiej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. kiedy pory już zmiękną i się uduszą dodać usmażonego kurczaka do porów. Chwilę podusić razem, dodać śmietanę, jeszcze chwilę podusić, pokroić w kostkę brzoskwinie z puszki, wrzucić na patelnię z kurczakiem i porami i wymieszać. Ewentualnie można doprawić Najlepiej smakuje z ryżem 🙂
Składniki: 2-3 pory (najlepiej młode) 5-6 połówek brzoskwini z puszki Śmietana (30% ewentualnie 12%) Pierś z kurczaka x3 Szczypta soli
Pory pokroić w cienkie krążki, na patelni (lepiej takiej ciut głębszej) rozpuścić masło i wrzucić pory, niech się w tym duszą, ewentualnie dolać trochę wody i od czasu do czasu mieszać, żeby się nie przypaliło na drugiej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. kiedy pory już zmiękną i się uduszą dodać usmażonego kurczaka do porów. Chwilę podusić razem, dodać śmietanę, jeszcze chwilę podusić, pokroić w kostkę brzoskwinie z puszki, wrzucić na patelnię z kurczakiem i porami i wymieszać. Ewentualnie można doprawić Najlepiej smakuje z ryżem 🙂
Pycha! A co najważniejsze - zawsze wychodzi 🙂
Brzmi niezle i znajomo 🙂 Ja robie cos bardzo podobnego - ale zamiast brzoskwini daje sok z 2-3 cytryn i wiecej smietany, oprócz soli jeszcze pieprz czarny, a takze jem 'bez niczego' - w miseczce jak zupe. Boje sie myslec ile to moze miec kalorii, ale jest takie dobreeee ze od czasu do czasu musze zjesc 🙂
Ja smażę bezłuszczowo, czasem trochę oliwy i nie na zwykłej patelni na teflonowej.
M ktoś przepis na tzw 'amerykańskie' puszyste naleśniki? nigdzie tego nie mogę znaleźć, a jadłam kilka razy u cioci (z USA) jak przyjechała do Polski. Pyszne są.
Hiacynta, Najważniejsze to chyba jest, że jest lekkostrawne 🙂. możesz tego się najeśc ile chcesz, a i tak nie będzie się obżartym. 😉
Notarialna bałdzo proszę 😉 Wprawdzie dzisiaj rano go sciągnęłam, i to przypadkiem a tu proszę Twoje pytanie 🙂 Nie robiłam ich jeszcze więc nie wiem, czy dobre proporcje ale sądząc po wypowiedziach poniżej chyba sa OK>
Z przepisu wnioskuję, ze proporcje dokładnie tkie same jak na ciasto z normalnych naleśników, ale dodaje się dodatkowo proszku do pieczenia ;-) Nie wytrzymam do soboty. Zrobię je jutro na śniadanie 😉
patelnie mam lipną i moze w tym sek tkwi. a z odsaczaniem i wstawianiem do piekarnika.. raz ze za duzo zachodu dwa ze ludzie bez tego chrupkie placki robia..
pankejki hamerykanskie.. mmm... pyszota.. takie grube i pulchne prawda? to i mafiny prawdziwe hamerykanskie to jedyne co mi tam smakowalo (no jeszcze ananasy na hawajach!!!)
Nie,nie trezba. W zeszle wakacje robilam je prawie codzinnie,mniam 😜 I najlepsze jest to,ze wyszly mi takie "katalogowe",od pierwszego robienia,bo w gruncie rzeczy robi sie je prosciej niz normalne nalesniki.
Składniki: 4 dojrzałe banany 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
Przygotowanie: Banany owinąć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika na ok. 20 min. Gdy skórki bananów zrobią się czarne, naciąć je delikatnie z jednej strony i włożyć tam kawałki czekolady. Potrzymać jeszcze chwilę w piekarniku, aż czekolada się rozpuści. Zawartość jeść łyżeczką. 😉
ooo dziewczyny obłęd 😅 ostatnio ciągle mam na coś ochotę i te placki to chyba jest to! nigdy nie zapomnę pierwszego śniadania w usa i tych pysznych placków z sosem klonowym 🍴
ostatnio zachwycam się ciągle sałatką "Egzotyczną".
1) piersi z kurczaka kroimy w kostkę, gotujemy to na parze dodając sos uzyskany z połączenia sosu sojowego z alkoholem(wcześniej tą mieszaninę wstawiamy do lodówki na 20min) 2) kroimy plastry ananasa w kosteczkę 3) ugotowanego na parze kurczaka, ryż i pokrojonego ananasa wrzucamy do jednej miski dodając majonez i musztardy wg uznania 🙂 -można spożywać na ciepło jak i na zimno(osobiście wolę na ciepło, od razu po przygotowaniu) smacznego!
aaa nie kazdy slepy widzi a szczegolnie ja czasem 😀 no coz. wyprobuje moze. poki co dzis znow maltretowalam ziemniaki i placki probowalam zrobic. ale na poczatek dalam za malo soli a potem tyle ze jesc sie nie dalo i polowa do kosza poszla :/ noz.. nigdy sie nei naucze..
A ja wypróbowałam Kurę z porem i brzoskwiniami od Notarialnej - było pyszne ! Fajne jest połączenie pora z brozskwinią 🙂 Oczywiście doprawiłam od siebie mieszanką indyjską i jeszcze paroma, bo nie wytrzymałabym bez doprawiania :P Pycha 🙂
A jutro biorę się za zupkę cukiniową dla niemowlaczków od Hiacynty 😀
Placki ziemniaczane trudno wychodzą, bo z ziemniakami jest problem - "w dzisiejszych czasach" jakieś dziwne 🙁 🤣 Na pewno po dobrym odsączeniu utartej masy warto dodać maki kartoflanej, ale lepsze są gdy doda się gotowego purre (z torebki).
Polecam dodanie mozarelli do szpinaku - pod sam koniec duszenia, tej mozarelli kulkowej, z woreczka, pokrojonej na kawałki - fajnie się roztapia i jest pycha 😜
ooo jak jestesmy przy szpinaku to polecam przepis ze starej francuskiej ksiazki: szpinak w sosie beszmelowym (z pamieci): szpinak przysmazamy na patelni z zabkiem czosnku, doprawiamy. Moze byc swiezy lub mrozony, jak kto lubi. robimy beszamel np tak: http://www.kulinaria.foody.pl/strony/1/i/776.php w oryginalnym przepisie dodany jest do sosu starty zolty ser, dla wzbogacenia smaku i zmienienia nieco 'faktury' sosu. Ja ostatnio robie bez sera zeby nie bylo az tak tuczaco 😉 wazne zeby pamietac o glace muszkatolowej - ona nadaje charakter moim zdaniem temu szpinakowi 🙂
wkladamy szpinak do naczynia zaroodpornego, wylewamy na niego beszamel (wazne zeby byl gesty-zeby nie wsiakal w szpinak😉 ) wstawiamy do piekarnika i czekamy az na gorze lekko zbrazowieje (ja ustawiam turboopiekacz)
Może macie jakieś ciekawe pomysły na przygotowanie posiłków(szczególnie śniadań niespodzianek) dla dwóch osób?Dodam,że warunki są mocno ograniczone-pobyt pod namiotem,więc nie ma dostępu np.do piekarnika i różnych urządzeń.Do dyspozycji mamy kuchenkę🙂
Hiacynta twoja zupa cukiniowo-porowo-kurakowa jest pyszna 🙂 ! Ja dałam jeszcze trochę gałki muszkatołowej, a na następny raz zastanawiam się nad użyciem serka topionego do zabielania, zamiast śmietany 🙂
Ciesze sie niezmiernie 😅 Pomysl z galka muszkatolowa dobry, skorzystam 🙂 A dlaczego serek zamiast smietany? Zdrowszy? Smaczniejszy? Nigdy nie uzywalam serka topionego do tych celów, wiec nie potrafie sobie za bardzo wyobrazic... 🤔