Nigna, przepraszam Cie bardzo kochana, ale skąd wiesz czy nie próbowałam działać w tej sprawie?! 🤔 nawet nie wiesz w jakich warunkach stoją te konie - gnój po kolana, ciemna "stajnia" z różnymi niebezpiecznymi rzeczami w boksach, siana to te konie dawno nie widziały - mają koszoną trawę, a raczej chaszcze z nieużytków które leżą przed stajnią ileś tam dni i zaparzone są skarmiane 😵 konie na zdjęciach, jak to ostatnio opisała właścicielka jednego z nich: "i tak wyglądają lepiej niż inne" i to nie są konie szkółkowe - dużo jest tam koni prywatnych/dzierżawionych. Źrebaki mają krzywice, przepukliny nie potrafią podawać nóg, a z boksów nie wychodzą - kopyta w fatalnym stanie, zarobaczone tak że brzuchami mogłyby zamiatać podłogę... ta stajnia jest już trochę znana pewnej fundacji - ba! nawet pisali do wielu żeby wziąć 6 koni, jakoś ich nie dostali... Więc Nigna błagam Cie... no ale fakt masz racje - to nie są sławne ogiery które znalazły się u Analop, więc czym się przejmować... 🤔wirek: 😵 🤬
edit: aaa Nigna jeszcze jedno: jakoś fundacja oraz TOZ zaproponowali mi, że zrobią interwencje tylko konie musiałyby być chudsze, bo teraz są za grube. 👍 więc nie gadaj głupot, że ich nie stać, bo jakoś stać i dobrze wiedzą co się tam dzieje, a nie robią NIC ! 🤬
Oceniam zdjęcia które wstawiłaś ,czepiasz się że konie są za grube więc ci tłumacze że to prawda. Nikt nie będzie interweniował w sprawie koni którym widać żebra , chyba że będą w takim stanie jak konie Analop , i błagam nie porównuj tych 2 sytuacji ; o Te konie wyglądają 1000% lepiej. zwyczajnie są wychodzone-nie zagłodzone. Nie wstawiłaś tu tych zdjęć żeby pomóc koniom,tylko żeby pojechać po Tozie ,który nie zainterweniował. Takie odniosłam wrażenie,dlatego komentarze o nic nie robieniu. Choć faktycznie nie mam na ten temat informacji wiec przepraszam za ocenianie z góry 🙂 Nie oceniłam przepukliny i warunków w stajni bo tego na zdjęciach nie ma. Wysyłałaś Tozowi zdjęcia tych spraw : ) ? Jeśli nie to nie dziw się że nie chcą uwierzyć na słowo. Zwyczajnie tłumacze czemu nie pojechali i nie zbadali sprawy. Gdybym zobaczyła takie zdjęcia też bym nie interweniowała,widziałam tysiąc gorzej wyglądających koni i na fotkach i w realu.
To ja też zrobie Edit : dociera do Ciebie co ja pisze ; o ? MUSZĄ być chudsze żeby mogli zrobić cokolwiek w tej sprawie. No kurde to NIE jest Ameryka. prawa zwierząt są tu ograniczone do Minimum. Toz nawet na teren stajni nie może wejść bez zgody właściciela w tej chwili. 🙄
desire jeżeli masz taką możliwość, zrób zdjęcia, załóż nowy temat związany z tą stajnią. Wśród re-voltowiczów są osoby powiązane z różnymi organizacjami i jeżeli będzie taka potrzeba myślę że pomogą.
EDIT: oczywiście chodziło mi o zdjęcia tych koni, które wyglądają gorzej, a nie lepiej 😉
desire handlarz obok mnie ma takie warunki, iż: - konie stoją w gnoju - mają przerośnięte kopyta - nie wychodzą w ogóle na dwór - dostają do jedzenia ziemniaki, chleb itd.
I mu nikt koni nie zabierze. Dlaczego? Bo są pulchne. Krzywda im się wielka nie dzieje. Warunki jako takie do zaakceptowania. To samo działo się u jednego pana, tyle że konie stały na betonie. Zebrali na chwilę konie i oddali, bo okazało się, że były karmione, nikt ich nie był, więc mogą wrócić. Dostać tylko reprymendę, by nie trzymać ich na betonie i nieco poprawić "stajnie".
Nigna, "pojeździć" po TOZie to bym mogła gdybym to ja nie robiła NIC, a wciąż staram się udowodnić co tam się dzieje... Może źle ujęłam poprzednie posty, ale są zdjęcia, świadkowie (ludzie dorośli po 30-40 lat) i nic, nic sie nie dzieje - a konie wciąż s^ają robakami, a noo i jeżdżą tam na wysoko źrebnych kobyłach.. 🙁 Ale co tam, poczekajmy do listopada - może nawet nie będzie już "czego zbierać"...
PumCass - poczekam do listopada - wtedy z koni będą przecinki, bo nie będzie trawy; może wtedy coś ruszy... 🍴
Być, a może mi właśnie chodzi o to żeby ktoś ludzi uświadomił ? nie słuchają innych - może upomnienie wyższych organów dałoby rade? ale to takie moje optymistyczne dywagacje.. no cóż "gorsze sztuki" pójdą na rzeź i znów będą "piękne koniki w stajni"...
od siebie jeszcze dodam, że stał tam fundacyjny koń i zamiast się poprawić w budowie to po 2-3 miesiącach wyglądał gorzej niż jak przyjechał.. 😵
Chyba po to, żeby w razie czego bardziej panikował. A ona go trochę poszamani i koń się uspokoi 😁 Wybaczcie, musiałam, bo jak widzę takie zdjęcia to mnie krew zalewa... 😵
Mozii: a czy jedno wyklucza drugie ; ] ? Ja widzę sens, bardzo często na pokazach ludzie wchodzą pod konie , kładą sie na nich , wsadzają im głowy między nogi itp... Jeśli dziewczyna np występuje w pokazach ( w co wątpię) ,takie ćwiczenia są "usprawiedliwione" ,zwykłe ćwiczenia, choć bardzo ryzykowne. Jeśli nie jest to do pokazów... to faktycznie nie wiem po co to robi. A tak w ogóle to jej życie i jej sprawa ; )
nigna, PRZESTAŃ stawiać spację przed znakami interpunkcyjnymi! to nie jest ani fajne, ani mądre, najdurniejszy błąd interpunkcyjny jaki można zrobić. dziękuję za uwagę i przepraszam za OT.