zajrzałam przypadkiem, ale Karmelita to jest fragment bibliografii, którą mam na temat perswazji w reklamie.
II. Literatura przedmiotu: -Jerzy Bralczyk Język na sprzedaż; Warszawa- Bydgoszcz, 2000. -A. M. Lewicki, P. Nowak, Manipulacja językowa w mediach, [w:] Język w mediach masowych, pod redakcją Jerzego Bralczyka i Katarzyny Mosiołek- Kłosińskiej’; Warszawa, 2000, s.34-43. -E. Łuczyński, J. Maćkiewicz, Językoznawstwo ogólne. Wybrane zagadnienia, Gdańsk, 1999, s. 17-20. -W. Pisarek, Język w mediach, media w języku, [w:] Język w mediach masowych, pod redakcją Jerzego Bralczyka i Katarzyny Mosiołek- Kłosińskiej’; Warszawa, 2000, s.9-19.
Strzyga też możesz wykorzystać te książki, bo baaaardzo się łączą z Twoim tematem. Wszak perswazja jest jednym ze środków manipulacji choćby w :
Czy ktoś z was zlecał pisanie swoich prac maturalnych na polski ustny ?? Czy jesteście zadowoleni z takiego rozwiązania tzn. czy spełniło wasze wymagania ??
Ja na pewno bym się na coś takiego nie pisała. Wolę spocić się ostro nad swoją pracą, ale musi być ona MOJA. Pamiętaj, że często jest tak, że ludzie którzy przedstawiają nie swoje prace, polegają na pytaniach po prezentacji. Moja nauczycielka mówi, że to widać, jak ktoś prezentuje nie swoją pracę.
E tam, nieprawda. Polegnie sie wtedy, kiedy sie nie jest zainteresowanym przedstawionym tematem i nie zna sie kompletnie literatury przedmiotu jak i podmiotu.
Ja nie skorzystam z prostego powodu- o mojej pracy moglabym mowic godzinami :P I nie znam nikogo, kto zlecał napisanie pracy, chociaz kilka osob chcialo.
A mozecie mi powiedziec cos takiego - skoro jestem w 2 klasie liceum to rozumiemz,e moge zapronowac swoj temat na prezentacje. I tu pytanie - do kiedy?
Najlepiej zapytaj polonistki 😉 U mnie mozna bylo proponowac chyba do marca? Taki byl chyba termin, ale szkola odsylala dopiero w czerwcu te tematy do CKE. Moja kolezanka zrobila raban i zglosila "po cichu" pod koniec maja swoj temat 😉
martva, z doświadczenia radzę bardzo dobrze przemyśleć i sformułować temat. Najlepiej na wzór tych podanych.😉 Ja sobie wykombinowałam Temat Idealny, ale... polonistka stwierdziła, że nie rozumie konkretnej analizy tematu jako problemu bądź zjawiska i tym sposobem - baj baj, Idealny Temacie. Długo wybierałam, aż w końcu wybrałam.... Ból i cierpienie jako zapowiedź śmierci pisarzy-samobójców. 😁
yga, jaki fajny temat! Super! Bardzo dużo informacji, wodę można lać, no rewelka! Szkoda, że u mnie na liście podobnych nie było, a stwierdziłam, że jak raz odrzuciła mój temat to nie będę kombinować.
Asior - jesli mozna liczyc na Twioja oferte to bede baardzo wdzieczna za przesłanie na martvaa @ wp.pl :kwiatek:
Rozmawialam z polonistka, powiedziala,ze w sumie temat jest dobry i,ze w sumie to dobryu pomysl. Z tego co wyztalam to do kwietnia mgoe zapronowac swoj temat, wiec na stworzenie jego "ostatecznej wersji" mam jeszcze chwile 😉
Martva - przesle Ci materialy za tydzien, bo mam je w domu, a teraz siedze na studiach. Temat jest super do gadania, bo nawet jak zapomnisz co mialas powiedziec, to mowisz to, co widzisz w reklamie 😁
nie wiem cy tu czy w "pomocy naukowej" więc piszę i tu i tu bo pilnie potrzebuję pomocy!
prezentacja na maturę ustną z polskiego: Motyw winy i odpowiedzialności w literaturze. Omów temat na dowolnie wybranych przykładach.
jaka literatura przedmiotu i podmiotu się Wam nasuwa?? nie chodzi mi o omawianie motywów bo sobie znajdę, poszukam, poczytam, potrzebuję tylko pomocy w naprowadzeniu gdzie i w czym szukać, bo z polskim nie miałam trochę do czynienia i nic nie pamiętam🙁 a może ktoś ma podobny temat i mógłby mi podesłać? tylko do przejrzenia - nie będe wykorzystywała😉 albo konspekt cvhociaż!🙁 help:*
Breva, pod literaturę podmiotu nasuwa mi się: "Zbrodnia i kara" Dostojewskiego - Raskolnikov winny zbrodni i ponoszący odpowiedzialność "Makbet" i "Hamlet" Szekspira "Tristan i Izolda" - Tristan, winny "grzesznej" miłości i ponoszący za nią odpowiedzialność. "Wesele" Wyspiańskiego - wina polaków za nieudane powstanie "Nie-boska komiedia" Krasińskiego - wina i odpowiedzialność za zabicie wartości spoczywająca na arystokracji i rewolucjonistach
Ja bym się na Twoim miejscu oparła na Dostojewskim i Szekspirze, bo tam ten motyw jest fajnie, prosto i dobrze ukazany.🙂 Jak coś mi się jeszcze przypomni, to dam znać.🙂 Motyw winy i odpowiedzialności znajdziesz też np. w Biblii albo w "Dziadach" Mickiewicza, w "Medalionach" Nałkowskiej i "Innym Świecie" Herling-Gruzińskiego, z tym, że w dwóch ostatnich to bardziej motyw winy i odpowiedzialności ludzi, którzy sami zgotowali ten los ludziom, którzy zginęli w obozach koncentracyjnych. Motyw taki bardziej "historyczny" niż literacki, jeśli wiesz co mam na myśli, a temat mówi o motywie winy i odpowiedzialności w literaturze, więc od Ciebie zależy jak to zinterpretujesz.🙂 Jeszcze mi tu mama akurat weszła, poczytała co piszę i dodała "Kordiana" Słowackiego - wina i odpowiedzialność polityków i samych polaków, ale Kordiana w ogóle nie kojarzę, więc tu sie nie wypowiem.^^
Sankarita - wielkie, przeogromne dzięki😀 to już z tą częścią sobie poradzę🙂 a co a propos tej drugiej literatury? bo jest podmiotu i przedmiotu, nie? które jest które i co na to drugie?:P
edit - a tfu! racja z Twojego postu wynika że podmiotu to stricte literatura🙂 to co do lit. przedmiotu??
Oj tu Ci tytułów nie podam, ale coś niecoś wyjaśnię i myślę, że Ci się to przyda🙂 Literatura podmiotu to nic innego jak konkretne książki, które poruszają dany temat i na których zamierzasz się oprzeć. Literatura przedmiotu to wszelkie opracowania ww książek, biografie i materiały, które też poruszają temat, na który masz zamiar się wypowiedzieć. Hmm... np. w Twoim przypadku może mogłaby to być jakaś książka o moralności człowieka, sumieniu i oczywiście, aspekcie winy i odpowiedzialności za nią, opracowanie jednej książki, np. "Zbrodni i kary" czy "Hamleta", na której masz zamiar oprzeć swoją pracę, słowem, wszystko, co pomoże Ci w realizowaniu tematu [strony www też] --> lepiej zapytaj swojej polonistki czy znajomej polonistki/polonisty o lit. przedmiotu, bo ja tu niestety tak szerokiej wiedzy nie mam do opracowań.
Aha, jeszcze coś.-> wybierając lektury i opracowania kieruj się zasadą "lepiej mniej a dobrze, niż więcej, a niedobrze" 😉 Egzaminatorzy mają prawo zapytać Cię z wszystkiego co masz w konspekcie. Przy Twoim temacie nie musisz mieć wielu pozycji lit. przedmiotu. Przykładowo ja będę mieć odwrotnie -> niewiele w lit. podmiotu, same biografie, opracowania i cuda w lit. przedmiotu. 🙂
pisze w nowym zeby podskoczylo do gory - jak temat jest oparty na literaturze to mozna dac tekst piosenki (w ogole piosenke) albo jakis obraz czy trzeba sie raczej skupic na literaturze? ile najlepiej pozycji powinno sie znalezc w lit. przedmiotu i podmiotu? i ostatnie pytanie na razie - czy do kazdej pozycji z lit podmiotu powinna sie pojawic lit przedmiotu?
Breva, skoro Twój temat brzmi "Motyw winy i odpowiedzialności w literaturze. Omów temat na dowolnie wybranych przykładach." to piosenka może być odczytana jako nierealizowanie tematu. 😉 Gdyby temat brzmiał "w literaturze i sztuce" to mogłabyś wstawiać co chcesz z zakresu tematu "sztuka." 😉 [quote="Breva"]czy do kazdej pozycji z lit podmiotu powinna sie pojawic lit przedmiotu? [/quote] O ile się nie mylę - nie.
btw, czyżbyś ochoczo i zwarcie zabrała się za porządne pisanie pracy? 🙂
ok super, wielkie dzięki za wszelkie informacje i rady🙂 :*
heh wzięłam się bo się okazało że osoba której pomagam musi mieć konspekt do przyszłego tygodnia:P bo żeby nie było - praca nie dla mnie, ja już na studiach😉 tyle że szczęśliwie polski na mojej maturze mnie ominął i stąd nie mam pojęcia "z czym to się je"😉
Sankarita Nie zgodzę się z Tobą. Literatura to literatura- to zarówna liryka jak i epika a teksty piosenek (chociażby Osieckiej) zdecydowanie należą do tej pierwszej. Breva Mama mi zawsze mówi, że należy prezentacje urozmaicać, bo komisja jest już i tak wynudzona po tylu godzinach siedzenia (mama jest polonistką i zawsze siedzi w komisjach na ustnych). Także umieszczenie tekstu piosenki w literaturze podmiotu nie jest błędem (tylko generalnie chodzi tu o teksty piosenek, które są uznawane jako poezja- np. ta Osiecka). Z resztą wplecenie do prezentacji fragmentu jakiejś piosenki z dobrym wykonaniem jest dobrym pomysłem (jeśli oczywiście jest ona powiązana z tematem). Ja np. mam temat o polskiej poezji erotycznej i nie zabraknie tam np. wykonania przez Grechutę 'Malinowego chruśniaka' Leśmiana 😉
Ja też powinnam zabrać się niedługo do swojej prezentacji 😵
Teksty piosenek należą, ale piosenek.... z poezji śpiewanej, co jak sama nazwa wskazuje - jest poezją, zaliczającą się do literatury. 🙂 No to tak, tu się z Tobą, Averis, zgodzę. Pytanie o jakiej piosence myślała Breva.🙂 Hmm... w sumie, to niegłupi pomysł. Stare Dobre Małżeństwo śpiewało Stachurę, o którym będę pisać m.in. 😁
Breva, aaaaa takie buty! 🙂 No to trzymam kciuki🙂
heh, ja na razie zrobiłam bardzo bardzo prowizoryczny konspekt. I zaczęłam czytać co-nieco. Zastanawiam się nad wstawieniem jakiegoś fragmentu filmu do prezentacji, ale.... mam wrażenie, że wtedy to w ogóle mi czasu nie starczy. Averis, Twoja mama siedzi w komisjach, więc pewnie będziesz wiedzieć. Mogą się egzaminatorzy bardzo przyczepić jak ktoś się w czasie nie zmieścił...?
Sankarita z tego co słyszałam jak jest komisja ok to jak usłyszą i zobaczą w konspekcie że zmierzasz do podsumowania to mogą przymknac oko na to że przekroczysz ale to tylko parę minutek! Natomiast jak komsija będzie z serii "cerberowatej" to będą patrzeć na zegarek, równo po 15 minutach Ci przerwą i ocenią to co powiedziałaś przez ten czas, czyli mogą Ci odjąć punkt za brak podsumowania!
a o piosence żadnej konkretnej na razie😉 tak tylko chciałam się dowiedzieć😉 dzięki za info dziewczyny🙂:* bardzo pomagacie!
Sankarita Tak jak mówi Breva- zależy od komisji, ale generalnie jest tak, że nie pozwalają mówił dłużej, a jak się nie zmieścisz to przerywają i lecą Ci punkty za kompozycję. To nawet nie wynika ze złej woli komisji- po prostu jakby każdemu dawali po te 'parę minut' na dokończenie, to by siedzieli tam do północy. Ja wiem, że to trudne do wyobrażenia- ale ludzie w komisji to też ludzie 😁
Kaktus, ja mam wprawdzie motyw matki, ale T. Różewicz "Matka odchodzi" moze ci sie przyda. ja korzystam z tego do swojej prezentacji wiekszosc sa to wiersze i opowiadania o matce ale sa w tym tez "Wiersze do Ojca" 😉