Post pod postem, bo nie dałam rady pogodzić humorów internetu i czasowego okna edycji.
Sankaritarina,
1) humac Natur muszę wygooglac
2) drożdze są u mnie stałym dodatkiem paszowym, dostają klacze bo Wit z grupy B I dostaje też reszta, w tym pan problem, nie żeby mu robilo
3) w ogóle nie daje gotowych pasz. Ten koń dostaje wysłodki (nie na bardzo mokro), garść owsa bo tyle moze, makuch żeby uzupełnić potas, sieczkę z lucerny (olejowana bo chodzi). Do tego ogólne witaminy, suple na stawy i minimalny selen + E bo u nas są ubogie gleby i trzeba dawać żeby poziom był w normie (sprawdzone na kilku koniach)
Tulula dzięki, mam do nich blisko to spróbuję małe opakowanie, skoro nie zatyka i potem zobaczę co dalej
kotbury obstawiam coś sezonowego co akurat sobie wyrosło, ale ze i tak będę robić badania okresowe to nie zaszkodzi żeby gnom się znalazł w badanej grupie to spojrze na magnez.
karolina_, A jaki makuch?
Na dzieńdobry można spróbować zamienić lucernę na nielucernową sieczkę (poważnie, mój sra po lucernie tj. jeśli to są śladowe granulowane ilości w musli albo ewentualnie mączka w musli, to jest OK, ale sieczka-sieczka z lucerny odpada kompletnie - w dodatku mój koń nie jest jakimś odosobnionym przypadkiem nietolerancji lucerny). Wysłodki też tak.... no nie wiem, nie mam osobistych doświadczeń z wysłodkami powodującymi biegunki, więc się nie upieram.
karolina_, a spadające liście? żołędzie ? Jak ostatnio pojawiła się sraczka, a wcześniej nie było to prawdopodobnie żre sobie liście i żołędzie.
Ja jak zamykam trawę to mam przez 2-3 dni podobny problem u rudej bo ma problem z przyzwyczajeniem się do paśnika z sianem 🤷 i je w nadmiarze dębiny.
Zmieniłabym EMy -raczej bym zabrała
anetakajper, nie wiem czy je spadające liście, może tak być bo ma do nich dostęp. Z drugiej strony, żaden inny koń w stadzie nie ma sraki. EMy nam się długo sprawdzały - nie słyszałam że mogą powodować problemy?
Sankaritarina, makuch to mix z lokalnego gospodarstwa ekologicznego, len, konopie, ostropest, trochę czarnuszki i rzepaku
Jak już o jedzeniu liści jest mowa - gdzieś mi się obiło, że klon jest trujący dla koni? Czy to prawda? Mamy za ogrodzeniem klon i mój koń z uwielbieniem wpiernicza liście, które spadną po „naszej stronie płota”. Nie zauważyłam nic niepokojącego, ale on ma tam dostęp tylko jak ja jestem (klon przy miejscu do czyszczenia koni rośnie), a nie stale na padoku, więc może je na tyle mało, że nic nie wyszło?
karolina_ esparcetę to chyba tylko 2 firmy robią, więc.... BUCK, Prawda, jest tylko Eggersmann i ta z Nature's Best (chyba, że o czymś nie wiem). Miałam tą drugą, spoko jakość, wrzód nie narzekał.
Rzepka, skąd ta wartość? Siano ma często więcej cukru niż 11%, nierzadko ponad 20%. To czym, przepraszam, karmisz swojego konia/konie? Samymi wysłodkami buraczanymi?
Siano nie ma 20% cukru. zależy to od jego składu, wilgotności, pogody i wielu innych czynników. Ma 7-15% cukrów. Sa trawy szczególnie bogate w cukier.Moje konie jedzą siana do woli, ale mają je z górskich łąk U nas często leje, a deszcz wypłukuje cukier z siana.I nie, nie karmię koni samymi wysłodkami. Moja 32-letnia klacz je oprócz wysłodków również ( na mokro) trawokulki, lucernę w pelecie, otręby pszenne, otręby ryżowe, mielone:owies, jęczmień mikronizowany, kukurydze - dla zapewnienia energii. Do tego sieczkę z zielonego owsa, sieczkę z lucerny, sieczkę z esparcety, makuch lniany, minerały i zioła: BiogenK, kozieradkę, humac, koper, kurkumę, rumianek, wiązówkę, korę wierzby, szyszki chmielu, drożdże, olej lniany, magnez, mieszankę od Podkowy na kopyta, EQ Mobility, wapno, rokitnik, diatomit, marchew, mesz z siemieniem lnianym co drugi dzień. Niestety, stary koń musi jeść energetyczne pasze, żeby miała siłę wstawać, rozrabiać, galopować po padoku. W tej sytuacji musi dostawac zboże, ale cukier w nich zawarty jest "rozcieńczony" przez pozostałe składniki. Je 4 razy dziennie po 1 wiadrze 10l. Jest najstarszym koniem na Podhalu i jest w świetnej kondycji, łącznie z kopytami które sama werkuję.Natomiast moje druga 13-letnia klacz nie je w ogóle zboża, tylko sieczki, wysłodki, otręby,lucerne, ale witaminy i pozostałe skladniki takie same, jak poprzednio.Obie klacze stoją na słomie owsianej z mojego pola i na sianie do woli Ta stara klacz je więcej potrawu, bo jest miękki, a ona prawie nie ma zębów. W sprawie zywienia koni to trochę wiem, bo oprócz tego, ze zaliczyłam wszystkie możliwe szkolenia łącznie z Rockley Farm, Larsem Palo,Tomkiem Świątkiem, Kubą Gołąbem, itd to z końmi mam do czynienia od ponad 50-ciu lat, a swoje własne konie mam od 40-tu lat I stale się dokształcam..Więc prosze -nie ośmieszaj mnie pytaniem, czy karmię konie tylko wysłodkami na podstawie mojej 1 wypowiedzi😀
Rzepka, personalnie widziałam badania siana mającego ponad 20% cukru. Badane, żeby sprawdzić zawartość selenu, wyszedł dorąbany cukier. Jeśli kosisz specjalnie pod konie i masz trawy specjalnie pod konie, to możesz dbać o cukier. A w pensjonacie dostanę takie, jakie będzie i skoro rolnicy robią siano z traw dla krów, to nie mogę liczyć na niski cukier. 5-7% to można osiągnąć z ładnej łąki, a nie sianej trawy.
EDIT: Nie zarzucam Ci niewiedzy, po prostu utrzymywanie własnych koni trochę różni się od pensjonatowania ich i trochę co innego można osiągnąć.
rzepka, nie przesadzałabym ze 13% skrobii to dużo. Zwłaszcza ze większość z nas nie karmii na kilogramy przy jednym posiłku. Jak się popatrzy na pasze nie dla wrzodow to tam często skrobia 26% w górę.
Ktoś może kupował sadzonki rokitnika? Zastanawiam się czy nie posadzić i korzystać ze swojego jak zacznie rodzić. Są jakieś specjalne odmiany? Zwracać na coś konkretnego uwagę?
Trzeba zwrócic uwagę czy odmiana samopylna czy nie. Bo wtedy trzeba kupić sadzonki żeńskie i męskie, bo inaczej nie owocuje.
Ogólnie szybko owocuje od czasu posadzenia i nie jest wymagająca