Forum konie »

Siodło skokowe

No mogłyby być 140 tez by pasował, ale  bałam się że będzie za krótki bo owy V.H 130 nie mogłam zapiąć wogóle.
[quote author=Ktoś link=topic=1249.msg632215#msg632215 date=1277378008]
Ponia, 145?  😵 łojezu,chyba jeszcze raz zmierzę dziś swoje...chyba,że mam kucyka,a wy smoki  👀
[/quote]
Nie masz kucyka😉 Moje noszą 110-115
D&A, uff.dzięki Ci,bo już powoli się dziwiłam 😉
moj niby nie takie wielki smok, a bede musiala wzial 130 albo 135 :P
teraz 125 ledwo zapinam, a chce jeszcze kupic mattesa to wiecej miejsca trza bedzie miec
Ktoś, ufffff. Az oczy przetarlam czy dobrze czytam. Ja mam na mojego niemalego grubasa 125 cm z jednostronna guma i wcale nie zapinam go na styk.
Wow....
Heh, ja na swojego byłego konia, który wcale bykiem wielkim nie był - coś ok. 170-172 max miałam popręg 140 i mógłby być 145 nawet. To zależy od głębokości klatki piersiowej przecież. Koleżanka na konia 175 w kłębie ma popręg 135, ale jej jest bardziej śledziowaty niż mój był 😉
Moje ma 172, popręgi oba 130 (z gumami z dwóch stron i z jednej) i oba się po czasie użytkowania ciut wyciągnęły. Z fartuchem zapinam na 3 dziurkę z lewej, 4 z prawej. A ten z pojedynczą gumą podobnie, ale jest starszy więc też gumy bardziej wyciągnięte.

Oks ja za 15 min spadam i jade do Miszewa, zdam relację bo mam dużo pytań do pani 😉 Bo i o siodło, popreg, puśliska, koleżanka mnie jeszcze prosiła żeby sprawdzić czy są podkładki o owijki w jakims tam kolorze 😀😀 Normalnie voltowy szpieg  👀
GP sa 17,5 a nie 17"

Bzdury gadasz, Daw Mag Grand Prix występuję zarówno w rozmiarze 17 jak i 17,5.

Na mojego spaślaka popręgi 130-135 pasują. 125 nie ma już szans zapiąć 😉
popręg z fartuchem kosztuje 250. Mogą zrobić jaki się chce. Tylko że rozmiar jest mierzony wraz ze sprzączkami.
a puśliska?
a puśliska ja pytałam o ujeżdżeniowe 😉
Angeel całkiem ładnie się prezentuje. Wczoraj zamówiłam swoje, brązowe. Niestety byłam skazana na 17,5, bo zależy mi na czasie. Teraz tylko się modle, że moje małe dupsko się w tym nie topiło  🙄
z tego co mierzyłam (a nie jestem w tym najlepsza) mój koń ma rozstaw L i takie też bd mieć siodło. Pani sprzedawczyni dziwiła się, że mam tak szerokiego konia i w sumie sama się dziwie. Zobaczymy, może będzie dobre..
aga - ale z fartuchem 250 zl ? niewiele 🙂
Koniczka - GP 16,5 i 17,5. a Millenium w pelnych rozmiarach jest. ewentualnie na zamowienie.

- pisala Angeel 😉
Powtarzam - bzdura! Właśnie zamawiałam GP i wybieraliśmy pomiędzy 17, a 17,5 dla mnie. Powiem więcej - testowo siedziałam w 17 Dzionki. Ba! W ramach pasowania rozmiaru łęku i reszty na konia leżał na Gromie GP w rozmiarze 18. Ale nie, są tylko rozmiary połówkowe...
Koniczka a orientujesz się może czy jest opcja wyboru wielkości klocków i głębokości siedziska w GP?
tak 250 z fartuchem 😉 Kocham nasz sklep w Miszewie, dziś wydałam tam 400 zł  😡 😁
ewuś, nie mam pojęcia, dzwoń do p. Sebastiana Szeląga, jak nie masz numeru to wskakuj na PW 😉
i Koniczka i Angeel maja po cześci rację - kiedyś były tylko połówki,od jakiegoś pół roku już stanardowo jest dostępne i 17 i 18 cali w standardzie,wcześniej,tylko na zamówienie lub testowe 😉 swoją drogą Sebastian na 99% ma i 17 i 18 GP od ręki...przynajmniej 2-3 dni temu miał 😉
no wiec - byly tylko polowki. szukalam siodla troche wczesniej i byly TYLKO polowki. wiec teraz juz sa pelne , ok, moj blad.
Koniczka - nie musisz sie tak bulwersowac 😉
pamietam jak pisalam maila do Daw-Maga z pytaniem jakie sa roznice miedzy GP a Millenium. odpisali mi ze "oba siodla sa skokowe, GP w rozmiarach 17,5 i 18,5 (albo 16,5 nie pamietam), a Millenium 17 i tez albo 16 albo 18.
Koniczka ja tak tylko z ciekawości  pytam, bo moje GP ma się dobrze i zapowiada się na to, że jeszcze długo nam posłuży. A pytam dlatego bo jak porównywałyśmy z Dzionką jej GP i moje, to okazało się, że moje jest zdecydowanie bardziej płaskie i ma mniejsze klocki. I tak się właśnie zastanawiam, czy teraz robią tylko te głębsze, czy jest wybór (ja moje kupowałam 5 lat temu)
Witam

Mam pytanie pewnie gdzieś się już pojawiło ale nie mogę znaleźć  wiec pytam raz jeszcze 😉

Co powiecie o siodłach skokowych Daw - Mag jeśli chodzi zarówno o użytkowanie jak i jakość. zastanawiam.  Który model jest wg was n ajlepszy ?
Teraz jeżdżę w Prestige jednak zastanawiam się nad kupnem nowego siodła i pomyślałam z racji oczywiście ceny o nowym daw-Magu . Czy jakościowo te lepsze wersje skór odbiegają mocno od Prestiga ??? i jak to wygląda pod kątem wygody ?

Ma ktoś może brązowego daw- Maga , jakl to wygląda po kilku latach ... siodło jeszcze jakos wygląda 😉??

Pozdrawiam serdecznie
ihaa! dzisiaj ma być wysłany mój daw-mag grand prix, ja właśnie będę miała ciemnobrązowego  😜 w stajni już jednego mamy, mój koń je pokochał.

chudapigi, wg mnie jakościowo są świetne - i optycznie są bardzo śliczne, wykończenie też super. Dużo bardziej podoba mi się skóra daw-maga (exclusive), niż Prestiga (macałam modele takie jak GP, Venezja, Top Dressage, Versailes, Elastic, Silver Star, Green Star).

DM Grand Prix jest bardzo wygodny - mówię to ze strony jeźdźca jak i mojego gada kopytnego. Pamsik w niewielu siodłach tak fajnie chodzi i zong, niby zwykły daw mag a mój koń je uwielbia  😍 ja też!

co do wyglądu DM po kilku latach, zdjęć nie mam. Widziałam DM w rekreacji, więc pewnie najtańsza skóra, używany po x godzin, nie czyszczony i wyglądał super ;]
Pół Re-volty teraz będzie miało Daw Maga Grand Prix? 😁
Nie zdziwiłabym się, moim zdaniem to naprawdę bardzo fajne siodło - wyszło im jak nic 😀
Albo daw-maga ogólnie.... po kolejnych przebojach mam ochotę zamówić siodło szyte na miarę gdzieś, gdzie jest taniej niż w equishopie bądź ihaha 😁 Wypada, że daw mag.

Poza tym.... Nirv, osz Ty! Też mam wizję ciemnobrązowego siodła [i rzędu zarazem]! Jak możesz! 😉
Pochwal się później siodełkiem, chętnie zobaczę🙂

Poza tym.... Nirv, osz Ty! Też mam wizję ciemnobrązowego siodła [i rzędu zarazem]! Jak możesz! 😉
Pochwal się później siodełkiem, chętnie zobaczę🙂

Nie Nirv pierwsza miała taką wizję 😉 Ja juz od kilku lat jeżdżę w takim osprzęcie 😀😀 I tak bym chciała kiedyś kupić ujeżdżeniówkę brązową  😍
Albo daw-maga ogólnie.... po kolejnych przebojach mam ochotę zamówić siodło szyte na miarę gdzieś, gdzie jest taniej niż w equishopie bądź ihaha 😁 Wypada, że daw mag.
a ja uparcie bym namawiał na siodło naszego forumowego Bogdana- siodło bardzo nowoczesne, uwzględniające estetyczne fanaberie zamawiającego i anatomiczne potrzeby jeźdźca i konia...na allegro pojawiły się już 3 siodła ludzi, którzy przejechali się na tym które kupiłem od Bogdana...a do tej pory wsiadło na nie tylko 5ciu próbujących...
A czy ktoś z Was może mi coś polecić jeżeli chodzi o siodło skokowe dla "długonogich". Czy jest jakiś model którego nie trzeba robić na zamówienie. Potrzebuję siodła dla jeźdźca szczupłego aczkolwiek b.wysokiego. Próbowaliśmy już kilku siodeł i niestety w każdym kolano wystaje poza tybinkę.
chudapigi moje 5-letnie Grand Prix:
nie dziwi mnie wcale popularność daw-mag'ów grand prix, od czasu jak pierwszy raz pokicałam sobie w tym siodle to każde inne w jakie mam okazje siąść jest jakies bee :P jak dla mnie meeega wygodne i w skoku i podczas rozprężenia i siedzi się świetnie nawet podczas radosnych poprzeszkodowych wywaleń z zadu 😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się