Pilnie poszukuję siodła Euroriding Achat S 18". Ciężko o te siodła na Polskim rynku a jak już się znajdują to 17". Euroridingi nie mają rozmiaru 17,5 a 17 na pewno będzie za małe więc 18 powinna być dobra. Tylko problem w tym że nigdzie nie potrafię takowego znaleźć :/ Może ktoś z Was wie kto takie chce sprzedać lub wie gdzie na niemieckiej stronie mogłabym je dostać w przystępnej cenie? Sprawdzałam ebaya niemieckiego ale cenowo używki po 800 euro minimum godne uwagi, także na nasze to trochę wychodzi 😉 Jakby ktoś miał jakieś informacje gdzie mogę takowego jeszcze szukać albo znajomego który chce sprzedać to będę wdzięczna za pomoc :kwiatek:
ja mam UBO International- jak dla mnie najlepsze siodełko na świecie! do skoków do 100 cm sprawdza się niesamowicie, wyżej jeszcze nie próbowałam. daje świetny komfort skoku, łatwo zabrać się z koniem, a duże klocki powodują że przy bryknięciu nie ma szans na upadek 😉 niestety firma już nie istnieje, na rynku zostały używane wyjątki siodełek tej firmy 🙂 pozdrawiam :3
Moon, zarówno używek jak i nowych, byleby mieściły się w budżecie. Z nówkami mam ten komfort, że będą od razu pod wymiar konia, z używkami będę musiała się na pewno pogimnastykować z dopychaniem. W niedzielę jadę po kieffera do przymiarki.
plunia, miałam Titana z karbonową terlicą, wygodne siodło, pomagające. Siedzisko raczej głębsze, skóra bardzo fajna. Drugie takie siodło zamawiałam dla znajomej, jeździ w nim ciągle, jest zadowolona.
poszukuję opinii odnośnei siodeł Kentaura: Triton i Titan. Widziałam, że były poruszane w tym temacie wątki odnośnie owych siodełek ale nie za dużo informacji z nich wyniosłam 😉. Ja wcześniej miałam Kentaura Juraj Hanulaj II i byłam z niego mega zadowolona. Szukam czegoś baardzo podobnego do tego modelu. Chciałabym się dowiedzieć od osób, które użytkowały te siodełka jakie są pomiędzy nimi różnice? Czy są wytrzymałe? Ponadto co sądzicie o podwójnym lateksie- coś ala biomex - odciążenie kręgosłupa.
Ja powracam do wątku. Z całego serca mogę polecić Bruno, mam model Partition. Skakałam już w tym siodle i jest naprawdę świetne, super leży na moich koniach, po czasie świetnie się ułożyło pode mnie. Przedstawiciel na PL: Łukasz Jończyk, naprawdę warto zadzwonić.
budyń, aż z ciekawości sprawdziłam, czy w ogóle je produkują jeszcze :P Podobnie jak Aga, jeździłam kieeeeeedyś w jednym, właśnie już wtedy wiekowym Forestierze - samo siodło ok, bardzo płaski naleśniczek, miało dość i niski wąski kanał (pewnie przez tę wiekowość już?) no i i miałam wrażenie, że nie bardzo leży na koniu, więc też odczucia z jazdy były takie se.
kahlan, owszem, ten Kieffer to niezły ortopedyk jednak nie przesadzałabym, ja w nim jechałam nawet konkursy 125 pare razy i nie było zle 🙂 skore ma nawet ok. Zależy do czego potrzebujesz, jeśli do takiej jazdy i powiedzmy jakiegoś małego sportu to jest jak najbardziej wygodne i fajne. Jeśli do sportu bardziej to szukałabym czegoś innego. Teraz jeżdzę w siodle które nie trzyma i nie miałam problemu z przesiadka. A moze pomysl o Daw Magu GP? One sa super do zwykłej jazdy jak i do skoków. Nie sa specjalnie drogie a naprawde wygodne 🙂
Edit. budyń ja kiedys przez jakis czas jeździłam w całkiem fajnym forestierze. Cudeńko, ale ja rownież w starszym modelu 🙂
Nie znalazłam żadnej opinii na temat siodła GFS, czy ktoś zna i poleca? 🙂
Ja mam GFS 😉 Bardzo fajne siodło, nie trzyma, jest dosyć płaskie. Bardzo dobrze mi się w nim skakało, do jazdy po płaskim też fajne. Co ważne, jestem długonoga i siedziało mi się w nim super 🙂
Mam ogromną prośbę! :kwiatek: Czy ktoś z forumowiczów przebywa w Niemczech bądź ma kontakty w Niemczech lub też zna język niemiecki i pomoże mi zakupić siodło z niemieckiego ebaya? Będę bardzo ogromnie wdzięczna za pomoc! :kwiatek: Proszę o informację tu lub na pw. Bardzo proszę kogokolwiek o szybką reakcję, bo długo szukałam siodła które w końcu znalazłam i nie chciałabym żeby mi uciekło sprzed nosa :kwiatek:
Poszukaj w ogłoszeniach re-volty, bo jakaś dziewczyna pani.alex z lubuskiego się ogłaszała że ściąga siodła bezterlicowe z Niemiec. Może będzie mogła pomóc?
To ja jeszcze chciałam się dopytać Was o rodzaj skóry, chodzi o siodło Kentaura, czy lepsza jest podwójna skóra cielęca czy ta zwykła? I jak z wypełnieniem? Które lepsze według Was? Czy lateksem, wełniane czy typu sandwich?
Czy ktoś z Was ma w swoim siodle na siedzisku lateks? Bo słyszałam, że działa podobnie jak biomex, czyli odciążająco na kręgosłup.
To i ja sie wcisne z pytaniem o opinie: Moglby ktos moze opisac swoje wrazenia z jazdy w siodle daw-mag Vicky i prestige Joy Jumper? Szukam siodla skokowego na duzego kuca, ale o krotkim grzbiecie. Potrzebuje siodla dosc malego (waze max 47-48 kg) z krotka tybinka (156 cm wzrostu). Stad pomysl aby celowac w kucykowe modele, ale... Jest ich bardzo malo. Ewentualnie co jeszcze polecacie z siodel ktore wystepuja w rozmiarze 16"? Wiekszego siodla na konia nie upchne, dla mnie tez 16" jest optymalne.
LatentPony, miałam u siebie Joy Jumpera na przymiarce i to bardzo fajne siodełko. Mnie się w nim super siedziało i bardzo żałowałam, że wyszło na mnie niestety trochę za małe. Klocki nieduże, ale fajnie trzymające, czułam się w nim dobrze trzymana, ale nie zakleszczona. Skakać w nim nie skakałam, ale w terenie sprawdzało się fajnie. Ogólnie bardzo polecam 🙂
LatentPony, Jakbym miała wybierac, to bym chyba wybrała Prestige. Ewentualnie możesz zerknąć na inne 16-stki (Venezia, Roma) z Prestige - mnie się ledwo nogi mieściły i jakieś takie to siodło... mniejsze niż standard. Choć Joy Jumper pewnie jest jeszcze mniejszy. Podbij do forumowej Kayra. Zdaje mi się, że ona ma dużego kuca i małe siodło skokowe dla niego. 🙂