Forum konie »

Młode Konie

Azbuka, galopadzie chyba chodziło o to ,że to wbrew przepisom.
L1 zaczyna się od 4/6 lat http://dressage.pl/programy/2010/L_1_2010.pdf
wszyscy z osiągami a ja z pytaniem o początki...  🤣

jak było u waszych młodych z równowagą? pytam nie tylko o pracę ale też o obsługę kowalską np.
ogon ma lekko krowią postawę...  🤔 problem z równowagą pojawia się przy podnoszeniu zadnich nóg i teraz "wylazł" przy pracy na lonży i pod jeźdźcem
koń ma 3,5 roku .. jeśli to info coś pomoże..

Moja też ma krowią.
Równowagę wciąż ćwiczymy, są na to ćwiczenia. Polecam tzw. "gwiazdę" z drągów. Górki, pagórki. Dużo zgięć, nawet zwykłe rozciąganie konia, co by postał na trzech nogach przez chwilę, bardzo wiele daje.
Wskazówka: moja siwa lubi zadnie trzymać nisko, wtedy równowagę ma najlepszą.
ceffyl z moich obserwacji wynika.... postawa nóg postawą nóg - nie wiem czy jakoś bardzo mocno na to wpływa.... konie sobie te wszystkie mankamenty urody jakoś rekompensują, uczą się na tych swoich szłapkach krzywych chodzić (oczywiście jeśli nie ma w tym jakiejś strasznej patologii), więc i stać dadzą radę...ale naturalna równowaga to druga rzecz.... Moja 1,5 roczniaczka ma taką ogólną równowagę dobrą, ale przy podnoszeniu nóg zawsze pilnuję, żeby stała na równym, patrzę mniej więcej czy wszystkie nogi mają jakieś podparcie 😉 i podnoszę jej nogę tak wysoko jak jej wygodnie. Wydaje mi się, że niektórzy kowale i właściciele koni robią jeden błąd: podnoszą nogi strasznie wysoko albo pod jakimiś dziwnymi kątami, że ten koń nie wie jak ma stać i w efekcie wierci się, wyrywa. Zanim przyjdzie kowal, koń powinien być nauczony opierania nóg na kolanach (jak ktoś umie, może uczyć trzymania nogi tak jak kowal, między swoimi nogami, ale zaznaczam - to nie jest takie łatwe wbrew pozorom 🤣 wtedy kowal ma ułatwione zadanie, bo koń...rozróżnia kiedy i jak ktoś go trzyma.
no, oczywiście są też konie, które nie chcą stać, bo tak im się podoba. 😉
ceffyl
Postawa nóg raczej ( o ile nie jest skrajnie beznadziejna) nie ma wpływu na równowagę. Niepoprawne podawanie nóg tylnych, strach przed "wyciąganiem" mogą być zwiastunem np, problemów z kręgosłupem. Może po prostu obciążenia są jeszcze zbyt duże, a mięśnie grzbietu jeszcze słabo wypracowane ?
Mój koń ma krowią postawę i nie ma wpływu na  brak równowagi.
ceffyl, no wczoraj się zastanawiałam, jak Wam idzie!! 🙂 nie za wcześnie się martwisz? Przecież Twoje młode, wielkie, długonogie, czwarty tydzień zajazdki się teraz zaczął? Dobrze liczę? 🙂 Tak generalnie z tego co wiem, to równowagę zawsze dobre były spacery w terenie po róznych nierównościach - wedle zasady, by poprawić koniowi równowagę, trzeba go z niej wytrącać i dać mu szanse samodzielnie ją odnaleźć 🙂 Jak on się w ogóle ma? Masz jakieś zdjęcia? 🙂

Sankaritarina, (edit) ten kowal raczej wie, co robi 🙂
Cejloniara, gdyby moja koleżanka też trzymała się tej opinii, to jej koń już przestałby chodzić. A kowal z 22-letnim doświadczeniem.
Averis, ale jakiej opinii? Chodzi Ci o kowala? Ja nie piszę ogólnie, ja byłam przy ostatnich 2 struganiach. Chyba, że piszesz o naszym kowalu.
Dzięki. Dzisiaj ledwo żyję  😵. Niestety chłopak miał brzydki zwyczaj stawania dęba, ze 20 razy na trasie mu się zdarzyło...  🙄

no to tym większe gratulacje!!

a co do krowiej postawy - moje konisko też ma lekko taką właśnie, aczkolwiek równowagę ma do pozazdroszczenia... pytałam się kowala czy warto to korygować i jak, a on powiedział, że skoro tak ma to znaczy, że cały układ ruchu się do tego przystosował przez te lata i dopiero korygowanie na siłę może popsuć koniowi nogi i takie rzeczy to się raczej koryguje u "źrebaków"
Azbuka, galopadzie chyba chodziło o to ,że to wbrew przepisom.
L1 zaczyna się od 4/6 lat http://dressage.pl/programy/2010/L_1_2010.pdf

I ja doskonale o tym wiem, sedziowie również  😉 dlatego Elanda pojechała program konsultacyjnie, ale oceniana była normalnie jak inne konie i wynik miała najlepszy - dlatego napisałam, że wygrała. Bo wygrała  😅
dzięki dziewczyny  :kwiatek: planuję i ukladam sobie już powoli plan działania na powrót siwego 🙂

Cejloniara wcześnie czy nie, ale wiedzy nigdy dość 😀
Cejloniara, to było przemyślenie natury ogólnej 😁 Wybacz dygresję 😉

Karson poszedł do roboty 🙂 Druga jazda na placu od zeszłorocznego zajeżdżania. Z racji krótkiej szyi czeka nas sporo pracy nad zlikwidowaniem dolnego mięśnia i zachęcenia konia do zaokrąglenia szyi.

Na ostatnim był zły , bo miewa zupełne inne zdanie na temat tego jak powinno wyglądać koło
Averis, ale fajnie ze robotacie! kto na was krzyczy? 🙂
Averis, ale fajny Kary! 🙂

edit. literówka
Averis, ćwiczcie ćwiczcie bo jak przyjade to teren trzeba będzie zaliczyć 😉
Widzę, że pomykacie w Isabellce - jaki łęk macie? ja liczę że Klusek się zmieści w to siodło co na mnie czeka u Fazy  😂
Averis
Karson wygląda świetnie !
Averis, nie wygląda jakby to była jego druga jazda na placu  🙂
Moja nowa podopieczna:

Na razie dzicz totalna, parę dni temu przerzucona z biegalni do boksu. Nie potrafi nawet chodzić na uwiązie. Ale wszystko przed nią 🙂
Bardzo fajny kłus. Powodzenia w pracy 🙂
faraa, młoda robi przyjemne wrażenie 🙂
Averis, karson jest super  😍
faraa, dzicz ale za to jaka... 😍
Jak co miesiąc przypomnimy się niesmiało z naszą rudą... 😉

A u mnie po mega opóźnieniach Latika wczoraj po raz pierwszy miała pasażera. Podobnie jak reszta rzeczy nie zrobiło to na niej większego wrażenia  🙄
Człapała w kłusie jak zmęczony życiem rekreacyjny dreptak po całym dniu na placu w upale  😉

Z Caleną gorzej bo ona podszyta wiatrem...  😉 i jeszcze jest na etapie przewieszania się, ale w końcu zaczyna stać przy schodkach bez podskoków przy każdym ruchu którego nie widzi. Obciążanie nie robi na niej takiego wrażenia jak właśnie ruch czegoś za jej głową
kujka, forumowa tuch w końcu wzięłam się za siebie 🙂
fruity_jelly, dziękujemy :kwiatek:
Cobrinha, ee tam- w terenach on jest zaprawiony 😀 Nawet był czołowym w lasku w stępie 😁
armara, Bardzo miło nam to słyszeć 🙂
Wojenka, wiesz, zdjęcia nie mówią wszystkiego- w rzeczywistości były 'momenty', ale dojdziemy do bycia pro 😁 Ale to głównie wina moja i jego nieszczęsnej szyi.
sei, staram się, staram 🙂 Dziekuję :kwiatek:
faraa, na uwiązie może nie umie chodzić, ale luzem robi to bardzo dobrze 😁

Najlepsza fota to ta- jak zwiększyć objętość szyi za pomocą warunków atmosferycznych 😀
Averis, tu to niczym Totilas, bajerek!
W ogóle, śledzę trochę wątek, super, że kary w końcu poszedł do roboty, co za dużo (obijania się) to nie zdrowo!  😉
Moon, to zdjęcie jest fajowe 😁 Muszę robić więcej takich ujęć 😎

Pewnie, że tak 🙂 Tylko ja miałam sporo zawirowań w życiu i teraz jak się uspokoiło troszkę, to koń i ja możemy w końcu wziąć się za siebie. Ale przynajmniej wiadomo, ze skostniał do końca 😁

edit: Cobrinha, wybacz, nie zauważyłam pytania :kwiatek: To Isabellka naszej Marty, pożyczona na ten dzień, bo mierzyliśmy ją na Luncia. Łęk chyba czerwony, ale  o dziwo pasował. Spocił się równo i dobrze leżało.
Averis
😁 BTW jestem ciągle pod wrazeniem zmiany Karego, bo umówmy się jako podlotek to on raczej nie zachwycał. Zmienił się nie do poznania, bardzo na plus i  zdecydowanie wydoroślał. Mam nadzieję, że częściej będziesz go pokazywać 🙂
brzezinka
Wydaje mi się, że rudej przybyło, zaokragliła się i ma zdecydowanie lepszy zad !
Armara, oj tak masz rację, przybyło jej i to głównie zasługa redmillsa. Zmieniliśmy też kowala na panią kowal (zreszta jedną z revoltowiczek) i kobyła zaczeła inaczej pracować zadem, a najbardziej namacalny dowód to to, że po skorygowaniu sposobu rozczyszczania kobyle znikneły całkowicie opoje....
armara, zainspirowałaś mnie do tego porównania 😁 Dziękujemy! :kwiatek: Ja też jestem pod wrażeniem, myślałam, że zawsze będzie takim no... kochanym, ale przeciętnym i niewysokim koniem.

3 miesiące:

Pół roku:

Rok

2 lata

2,5 roku

3 lata

4 lata

5 lat

Dorastanie mu służy 😁
Dorastanie mu służy 😁

Bez dwóch zdań ! Jaki miał "fajny" busz na brzuchu jako roczniak  😂
armara, moim faworytem jest zdecydowanie Karson jako trzymiesięczny źrebak 😁 Dumny potomek rodu osłów.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się