Forum konie »

Młode Konie

crazy, to jest xx?
borowa, stopień rozwoju koścca to w dużej mierze "sprawa" indywidualna każdego konia. co do zmiany zębów- chyba też w jakimś stopniu, nie wiem dokładnie.
Są rasy wolno i szybko dojrzewające, jednym się wzrost koścca szybciej kończy, innym wolniej i to też jest zależne od rasy.
crazy, to jest xx?

Oldenburg, ale po ojcu xx
Dziękuję za odpowiedź. Możesz mi powiedzieć które rasy należą do wolno i szybko dojrzewających? Ja, jako stomatolog, myślę, że oznacza to intensywny wzrost, przynajmniej jest tak u dzieci, bo jak mają komplet nowych ząbków, to ciagle kawał rozwoju przed nimi. Moja kobyła zaczęła zmieniać zęby, ma 2 lata i 10 miesięcy i zastanawiam się czy 3 lata to odpowiedni wiek do pracy, czy bede musiała jeszcze czekać:/
To ja może pokażę jak moja młoda zmienia się w oczach  🤣
Ciekawe w jakim wieku stanie się siwkiem  😲
borowa
Pierwsze zęby, zaczynają wypadać w wieku około 2,5 roku (oczywiście +/-).

crazy
Fajna młoda i te jej długaśne nogi  😍
Hmmm, to w zasadzie w normie. Dzięki za odp  💃
Dlugie i chude.... alez to lobuz jest... tyle ze zaczyna sie coraz lepiej ruszac bo idzie a nie buja sie na boki... juz lapiee cug.. po tym jak na poczatku chce mnie zabic🙂
Dlugie i chude.... alez to lobuz jest... tyle ze zaczyna sie coraz lepiej ruszac bo idzie a nie buja sie na boki... juz lapiee cug.. po tym jak na poczatku chce mnie zabic🙂

Haha. Szykujesz ją do mpmk  👀 ?
Młoda z dzisiejszego treningu 🙂 Prawie gotowa - jeszcze tylko tydzień i jeedziemy na testy !

na MPMK wkkw napewno bym chciala, ale ze starsza planowalam i d*** z tego wyszla, wiec z doswiadczenia nie chce sie nastawiac, ale bardzo bym chciala
MonikaxDna 1 zdjęciu prześlicznie wyszła  🙂

Młody już prawie 4 latek  😉 Ależ ten czas zapiernicza  😁

Pozdrawiamy wszystkie młodziaki .
Czas leci niesłychanie ja nie wiem kiedy z takiego pierdka

wyrosło coś tak wielkiego

W kwietniu bedzie 3 lata
Na spacerze.

"Śmiejem się z ciebiem!"  🤣

Condina, No, no! Daj znać jak tam jej poszło! 🙂

MonikaxD, Może się nie stanie. 😉 Będzie takim jasnym ciapkiem.
crazy
rozumiem, różnie to z końmi bywa, zbyt wiele planować nie można.

gacek🙂
Czas leci  😲 Kawał chłopa  💃

Condina
Młoda jest świetna, trzymam kciuki za Was  🏇
gacek fajne się to zrobiło 🙂 Kurcze  z niego to naprawdę  przystojny osobnik  😍
MonikaxD haha przez sekunde mylalam, ze to kon Remedioss, strasznie podobne!

Gacek przystojniak, oj tak  😎
Dzięki dziewczyny 🙂 teraz czekam na jego rodzeństwo, ciekawe co to wyjdzie.
Katja To prawda są strasznie podobne 🙂😉
Tylko Remedioss jest większy moja niestety kurdupelek jeszcze ;/
Dzisiejszy Junior:

A za półtora tygodnia... 3 urodziny  🤔wirek: Czas leci  😲

Do twarzy mu w tym brązie!  🙂
Założyłam mu ot tak do przymiarki i bardzo mi sie spodobało, nei przypuszczałam, że bedzie pasować  😁
Piękna dupeczka Juniorka ... mrr..

Ja dzisiaj wzięłam kucyka po dłuugiej przerwie do lasu na spacer ... Dżizas .. myślałam, że go zabiję po drodze. Ile to on się nazłościł, bo on chce iść pierwszy, przede mną, nie obok mnie czy za mną. Koniecznie PRZEDE mną. Oj, czeka nas zabawa od początku ...
Miałam to samo jak Młodą wzięłam na spacer. Siwa, po prostu jak tylko zobaczyła, że idziemy w stronę bramy to zaczęła rzucać głową, wściekać się, że chce biegać itd. W połowie spaceru doszłyśmy do porozumienia. Ani nie ma wyprzedzania, ani nie ma biegania jak ja nie chce. Jednakże konisko było zdecydowanie niewybiegane, bo każde zaproszenie do kłusa traktowała galopem. Uszy postawione, koń rozluźniony i heeeeeja.
moj po przerwie tez tak ma tylko jest jeden problem... jego wielkość  😁
Wiosna idzie, konie biegają. 😉 Mój na lonży się powściekał, ale wczoraj pod siodłem już był miły.

I... skończył 6 lat! 🙂
Dokładnie, tylko Stefan nie odpuścił do samego końca  😁 Biorę też pod uwagę, że tą drogą szliśmy pierwszy raz, a jak on idzie gdzieś pierwszy raz , to Stefo musi iść pierwszy i to jeszcze jak najszybciej ... Eh ten dzicz
Dziewczyny! muszę się pochwalić młodym!
pamiętacie, jak jakiś miesiąc temu dodałam 2 filmy z Rudzielcem? od tego czasu zmieniłam sposób jazdy, co prawda mieliśmy ok 10 treningów do tej pory, ale zmiana jest IMO dość duża 😉 ! Rudy zaczął iść do przodu, poszerzył ruch i stał się 100 razy bardziej jezdny!  😅

(na 2 zdjęciu, oczywiście mam świadomość ciągnącego się zadu, ale on dopiero zaczyna bawić się swoim ruchem i czasem plączą mu się nogi 😉 )

Rozmawiałam też z pewą mądrą osobą na temat ustawienia jego głowy i wynika ona z budowy jego szyi a nie ze sposobu jazdy. Staram się wypuszczać młodego w dół, ale często jest to trudne, bo mały szybko traci koncentrację. Macie może jakieś ćwiczenia, które pomogły by mi trzymać go w niższym ustawieniu?

filmiki mam, ale niestety mój laptop się zepsuł i nie wiem kiedy będę mogła je wrzucić. mam nadzieję, że uda mi się coś z nim zrobić...
w każdym razi, miłego dnia 😉
Ententa gratuluje  :kwiatek:

Kokolinka noworoczna, rany ale mi za nia teskno  🙁
http://www.photoblog.pl/kelveza/115869759
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się