Forum konie »

Końskie fryzury, przerywanie czy podcinanie ?

Planeta10 dokładnie, każdy tnie co uważa. Ja tam swoim szczotek nie obcinam :F grzyw też nie, ogony przycinam tylko jak zaczynają ciągnąć po ziemii.
Widzę, że Twoja kobyłka też z długimi chodzi 🙂
i taka mała informacja; ja styl mieszany jestem, ale sie calkiem na west przestawiam
koniczka ja nie wzięłam do siebie, na Holdy kudły trochę nie mam pomysłu

tak kiedys przerwana

z irokezem

a teraz jest takim czupiradłem

przerwana mi sie nie podoba wcale, z irokezem nawet nawet, chyba naj jak były nozycami podcięte

OMG, planeto przeciez napisalam, ze MOIM zdaniem dlugie grzywy wygladaja tak a nie inaczej i dlatego JA utrzymuje krotka grzywe u MOJEGO konia. Kwestia fryzury u koni, jak i u ludzi, jest tylko i wylacznie kwestia gustu.
Sznurka ma taką piękną i grubą grzywę. w irokezie jej ładnie, a teraz może jej po prostu jej wyrównaj tę grzywkę?

Koniczka bez nerwów  😉
Dużo zależy też od urody konia. Mi się konie nazwijmy to umownie: w typie wierzchowo- sportowym nie podobają w długich grzywach. Subiektywnie wyglądają mi wieśniacko, obleśnie, zazwyczaj na mało zadbane.
Ale np fryzy, andaluzy, araby, paso fino, konie prymitywne itp.- koniecznie muszą mieć długie grzywy.

Moja miała brzydką grzywę, miejscowo rzadką, wyglądała jak kobył z pola- a w króciutkiej grzywce jest jej pięknie. No i użytkowo lepiej (a na owady-preferujemy czosnek).

Planeta10

Twoja też mi lepiej w krótkiej grzywie wyglada. Ale ważny Twój wybór- Twój konik.
(Po czym i od czego jest Twoja)
w irokezie chyba najładniej, dodaje jej muskulatury🙂
Ja też nie lubię długich grzyw i ogołociłabym wszystkie kopytne, które by mi się nawinęły pod opiekę  😎
OK, w długiej grzywie ładnie arabom, zimnokrwistym, hucułom i pokrewnym - ale u użytkowego konia powiewające włosie jest upierdliwe. Plącze się w wodze, wsuwa pod czaprak (co może być cokolwiek dyskomfortowe dla konia), zaczepia o ogłowie, rzepy rękawiczek. Pod grubym wiechciem grzywy zbiera się zawsze kurz, piasek z padoku i inne takie.

Na owady bardziej pomaga psikanie albo zapakowanie zwierza w siatkową derkę z kapturem, niż kilka włosków po jednej stronie szyi.

Zresztą, taki przeciętny kuń z zapuszczoną grzywą wygląda raczej dość żałośnie:

a mi ostatnio zakorzenil sie pomysl obciecia grzywy mojemu ogrowi (arab) na cos takiego jak na 4 zdjeciu sznurki, moze ciut dluzej... no i nie wiem, z jednej strony arab z krotka grzywa to dla niektorych profanacja prawie, z drugiej te jego klaki takie nijakie, nie jedwabiste jak u niektorych arabkow, dlugie nie chca rosnac tylko takie byle jakie caly czas mimo odzywek itp.
w czasie jazdy wkrecaja sie w wodze, siodlo... ehhh
no i chyba jakiejs odmiany sie chce po tylu latach  😉
doradzcie cos  🙂

teraz

(ten irokez oczywiscie do odhodowania, az sie "polozy"😉
lhp obciac miszy kudły to zbrodnia!!!!
Czy tzw. loczek dobrze wygląda u koniach z prostą szyją? Bo ja mam niestety wątpliwości, a jestem już prawie zdecydowana, ze jednak ciachamy.

Zdjęcie podglądowe:

Żeby uprzedzić pytania: Koń nie widzi na to oko dlatego wygląda ono tak jak wygląda i dlatego też szyja jest tak słabo umięśniona (ale staramy się nadrobić 😉).

Ihp Ja bym obcięła 🙂
dla mnie kiedyś poronionym był pomysł cięcia na krótko araba a jednak zdanie zmieniłam

lhp dla Ciebie z dedykacją odgrzebałam Chonsu - jak dla mnie świetnie mu w tej grzywie

Dorotheah -moje kare to Polonia wlkp(Poezja-Lombard/Genius)
Obcięłam swojej kiedyś na jeża bo wytarła sobie od żerdzi w jednym miejscu.Fakt,każdy robi to co chce i zgodzę się, że krótka grzywa jest mniej pracochłonna.Zresztą nie ważna jest długość a to czy dba się o grzywę 😉
Ihp
Własnie też przypomniał mi się Chonsu. Jesli arab nie biega na pokazach, a raczej śmiga pod typowo wierchowo, to bym zaryzykowała cięcie. Przy okazji i grzywa moze się wzmocni na przyszłość.

Mia
Ciachajce, myslę, ze bedzie jej ładnie.

Planeta10
Dzięki. A pamietasz pochodzenie matki?
Dorotheah -matka Polonii Poezja(Padwa/Pentagon-Paradoks/Eszelon II)
Hehe Aien dla mnie koń z długa grzywą wygląda niechlujnie i jak niekochany  🤣 długa grzywa tak- ale zapleciona w warkocz.
Burza moim zdaniem nie wygląda niechlujnie :P każdy kocha coinnego

planeta10,
Fajna ta Twoja. Szczególnie na tej drugiej fotce superowo.

Dziękuję Dorotheah .
Z długiej grzywy też można zrobić fajne fryzurki(siateczki itp.).Długą grzywę zawsze można uciąć ,ale aby wrócić do punktu wyjścia trzeba długo czekać.Mnie nie zraża pielęgnacja długiej grzywy,lubię to. 🙂

siateczki MOIM ZDANIEM (zanim padnie ze mam złe zdanie) nie są fajne ani trochę. wykrzywiają szyję i powodują ze wydaje się jelenia. wolę krótkie bo długie dla mnie są niechlujne, niewygodne, i konie w takich grzywach wyglądają na wiecznie skołtunione (mimo rozczesywania itp.) i zaniedbane  ( mówię o koniach typu sp i innych gorąckrwistych nie będących arabami)

długa grzywa dobrze wygląda tylko zapleciona, a ciekawa jestem czy w zaplecionej grzywie jest koniowatemu wygodnie...
o wlasnie cos jak u chonsu mi sie widzi  🙂

sznurka dlaczego, sama widzialas jakie te klaki u niego marne... i przynajmniej uwolni sie od pokazow  😉
Pan Kuc nosi się tak: (BTW - Mia on ma prostą szyję)
Moj sie nosi sredniodlugo. 😉
Nie przerywam, jedynie przycinam.

Zastanawiam sie czy nie skrocic mu troche fryzurki. Jak sadzicie??

... i przynajmniej uwolni sie od pokazow  😉

Sorry, ale ja nie znam Twego konia (nie kazdy przeć go musi znać, tym bardziej nie znając naet imienia), nie wiem jak jest użytkowany, a napisałam tekst dotyczący arabów ogólnie  🙂
sznurka, mi tez sie chyba najbardziej podoba Holda ciachnieta nozyczkami, jak na 1 zdjeciu 🙂

Klami, skracaj! o 1/2 najlepiej 😀

lhp,  i tak na 1/3 grzywy macie irokeza. sciachaj, to tylko wlosy, odrosna. moze nawet mocniejsze i gestsze. no i sama przyznaj ze Chonsu swietnie wyglada w "sportowym garnku"
lhp mi sie Chonsu z tą fryzurą wcale nie podoba, wygląda mało arabsko i mało szlachetnie
przemecz sie do ciepłego, wykąpiesz go, grzywa znow będzie piękna i srebrna

ja go sobie po prostu nie wyobrazam opacholonego, gwałt na jego arabsko ogierzej krwi!

kujka, ja z cięciem poczekam i tak do wiosny
P.S. moj kon wygląda jak czupiradło ale kochaja go wszyscy!

a najgorszym moim grzechem jest to ze hucowi obciełam troche grzywe po kupnie....
lhp, ja chyba tez nie wyobrażam sobie araba z irokezem.
Klami ja  jestem za skróceniem.
gracja03 - nie chodzi o irokeza a o krótką "sportową" grzywe 😉

mi sie Chonsu z tą fryzurą wcale nie podoba, wygląda mało arabsko i mało szlachetnie

szczerze? Chonsu nigdy nie był szlachetny jak na araba...
A w tej krótkiej odmłodniał (choć nie jest stary, to w poprzedniej stajni niektórzy nazywali go dziadkiem:P) i Alice ma mniej problemów z grzywą 😉
no ale oczywiście o gustach się nie dyskutuje :kwiatek:

lph odczekaj aż irokez się położy i wyrównaj resztę do odrośniętego irokeza 🙂
Chonsu też miał tego 'pokazowego' irokeza kiedyś 😉
Ja uważam że niektórym koniom lepiej jest w długiej a niektórym w krótkiej , uważam że długą grzywę mogą mieć konie które mają z przodu długą grzywkę inaczej wygląda to trochę dziwnie tak jak u mojego.
Mój koń ma bujną gęstą grzywę ale grzywki nie mogłam się nigdy dohodować większej niż na tych zdjęciach dlatego jestem na TAK dla cięcia mu grzywy proporcjonalnie do grzywki.

Kiedyś było tak :

na wakacjach było tak

a teraz jest troszkę krócej 🙂 i jest Ok
ja wczesniej nie wyobrazałam sobie jak bym mogła ściąć taką piekna gesta i dlugą grzywe u mojej Orchidei
przez wystawe jednak zostałam do tego zmuszona
i dobrze
w październiku obciełam na zero teraz jest juz prawie laząca
Ihp - arab nie arab - i tak juz swoje lata ma i cale życie smigał w długiej . Grzywa szybko odrasta i nim sie obejrzysz za rok bedzie miał długa
ja bym ścieła - tak z ciekawości co ci zależy
arabiszon z irokezem, na zdjęciach zaraz po ścieciu, aktualnie wygląda na prawdę fajnie. Wcześniej wścieklizny dostawałam jak mi się polątało w ręce.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się