Forum konie »

popręg

Jeśli zacznie pracować "przytyje" w mięśniach. Ja bym brała 60, tak na zapas, w razie gdyby był za krótki zawsze może jeździć z przedłużką 😉
Czy ktos moze mi polecic gdzie moge dostac Kavalduo 60cm ? Najlepiej w jakims sklepie w Warszawie...
dziekuje za odpowiedzi 😉
niestety z Yorka jest tylko albo 55cm albo 65 cm... niestety nie ma 60 ;/  a na te popregi po 100 zl mnie nie stac...przynajmniej teraz po swietach a pozyczony popreg musze oddac. Mam wiec nadzieje ze to 65 cm bedzie dobre jesli nie uda mi sie zdobyc 60 uzywanej tanio...
jeszcze raz dziekuje 😉
Dla konia, który łatwo się obciera od standardowych popręgów lepszy będzie Mattes Anatomiczny czy Asymetryczny?  👀
mam takie małe pytanie odnośnie popręgów neoprenowych
kieffer vs fairplay? który wypada lepiej - taniej na pewno fairplay ale nie wiem czy się opłaca, a chciałabym jakis fajnej jakości, przepuszczający pot. 🤔
potrzebuje popręg z gumami bawełniany profilowany... ktos wie gdzie takiego szukac?
Znalazłam tylko bawełniany profilowany bez gum
mi też się udało znaleźć tylko takie, i chyba zostane przy tej opcji.
a liczyłam ze moj wymysł jest możliwy do dostania 😵 trudno. dzięki za pomoc :kwiatek:
Czy ktoś z Was ma może popręg wszechstronny asymetryczny Daw- Maga? Jak się spisuje? W jakim sklepie mogę znaleźć taki popręg? Niestety Google zawiodło... :kwiatek:
Czym się różni popręg anatomiczny od asymetrycznego?
I co jest asymetryczne w popręgu asymetrycznym?  😉

Bo patrząc na zdjęcia tych popręgów, to anatomiczny ma mniejsze te wygibasy wszystkie  😉

Asymetryczny z kolei tak wygląda.

Na pewno ma to jakieś znaczenie w użytkowaniu? Czy tylko nowy chwyt marketingowy?
I dlaczego nie ma takich popręgów w wersji wszechstronnej, coś mogłoby nie grac?
Jak poprowadzisz linię przez środek tych popręgów, to zobaczysz, że anatomiczny jest taki sam po obu stronach- nie ma znaczenia, jak go założysz na konia. Asymetryczny może być tylko w jeden sposób założony.
Dla mnie ma tak samo większy 'brzuszek' z jednej strony, choć mniej innych udziwnień.  😉 Asymetryczny dodatkowo ma te końce powyginane. I to jest ta różnica? Pomaga to w czymś?
aa fakt, mi bardziej chodziło o to, że ten asymetryczny ma jakby przesunięty środek ciężkości. Ten anatomiczny ma brzuszek, ale jak poprowadzisz linię przez środek to tyle samo popręgu jest za i przed linią. W tym asymetrycznym mam wrażenie, że przesunięte jest mocowanie popręgu.

aaa, namieszałam - teraz popatrzyłam dokładniej i wg mnie w anatomicznym ten szeroki brzuszek idzie do tyłu konia, a w asymetrycznym - do przodu.
No właśnie bardziej na logikę to w anatomicznym ten duży brzuszek powinien iść do przodu, wtedy są te wcięcia/łuczki na łokcie konia? Dobrze myślę?
Tobie ten starszy typ popręgu Rudego obcierał, tak?  Może właśnie przez tą lepiej wyprofilowaną część ze sprzączkami jakoś to poprawili.

Użytkuje ktoś taki popręg asymetryczny? Jak poprawnie go zapiąć?

Wybaczcie, ale starej babie się nudzi to szuka problemów  😁
Ja użytkuje asymetryczny jak jeżdżę w ujeżdżeniówce i powinien być zapięty do przodu kułeczkiem według zdjęcia, czyli duży brzuszek idzie w strone łba konia, a te trzy małe w strone zadu. Mam nadzieję że dobrze wytłumaczyłam  :kwiatek:
Czyli rozum dobrze mi podpowiadał  😉
Dziękuję arivle za rozwianie powstałych wątpliwości.
Odkryłam dzisiaj przypadkiem że popręg passiera ma sprzączki sprengera  😲
a co w tym dziwnego? siodła daw mag w najlepsiejszej wersji tez mają maszynki sprengera
Nie wiedziałam  🙄
ciekawe info dot dopasowania popręgu 🙂
http://www.dreamteamproducts.com/torsion-products-girths.php
Bardzo ciekawy artykuł. I nie poleca podkładki typu MATTES.

"It would be better to find a saddle and one suitable numnah or pad that fits properly so that you don’t have to ride like the “Princes on the pea” with lots of numnahs that compress once you sit down."

Dlatego też chce kupić popręg z gumami po obydwu stronach.
I nie poleca podkładki typu MATTES.

"It would be better to find a saddle and one suitable numnah or pad that fits properly so that you don’t have to ride like the “Princes on the pea” with lots of numnahs that compress once you sit down."

Nigdzie nie ma takiego zdania, że nie poleca podkładki typu Mattes.
Dokładnie tłumacząc:" Lepiej znaleźć siodło i jeden pasujący czaprak lub pad, że nie będziesz musiała siedzieć jak Księżniczka na ziarnku grochu, niż wiele podkładek, które spłaszczają się kiedy siadasz w siodło".
Całe zdanie napisane w kontekscie, dlaczego mamy luźny popręg.
Dokładnie jest napisane żeby nie dokładać więcej warstw niż czaprak pod siodło. I ja do tego reflektuje ponieważ jak miałam podkładke czułam się wyżej jak "Księżniczka na ziarnku grochu"  😁
ja juz chyba nie umiałabym jezdzic z samym czaprakiem. przyzwyczaiłam się, że coś pod siodłem być musi - czy to mattes czy glut. chociaż nie ukrywam  ze zdecydowanie wygodniej jezdzi mi się z mattesem, nie wiem jak odczucia konia 🙂
Mattes jest tylko dobry jak siodło jest za szerokie. Niestety dużo osób kupuje bo ładnie wygląda  🙄

a propos dopasowania popręgu- krótki filmik, ale myślę, że zawiera trochę cennych informacji
Ktoś posiada popręg KENTAURa?  👀 Podoba mi się model Monaco

:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się