KuCuNiO, Ruda też mi się obcierała od popręgów ujeżdżeniowych. Przerabiałyśmy jakiś no name, Daw-Maga profilowanego, futro Mattes'a, a w rezultacie okazało się, że jedyny słuszny popręg to ten od pasa do lonżowania (futerkowy). :/ I w takowym jeździmy.
Ostatnio mój kuc zaczął się strasznie obcierać od popręgu. Nie wiem dlaczego. Popręg mam ten sam od 2-3 lat (skórzany, miękki, profilowany od Rymarza, z gumami) i nigdy nie miałam takiego problemu. Na początku myślałam, że może niedokładnie go wyczyściłam albo coś, ale po każdej jeździe jest obtarty z dwóch stron (nie jest to duze obtarcie, ale jednak..). Co z tym można zrobić? Smaruje mu to po jeździe maścią na obtarcia, mam taki ochraniacz na popręg eskadrona z climatexem, moze to by pomogło? Popręg jest czyszczony codziennie wiec to nie dlatego, że jest brudny itp. Ach, jeszcze dodam, ze miał tygodniową przerwę w jeżdżeniu i obtarcie całkiem zarosło. Dziś wsiadłam po tygodniu i znowu się obtarł...
A Kucykowi nie powiększył sie czasem brzuch? Czasami jest tak,że brzuch konia spycha popreg na łokcie i wtedy koń sie obciera bez znaczenia jaki to popreg.
Kucunio, a nie rozbudowal sie plecami kuc ? U mojego obcieranie sie od popregu to byl pierwszy objaw tego, ze siodlo robi sie za waskie.
Ja mam skórzanego Prestiga i przez jakiś czas było ok, ale też zaczęła mi się kobyła obcierać - tylko, że z jednej strony, po przepięciu trochę inaczej (popręg jest profilowany) - z drugiej strony. Myślicie, że to też zaczyna świadczyć o za wąskim siodle? Tak jakoś mam obawy, bo mi ostatnio nawet Anka wyjechała. Ale sprawdzaliśmy z treserem i wszystko niby ok z siodłem 🙄
caroline, mogłabyś napisać coś więcej o tym popręgu Bucas? :kwiatek:
ale co więcej? 👀 materiał jest przyjemny w dotyku, popręg dobrze się układa na koniu, łatwo się pierze.
co do dyskusji o popręgach profilowanych - miałam kiedyś profilowanego prestige'a, też dobierany ze względu na przeboje z siodłem. ostatecznie okazało się, że na moim koniu zdecydowanie lepiej leżą popręgi węższe, a rozwiązaniem problemów z siodłem było jego poszerzenie, popręg nie pomógł ani pomóc nie mógł.
a co do długości podkładek pod szlufkami - przejrzałam fotki dawmagowskich popręgów ujezdzeniowych i totalnie mi sie nie podobają tak długie podkładki (to jest niefunkcjonalne po prostu). zdecydowanie wolę takie rozwiązania jak w popręgu schockemohle.
Kuc napewno nie przytył, bo schudł więc jeżeli to jest przyczyną to niedługo problem powinien się rozwiązać. Siodło ma dopasowane idealnie, włącznie z czaprakiem i żelem wszystko leży bardzo dobrze. Ostatnio już mniej się obciera, jeżdżę normalnie, jeszcze jakieś ślady mu tam zostały, ale nie do krwi, a po jeździe nic się nie pogarsza. Także na ten moment (odpukać) jest dobrze:-)
No fakt, przecież tych popręgów sympateksowych z żelem i neoprenowych to jest nieskończoną ilość, w dodatku prawie każda firma często ma kilka modeli i rodzajów takowych. Rzadko kto wprowadza własny patent - oczywiście poza ceną. Bo ceny to wszyscy wykombinowują inne. 👍
A ja mam pierwsze przemyślenia nt. użytkowania popręgu Daw-Maga, który kupiłam. Kupiłam ten model: http://www.amigo-konie.pl/product_info.php?products_id=3658 i nie polecam. Jest tak skonstruowany, że praktycznie nie ma szans, żeby nie obcierał. Mój koń nigdy się od żadnych popręgów nie obcierał, zawsze w skórzanych - ten jest pierwszym, który na obu stronach porobił mu ranki. Ten popręg jest łączony w dość dziwny sposób i nie ma zupełnie gładkiego brzegu. Szczerze mówiąc, miałam nadzieję, że jednak Daw-Mag przemyślał to i obcierać nie będzie. Teraz już wiem, że tak i pomimo, że nie znoszę wszelkiego rodzaju podkładek to nie mam wyjścia 🙁
jeździł ktoś może w popręgu nowak-center? Szczególnie chodzi mi o te z fartuchem. Trzymają się jakoś? O bryczesach się naczytałam złych opinii.. Korzystałam z szukajki, ale nic nie znalazło :kwiatek:
Kuc napewno nie przytył, bo schudł więc jeżeli to jest przyczyną to niedługo problem powinien się rozwiązać. Siodło ma dopasowane idealnie, włącznie z czaprakiem i żelem wszystko leży bardzo dobrze. Ostatnio już mniej się obciera, jeżdżę normalnie, jeszcze jakieś ślady mu tam zostały, ale nie do krwi, a po jeździe nic się nie pogarsza. Także na ten moment (odpukać) jest dobrze:-)
Moj obciera sie tylko z jednej strony od skorzanego.. ale nie zawsze.. jak jest upalne lato.. i skora sie mocno poci wtedy zauwazam otarcie.. w dziwnym miejscu... Zapinam lekko popreg, wyciagam go za nogi do przodu duzo skory i dopieor dociagam. A problemu nie ma w neoprenowym popregu.
Mi się Holda obcierała masakrycznie od popręgów bardzo trafiony był kieffer taki profilowany, ze śmiesznego materiału Z kavalkade neoprenowym też nie było źle Wszelkie skórzane w jej przypadku okazały sie nieporozumieniem a przewaliłam tego troche, prestige, stubbeny i inne wynalazki dla mnie nr 1 jest popręg mattesa, no i ma odpinane futerko!
Udzieli mi ktoś porady? :kwiatek: Szukam jakiegoś dobrego (taniego) popręgu do siodła wszechstronnego, który nie będzie obcierał mi konia i wytrzyma dosyć długo. Ktoś coś poleci? 👀