Ze strunami i gitarami jeszcze jedno ostrzeżenie, nie z mojego doświadczenia: Jeśli kolega nastroi każdą strunę na ten sam dźwięk, to nie jest łatwym nastroić z powrotem dobrze.
Jeśli wstawicie jajko na twardo, nie zmieniajcie planu śniadania 🤣 Nic to, oświadczyłam rodzinie, że widocznie czuję się uciśniona, skoro podświadomie doprowadziłam do wybuchu bomby! Rozwija się we mnie terroryzm?
Nigdy mając pod opieką małe dziecko <w moim przypadku nie jest to codziennie ale raz na jakiś czas zdarza mi sie zajmować dzieckiem sąsiadki> nie bierzcie się za prasowanie czegokolwiek, mała zaczęła płakać, ja zostawiłam żelazko na koszuli i pobiegłam zająć sie dzieckiem... 😅 dziecku nic sie nie stało, tylko cieszyło się jak fajnie leci dym, a koszula niestety ucierpiała. 🙁
Jeśli macie w kuchni szafkę z dużymi szufladami, w której są ciężkie rzeczy, nie otwierajcie przy sprzątaniu wszystkich szuflad na raz. Jeśli szafka nie jest przykręcona do podłogi, wyląduje na was...
Średnio rada, ale muszę się tym podzielić - straszne jest to, że w sesji wydaje mi się to ciekawe 🏇 Większość miast lokowana była w Polsce na prawie niemieckim, na wzór magdeburski czy lubecki. Niewiele (np. Nysa czy Racibórz) na prawie flamandzkim.
Jeżeli parkujesz samochodem z przyczepą w bardzo ciasnej przestrzeni dwa razy upewnij się że koleżanka, która miała cię nakierować na pewno usłyszała twoją prośbę! Jeżeli się nie upewniłeś, to nie wjeżdżaj tyłem, beztrosko manewrując w owo bardzo ciasne miejsce, bo może się okazać, że stanąłeś 5 cm od betonowego muru 😵
Jadąc po nieogrodzonej łące na oklep na kobyłce rolnika pamiętaj włożyć jej wędzidło w pysk i dobrze przywiąż drugą stronę postronka do wędzidła. Raz jechałam na samym kantarze, innym razem zaś w kłusie nagle jechałam z jedną wodzą i mogłam skręcać tylko w lewą stronę. 🤣
jak nie umiecie jeździć to nie wsiadajcie na konia, którego nie znacie, wiecie że jest mega czuły na łydki, a pół życia jeździliście na szkółkowych koniach do pchania. a już tym bardziej bez rękawiczek 😵 albo nie galopujcie, jak koń porządnie nie chodził baaaardzo dawno 🤣
Nie myjcie okien w Boże Ciało, bo ugruntuje to złą opinię sąsiadów o was. A jak już myjecie to w okularach. Psiknięcie przez pomyłkę Cif Power Cream zamiast płynem do szyb udaremnia zamiar umycia szybko i dyskretnie. Za to zapewnia masę ćwiczeń w machaniu rękami. Okulary pomagają też odróżnić kabel od anteny od suchej winorośli przy obcinaniu tej ostatniej. 🙁
Nie zostawiać płynu do naczyń na patelni stojącej na kuchni (żeby tłuszcz się rozpuścił) - dziadek na pewno pomyśli, że to olej i usmaży na tym naleśniki 😵
Unikać jazdy komunikacją miejską mając na głowie 30-centymetrowe kolce z włosów, współpasażerowie mogą stracić oczy...
Lepiej nie wciągać nosem pieprzu w celu pozbycia się kataru; katar co prawda znika, ale wrażenie jest jakby razem z nim traciło się sporą część śluzówki
Robiąc przewroty na trawniku sprawdź 10 razy czy nie ma na nim patyków...
... a robiąc przewroty z mieczem pilnuj, żeby jelec (ten poprzeczny element przy rękojeści) nie znalazł się pod twoimi plecami (siniak na pół pleców 😂 )
Nie hamuj rowerem prosto w OGROMNEJ błotnej kałuży. Zatrzymasz się na drzwiach stajni.
Jak na zakręcie jest żwirek, też nie hamuj. Zatrzymasz się na płocie sąsiada. 🏇
Jeśli zdarza ci się zmieniać auta, staraj się ogarnąć, czy aktualnie prowadzisz manuala, czy automat. Automat w pozycji Drive puszczony z hamulca na światłach będzie jechał do przodu. Panika gwarantowana 🤔wirek:
... a robiąc przewroty z mieczem pilnuj, żeby jelec (ten poprzeczny element przy rękojeści) nie znalazł się pod twoimi plecami (siniak na pół pleców 😂 )
Przewroty przez bark? 😉 Podstawa we wszystkim! ..a jak fajnie się je robi z bronią palną albo ze schodów!
Jeśli ekipa właśnie ociepla wam budynek, to nie odkurzajcie w samych stringach i staniku. Chyba, że jesteście zdesperowanymi starymi pannami 😉
Umarłam!!! Przypomniało mi się, jak prosiłam mamę, żeby mi pomogła sukienkę ściągnąć. Przecież nie będę w stringach paradowała po domu, to ręcznik na biodra zarzuciłam. Mama- ręce do góry. Ja podnoszę, a ręcznik- siuuuu, na dół. Nie byłoby nic śmiesznego, gdyby nie to, że stałam naprzeciwko... Otwartych drzwi wejściowych, w które właśnie wszedł... Mój brat. 😵
Ot, taka kowalska rada- przy oparzeniu nie chłodź danego miejsca, tylko wręcz przeciwnie- jeszcze mocniej ogrzej. Bąble będą, skóra zejdzie, ale ślad po oparzeniu nie zostanie. Sprawdzone na własnym, poparzonym od ogniska palcu 😉
jak przekonać mamę żeby ona zapłaciła za książki a nie ty. -kupisz mi tę książkę? proszę (tutaj trzymamy w ręku jakąś mądrą książkę) -no ale po co ci ta książka, nie możesz sobie sama za nią zapłacić? -nie to nie, to kup mi tę (tutaj bierzemy do ręki Radość seksu) działa 😎
Nie sięgajcie po widelec do suszarki na sztućce bez patrzenia na nią, bo nabijecie się małym palcem na bardzo ostry nóż i zrobicie głęboką ranę w palcu. Później zdecydowanie nie zaglądajcie do środka rany i nie mówcie do taty (ratownik medyczny): "Tato! Widać mięsień!", bo zrobi Wam się słabo...
jak przekonać mamę żeby ona zapłaciła za książki a nie ty. -kupisz mi tę książkę? proszę (tutaj trzymamy w ręku jakąś mądrą książkę) -no ale po co ci ta książka, nie możesz sobie sama za nią zapłacić? -nie to nie, to kup mi tę (tutaj bierzemy do ręki Radość seksu) działa 😎
robakt, matko kochana, mi to nawet nie zdążyłoby się zrobić słabo, bo już bym dawno plackiem na ziemi leżała 😵
Jeśli biegniecie z jakimiś materiałami opatrunkowymi do mamy, która opatruje krwawiącą siostrzenicę ( mały wypadek na rowerze), to nie lećcie na łeb na szyję po stromych schodach, bo bardzo prawdopodobne, że zaraz sami będziecie potrzebować pomocy 😉
tak a propos wypadków i okaleczeń... nie biegajcie z nożem/ostrym widelcem i innymi kaleczącymi przedmiotami. zwłaszcza po schodach. i dla tych 18+: zwłaszcza pod wpływem. nie z autopsji 😁