Forum konie »

Kącik Ujeżdżenia

DressageLife to i tak hardkor, ja znam taki przypadek jedynie z C, ale to był koń na poziomie GP i amazonka na poziomie L. I w nudnym C3 nagle pojawiły się pasaże, piaffy, a nawet zmiany co tempo 😉
kiedyś dostałam arkusz ocen, gdzie wszędzie były 6. miałam ochotę iść i sędziemu wepchnąć go do gardła, bo to dla mnie tak jakby w ogóle nie patrzył na przejazd. nie mam konia, który wszystko robi tak samo, coś robimy na 5, coś na 6, są rzeczy na 4, zdarzają się na 7. jest tak jak mówicie, że w polsce sędziowie oceniają tak jakby były tylko dwie oceny 5 i 6, 7 to prawie jak 10 😉

edit: literówka
Hi hi, teraz pojawia się jeszcze magiczna ocena co wszystko załatwia 6,5 :-)
Po obu bokach? Chyba za duży zbieg okoliczności.

Skąd wiadomo, że po obu stronach? Oba zdjęcia pokazują tylko prawy bok konia.
http://www.eurodressage.com/equestrian/2013/04/02/michal-rapcewicz-gets-yellow-card-2013-cdi-w-zhashkov  - ''His Polish warmblood Randon had bloody spur marks on both sides''
O, dzięki. Nie doczytałam 🙂
Hi hi, teraz pojawia się jeszcze magiczna ocena co wszystko załatwia 6,5 :-)

O tak, 6,5 to jakaś magiczna nota,mój dostał za kiepskie przejście tyle,i tyle za świetny galop wyciągnięty, ta ocena ma chyba nieograniczoną rozpiętość  😀iabeł:
Kiedy z tymi ocenami na zawodach to w ogóle bywa ryfa. Kiedyś sekretarzowałam na zawodach w Kuźni Nowowiejskiej, zawody CDI, więc nie jakieś podwórkowe. Przejazd dowolny, jeździec się ukłonił, koniec... a nam w arkuszach zostały jeszcze dwa wolne okienka. Yyyyy.... Sędzia się pyta: A koń w ogóle robił łopatkę w prawo? - No robił, odpowiadamy z koleżanką, która wpisywała oceny w arkusz (ja klepałam je online na laptopie). - Yyyy, no to niech będzie 6.
Drugi element - już nie pamiętam co to było - też dostał 6tkę.

😁

Tak swoją drogą, to był polski sędzia. Świetnie się pracowało z sędziami zagranicznymi, bo oni przy wszystkich elementach starali się podawać nie tylko ocenę, ale również za co to było: za mało, za dużo, zgubił rytm, schował się, za mało płynności w przejściu. Taki arkusz fajnie na pewno po zawodach poczytać 🙂
Kiedyś jechałam towarzysko-kiedy klacz była świeżo gotowa na zawody,przejazd C-3 w trakcie MP paraujeżdżeniowców- sędziował Anglik,cała karta po angielsku ze szczegółową oceną każdego ruchu i ogólnym komentarzem w którym między innymi napisał "this horse shows a lot of power but also a lot of tension, you must work on (...) i szczegółowy opis co trzeba poprawić.Było mi bardzo miło że po pierwsze tak konstruktywnie ocenił i dobre rzeczy,i te złe-oraz że chciało mu się tak szczegółowo opisać co ogólnie widzi.Mam nadzieję że polscy sędziowie też kiedyś tacy będą-a nie sędziują od przypadku do przypadku...
Pytanie...
Randon został zdyskwalifikowany po przejeździe po opinii stewarda. OK, takie ma prawo.  Ostrogi były czyste.  Hmmmm....  Oznacza to, że sędziowie w ilości 5 sztuk pozwolili przejechać mu cały program... Zdjęcie które obiegło cały ujeżdżeniowy świat jest zrobione w czasie jechania czworoboku gdzie OCZOJEBNIE widać plamę czerwoną, dużą i bezdyskusyjną w miejscu którego trudno nie zobaczyć.
Więc ja się pytam, 10 sztuk oczu, które widzą konia z bliska, oceniają jego ruch każdy przecież i nikt tego nie zauważył???  Dlaczego nie było dzwonka w czasie przejazdu, tak jak u Kaśki, czy Adelindy?
Ale w tym sęk z "wiecznymi szóstkami", że Nie Trzeba przy nich wpisywać komentarzy. Gdybym się zakładała 🙂 założyłabym się, że wymóg komentarza Zawsze natychmiast rozszerzyłby stosowaną skalę ocen 🙂.
Kiedyś przyszedł mi do głowy taki pomysł, że skala ocen w ogóle powinna się zmienić - na punkty ujemne i dodatnie, z uzasadnieniem za co minus, za co plus. Wtedy byłoby widać sędziowanie "aby aby" przy masie zerowych arkuszy 😀
Pytanie...
Randon został zdyskwalifikowany po przejeździe po opinii stewarda. OK, takie ma prawo.  Ostrogi były czyste.  Hmmmm....  Oznacza to, że sędziowie w ilości 5 sztuk pozwolili przejechać mu cały program... Zdjęcie które obiegło cały ujeżdżeniowy świat jest zrobione w czasie jechania czworoboku gdzie OCZOJEBNIE widać plamę czerwoną, dużą i bezdyskusyjną w miejscu którego trudno nie zobaczyć.
Więc ja się pytam, 10 sztuk oczu, które widzą konia z bliska, oceniają jego ruch każdy przecież i nikt tego nie zauważył???   Dlaczego nie było dzwonka w czasie przejazdu, tak jak u Kaśki, czy Adelindy?

Zastanawiam się nad tym już od 2 dni 😀 Plama jest okropnie widoczna,a zresztą co do grzyba : faktycznie Randon miał zakażenie 🙂 Ale w zachowaniu stewarda dopatruję się dużo nieobiektywizmu,żeby nei nazwać tego inaczej-bo jak wytłumaczyć fakt krwi od ostrogi...z czystą ostrogą?
Lostak skąd wiadomo, że ostrogi były czyste?Raportu  ch.stewarda nikt z nas nie widział, tam takie coś będzie opisane.
Pytanie drugie-czy Ch.Steward był akurat na rozpr, czy dyżurujący steward dopiero potem poinformował ch st o śladach i dopiero po przejeździe to oglądał?
Czy sędziowie rzeczywiście nie widzieli tych śladów i czekali do końca przejazdu, czy było to zachowanie na korzyść zawodnika na zasadzie" nie dzwońmy- skończy obejrzymy dokładnie"?
jest kupa dziwnych pytań...
Karla.  Powiem tak.  wiadomo. nie od mIchała.
na rozprężalni były cztery!!!!! wooow, porywająca ilość, konie GP... trudno przeoczyć konia.  widzisz zdjęcie???, widać krew, wielką ku...wa plamę na boku konia! każdy ślad krwi w czasie przejazdu musi być natychmiast wydzwoniony.

nikogo nie bronię, ale cholera, nie chcę również oskarżać.
Karla.  Powiem tak.  wiadomo. nie od mIchała.
na rozprężalni były cztery!!!!! wooow, porywająca ilość, konie GP... trudno przeoczyć konia.  widzisz zdjęcie???, widać krew, wielką ku...wa plamę na boku konia! każdy ślad krwi w czasie przejazdu musi być natychmiast wydzwoniony.

nikogo nie bronię, ale cholera, nie chcę również oskarżać.

Nie wiem ile koni było, nie wiem jaki komisarz wtedy akurat miał dyżur, dlatego pytam- bo wiem jak to może wyglądać w praktyce, grupa komisarzy FEI a szef w stajni na MCP i bieganie, latanie i decyzja dopiero po kilku minutach - czasem już po wpuszczeniu na parkur/czworobok.
widzę zdjęcia, widzę ślady krwi i dziwi mnie, że nie było dzwonka. Skoro masz szerokie info to może wiesz czy żk pojawiła się tuż po przejeździe czy była skutkiem czegoś innego niż plam?
I także nikogo nie bronię i nikogo nie oskarżam, interesują mnie tylko aspekty pracy, roli komisarza i całego dobrostanu konia- każdego. Dlatego pytam, bo niejasności i dziwnych rzeczy widzę tu kilka...
Ja też pytam...bo zdjęcie jest zrobione NA czworoboku w czasie przejazu. linia środkowa, pasaż.

edit: a koni były cztery, bo tylko 5 szł0 GP😉 są w wynikach...
Marzy mi się widzieć wypełnione arkusze z uwagami 🙁...

Marzy mi się sekretarz, który zapisze chociaż 1/3 uwag... każdy kij miewa 2 końce  🤣
u nas na DS są uwagi i oceny, tzn. może przesadzam bo ujeżdżenie jechałam raz na 2 dniowych zawodach- uwagi w każdej kratce, i jeszcze podsumowanie poza tabelką nad czym pracować w domu i co do poprawy, a było tego wiele  🤣

mnie się marzy arkusz z ocenami innymi niż 5/6 (już nawet wolę 3 dostać za coś...) i z sensownymi, wnoszącymi coś uwagami. mam problem z rudym, że w galopie wpada dupą do środka jak nie upilnuję i w programach, gdzie popełniałam ten błąd, tylko JEDEN sędzia zaznaczył mi o co chodziło. wszyscy 5/6, ale tylko jeden wpisał, że dupa była w środku i koń krzywy.
moim najlepszym arkuszem pod względem uwag i zaangażowania sędziego jest arkusz z *uwaga* zawodów towarzyskich, które gościnnie sędziowała Pani Wanda Wąsowska 😉
Ja siedząc w budzie na ZO w tamtym roku, podczas przejazdu CC, bodajże Kur, jako sekretarz usłyszałam magiczne wytłumaczenie:
"Dlaczego 6? A, bo niby wykonane, ale na międzynarodowe to się nie nadaje"  👍
Perlica, to jakiś cud bo ja mam wyjątkowo delikatnie opisane arkusze. A co najzabawniejsze, jak porównam dwa arkusze od dwóch sędziów to mam wrażenie, że w równoległej rzeczywistości drugi przejazd jechałam. Ja rozumiem, że z dwóch miejsc itp. ale raczej chyba nie może być aż takich różnic 😉.
Przy czym szczytem już w jednej p-tce jest opis dwóch sędzin tego samego zagalopowania:
1. Słabo, płasko  - 6,0pkt.
2. Bardzo dobrze, pod górkę  - 6,0pkt
Magiczna punktacja...
i to jest dowód na to, że ocena z ujeżdżenia nie jest obiektywna. Dla jednego sędziego 6 to słabo dla drugiego dobrze. W skokach chociaż wszyscy widzą czy koń zrzucił czy nie i w jakim czasie przejechał :P
Moją najciekawszą oceną było 0 pkt, za wykonanie lotnej zmiany przed literą (fakt, dwie foule przed) zamiast "w" literze 🙂
Trochę poczytałam na ten temat i sędzia nie miał prawa postawić 0 za złe, ale wykonanie elementu 🙂 To ci dopiero kwiatek 😉
i to jest dowód na to, że ocena z ujeżdżenia nie jest obiektywna.

to chyba oczywista oczywistość dla kogoś, kto zrozumiał na czym polega ujeżdżenie - nic odkrywczego... szczęśliwie, są inne też inne dyscypliny jeździeckie z większym obiektywizmem, więc można się przebranżowić, jak się komuś nie podoba...
Ja kiedys u jednego sedziego wygralam, a i drugiego bylam ostatnia, z jakas 15 pkt czy wieksza roznica, po czym sedzia czeski powiedzial ze mialam pecha bo startowalam jako czwarta ! 😲
Ja kiedyś dostałam u jednego sędziego 6,5 za żucie a u jednego 4 z komentarzem "brak żucia".
carmina, oczywiście, że trzeba przyjąć i zrozumieć, jak bardzo nieobiektywna to sprawa jest. Niemniej jednak człowiek by chciał wiedzieć, w którym kierunku choć iść 😉.
A tak na serio to mam nadzieję namówić u nas przy organizacji zawodów (zdaje się, że to już w maju), żeby zaprosić przynajmniej jednego sędziego z dużym doświadczeniem w większych zawodach 🙂. Co z tego będzie - jeszcze nie wiem 😉
epk, jak pisałam że jechałam raz tylko ujeżdżenie i arkusze mam zapisane jak elaborat, ale ja jeździć nie umiem więc dlatego, oceny miałam różne od 4,5 do 7 ( tzn jedna 7 była), średnio 5 czy 5,5 lub 6
Oo dzięki dziewczyny, właśnie zrozumiałam ideę punktacji połówkowych.
Mnie się do tej pory wydawało, że jak skala jest 10-cio punktowa (w sumie nawet 11-to, bo 0), to to naprawdę stwarza dobre możliwości do wystawienia adekwatnej oceny. Ale mimo że niby widziałam to już w arkuszach, to dopiero teraz do mnie dotarło, że właściwie to skala jest 2-3 punktowa (5, 6, ew. 7), stąd potrzeba stworzenia takich ocen jak 4.5, 5.5 czy 6.5  🤣
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się