Forum towarzyskie »

zima meldunki

🤣 a może to kałuża była? 🤣
wątek zamknięty
Wawrek, ja mam instalację autorską, autorów jest kilku 😉 w razie problemów żaden nie wie do końca jak i co
po prostu nasz dom budowaliśmy systemem gospodarczo-eksperymentalnym. dom to chałupa przenoszona, z bala 10 cm, ocieplony wełną 15 cm od wewn.  Najgorzej podłoga, bo dechy, wełna, pustka powietrzna, piach. i te rury które idą w scianach, są ok (tzn. musieliśmy niektóre odsunąć dalej od bala ale już ok) a teraz zamarzają te które sa pod podłogą. za cholere nie wiadomo gdzie dokładnie .a tylko w cześci domu jest ogrzewanie podłogowe, tam gdzie nie ma to by trzeba podłogę zerwac i grzałkę dać. długa historia, nie ma co oftopu robić
pompka to chyba dobra sprawa, dzięki! chociaz my odkręcamy na noc na kapanie jak takie mrozy. i mimo kapania dzis zamarzło
rozsadzanie już przechodzilim 😉
my zahartowani.  pewnego sezonu jak bedziemy mieli już wszystkie wygody bez awarii to będziemy się czuli jak burżuje  😎 i chyba sobie coś będziemy musieli sami rozsadzić  😁
wątek zamknięty
z ta kałużą to do mnie?
wątek zamknięty
pod Warszawą- w nocy było -25 , teraz jest -15

W stajni zimno / zachciało sie wysokiej i ''przestrzennej'' wrrr/, woda w paszarni nie zamarzła bo włączylismy tam grzejnik. A w angielskiej załozyłam koniom derki. I tak mają przerąbane.

wątek zamknięty
przez ta pie..zime nie jade dzis do Drapacza 👿 bo oczywiscie szlag trafil tory na trasie z Wawy do Lodzi... zamiast jechac 1,5 h jechalabym w 1 str 5 😲 do tego jesli ostatni powrotny by sie spoznil katastrofa..
w Wawie odpadl mi kolejny termometr- kreska stanela na -29.... bylam odpalic auteczko i troszke je odsniezyc...dalo rade😀
teraz jest  - 17...pies mi sie trzesie na dworze mimo ze popyla w derce z futrem od srodka
w piatek Boguslawice wiec licze, ze sie ociepli....no ale w sobote wyprawa do Jaroslawia i tu moze byc gorzej...
powiedzcie mi co zrobic jak taki pociag  utknie w szczerym polu gdzies na podkarpaciu😀😀?
wątek zamknięty
wzias termos i koc i cos na rozgrzewke 😀

u mnie wg pomiarow online -6, odczuwalna -13.. mam nadzieje ze sie nie rozchoruje. zastanawiam sie tylko czy jezdzic w kasku i zamarzac, czy w czapce i miec stresa troche 😉 opaski na uszy niet u mnie 🙁
wątek zamknięty
Zimno, strasznie zimno... Aż mi się z domu dzisiaj rano nie chciało wychodzić. Ale przynajmniej cała okolica pięknie teraz wygląda 😉

wątek zamknięty
jodzi, nie puscilas koni?
wątek zamknięty
Pursat cudowne fotki!
Ale ja ogólnie mam już dość, włąśnie wróciłam ze stajni (jako że na zwolnieniu jestem to pojechałam 😉 ) i odmarzło mi wszystko. Jest teraz -18.
Autko odpaliło bez problemu, koń wesolutki tylko że ja ledwo jeździłam - 35 minut - kolana odmówiły posłuszeństwa i palce u nóg.
Bo ja oczywiście - głupia, głupia - nawet w najgorsze mrozy nie jestem w stanie założyć czegoś pod spodnie/bryczesy.
wątek zamknięty
wypuszczajcie koniki!!! na cały dzień najlepiej. Jak uważacie, że trzeba to derkujcie, ale nie kiście ich w stajni!!!
wątek zamknięty
Nasze chodzą na padoki. Mój bez derki, bo nie derkuję go wcale. Jedynie dziś rano nie poszły na padok - stajenni taką decyzję podjeli - ale juz teraz po obiadku poszły.
wątek zamknięty
w stajni gdzie moje stoją jest argument: jak wyjdą to stajnia się wychłodzi z +2  spadnie ponizej zera (mowa o murowanej na 25 koni, dość wysoka niestety, a konie prawie wszystkie w jednym stadzie) . no może i tak ale dlaczego nie wypuszczac po kilka szt a reszta niech stoi i chucha? własnie musze to przegadać  🤔  🤔
wątek zamknięty
A ja wrzucę link żeby wszystkich dobić:
http://www.dziennik.pl/zielony-dziennik/article278578/Nadchodzi_wielkie_ochlodzenie.html

Trochę to przerażające  😲
wątek zamknięty
Podlasie da radę 😀iabeł:
wątek zamknięty
Nie jest najgorzej-"tylko" -8 👀...ale temperatura spaaaaada
wątek zamknięty
Masakra z tą zimą było w nocy -25 popodmarzała woda w poidłach, na hali nie dało się jeździć bo okropnie zimne powietrze nie pozwalało oddychać, konie zapakowałam w podwójne derki i dołożyłam słomy na maxa. Jak puszczałam bez derek na hale żeby pobiegały to migiem wracały do boksów i wkładały nosy w derki (zakładam przez głowy z lenistwa bo nie chce mi się rozpinać na klacie a zazwyczaj się ze mną droczą). Z jednego się ciesze że nie ogoliłam bo się okazuje że przy takich temperaturach stajnia w której stoją jest zimna 😕 Kiedy to pioruństwo sobie pójdzie bo ani trenować normalnie ani nawet normalnie funkcjonować się nie da. Brrr
wątek zamknięty
Lotnaa
Nie brzmi to najlepiej...

U mnie dziś -8, ale odczuwalna sporo niższa, bo wieje wiatr, brrrr...
Ale i tak kocham zimę  😍
wątek zamknięty
jodzi, nie puscilas koni?

pusciłam tylko wałachy z angielskiej stajni- oczywiscie bez derek..derki załozyłam na noc

Kobyły mam na wyźrebieniu ledwo sie juz toczą, chorowitki mi szkoda, młodziez niby zarosnieta ale zostawiłam je dzis wyjątkowo w stajni. Zeby sie nie wyziębiła zupełnie. Wałachy niech łazą...

Podobno dzis ma juz byc mniejszy mróz 😵
wątek zamknięty
U mnie teraz -16 stopni, zaraz jadę do zwierzaków
wątek zamknięty
Pauli przyjedź do mnie bo u mnie nikt nie chce na dwór wychodzić a trzeba z wiaderkami do koni pobiegać :kwiatek:
wątek zamknięty
Bardzo chętnie, o ile w pociągu nie zamarznę  😁
A tak swoją drogą nawet nie wiecie ile bym dała, żeby znowu móc trochę popracować przy koniach...
wątek zamknięty
A ja jak widze ten snieg za oknem to az mi sie cos dzieje.. chcialabym tak strasznie wyjsc na pole, jechac z koniem w teren... a tu lipa... musze grzac tylek w domu pod kołdrą  :/

musze dopisac cos jeszcze:
Pursat przez Ciebie i te widoki to jeszcze wieksza ochote mam na terenik!! 😜
Pauli nie zamarzniesz, jechalam wczoraj i grzeja strasznie w pociagach
wątek zamknięty
MałaMi
To ja chyba na jakiś dziwny pociąg w niedzielę trafiłam... szyby były tak zamarznięte, ze ciężko było doskrobać  🤔wirek:
Chociaż przyznaję, ze w tyłek było ciepło 😉
wątek zamknięty
No to najwazniejsze, w tylek zawsze musi byc ciepło  😁
Jak mi jest zimno, alebo nie grzeja, to zawsze prosze konduktora aby wlaczyli ogrzewanie. Jakos nigdy mi zaden jeszcze nie odmowil  😉
wątek zamknięty
Ogrzewanie to jedna rzecz, a nieszczelne okna zupełnie inna  🍴
wątek zamknięty
Kraków centrum (jakąś godzinę temu) -14  🤔wirek:
wątek zamknięty
dzisiaj jak szlam do szkoly bylo bodajze -10, brrr
ale chociaz snieg jest 😀
wątek zamknięty
Rybnik - 10 i mam nadzieję, że nie będzie więcej. Jutro na wszelki wypadek zapakuję derkę do stajni w razie, gdyby w przyszłosci była potrzebna.
wątek zamknięty
Przed chwila patrzyłam na termometr -22, aż strach pomyśleć co będzie za kilka godzin
wątek zamknięty
w Gdańsku skromne minus 6 🙂
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.