To tak w temacie kupowania konia chciałam się przywitać w wątku - od soboty pełnoprawny ze mnie rekreant 😅 Spełniłam marzenie i zostałam właścicielką Pana ze zdjęcia.
7letni folblut po karierze wyścigowej, od pół roku u nas w stajni przerzucił się na skoczka rekreanta i skradł moje serce.
Swoją drogą dalej nie wierzę, że to faktycznie się wydarzyło 🙈 Kiedyś przez kilka lat dzierżawiłam innego konia, później dwa lata przerwy i jak wróciłam rok temu, to nie do końca potrafiłam odnaleźć swoje miejsce w jeździectwie. Decyzja o kupnie w sumie zapadła spontanicznie kilka tygodni temu, ale przychodzi taki moment w życiu jeźdźca, że bez swojego kopytnego nie jest to już aż tak satysfakcjonujące.
aaga84, Gratulacje! Doskonale Cie rozumiem, sama przyjeżdżam do stajni żeby wyczyścić, pospędzać czas, pójść na spacer w ręku i nacieszyć oko jak ładnie to moje młode rośnie i w ogóle jakie jest najgrzeczniejsze i najbystrzejsze 😂 w ogóle bez potrzeby jeżdżenia, co w przypadku braku swojego nie zawsze jest takie oczywiste.
*aaa84* gratulacje, niech się pięknie chowa. Ja jestem nowa w wątku, także uszanowanko.
Na swojego konia czekać muszę jeszcze, aż do wiosny, aż mi się w okolicy padok paradise dla niego wybuduje 🙂 Ale czytam sobie wasze posty i się edukuje 🙂
Dzięki śliczne wszystkim 😉 helcia, właśnie ja kiedyś myślałam, że to dzikie konie, ale obecna stajnia w której w rekreacji są głównie folbluty skutecznie mi odczarowała je
aaga84 gratulacje, dawaj znać regularnie co u was.😚
My dzisiaj rozruch part 2. Konisko super. I mój luz psychiczny odnośnie jego (nie)zdrowia spowodował, że zamiast się czaić, to w końcu go przejechałam porządnie i no, tak to można jeździć.😁
Nie mogę przeżyć, że już był taki okrąglutki i po klinice znowu mu żebra prześwitują i mięśnie spadły.🙁
aaga84, dużo osób tak myśli, a w gruncie rzeczy niezbyt często takie się zdarzają 😀
Ja swojej wczoraj robiłam coś na kształt butów z piłek... Mocno na kształt, bo wychodzi, że mam brak talentu do takich rzeczy 🤣 musimy moczyć kopyta, bo mamy infekcję linii białej😑
Nasza folblutka, prócz tego, że była zbyt inteligentna i lubiła robić ludzi w jajo, to była absolutnie bezpieczna. Można było na nią wsiadać po miesiącu bez roboty i nic.
Moja trenerka doszła do wniosku, że konie do szkółki to tylko z wyścigów.
feno, pięknie! Przystojniak może być odstawiony nawet tylko na spacer, a co! Cudowny jest 😍 Strzyga, fajnie widzieć Cię znowu w siodle 😉 dobrze siwemu z oczu patrzy 🙂
No dobra, muszę bo się uduszę 😉
Chwalę konia, jest boski i cudowny, ostatnio tfu tfu chodzi jak marzenie. No i mamy takie cudne foty (jak dobrze w końcu wyjść na zawody na dwór 😍😉
Strzyga, feno wrzody 1 i 2 stopnia, do przeleczenia, a w nogach zwapnienia więzadeł, które wyjaśniają specyfikę jego chodu. Nie da się z tym nic zrobić, ma chodzić normalnie. A chodzi w sumie lepiej niż normalnie, a wręcz fantastycznie.😍 Przed leczeniem jak temperatura tak się podnosiła, to ledwo dało się coś z niego wycisnąć, był taki zblokowany i niechętny. Teraz od poniedziałku, mimo luźniejszego poprzedniego tygodnia, codziennie koń świeży i chętny do pracy, no tylko jeździć.😁
Strzyga ale ładny pysio ma Siwusek, pokaż cos z jazdy! A skaczecie coś?
feno a kiedy ty wsiadasz na swoje dziecko?
anai na bieżąco podziwiam na insta.😍 Koń ci jakby trochę wydoroślał.😀 I btw. masz przepiękny frak.
Muszę kogoś przyciągnąć do stajni, żeby mnie nagrał. Albo może lepiej nie, bo jak mi się wydaje, że jest super i patrzę na film, to mam załamkę, czemu to tak nie wygląda jak ja czułam.🤣 Może niech lepiej to uczucie zostanie w mojej głowie tylko.😂 Także nie mam nic z jazdy, więc wrzucam boksowo-meszowy portret i screena z zabaw padokowych z bratem.
feno, a dziękuje. Prócz mordęgi z czyszczeniem (ale magic brushe dają rade), siwe jest jednak fajne. Tylko mam nadzieje, że nie będzie hreczkował.
Twojemu tez będzie pasował taki zestaw kolorystyczny!
anai, dzięki. U Agi już 2 lata ponad jeżdżę, tylko nic nie pisałam.
Sprawdza Ci się ta maska? Jestem ich mega ciekawa, bo teraz co drugi koń w niej chodzi.
flygirl, ehh, kiepsko, ale najlepiej, ze wiecie co się dzieje i można leczyć.
Skaczemy… jakieś 30 cm, bo to są wysokości na które ja się nadaje 😀
Co do nagrywania, to mam tak samo, jadę, czuje, ze koń fajnie chodzi, wszystko cudnie, patrze na filmik, noga lata, rzucam się po siodle, koń drepcze.
anai, boskie fotki, napiszesz coś więcej o tej masce, czy jesteś zadowolona itp? 😀 Intensywnie o niej myślę. Może być nawet na pw, żeby tu nie zaśmiecać 🙂
Maska u mojego sprawdza się w taki sposób, że skupia się bardziej na sobie i na mnie, a nie na otoczeniu. Zakładam ją tylko na zawody oraz parę razy założyłam w domu na halę - mamy namiotową, przy wichurach które były zimą hala cały czas gwiżdże i łopocze. Collario tak się w którymś momencie zeschizował, że nawet wsiąść było na niego ciężko (kiedy był na hali sam). Po założeniu maski jak ręką odjął. Założyłam kilka razy w takich warunkach, za każdym razem zmiana in plus. Także u nas się sprawdza.
Strzyga, A to bardzo dobry pomysł w sumie 😀 Pewnie jest więcej osób które używają tej maski 🙂 anai, dziękuję 😀 Po Twojej wypowiedzi, jestem jeszcze bardziej za ta maską. Mam kuca, który jest mega gapiący się, dosłownie na wszystko. Za padokiem na którym jeździmy mamy wały, wystarczy że ktoś idzie góra, a ten zad pod siebie i rura. Miło by było gdyby się skupił bardziej na mnie, a nie na otoczeniu 🙂
I sprawca zamieszania 😀
Może napiszecie coś więcej o tych maskach? Czy to o taką chodzi?
[[a]]https://hihorse.pl/products/maska-antystresowa-niebieska-fenwick-liquid-titanium%C2%AE-mask[[a]]
Na jakiej zasadzie to w ogóle działa? Działa? anai przeczytałam, że na twojego zadziałało. Może jeszcze ktoś?
Bo u mnie starszy pan odkąd odżył, to się płoszy panie, płooooooszy. No tak, w tyłku tyle energii od żarcia, nóżki już nie bolą, to se można bryknąć i podbiec. A żarcia obciąć nie mogę. Ale jak mam wydać pół kafla, to chciałabym wiedzieć na co, po co i dlaczego 😉
feno, - mam wrażenie, że wydoroślał Ci z pyszczka Synuś, poważny jednorożec się robi 😁😍 Strzyga, - różowy to najlepszy kolor, pink power! I pomyśleć, że jako dziecko NIENAWIDZIŁAM różowego, a obecnie pół sprzętu mam różowe... 🤐😂 anai, - nawet niebo pod kolor fraka 😂 Piękny jest, zazdraszczam 💖
No i co racja to racja, foty z hali nigdy nie mają tego czegoś, co fotki z dworu. Jeszcze w PL mało jest ładnych hal i czasem to jest mega sztuka zrobić fotkę z jakimś w miarę spoko tłem. flygirl, - wincyj Synka, wincyj 😁 Przykro mi, że wyszły wrzody, ale 1/2 to w sumie szybciutko wykryte, oby gładko poszło leczenie.
Co do masek to moja przyjaciółka też startuje w takiej. Ma młodziaka, który bardzo reaguje na otoczenie, w masce mocniej skupia się na niej, jest bardziej skoncentrowany.
Właśnie wczoraj byłam supportować mentalnie i wprowadzać kucyka na place, bo "on tam NIE idzie". Śmieszny konik, mega serducho do parkurów, jak już wlezie to idzie wszystko, ale ciocia musi wprowadzić na przez furtkę 😂
Dziś korzystając z pogody postanowiłam umyć po zimie swojego kucyka... żeby zoptymalizować proces czasowo wymyśliłam najpierw umyć, potem pospacerować w ręku. I cóż, mój koń pierwszy raz w życiu wytarzał się w ręku. Na kwarcu 🤡 Dokładnie, z przerzutem przez plecki z obu stron. Pozdrawiam z tarancikiem 👌😂
anai zawsze wyglądacie tak pro, więc te zdjęcia to dla mnie żadne zaskoczenie, ale… wow, jak zawsze klasa 😍
keirashara klasyk 😅 Tak mu się spodobało mycie, że może chciał jeszcze raz i specjalnie się wytarzał i wybrudził 😉
feno bladzioch piękny jak zawsze!
Jak tam majówka? Odpoczywacie od sierściuchów, czy wręcz przeciwnie?
My dziś z Johnnym zaliczyliśmy pierwsze spotkanie z okserem i z wyższą przeszkodą w ogóle. Żyjemy oboje 😎
Jak już się do tego oksera przekonał, to latał jak samolot i miał z tego mega frajdę. Pierwszą część treningu spędziliśmy na rzeźbieniu miniparkura na zmiany kierunków i lądowania na prawidłową nogę i też mi się Dżons fajnie prowadził i giry ogarniał mistrzowsko.
Jak zwykle, najgorszym elementem naszego duetu jestem ja i moja jazda, ale i u siebie powolutku widzę progres.
A z okazji święta pracy, przed treningiem zastałam konia w takim stanie, jak na zdjęciu poniżej. Bardzo chętnego do roboty 😅