Forum towarzyskie »

FOODPORN

keirashara, dzięki!
galopada_, o nie, u mnie zupy z ryżem to zuo 😉 nasza z makaronem sojowym (ktory uwielbiam)

Prezent gwiazdkowy w pierwszym, konserwujacym użyciu - patelnia ze stali węglowej  😍

Będą steki!
W przyszłym tygodniu będę w Krakowie - gdzie iść na obiad??  😁
Z P. jemy wszystko co smaczne  😉
safie, wszystko zależy na co macie ochotę :P W pierwszym poście jest kilka poleceń krakowskich, dodałabym do tego jeszcze (może kiedyś znajdę czas i dopiszę :P)
CARGO (mięsa), Meat&Go (buły z mięsem), Ramen People, The Dog (ulepszone hotdogi, np z Mac&Cheese), Bao Beast (tych krakowskich nie jadłam ale jadłam katowickie i to jest coś superowego!), Che Bonta (typowa włoska pizza + salumeria)
Jadłodajnia u Stasi!  Rynek Główny.  Najlepsze ruskie pierogi na świecie  🙂
Che Bonta, popieram, najlepsza pizza jaką w życiu jadłam 😀
O super 😀 coś sobie wybierzemy - na razie bardzo nęci bao i ramen  😀iabeł:
Bo Re-Volta wie wszystko.
Gdzie w Zakopanem można dostać dobry żurek w chlebie?
A ja wstawię zdjęcie sprzed dwóch tygodni - robione na imieniny córki. Znikły moment... A ja się potem dziwię dlaczego nie chudnę  😂
SzalonaBibi nie chcesz zaadoptować może jeszcze jednej córki? 🤣
Jak jeżdżąca konno i w miarę samodzielna to można by rozważyć  😀iabeł:
Jak jeżdżąca konno i w miarę samodzielna to można by rozważyć  😀iabeł:

spełniam warunki, nawet za dużo nie będę mówiła, tylko jadła  😀 😁
Ale ja nie cierpię gotować, jedynie piec... Więc obiad max 2 razy w tygodniu.
Ale ja nie cierpię gotować, jedynie piec... Więc obiad max 2 razy w tygodniu.

mi tam odpowiada, kocham wypieki 🏇 ale nie robiąc OT, jakiś przepis na te babeczki? bo z chęcią bym takie zrobiła, a te wyglądają obłędnie 💘
Ależ proszę bardzo:
BABECZKI BABCI MARYSI
Przepis prosty, ale wykonanie dość upierdliwe.
1 Ciasto kruche:
-0,5 kg mąki
-0,25 kg tłuszczu (masło lub margaryna)
-pół łyżki smalcu (może być bez, ale wtedy są mniej kruche)
-1 jajko
-1 żółtko
-0,5 szklanki cukru (można spokojnie dać mniej, krem jest mocno słodki)
-cukier waniliowy (ile kto lubi, ja daję tak jak sugerują na opakowaniach czyli pół takiego na 1 kg mąki)
-łyżka śmietany
-pół małej/ćwierć większej łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Zagnieść szybko (w razie potrzeby dodać mąki lub śmietany), zawinąć w folię i schłodzić (z godzinę lodówce, około 20 minut w zamrażalniku)
2 Wyklejanie ciastem foremek - najbardziej upierdliwa część. Najbardziej sprawdza mi się taki kształt. Trzeba wyklejać cienko i do samiutkiej góry. Potem każdy spód ze dwa razy nakłuć widelcem, żeby nie robiły się bąble. Piec w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem 180) aż się zrumienią. Po wystygnięciu delikatnie wystukać z foremek.
3 Krem
-0,5 l mleka
-3/4 szklanki cukru
-cukier waniliowy
-3/4 szklanki mąki
-jajko
-2 żółtka
Wymieszać i gotować cały czas mieszając od dna. Naprawdę mocno się potrafi przypalić. W pewnym momencie zrobią się grudki a nawet duże grudy - nie przejmować się tylko mieszać i gotować aż znikną. Pod koniec dodać zapach rumowy/waniliowy/migdałowy - w konfiguracji dowolnej, ilość do smaku.
Zdjąć z ognia i wmieszać 125 gramów tłuszczu (może być margaryna, ale ja preferuję masło - prawdziwe). Na koniec delikatnie ale dokładnie połączyć z pianą z białek. Mogą być pozostałe dwa białka albo jak jaja nie za wielkie trzy (trzecie zostaje od ciasta). Wystudzić, schłodzić w lodówce. Przechowywać też tam.
4 Napełnić babeczki. Zależnie od preferencji wcześniej - trochę nasiąkają kremem, lub przez samym podaniem - są kruchutkie. Na wierzchu ubrać owocami/czekoladą/kawą rozpuszczalną... albo tym, co przyjdzie do głowy.
5 Jeeeeeść a nawet żreć i tyyyyyć...
SMACZNEGO

Edit: Z takiej porcji wychodzi 40-45 babeczek
Bo Re-Volta wie wszystko.
Gdzie w Zakopanem można dostać dobry żurek w chlebie?


Karczma Przy Młynie. Nie ma lepszego żurku w Zakopanem. Słyszałam to od wszystkich. Karczma jest oblegana, bo mają kapitalne jedzenie, więc warto wcześniej zrobić rezerwację. Ja mięsa nie jem, więc od siebie polecę: Pierogi z bobem i grzybami leśnymi  😍 😍 😍 😍
SzalonaBibi, - chyba bardzo kochasz córkę, jak lubię piec, tak na samą myśl o ogromie pracy mnie coś skręca 😁 Piękne te babeczki!
Nieee, kocham babeczki... No, córkę też.
Jestem też typem "dłubacza" - mogę przez dłuższy czas wykonywać mozolną, nudną upierdliwą czynność tylko muszę wiedzieć, że efekt wynagrodzi... Uwielbiam też urządzać przestrzeń... Chyba się minęłam z powołaniem idąc się szkolić.
Suuperr!! Zrobię w sobotę. Wstawię fotkę, bo nie wiem czy wyjdą mi tak samo piękne jak Tobie 🙂
Tylko problem w tym, że u mnie nikt wypieków nie je oprócz mnie.
Suuperr!! Zrobię w sobotę. Wstawię fotkę, bo nie wiem czy wyjdą mi tak samo piękne jak Tobie 🙂
Tylko problem w tym, że u mnie nikt wypieków nie je oprócz mnie.


Będzie więcej dla Ciebie!  😁
SzalonaBibi dzięki, postaram się zrobić, a jak zrobię to wrzucę fotki  :kwiatek:
nokia6002 ale to przecież dobrze, będziesz mogła sama zjeść wszystko, ja bym na Twoim miejscu się bardzo cieszyła 😁 😁
Suuperr!! Zrobię w sobotę. Wstawię fotkę, bo nie wiem czy wyjdą mi tak samo piękne jak Tobie 🙂
Tylko problem w tym, że u mnie nikt wypieków nie je oprócz mnie.

Spoooko - wpadnę się poczęstować  😉

Szalona Bibi, keirashara - dajcie jakiś przepis dla opornych.  :kwiatek: Taki który jest dokładnie opisany, robi się szybko i na pewno wyjdzie.  😜
Mam jakies wyjątkowy antytalent, albo wybieram słabe przepisy... Potrzebuję sukcesu w kooperacji z piekarnikiem 🤣
To jak się chwalimy dziełami to też wrzucę 😀 po chwilowym dołku wróciłam do kuchni <3




k2arola przepis potrzebujesz na proste babeczki czy ogólnie wypieki? 😀
smartini babeczki /muffiny za mną chodzą, ale ambicje mam większe 😉 Byle mi to wyszło, bo już się trochę podłamałam...

A tak z innej...to białe ciacho z malinami 😍 daj kawałek!
k2arola, to jak babeczki za tobą chodzą to polecam te:
muffinki z twarożkiem
Robiłam je jakoś w maju, z ricottą, połową cukru i mrożonymi malinami (bo nie dorwałam nigdzie żurawiny)
Ze świeżymi powinny wyjść obłędne 😀!

A ciacho standardowe, pseudobiszkopt, malinki i krem mascarpone 😀 niestety już nie ma 😁
Dzięki - będę piec  🏇

Edit: facebook jest zdecydowani  foodporn-propagatorem : https://www.facebook.com/iambaker.net/videos/1630219317096649/  😍 😲 😍
jeszcze ciepła tarta z nadzieniem jogurtowym, borówką amerykańską i miodem 😉

*właściwie na zdjęciu tartaletki, ale tarta też zrobiona  😉

Bibi Robiłam Twoje babeczki. I wyszły dobre..

Mogłabyś dać troszkę inny przepis, czy owoce wkładałaś do foremek? Mi się grudki nie robiły podczas robienia kremu, czekam aż wystygną, ja dałam do środka owoce i puściły sok i są baardzo miękkie. Pierwszy raz w życiu robiłam babeczki.
Weź coś doradź. Nie są idealne ale zjadliwe 😉 Jak zmniejszę zdj to dodam fotkę 🙂
Sorry, dopiero teraz spojrzałam, że pytasz. Owoce zawsze kładę dopiero na krem, bo nie ma szans, żeby ciasto nie nasiąkło.
A z tymi grudkami, hmmm... jesteś pierwszą osobą, której się nie zrobiły, może super energicznie i wydajnie mieszałaś? Nie mam pojęcia, ale ciekawa sytuacja.
Wydaje mi się, że zrobiłam coś źle.
I dodałam owoce do pieczenia, owoce puściły sok i w środku babeczki były dość mocno miękkie.
Za rzadki był ten krem, robiłam pól porcji.
E: Dodajesz do kremu mąki?
Jak dasz owoce do pieczenia to ciasto nasiąknie. Można obsypać owoce tartą bułką - trochę pomaga.
Tak, daję mąkę. Podałam w przepisie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się